Huawei će od Applea i Samsunga tražiti plaćanje naknada za 5G patente

Prema najnovijem izvještaju Bloomberga, Huawei će od Samsunga i Applea tražiti plaćanje naknada za korištenje patenata vezanih uz 5G tehnologiju u svom vlasništvu, koji su inače javno dostupni. Naime, šef pravnog odjela Huaweija, Song Liuping je obećao da će naknade biti „razumne“, odnosno manje nego što je to od Applea u nedavnoj pravnoj bitci tražio Qualcomm.

Huaweijeve naknade će iznositi 2,5 dolara po prodanom uređaju, čime bi za razdoblje od 2019. do 2021. godine trebao uprihoditi ukupno 1,2 do 1,3 milijarde dolara. Kako Bloomberg saznaje, ovaj potez je posljedica smanjenih prihoda od prodaje smartfona, za što su glavni krivac američke sankcije.

Za sada nije poznato kako će reagirati američka i korejska strana, niti hoće li Apple i Samsung uopće htjeti platiti naknade, a isto tako nije jasno ni koji će sudovi biti nadležni u eventualnom sporu.

Ukoliko do spora ipak dođe, malo je vjerojatno da će Huawei pravdu tražiti pred američkim sudovima, budući da se ni dosadašnje tužbe nisu maknule s mrtve točke. Jedino logično rješenje je da će, barem kad je Apple u pitanju, biti nadležni kineski sudovi, a znamo da je Kina Appleu jedno od najvećih tržišta za prodaju iPhonea.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT