Huawei FreeBuds 4 – Recenzija

Našavši se u nezavidnoj situaciji, Huawei očito nije gubio vrijeme. Svoje napore koje inače ulaže u P i Mate seriju smartfona koji su nas iz godine u godinu oduševljavali, ali i pošteno uzdrmali pomalo uspavano tržište, pretočio je u razne gadgete i softverska rješenja.

Svi koji su barem jednom pročitali moju recenziju u posljednjih par godina, znaju da sam žestoko osuđivao izostanak 3,5 mm izlaza za slušalice na smartfonima, a što ću vjerojatno nostalgično činiti dok god postoje smartfoni koji ga imaju. Razlog tome je kašnjenje zvuka bežičnih slušalica, a koje se vrlo lako i relativno precizno može izmjeriti bez ikakvih posebnih alata. Tako je do sad na svim slušalicama koje sam isprobao kašnjenje zvuka u odnosu na sliku na videu variralo između 200 i 800 ms, na nekim očajno lošim primjercima i preko sekunde, ali njih ne brojim. Ukratko, slušalice bi bile zgodne samo za slušanje glazbe, ali ne i za meni ono najvažnije, gledanje videa kojeg želim ujedno i čuti.

Tako sam i poprilično skeptičan uletio u probu novih Huaweijevih FreeBuds 4 slušalica, a koje ne treba zamijeniti s nedavno predstavljenim Huawei FreeBuds 4i modelom. Dizajnerska razlika je ključna u ovom slučaju. Novije slušalice su otvorenog dizajna, a dok one 4i imaju čepiće na završetku koji zatvore uši. Ovisno o vašem tipu uha, vjerojatno već znate koji tip slušalica preferirate, jer obično jedan od ova dva tipa bolje odgovara određenom uhu.

I kako to obično biva, prvo krećem sa spajanjem na smartfon i blago rečeno šokiran, ne uspijevam ih povezati. Guglam rješenje i shvatim da se na kutijici nalazi mali prikriveni gumbić koji služi za spajanje. Potrebno ga je držati koju sekundu dok se idikacijska lampica ne zabijeli i zatim će slušalice ući u način spajanja s drugim uređajima. Moram odmah reći da je rješenje s gumbićem na kutijici puno bolje od onog automatskog gdje trebate “samo otklopiti kutijicu”. To je super ukoliko imate samo jedan uređaj i jednom ga spojite na svoj smartfon i to je to. Ali ukoliko se prebacujete između nekoliko uređaja od kojih su tu u igri sat, smartfon, laptop, tablet i TV, tu su gumbići ipak puno zahvalnije rješenje.

Konačno spojene slušalice sa smartfonom i odmah uključen Netflix i na moje opće iznenađenje, teško primjećujem kašnjenje zvuka u odnosu na sliku. Gledam da nije neka greška, trudim se primijetiti to kašnjenje i ono je svedeno na minimum! Otvaram VLC s audio sync testnim videom i mjerim kašnjenje zvuka u odnosu na sliku 50 ms! Za svaki slučaj provjerim nadogradnje softvera smartfona, slušalica (ne Huaweijevih nego svih ostalih koje imam), ali sve ostale slušalice i dalje bilježe vrlo visoko odstojanje, no ne i ove. Empirijskom metodom dokazao sam da 95% ljudi ne osjeti kašnjenje zvuka u odnosu na sliku od čak 500ms! Isprobao na 19 prijatelja, i naravno, ja sam bio onaj 20-ti koji je osjetio.

Tu sam zapravo odlučio da ću im dati priliku i da ću ih možda čak i koristiti za razliku od svih ostalih. Čisto da shvatite koliko sam slušalica testirao. U arsenalu ih imam od onih koje se dobiju vjerojatno uz žitne pahuljice pa sve do nekih brendiranih od par stotina eura koje eto, skupljaju prašinu jer čekaju rođendane ili Božić da ih nekome poklonim. Ali isto tako smatram da s tek nekoliko desetaka, sigurno ne stotinu, različitih bežičnih isprobanih slušalica ne mogu sam sebe nazvati ekspertom u ovom području, pogotovo jer niti jednima od njih nisam dao pravu priliku i pokušao ući u srž drivera, analize frekvencija ili sličnog.

Vizualno, bit ću iskren, meni niti jedna od tih slušalica ne izgleda dobro. Jednostavno su mi neprirodne. Možda jer su bluetooth slušalice nekad izgledale kao iz James Bond filmova, a ove danas većinom nose hipsteri na romobilima s šalovima oko vrata usred ljeta? Definitivno ne osuđujem, jer i sam sam uživao na romobilu i kao klinac vezao maramu oko usta kao da sam kauboj, ali ovaj oblik bežičnih slušalica osobno ne smatram atraktivnim. Izgleda da sam ponovno potpuno usamljen jer od onih spomenutih 19 prijatelja, 15 ih smatra iznimno atraktivnim, ostala 4 ne vide razliku u odnosu na bilo koje druge, što je potpuno razumljivo.

Funkcionalno je ono što mene više zanima, a tu nemam zamjerke. Iako ovaj tip slušalica ne leži dobro u mojim ušima, ove su iznenađujuće ležale vrlo dobro. Sa svega 4 grama težine i konačno pronađenim dobrim položajem mogao sam ih držati u ušima čak i sat vremena, a što je za mene ravno trčanju maratona jer bežične slušalice bih inače izvadio iz ušiju već nakon 10-ak minuta. Ne ispadaju iz ušiju, što su doduše potvrdili neki ekstremniji od mene, meni u uredu i krevetu definitivno nisu imale kamo ispasti. No doduše, u krevetu su znale stvarati problema s gestama koje se ne daju isključiti.

Na kvalitetnijim slušalicama poznatijih brendova uvijek su postojale kontrole na smartfonu putem kojih možete isključiti geste. Većinom su to jednostavne radnje poput tapa po lijevoj ili desnoj slušalici, dvostrukog tapa, dužeg, potezanja prsta po slušalici gore dolje ili slično. Ovisno o tipu slušalice, svaka gesta poziva drugu radnju, a obično ih još možete i po vlastitoj želji podesiti što želite da rade. Primjerice dvostruki tap pauzira ili pušta pjesmu, što doduše možete napraviti i s vađenjem slušalice iz uha, potezanje prsta po slušalici stišava ili pojačava glasnoću, a dugi pritisak uključuje smanjenje pozadinske buke.

No na ovim slušalicama možete isključiti samo opciju za pauziranje, odnosno možete kontrolirati kako će se slušalice ponašati kad ih dvaput tapnete. I to je u redu da možete, jer možda s dvostrukim tapom želite da prebaci na iduću pjesmu umjesto da ju pauzira. No nije u redu to što ne možete podesiti kako će se slušalica ponašati kad ju jednom tapnete ili duže zadržite prst na njoj, jer to u krevetu zna prečesto pozivati tu radnju i u ovom trenutku nisu baš savršene za opuštanje prije spavanja. Siguran sam da je ovo softverska greška jer nemoguće da jednu gestu možete podešavati, a druge dvije ne i nadamo se da će Huawei ovo vrlo brzo ispraviti. Nadopunit ćemo ovaj tekst jednom kad se to dogodi jer ih planiramo zadržati i koristiti povremeno.

Kutijica je plosnata i obla što ju čini savršenom za ugurati u sve one uske džepove gdje će vjerojatno i inače stojati. U džepu od traperica neće stršati, čak i ako su one uže u pitanju. Na dnu se nalazi USB-C utor putem kojeg će se kutijica napuniti za svega 30 minuta. Testirao sam ovo samo s jednim punjačem za sad jer nemam slušalice pretjerano dugo, a jednom napunjena kutijica sa slušalicama bit će dovoljna za 20-ak sati slušanja glazbe. Ovisi o tome koristite li aktivno umanjenje pozadinske buke, tzv. ANC (eng. Active Noise Cancellation). Ukoliko koristite, glazbu ćete moći slušati otprilike 2,5 sata prije nego će ih biti potrebno pospremiti na kratko u kutijicu, a ukoliko ne koristite, onda ćete to učiniti nakon 4 sata. Srećom, brzo se pune tako da vjerujem da ćete u tih 4 sata pronaći barem kratko vrijeme kad ih ne koristite tako da se dopune za novu turu slušanja glazbe ili čega već.
Štos sa slušalicama otvorenog tipa je u tome što pozadinsko umanjenje buke ne može suzbiti tu buku kao slušalice sa čepićima. One pak same po sebi umanje pozadinsku buku time što začepe uho, a ove otvorenog tipa praktički uopće ne utječu na to svojim oblikom.

Unatoč vrlo naprednom dizajnu i setu kvalitetnih mikrofona, umjetne inteligencije i velikim 14,3 mm driverima u slušalicama, to umanjenje pozadinske buke ne može vam previše pomoći da ne čujete usisavanje pored vas, rad kosilice dok kosite travu ili bilo što tako bučno i slično.
No ono gdje može uvelike pripomoći je primjerice u tišim okruženjima poput ureda, gdje će vrlo dobro umanjiti svu okolnu buku, žamor, tipkanja po tipkovnicama, ispisivanje papira ili slične radnje. Vožnja u gradskom tramvaju neće se u potpunosti skriti, ali će se uvelike umanjiti. Dok god ste realni i znate što možete očekivati od ovakvog sustava s ovakvim tipom slušalica, bit ćete vrlo zadovoljni. No ruku na srce, ako vam je umanjenje pozadinske buke toliko važno, onda je najbolje da uzmete velike naglavne slušalice koje su baš primarno dizajnirane u tom smjeru.

Slušalice otvorenog tipa možete bez umanjenja pozadinske buke nositi dok vozite bicikl, s tek dovoljno glazbe da vam nije dosadno, ali da ste i dalje potpuno svjesni svoje okoline. Ili dok trčite ili dok ste pak u teretani, a gdje ćete možda čak i poželjeti koristiti umanjenje pozadinske buke jer će vas tamo vjerojatno bolje poslužiti nego prilikom košnje livade.

I bez brige i u takvim situacijama jer su slušalice IPx4 otporne na vodu. To je otprilike neko jamstvo da im se ništa ne bi trebalo dogoditi prilikom treninga, osim ukoliko ne spadate u ekstreme koji trebaju i vodootporne smartfone u takvim slučajevima.

Jedina zamjerka ovim slušalicama je ta što kad se kutijica preklopi, nema onog nekog pretjerano zadovoljavajućeg tapa, već on zvuči onako.. Kao i na većini ostalih slušalica, mada ne znam jel’ to ikome osim mene pretjerano bitno.

Kažem, ostao sam ugodno iznenađen s njima primarno jer ih konačno mogu koristiti za gledanje filmova i serija prije spavanja, doduše, samo dok imam majicu na sebi da slučajno ne aktiviram geste. Odličan dodatak je i taj što istovremeno mogu biti spojene na više uređaja, primjerice na laptop i smartfon, tako da dok radite u uredu i slušate glazbu putem laptopa, a zazvoni vam smartfon, možete komotno pauzirati glazbu na laptopu i javiti se na smartfon. To je jedan tako sitan dodatak, a tako koristan da je to jedan šlag na tortu.

Ove slušalice definitivno neće zamijeniti 3,5 mm izlaz za slušalice na smartfonu i sigurno da se neću osjećati manje glupo svako malo kad mi taj izlaz zatreba, a nemam ga, ali će definitivno ponovno unijeti dozu gledanja videa u određenim situacijama na smartfonu jer ih konačno mogu gledati bez osjetnog kašnjenja zvuka u odnosu na sliku, a to je sve što sam od ove tehnologije tražio.

Da vam sad prenosim dojmove drugih eksperata koji su analizirali sve frekvencije i zaključili da su ove slušalice za ovaj cijenovni rang vrlo dobre, mislim da nema smisla jer onaj koga to zanima vjerojatno je to već pronašao u bespućima interneta. Ja ću vam samo reći da s ovako malim slušalicama treba biti realan i ovo je čudo kako dobar zvuk imaju uzevši u obzir njihovu veličinu. Za bilo što osjetno bolje, vjerojatno ćete morati potražiti puno veće slušalice koje definitivno neće stati u vaš džep.

Za kraj ostaje cijena od 1100 kn koja je eto, ne pretjerano visoka, ali sigurno ne niti najpovoljnija na tržištu. No FreeBuds 4 slušalice su trenutno na akciji ako ih kupite do 23.08. i uz njih ćete dobiti na poklon Huawei Band 6 pametnu fitnes narukvicu, što u konačnici uopće nije loša kombinacija.

VIDEO

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT