Huawei P50 Pro+ donosi kontinuirani optički zoom do 10x ili čak 20x?Još od serije P20, vidjeli smo kako je Huawei iz temelja promijenio svijet mobilne fotografije. Ugradio je senzor osjetno većih gabarita od konkurencije i dodao tzv. noćni način snimanja, kojeg su ubrzo prihvatili i drugi proizvođači.Već u sljedećoj generaciji (P30) upoznali smo novu koncepciju senzora (RYB umjesto RGB), što se pokazalo ključnim za prikupljanje još više svjetlosti, kao i 5x optički zoom, da bi u seriji P40, odnosno u modelu P40 Pro+ on bio povećan na 10x.

Usprkos poteškoćama u kojima se Huawei našao zbog američkih sankcija, nije odustao od daljnjeg razvoja mobilne fotografije, a najnoviji primjer, odnosno skok u razvoju, trebala bi biti P50 serija koja će službeno biti predstavljena 29. srpnja.

Prema najnovijim glasinama i curenjima informacija, u kombinaciji s analizama raznih sveznadara, Huawei bi ovoga puta, i to u najjačem modelu – Huawei P50 Pro+ mogao predstaviti 10x optički zoom, ali kontinuirani, dakle da nema skok s 1x na 3x, potom na 5x i na kraju na 10x, već bi svaki stupanj između ovih brojki trebao biti kontinuiran i optički.

Naime, do sada smo imali situaciju da su 3x, 5x i 10x zoom bili optički, ali recimo 8 ili 9x bi bili hibridni, odnosno do 5x bi se povećavalo optički, a svaka brojka prema gore digitalno i tako sve do 10x, kad bi softver kamere prebacio na drugu leću.

Huawei kontinuirani optički zoom navodno namjerava postići tzv. tekućim lećama, odnosno pomičnim dijelovima unutar već poznatog sustava periskopa. Slično rješenje su već predstavili neki drugi proizvođači, ali samo s praktički zanemarivim odstupanjima.

Naravno, za povećanje od 1x do 10x Huaweiju će trebati osjetno više prostora, stoga ostaje za vidjeti kako će i hoće li uopće ovu tehnologiju implementirati u spomenuti model. Neki analitičari idu toliko daleko pa sugeriraju kako će optički zoom u P50 Pro+ modelu ići i do 20x, no po tom pitanju smo pomalo skeptični.

Bilo kako bilo, do otkrivanja svih tajni ostalo je još nekoliko dana.