Huawei započinje pravosudnu bitku: tuži američku vladu za nezakonitu i neustavnu zabranu rada

Američko-kineski trgovinski rat od danas prelazi u novu fazu. Huawei, kojeg je američka administracija dekretom isključila iz tržišnog natjecanja na tlu SAD-a, zadovoljštinu će pokušati pronaći na sudu.

Naime, Huawei je na sudu u Planu, u Texasu, gdje mu se inače nalazi američko sjedište, uložio tužbu protiv američke vlade, u kojoj navodi da mu je nezakonito onemogućeno sudjelovanje u tržišnoj utakmici.

Podsjetimo, američke vlasti su prošle godine državnim službenicima zabranili korištenje Huaweijevih uređaja, da bi nakon toga potpuno zabranile Huaweijevu opremu u izgradnji infrastrukture novih 5G mreža, čak i posredstvom trećih strana. Kao argument navode da Huawei svojom opremom može špijunirati američke građane u korist kineske vlade, no nikakav dokaz za to nije podastrijet.

Upravo zato Huawei sada loptu prebacuje u pravosudnu arenu, jer smatra da je američka vlada postupila protivno zakonu, ali i ustavu Sjedinjenih Američkih Država, onemogućavajući slobodno tržišno natjecanje i zaobilazeći pritom pravosudnu proceduru.

Štoviše, U Huaweiju navode da je razina sigurnosti njihove opreme na iznimno visokoj razini te da nijedna sigurnosna rupa u proteklih nekoliko godina nije bila vezana uz Huawei, već uz druge kompanije, navodeći pritom kao primjer aferu Equifax.

Huawei je Trumpovoj administraciji očito odlučio uzvratiti njezinim oružjem – pravnom bitkom kroz institucije sustava, tako da ćemo sada vidjeti koliko je američko pravosuđe uistinu neovisno. S druge strane, imajući u vidu slučaj ZTE-a, koji se u međuvremenu vratio u igru, svi scenariji su mogući, od nagodbe do totalne eskalacije trgovinskog rata. Kao asa u rukavu, Amerikanci imaju sankcije Sjevernoj Koreji i Iranu, jer ukoliko to želi, vlada uvijek može dokazati da je neka kompanija u nekom trenutku nešto prodala ovim državama, a da je taj proizvod sadržavao neku američku komponentu ili polaganje patentnog prava.

Ne treba zaboraviti da su Amerikanci svoju kampanju protiv Huaweija pokušali proširiti i na saveznike. Prva je pokleknula Australija, a potom i Novi Zeland, da bi Kanada sada pristala na izručenje Huaweijeve šefice financija, koja je nedavno uhićena u Vancouveru.

Međutim, nož u leđa Amerikancima nedavno je zabila Velika Britanija, koja inače slovi za njihovog najvećeg saveznika, objavivši da se može nositi s rizicima koje za sobom povlači izgradnja Huaweijevih 5G mreža i da za navedene optužbe nisu vidjeli niti jedan dokaz.

Za vjerovati je da će primjer Britanije slijediti i ostale europske zemlje, jer je velik dio ovdašnjih LTE mreža izgrađen upravo Huaweijevom tehnologijom, a s obzirom da se 5G mreže u suštini naslanjaju na postojeću LTE infrastrukturu, promjena dobavljača bi iziskivala enormne troškove, ali i kašnjenje u realizaciji, odnosno komercijalnom pokretanju 5G mreža u Europi, što nikome nije u interesu.

A kako će završiti ova upravo započeta pravosudna saga, ostaje za vidjeti, a definitivno će biti zanimljivija od one kad je Apple tužio Samsung za kopiranje dizajna.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]