I A1 u komercijalni rad pustio 5G mrežuNakon što je Hrvatski Telekom nedavno pokrenuo 5G mrežu u 3,5 GHz i 700 MHz spektrima, tj. nakon službene dodjele koncesija od strane HAKOM-a, danas je i operater A1 u komercijalni radu pustio svoju.Očekivano, kao što je slučaj kod HT-a, i A1 5G nudi samo u određenim tarifama, i to onim skupljim, dok će ostali korisnici očito malo pričekati. Prema A1 karti pokrivenosti, 5G signalom su pokriveni određeni gradovi i poneka ruralna područja, a kakva je kvaliteta signala i brzina, doznat ćemo uskoro kada sve isprobamo uz pomoć konkretnih uređajia i na konkretnim lokacijama.

Podsjetimo, HT je u komercijalni rad 5G mrežu pustio još prošle godine, ali na 4G frekvencijama, da bi tek nakon kupnje koncesija počeo ju prebacivati na novi spektar. Prema informacijama koje smo dobili od njih samih, trenutno svaka četvrta bazna stanica radi na 3,5 GHz spektru, gdje možete postići gigabitne brzine. U ovom trenutku nema informacija o kojim se točno baznim stanicama radi, ali nije rijedak slučaj da u vašoj ulici možete postići maksimalnu brzinu od 30 Mbps, a u susjednoj 1 Gbps.

Kakva je situacija u A1 mreži, za sada ne znamo jer nemamo službenih informacija, već smo na signal naišli slučajno. Ukoliko ste u mogućnosti, tj. ako vaš uređaj podržava 5G i koristite jednu od podržanih tarifa, svakako isprobajte i eventualno nam javite dojmove.

Karta pokrivenosti A1 5G signalom nalazi se ovdje. Malo je neintuitivna i nije baš user-friendly, ali uz malo truda, doznat ćete jeste li u zoni pokrivenosti.