iFixit: najteže i najlakše popravljivi smartfoni iz 2016. godine

ifixit

iFixit već 13 godina rastavlja raznorazne uređaje, od Božićnih lampica do nama zanimljivih smartfona te na svojoj stranici objavljuje tutoriale s detaljnim opisima kako bismo i mi mogli kod kuće riješiti kvarove. Mnogima je zanimljivije gledati koliko je lako ili teško rastaviti pojedini uređaj, a ujedno prema tome iFixit dodjeljuje ocjene od 0 do 10.

Naravno da se ni iFixit nije domogao svakog smartfona koji je predstavljen 2016. godine, no one najpopularnije su imali prilike rastaviti do posljednjeg dijela. Najbolje je prošao LG G5 s ocjenom 8/10, što može zahvaliti uklonjivoj bateriji i modularnim komponentama. Slijede ga Google Pixel i Pixel XL s ocjenom 7/10 – iako je većina komponenti modularna, iznimno je teško doći do njih bez da zaslon pukne.

lg-g5

iPhone 7 i iPhone 7 Plus su također dobili ocjenu 7/10. Zaslon i bateriju je relativno lako zamijeniti, no da bi se uređaj u potpunosti rastavio su potrebna četiri različita odvijača i dosta spretnosti. iPhone SE je dobio ocjenu niže jer se kabel od Touch ID-a lako ošteti tijekom rastavljanja komponenti.

Pokojni Samsung Galaxy Note 7 je dobio vrlo nisku ocjenu, 4/10. Budući da ga više nema u prodaji, to nije problem, ali zgodno je znati da je upravo bateriju zbog koje je otkazan najteže zamijeniti. Galaxy S7 i S7 Edge su prošli još gore s ocjenom 3/10 jer su, prema riječima iFixita, “sendvič od stakla i ljepila koji je iznimno teško rastaviti”.

Za kraj ćemo spomenuti Apple AirPods. Appleove bežične in-ear je jednostavno nemoguće rastaviti bez da ih u potpunosti ne potrgate, a isto vrijedi i za postolje za punjenje. Dakle, ne mogu se popraviti i u slučaju kvara ćete uvijek dobiti nove, a za iFixit to znači ocjena 0/10.

airpods

 
      
 • Bojan

  I onda kada pošalješ skupi mobitel kod mesara u Agram, odmah se možeš pozdraviti s njim 🙁

 • jadran

  Upravo tako. Mesari u MMMAGRAMservisu.

 • ND

  Ok je ako dobiješ novi

 • brat_goran

  Sretni blagdani urednistvu i komentatorima 😛

 • Ljudska neman

  Sretan Uskrs i tebi 🙂

 • Krešimir Blažev

  Sretan Festivus obojici 😀

  Još malo i stiže božićna recenzija. Stay tuned

 • Pridružujem se željama, čestitkama i pozdravima 😉

 • brat_goran

  nismo ni sumnjali kreso :P, da nastavimo sa lijepim druzenjem i ubuduce drugovi i drugarice, iduca godina ce biti zanimljivija od ove, ako nista mobiteli ne bi trebali eksplodiravat 😀

 • Najjstarija djeca

  U očekivanju recenzija,vijesti i videa….Sretan Božić svakome….

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]