iPhone 11 Pro prikuplja podatke o lokaciji bez dozvole korisnika

To da nam kradu podatke, prate nas i špijuniraju, više uopće nije sporno. Svaka veća tehnološka kompanija na ovaj ili onaj način „krade“ naše podatke. Jedni u tome prednjače, dok drugi to rade potajice ili možda čak nesvjesno, s obzirom da se pokazalo kako američke obavještajne agencije imaju daleko veće mogućnosti prisluškivanja nego što se mislilo.

Najnoviji dokaz o tome kako je i Apple ušao u zonu sumraka govori pronalazak američkog novinara Briana Krebsa. On je otkrio da iPhone 11 Pro prati lokaciju korisnika čak i kada je ta funkcija isključena, odnosno kad uređaju za tu radnju nije dana dozvola.

GPS modul prikuplja podatke o lokaciji, a što je najgore, sustav to čak ni ne skriva, što je vidljivo iz videa u prilogu. Appleova politika privatnosti kaže da će uređaj povremeno i anonimno slati podatke o lokaciji korisnika WiFi routerima i baznim stanicama, ali da se ta opcija može isključiti.

Iz videa spomenutog novinara je vidljivo da i kad se lokacija isključi na svim aplikacijama, GPS i dalje pinga određeni server o kojem korisnik ne zna ništa.

U Appleovoj službenoj izjavi se navodi da ovo ne predstavlja nikakav sigurnosni rizik, no i dalje nije jasan razlog zašto se uređaj ponaša kako ne bi smio, a to samo po sebi otvara mnoga pitanja.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT