iPhone 6 vs. Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha vs iPhone 6

Kocka je bačena, rekao bi stari Julije Cezar, a tu su rečenicu vjerojatno izrekli i Samsungovi manageri kad su lansirali novi model Galaxy Alpha. Samsung je ovime izbio argumente svima koji su do sada prigovarali na dizajn i kvalitetu kućišta, izradivši napokon model u metalnom kućištu, odnosno kombinaciji aluminija i magnezija koje mnogi doživljavaju kao premium materijale.

Lansiranje ovog modela tempirano je neposredno prije Appleovog eventa na kojem je predstavljen novi 4,7-inčni iPhone 6 i većini je odmah bilo jasno da je napad Alphom usmjeren upravo na njega. Ne ulazeći u to koji je brand popularniji i koja je platforma bolja (ma što to značilo), idemo pokušati usporediti ova dva uređaja te istaknuti prednosti i nedostatke jednog i drugog.

Prije čitanja ovog teksta svakako je uputno da prvo pročitate same recenzije ovih dvaju uređaja: iPhone 6 i Samsung Galaxy Alpha.

Dizajn i kućište

IMG_0812 copy

Apple ima dugu tradiciju izrade aluminijskih kućišta za širok spektar uređaja pa ni najnoviji iPhone tu nije iznimka. Ipak, već smo u recenziji iPhonea 6 istaknuli da njegovim dizajnom nismo previše oduševljeni, barem u usporedbi s ostalim Appleovim proizvodima kao što su iMac ili MacBook Air.

No, bilo kako bilo, iPhone još uvijek možemo okarakterizirati elegantnim i atraktivinim, posebice zbog njegove tankoće (6,9 mm) i lakoće (129 grama). Potpuno aluminijsko kućište također izgleda profinjeno, ali je i klizavo.

Samsung Galaxy Alpha donosi plastično-gumiranu pozadinu koja, osim što sprječava klizanje, osjetno je ugodnija na dodir. S druge strane, Samsungovi rubovi su nešto oštriji od iPhoneovih koji su zaobljeni, a to će na neki način kompenzirati ovu prethodno navedenu digresiju.

Kao jednu od glavnih prednosti Alphe ovdje možemo istaknuti to što je uređaj manjih dimenzija i lakši, unatoč činjenici da je dijagonala zaslona ista kao na iPhoneu, a ne treba zaboraviti da je i za 0,2 mm tanji. Razlog tome je nešto veće “meso” ispod i iznad zaslona iPhonea, koje je donekle uvjetovano dimenzijama čitača otisaka prstiju. Alpha, s druge strane, sadrži čitač manjih dimenzija, ali je zato tehnološki inferioran Appleovom.

Zaslon

Oba uređaja sadrže 4,7-inčni zaslon, s tom razlikom što je Samsungov Super AMOLED, a iPhoneov IPS LCD. Samsungov dolazi u 1280 x 720 rezoluciji i 319 ppi gustoćom točaka, a iPhoneov u 1334 x 750 točaka te pakira gustoću od 326 ppi. Dakle, radi se o vrlo sličnim vrijednostima i malo je onih koji će buljeći u zaslone nakon izvjesnog vremena uspjeti uočiti razliku u oštrini.

Oba zaslona su izvrsna i imaju optrilike jednake kutove vidljivosti, dok iPhone nudi malčice bolju vidljivost pod izravnim sunčevim svjetlom zbog malo jačeg kontrasta. Ova dva zaslona nude i donekle različit prikaz boja, no to je već uobičajena stavka kod usporedbe OLED i LCD zaslona.

Rad s uređajima

U sličnim tekstovima smo već konstatirali da izravna usporedba iOS-a i Androida nema previše smisla, a iz toga proizlazi i različitost u hardverskoj konfiguraciji. Vidjeli smo da iOS-u nije potrebna snaga kakvu nalazimo kod nabrijanih Androida da bi izvršavao iste zadaće.

Dakle, iPhone s realno slabijim hardverom postiže otprilike isti učinak kao Alpha sa svojim osmerojezgrenim procesorom, no krajnji korisnik se oko toga ne bi trebao previše zamarati. Oba uređaja rade brzo i fluidno. Aplikacije se otvaraju otprilike jednakom brzinom, no zbog drukčije koncepcije multitaskinga, u različitim trenucima i s različitim aplikacijama moguća su i različita iskustva, s tim da iPhone nudi nešto veću konzistenciju u radu.

Kakvo iskustvo ćete steći korištenjem jednog ili drugog uređaja, ovisit će o vašim navikama i potrebama. Nekome će bolje leći jedan, a nekome drugi OS, no treba reći da Android nudi veće mogućnosti personalizacije i sadržava osjetno manji broj restrikcija nego iOS. Apple je na novom iOS-u 8 donio mnoge novosti ranije poznate s Androida i tako dodatno olakšao korištenje uređaja.

IMG_00582 Screenshot_2014-10-27-11-08-00

Isto tako, iOS, odnosno iPhone nudi i bolju integraciju s ostalim Appleovim uređajima pa je sada tako moguće integrirati iPhone, iPad ili Mac računalo u vidu Handoff i Connectivity funkcija. Radi se o zgodnoj i zanimljivoj koncepciji, no iskustvo kaže da tu ima još mjesta za poboljšanja. Naime, većina jednostavnih funkcija kao što je nastavak pisanja maila na jednom i preuzimanje na drugom uređaju, te slanje SMS poruka u principu funkcioniraju dobro, no problemi znaju nastati kod preuzimanja poziva. Primjerice, ako vas netko zove, zvonit će vam i iPhone i Mac (potreban OS X Yosemite), naravno, ako su u dosegu WiFi-a preko kojeg su povezani, no ako poziv preuzmete na iPhoneu, često se zna dogoditi da Mac još uvijek zvoni. Tako sam jednom uspio završiti razgovor od cca. 10 minuta, a Mac je još uvijek dojavljivao dolazni poziv. Dakle, ove funkcije su tek u povojima i zasigurno će trebati vremena dok ih Apple dodatno ispolira.

Alpha, s druge strane, nudi uobičajene mogućnosti koje susrećemo na Androidima, kao što su veće mogućnosti povezivanja i manje komplikacije prilikom prijenosa sadržaja.

Za razliku od iPhonea, Alpha donosi i mjerač otkucaja srca koji će vam, eto… jednom možda i zatrebati. Možda treba spomenuti i Samsungov Multiwindow sustav, no na 4,7” zaslonu ćete teško iskoristiti sve njegove benifite.

Kamera

Jedan od najvažnijih detalja današnjih smartfona je, naravno, kamera. Vidjeli smo da iPhone 6 dolazi sa senzorom od 8, a Alpha od 12 megapiksela. Kao i svaki Android, Alpha nudi osjetno više opcija u softveru kamere, što možemo pronaći i na mnogim kompaktnim fotoaparatima. iPhone s druge strane donosi vrlo jednostavno sučelje koje je fokusirano na automatski način rada. Ono na što možete utjecati svodi se na uključivanje/isključivanje bljeskalice, HDR način, panoramu i samookidač. Kod načina snimanja na izbor je foto, video, kvadrat (1:1) te usporeni i ubrzani video.

Opća kvaliteta fotografija snimljenih u idealnim uvjetima je slična, s tom razlikom da iPhone ima nešto bolji dinamički raspon kod fotografija snimljenih u idealnim uvjetima, ali i nešto veću oštrinu u slabijim svjetlosnim uvjetima, odnosno po noći. U tom slučaju Samsung podigne ekspoziciju čime se dobiju malo svjetliji detalji, ali se istovremeno poveća šum.

Bljeskalice su otprilike jednako jake i osigurat će sličnu razinu kvalitete, no kod Samsunga je ipak vidljivo da je fotografija malo svjetlija, uz otprilike jednako kvalitetan kontrast i količinu detalja.

U nastavku slijedi nekoliko primjera:

Danje svjetlo

iPhone 6:

IMG_0134

Samsung Galaxy Alpha:

20141028_081355

Sumrak

iPhone 6:

IMG_0127

Samsung Galaxy Alpha:

20141027_173203

Noć

iPhone 6:

IMG_0128

Samsung Galaxy Alpha:

20141027_173318

Zatvoreni prostor (umjetno osvjetljenje)

iPhone 6:

IMG_0142

Samsung Galaxy Alpha:

20141028_174635

Mrak (bljeskalica)

iPhone 6:

IMG_0138

Samsung Galaxy Alpha:

20141028_174408

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje: iPhone 6 i Samsung Galaxy Alpha.

Video

Kad je video u pitanju, treba reći da oba uređaja posjeduju softversku stabilizaciju slike, no jedino kod iPhonea je rezultat vidljiv. Samsung s druge strane nudi snimanje videa u 4k (2610p) rezoluciji, dok iPhone ostaje na FHD (1080p). Primjeri slijede u nastavku:

iPhone 6 (1080p)

Samsung Galaxy Alpha (2160p)

;

Baterija

iPhone sadrži 1836, Samsung 1860 mAh bateriju. Isto, ali različito. Naime, izravna usporedba ni ovdje nema puno smisla jer se dvije različite vrste hardvera i operativnih sustava različito odnose prema bateriji. Upravo zbog toga iPhone ovdje prolazi bolje.

Budući da nam testovi baterija gdje se mjeri ukupno online vrijeme ili ono potrošeno za preprodukciju videa ne govore puno, smatramo da je jedino relevantno nekoliko dana koristiti jedan i drugi uređaj na isti način i tako prosuditi koji postiže bolje rezultate. Naravno, oni će se razlikovati od korisnika do korisnika, ovisno o navikama i načinu korištenja.

U mom konkretnom slučaju situacija takva da sam kod iPhonea zapazio veću prosječnu autonomiju nego kod Alphe. Ako je u mom (malo intezivnijem) režimu korištenja Alphi u 19:00 navečer ostalo 10% kapaciteta, iPhoneu je u istom režimu ostalo oko 30%. Tako će Alphu ranije trebati priključiti na punjač, dok će iPhone ipak ostati na maloj rezervi goriva.

Zaključak

Ako izuzmemo subjektive doživljaje vezane uz različite platforme, glavna prednost Samsunga je u nešto manjim dimenzijama i masi, te nešto većim mogućnostima personalizacije i povezivanja, dok ga iPhone šije na području baterije, no za Samsung možete koristiti i rezervnu. iPhone sadrži i čitač otisaka prstiju s TouchID sustavom koji je superiroan Samsungovom, dok ovaj donosi mjerač otkucaja srca.

Naravno, pitanje je koliko ćete sve ove funkcije koristiti, a ono što sigurno hoćete je kamera. Vidjeli smo da iPhone usprkos manjoj količini pikslea daje općenito bolje fotografije, dok Alpha nudi 4k snimanje videa.

Ono što bi svakako moglo biti presudno je cijena. Iako su oba uređaja prilično skupa, treba primijetiti da je iPhone za svojih 6500,00 osjetno skuplji od Alphe koja se može naći i za 4500,00 kuna. Vrijede li sve navedene prednooti razlike u cijeni, prepusti ćemo vam da sami prosudite sukladno vašim afinitetima i mogućnostima. Bilo kako bilo, radi se o dva izvrsna uređaja kompaktnih dimenzija koji će, uz Sony Xperiju Z3 Compact koja je s iPhoneom 6 uspoređena ovdje, ovu i sljedeću godinu obilježiti otvaranjem ove nove kategorije top modela.

 
      
 • Thermal

  Ja ne znam jesam ja čorav, al meni su puno bolje fotke i u sumraku i u mraku i u zatvorenom prostoru od iphone-a.

 • Thermal

  Ok pardon na danjem svijetlu se bolje vidi nebo i oblaci to je istina, al je premračno malo.

 • mossad

  pa da, iphone je bolji u svemu! koliko god drečali pojedinci iphone je po meni ipak najbolji smartphone na svijetu mada si ga ja ne mogu priuštiti niti ću ikada moći! treba biti fer, realan i objektivan pa to i priznati!

 • dj

  Mrvicu bolja baterija na iphoneu, ali mi alpha ima bolju kameru .. po meni izjednaceno ..
  Dobra recenzija btw

 • noone

  Zanima ne koliko se baterija isprazni kod Samsunga prilikom snimanja pola-satnog videa u 4K rezoluciji i pri pregledu istoga i koliko se pri tome grije sam uređaj (ako netko zna).

 • Snimanje 4k videa je ograniceno na 4 minute.

 • Triler

  Mislim da je kamera tu negdje, bar sto se slika tiče, kao i što kaže Krešo, prednost je što se na na androidu da ispodešavati do bola slikanje. I nema tu sada neke pretjerane razlike, čak je sumrak definitivno bolji, a i mrak mi daje puno više boja u detaljima. Video mi izgleda prirodniji na iPhonu. Recenzija kratka i jasna, hvala na tome!

 • Ica

  Sve je to tu negdje malo ovaj, malo onaj ima nešto bolje, kod kamere recimo iphone ima malo bolju sliku u mraku ali kad se uključi bljeskalica alpha je bolja, na prvoj slici kao i uvijek na iphonu je prenaglašena plava boja neba, nebo nije takve boje, no na kraju bitna je velika razlika u cijeni 1500-2000kn manje za alphu!

 • enver

  vec vidim kak ce se sad samsung izredat sa raznim legurama,nakraju ce bit galaxy inox 18/10 ili tefal,pa ce mo dobit polir pastu da se sjaje.

 • Aldo

  Sve Ok, osim sitnice u zaključku gdje se kaže kako je pitanje koliko ćete koristiti TouchID ili mjerač otkucaja srca.
  Pa, ovo prvo koristiš svaki put kad ga primiš u ruku, a o aplikacijama koje se sad s njim mogu koristiti (zbog sigurnosti) i još za mnoge druge stvari.
  Otkucaji srca? hehehehheeh…..

 • Poznajem nekoliko ljudi koji imaju 5s i nijedan ne koristi TouchID, tako da je Krešina izjava na mjestu. Ovisi koliko ćete koristiti što od toga.

 • Evo ja sam ga koristio toliko da isprobam. Sad otkljucavam starom metodom.

 • domagoj

  previse i za jedan i drugi apple klasika razvikani brand koji nevrijedi taj novac nit ce ikad brijefit a samsung opet s druge strane pucsnj u prazno bolje da su napravili jedan pravi s5 i svi sretni i zadovoljni usporedite iphone s nekim od boljih uređaja npr g3 s5 z3 m8 il tak nest pa cemo vidjet rezultate suludo je to doba smartphonea izlaze ko na pokretnoj traci nema smisla vise

 • Dakle

  Tu su negdje. Ja bih dao alphi prednost zbog manjih dizmenzija, zanimljivijeg operativnog sustava i fotografije su mi ljepse. Jedino ta baterija….No meni bi izdrzala puni dan. Nvm, ceka se note 4 😀

 • Skitnica

  Cudi me da niste stavili usporedbu s z3c , z3c je jedini android koji moze konkurirati 6ici , ova aplha je jos jedno ruglo od mobitela

 • Jakov

  Ne kuzim koju vecu razinu sigurnosti pruza touch ID, govorim zbog toga sto oba modela(apple touch ID i damsung finger scanner) se osim otiskom pokraj toga mogu otkljucati i lozinkom tako da taj touch id ne donosi nista vise sigurnosti nego prije jer ga sa na svim uredajima koji ga imaju moze zaobici lozinkom, znaci ista razina sigurnosti kao i prije nego je eto lakse jer ne moras upisivati lozinku nego samo polozis prst na njega ili ga povuces preko. Ja sam na galaxy s5 u pocetku koristio ali je to dosta nezgodno u nekim situacijama pa sam odustao od toga.

 • yankoo

  ***ispravak*** (brzina jbga)

  Od svih top modela ja bi trenutacno kupio Z3, Alpha mi je bezveze, iskreno.
  Inace Kreso, zanima me opcenito koji mob. od svih do sada testiranih nudi najbolji SOT?
  Bilo bi zanimljivo da se malo pozabavis sa time tj da napises jedan clanak o tome? Je li Sony zbilja toliko superioran ili?

 • Halo

  TouchID je definitivno korisnija stvar. Poznajem dosta ljudi koji koriste 5s i gotovo svi koriste svakodnevno TouchID, s druge strane znam par vlasnika s5 i nisam ni jednog vidio, a niti čuo da je uopce upalio mjerač otkucaja srca.

  iPhone je za mene bolji izbor, ali baš da vrijedi preko 1000kn vise…
  Mislim da su i Alpha i 6ica precjenjeni u odnosu na Z3 compact .
  Da je Android platforma koju koristim išao bi na Sony definitivno.
  Jedino šteta sto nisu ostavili metalni okvir kao na Z1 compact ili jos bolje kao na z3.
  A i vjerujem da su je mogli jos bar malo stanjiti.

 • Nodi

  Tvoje šale su mi dobre, Krešo, “ostat na maloj rezervi goriva” xD

 • Ajfara

  Apsolutno uvijek koristim touch ID, super radi i bas je praktično, sad imam i ulazak u neke zakljucane aplikacije putem istoga, ne moram kucati dugacke sifre

 • Igor

  Koji ste vi androidaši u banani… Sad je samsung nakon sto je izbacio aluminijski mobitel bolji i ugodniji u ruci…
  A dosad ste hvalili svoje plastičnjake. Pa ne vjerujem. Mobitel je kopija Iphone 5 koji vam je do sad bio previse ostrih rubova i hladan. A alpha je ugodna. Pa Samsung vise ne zna sta da kopira, pa je kopirao cijeli mobitel.
  Cim je na Iphonu nesto bolje od Samsunga, onda izravna usporedba nema smisla. Bolja baterija, nema smisla. Usporedujete dva mobitela koji nisu ni slicni po karakteristikama. Samsung sa 5 puta jacim karakteristikama usporedujete sa Iphonom i onda se hvatate za slamke kad je samsung u necemu bolji. A tih stvari sa svakim novim Iphone-om je sve manje.
  Usporedba cijene je smjesna. Znate da su iPhone-u cijenu napumpali preprodavaci, a Samsungu ne mogu jer ga i tako nece nitko kupiti…
  Jednostavno je…

 • dj

  meni na alphi siba baterija uz uobicajeno koristenje dan i pol recimo i to mi je skroz ok .. tako mi je i na noteu 3 bila, a osjecaj moba u ruci je savrsen .. touch id radi skroz ok, ali ga ne koristim jer nemam zivaca svaki cas se s tim igrati bas .. z3c je foa mob jer ima vrhunske specifikacije, a compact je, ali suludo je to stavljati u istu recenicu s alphom i iphonom

 • privatno

  Nakon neznam kolko androida moj iduci mob ce bit iphone to sve govori kolko sam zadovoljan androidom jer mislim da iphoni puno previse kostaju. Nebitno dal je top model il ne al svaki android je ili zastajkivao ili su se smrzavale neke aplikacije itd.. Evo sad mi se na z1c poceo smrzvat gmail. Znaci googlova aplikacija, kolko to mora bit zalosno posto vjerojatno ista radi stabilnije na iphonu.

 • matt

  iphone 100000 puta bolji neznam čemu usporedba

 • Bez trolanja molim, ako nije problem.

 • Oldschool

  hahaha ma ne znam ko je bolji al sam bio pozitivno iznenađen kad sam pročitao da je direktor Applea peder pa to napokon sve objašnjava 😀 😀 😀 i ponosan je na to… OMG 😀 😀 😀 iGay is in the house 😀

  http://www.reuters.com/article/2014/10/30/us-apple-ceo-idUSKBN0IJ19P20141030

 • marko

  Pozdrav kreso. Zanima me po tebi koja je camera najbolja od ovih mob. Galaxy s5, alpha, z3, z3c, ili lg g3?

 • marko
 • Teško je odgovoriti jednostavno jer bi trebalo napraviti usporedni test kamera svih nabrojanih uređaja i tako ocijeniti. Budući da svi imaju vrhunske kamere, razlika među svima njima bi bila minorna. Pogledaj neke od usporedbi ovdje

 • Skitnica

  Kreso hoce li biti usporedba iphone 6 i z3c?

 • Čim mi z3c ponovo dopadne šaka

 • Vladimir

  Do prije par dana sam koristio iPhone6, te sam ga zamjenio Alphom. Oba su vrhunska. Maaalčice mi je draži iPhone…također, baterija mu je za dlaku jača i fotografije nešto bolje (i brže okidanje).
  Touch ID i prilično zgodniji (ease of use) utor za punjenje su prednosti iPhonea. Alpha bi mogla biti zanimljiva ljudima koji i dalje žaluju za oglatim “ciglicama” iPhone 4,4s,5,5s..
  U svakom slučaju radi se o 2 vrhunska (da ne kažem) ponajbolja mobitela.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]