iPhone 6 vs. Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha vs iPhone 6

Kocka je bačena, rekao bi stari Julije Cezar, a tu su rečenicu vjerojatno izrekli i Samsungovi manageri kad su lansirali novi model Galaxy Alpha. Samsung je ovime izbio argumente svima koji su do sada prigovarali na dizajn i kvalitetu kućišta, izradivši napokon model u metalnom kućištu, odnosno kombinaciji aluminija i magnezija koje mnogi doživljavaju kao premium materijale.

Lansiranje ovog modela tempirano je neposredno prije Appleovog eventa na kojem je predstavljen novi 4,7-inčni iPhone 6 i većini je odmah bilo jasno da je napad Alphom usmjeren upravo na njega. Ne ulazeći u to koji je brand popularniji i koja je platforma bolja (ma što to značilo), idemo pokušati usporediti ova dva uređaja te istaknuti prednosti i nedostatke jednog i drugog.

Prije čitanja ovog teksta svakako je uputno da prvo pročitate same recenzije ovih dvaju uređaja: iPhone 6 i Samsung Galaxy Alpha.

Dizajn i kućište

IMG_0812 copy

Apple ima dugu tradiciju izrade aluminijskih kućišta za širok spektar uređaja pa ni najnoviji iPhone tu nije iznimka. Ipak, već smo u recenziji iPhonea 6 istaknuli da njegovim dizajnom nismo previše oduševljeni, barem u usporedbi s ostalim Appleovim proizvodima kao što su iMac ili MacBook Air.

No, bilo kako bilo, iPhone još uvijek možemo okarakterizirati elegantnim i atraktivinim, posebice zbog njegove tankoće (6,9 mm) i lakoće (129 grama). Potpuno aluminijsko kućište također izgleda profinjeno, ali je i klizavo.

Samsung Galaxy Alpha donosi plastično-gumiranu pozadinu koja, osim što sprječava klizanje, osjetno je ugodnija na dodir. S druge strane, Samsungovi rubovi su nešto oštriji od iPhoneovih koji su zaobljeni, a to će na neki način kompenzirati ovu prethodno navedenu digresiju.

Kao jednu od glavnih prednosti Alphe ovdje možemo istaknuti to što je uređaj manjih dimenzija i lakši, unatoč činjenici da je dijagonala zaslona ista kao na iPhoneu, a ne treba zaboraviti da je i za 0,2 mm tanji. Razlog tome je nešto veće “meso” ispod i iznad zaslona iPhonea, koje je donekle uvjetovano dimenzijama čitača otisaka prstiju. Alpha, s druge strane, sadrži čitač manjih dimenzija, ali je zato tehnološki inferioran Appleovom.

Zaslon

Oba uređaja sadrže 4,7-inčni zaslon, s tom razlikom što je Samsungov Super AMOLED, a iPhoneov IPS LCD. Samsungov dolazi u 1280 x 720 rezoluciji i 319 ppi gustoćom točaka, a iPhoneov u 1334 x 750 točaka te pakira gustoću od 326 ppi. Dakle, radi se o vrlo sličnim vrijednostima i malo je onih koji će buljeći u zaslone nakon izvjesnog vremena uspjeti uočiti razliku u oštrini.

Oba zaslona su izvrsna i imaju optrilike jednake kutove vidljivosti, dok iPhone nudi malčice bolju vidljivost pod izravnim sunčevim svjetlom zbog malo jačeg kontrasta. Ova dva zaslona nude i donekle različit prikaz boja, no to je već uobičajena stavka kod usporedbe OLED i LCD zaslona.

Rad s uređajima

U sličnim tekstovima smo već konstatirali da izravna usporedba iOS-a i Androida nema previše smisla, a iz toga proizlazi i različitost u hardverskoj konfiguraciji. Vidjeli smo da iOS-u nije potrebna snaga kakvu nalazimo kod nabrijanih Androida da bi izvršavao iste zadaće.

Dakle, iPhone s realno slabijim hardverom postiže otprilike isti učinak kao Alpha sa svojim osmerojezgrenim procesorom, no krajnji korisnik se oko toga ne bi trebao previše zamarati. Oba uređaja rade brzo i fluidno. Aplikacije se otvaraju otprilike jednakom brzinom, no zbog drukčije koncepcije multitaskinga, u različitim trenucima i s različitim aplikacijama moguća su i različita iskustva, s tim da iPhone nudi nešto veću konzistenciju u radu.

Kakvo iskustvo ćete steći korištenjem jednog ili drugog uređaja, ovisit će o vašim navikama i potrebama. Nekome će bolje leći jedan, a nekome drugi OS, no treba reći da Android nudi veće mogućnosti personalizacije i sadržava osjetno manji broj restrikcija nego iOS. Apple je na novom iOS-u 8 donio mnoge novosti ranije poznate s Androida i tako dodatno olakšao korištenje uređaja.

IMG_00582 Screenshot_2014-10-27-11-08-00

Isto tako, iOS, odnosno iPhone nudi i bolju integraciju s ostalim Appleovim uređajima pa je sada tako moguće integrirati iPhone, iPad ili Mac računalo u vidu Handoff i Connectivity funkcija. Radi se o zgodnoj i zanimljivoj koncepciji, no iskustvo kaže da tu ima još mjesta za poboljšanja. Naime, većina jednostavnih funkcija kao što je nastavak pisanja maila na jednom i preuzimanje na drugom uređaju, te slanje SMS poruka u principu funkcioniraju dobro, no problemi znaju nastati kod preuzimanja poziva. Primjerice, ako vas netko zove, zvonit će vam i iPhone i Mac (potreban OS X Yosemite), naravno, ako su u dosegu WiFi-a preko kojeg su povezani, no ako poziv preuzmete na iPhoneu, često se zna dogoditi da Mac još uvijek zvoni. Tako sam jednom uspio završiti razgovor od cca. 10 minuta, a Mac je još uvijek dojavljivao dolazni poziv. Dakle, ove funkcije su tek u povojima i zasigurno će trebati vremena dok ih Apple dodatno ispolira.

Alpha, s druge strane, nudi uobičajene mogućnosti koje susrećemo na Androidima, kao što su veće mogućnosti povezivanja i manje komplikacije prilikom prijenosa sadržaja.

Za razliku od iPhonea, Alpha donosi i mjerač otkucaja srca koji će vam, eto… jednom možda i zatrebati. Možda treba spomenuti i Samsungov Multiwindow sustav, no na 4,7” zaslonu ćete teško iskoristiti sve njegove benifite.

Kamera

Jedan od najvažnijih detalja današnjih smartfona je, naravno, kamera. Vidjeli smo da iPhone 6 dolazi sa senzorom od 8, a Alpha od 12 megapiksela. Kao i svaki Android, Alpha nudi osjetno više opcija u softveru kamere, što možemo pronaći i na mnogim kompaktnim fotoaparatima. iPhone s druge strane donosi vrlo jednostavno sučelje koje je fokusirano na automatski način rada. Ono na što možete utjecati svodi se na uključivanje/isključivanje bljeskalice, HDR način, panoramu i samookidač. Kod načina snimanja na izbor je foto, video, kvadrat (1:1) te usporeni i ubrzani video.

Opća kvaliteta fotografija snimljenih u idealnim uvjetima je slična, s tom razlikom da iPhone ima nešto bolji dinamički raspon kod fotografija snimljenih u idealnim uvjetima, ali i nešto veću oštrinu u slabijim svjetlosnim uvjetima, odnosno po noći. U tom slučaju Samsung podigne ekspoziciju čime se dobiju malo svjetliji detalji, ali se istovremeno poveća šum.

Bljeskalice su otprilike jednako jake i osigurat će sličnu razinu kvalitete, no kod Samsunga je ipak vidljivo da je fotografija malo svjetlija, uz otprilike jednako kvalitetan kontrast i količinu detalja.

U nastavku slijedi nekoliko primjera:

Danje svjetlo

iPhone 6:

IMG_0134

Samsung Galaxy Alpha:

20141028_081355

Sumrak

iPhone 6:

IMG_0127

Samsung Galaxy Alpha:

20141027_173203

Noć

iPhone 6:

IMG_0128

Samsung Galaxy Alpha:

20141027_173318

Zatvoreni prostor (umjetno osvjetljenje)

iPhone 6:

IMG_0142

Samsung Galaxy Alpha:

20141028_174635

Mrak (bljeskalica)

iPhone 6:

IMG_0138

Samsung Galaxy Alpha:

20141028_174408

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje: iPhone 6 i Samsung Galaxy Alpha.

Video

Kad je video u pitanju, treba reći da oba uređaja posjeduju softversku stabilizaciju slike, no jedino kod iPhonea je rezultat vidljiv. Samsung s druge strane nudi snimanje videa u 4k (2610p) rezoluciji, dok iPhone ostaje na FHD (1080p). Primjeri slijede u nastavku:

iPhone 6 (1080p)

Samsung Galaxy Alpha (2160p)

;

Baterija

iPhone sadrži 1836, Samsung 1860 mAh bateriju. Isto, ali različito. Naime, izravna usporedba ni ovdje nema puno smisla jer se dvije različite vrste hardvera i operativnih sustava različito odnose prema bateriji. Upravo zbog toga iPhone ovdje prolazi bolje.

Budući da nam testovi baterija gdje se mjeri ukupno online vrijeme ili ono potrošeno za preprodukciju videa ne govore puno, smatramo da je jedino relevantno nekoliko dana koristiti jedan i drugi uređaj na isti način i tako prosuditi koji postiže bolje rezultate. Naravno, oni će se razlikovati od korisnika do korisnika, ovisno o navikama i načinu korištenja.

U mom konkretnom slučaju situacija takva da sam kod iPhonea zapazio veću prosječnu autonomiju nego kod Alphe. Ako je u mom (malo intezivnijem) režimu korištenja Alphi u 19:00 navečer ostalo 10% kapaciteta, iPhoneu je u istom režimu ostalo oko 30%. Tako će Alphu ranije trebati priključiti na punjač, dok će iPhone ipak ostati na maloj rezervi goriva.

Zaključak

Ako izuzmemo subjektive doživljaje vezane uz različite platforme, glavna prednost Samsunga je u nešto manjim dimenzijama i masi, te nešto većim mogućnostima personalizacije i povezivanja, dok ga iPhone šije na području baterije, no za Samsung možete koristiti i rezervnu. iPhone sadrži i čitač otisaka prstiju s TouchID sustavom koji je superiroan Samsungovom, dok ovaj donosi mjerač otkucaja srca.

Naravno, pitanje je koliko ćete sve ove funkcije koristiti, a ono što sigurno hoćete je kamera. Vidjeli smo da iPhone usprkos manjoj količini pikslea daje općenito bolje fotografije, dok Alpha nudi 4k snimanje videa.

Ono što bi svakako moglo biti presudno je cijena. Iako su oba uređaja prilično skupa, treba primijetiti da je iPhone za svojih 6500,00 osjetno skuplji od Alphe koja se može naći i za 4500,00 kuna. Vrijede li sve navedene prednooti razlike u cijeni, prepusti ćemo vam da sami prosudite sukladno vašim afinitetima i mogućnostima. Bilo kako bilo, radi se o dva izvrsna uređaja kompaktnih dimenzija koji će, uz Sony Xperiju Z3 Compact koja je s iPhoneom 6 uspoređena ovdje, ovu i sljedeću godinu obilježiti otvaranjem ove nove kategorije top modela.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT