iPhone XS Max – godinu dana kasnije [Osvrt]

Polako prolazi skoro cijela godina dana otkako na dnevnoj bazi, doduše kao sekundarni uređaj, koristim iPhone XS Max. Oni koji nas redovito prate znaju da mi je primarni uvijek Android, te da mi iOS nikad nije do kraja „legao“.

Ovoga puta donosim i dobre i loše dojmove nakon skoro godinu dana korištenja skoro najskupljeg iPhonea ikad. Naime, moj dolazi sa samo 64 GB interne memorije, tako da se oni skuplji od njega razlikuju samo po tome što nude više prostora za pohranu.

Kao prvo, zadovoljstvo mi je konstatirati da sam ovaj uređaj kod sebe uopće zadržao ovoliko dugo, budući da sam se svih Appleovih telefona koje sam koristio, u pravilu rješavao puno ranije. Paralelno sam pored njega koristio Samsung Galaxy Note 8, potom Huawei Mate 20 Pro i djelomično Note 9, a sada samo OnePlus 7 Pro.

iPhone XS Max mi se svidio ponajprije zbog svog velikog, ali ravnog zaslona, budući da praktički nijedan top model Androida više ne možete kupiti bez zakrivljenog ruba zaslona, koji je, po mom skromnom mišljenju, jedna od najgorih stvari koja se dogodila smartfonima. Nakon što je Samsung započeo s ovom praksom, ostali proizvođači su ga slijepo slijedili. Iako ne možemo reći da takvi uređaji ne izgledaju atraktivno, funkcionalno i ergonomski su osakaćeni.

S druge strane, ovo zakrivljenje im možemo donekle oprostiti jer se polako rješavaju druge najveće gluposti u povijesti smartfona – zuba na vrhu zaslona, kojeg je iPhone XS Max naslijedio od prethodnika, a kako stvari sada stoje, zadržat će ga i nasljednik koji stiže za nekih mjesec dana.

Zub, naravno, ima svoju svrhu. Sadrži normalnu telefonsku slušalicu, senzore, prednju kameru i naprednu biometriju, no vidjeli smo da se može i bez njega, zato Appleu ovdje i dalje bilježimo minus. Mnogi od nas su se na zub navikli, i to nam sad ne predstavlja problem. No ipak, čim malo koristite drugi uređaj bez zuba, pri povratku na ovog dobijete svojevrsnu šaku u oko.

Što se ergonomije tiče, najveći problem mi predstavlja ispupčeni modul kamere, koji osim što je podložan oštećenjima samog sebe, oštećuje i zaslon drugog uređaja ukoliko ih u torbici nosite zajedno. Čak ni tanka silikonska maskica ne pomaže, budući da je tanja od debljine modula, pa on i nakon umetanja u maskicu i dalje strši. O tipkanju na stolu da ne govorim. Rješenje je nabavka deblje maskice, kao npr, originalne Appleove izrađene od koža, no za nju ćete morati izdvojiti oko 500 kuna, a uređaj će vam pritom još postati cigla.

U ovih godinu dana baterija iPhonea nije pokazala znakove umora, tako da me i dalje služi kao od prvog dana, što smatram izuzetno dobrim rezultatom. Naravno, dojam ovdje kvari kriminalno spori 5W punjač kojemu treba više od 3,5 sata da napuni bateriju, ali s obzirom da ga punim isključivo preko noći, to mi na koncu mi ne predstavlja toliki problem. Istini za volju, ako mi je baš potrebno, poslužim se punjačem MacBooka Pro, koji ga uz odgovarajući kabel napuni za manje od dva sata.

Što se softvera tiče, već sam u nekoliko navrata konstatirao da su hardverski najjači Androidi po brzini odavno nadmašili iOS. Naime, aplikacije se na novijim modelima Huaweija i OnePlusa (pa čak i Samsunga) osjetno brže otvaraju, a i ukupna uglađenost rada je na višem nivou. Stvari je donekle poboljšao iOS 13, koji je još uvijek u beti, tako da najesen očekujem još bolje rezultate po tom pitanju.

Ovdje još jednom naglasimo da iPhone najbolje živi kao suputnik Mac računala. Tako sam zahvaljujući ovoj inače izvrsnoj integraciji često mogao razgovore obaviti na laptopu, odnosno prebaciti se usred razgovora na mobitel (handoff), a isto vrijedi i za druge zadaće koje možete započeti na jednom, a završiti na drugom uređaju.

Štoviše, radna površina Mac računala se može definirati kao iCloud, te se u stvarnom vremenu sinkronizira s podacima na vašem računu. Najveću korist ovdje izvlačim iz činjenice što sve datoteke s Macove radne površine odmah imam i u Files aplikaciji na iPhoneu. Jedini problem predstavlja činjenica što Apple u besplatnoj verziji iClouda nudi samo 5 GB prostora.

S druge strane, nakon što je Samsung najavio da će novi DeX na Noteu 10 raditi i s Macom, možda ovaj iPhone uskoro zamijenim novim Noteom, budući da mi je Android ipak primarni uređaj i bolje mi leži od iOS-a.

Slušanje glazbe i gledanje videa je ono zbog čega još niti jedan korisnik iPhonea nije požalio, pa tako nisam ni ja. Ako vam prilikom gledanja videa ne smeta zub, imat ćete izvrstan doživljaj na zaista izvrsnom zaslonu, kojeg je Appleu izradio Samsung, i to boljeg nego samom sebi za Note 9. Zvuk na ovom uređaju, ne da je odličan, nego vjerojatno najbolji na tržištu, bilo da se radi o vanjskim stereo zvučnicima ili onom u slušalicama. Naravno, u paketu dobivate one s Lightning utorom, a ako želite koristiti svoje s 3,5 mm priključkom, morat ćete nabaviti adapter koji nije sadržan u prodajnom pakiranju. Čak i ako ga nabavite, vrlo je velika vjerojatnost da ćete ga vremenom izgubiti.

Kvaliteta fotografija i videa također je među najboljima na tržištu, i tu ne možete puno pogriješiti. Istina, u međuvremenu su se pojavili i uređaji s naprednijom tehnologijom kao što je izuzetna osjetljivost senzora po noći ili 5x optički zoom, no kamera iPhonea XS Max se još uvijek dobro drži. Također, ako se bojite da će izlaskom novog modela vaša kamera zastariti, poznavajući Appleovu praksu, po tom pitanju ne treba očekivati kvantni skok, a poznato je da je iPhone općenito “otporan na starenje”.

Ako tražite savjet za kupnju, nakon godinu dana korištenja, iPhone XS Max mogu preporučiti svima kojima je iOS „legao“ bolje od Androida, a da istovremeno traže veliki zaslon. Naime, sve do pojave ovog modela, iOS korisnici su bili osuđeni na manje zaslone, a mnogi od njih su samo iz tog razloga kupovali Androide.

S druge strane, ovaj uređaj je sam po sebi toliko bezobrazno skup, da ga po tom pitanju ne bih preporučio nikome, jer toliko novca zaista ne vrijedi. Možemo sada ponavljati priče o laptopima ili rabljenoj Škodi Octaviji koja se može kupiti za isti iznos, ali 10.000 kuna, koliko u ovom trenutku treba izdvojiti za 64 GB verziju ovog uređaja je i dalje suludo puno. Uostalom, statistika je pokazala kako je prodaja iPhonea u zadnjih godinu dana podbacila, a jedan od razloga svakako su i ove sumanute cijene koje je Apple nametnuo.

Naravno, ako ste ljubitelj Apple branda, a financije vam ne predstavljaju problem, tada ćete sasvim sigurno profitirati kupnjom ovog modela, budući da će novi kad dođe u trgovine sasvim sigurno biti skuplji, odnosno koštat će barem onoliko koliko i ovaj kad je stigao u prodaju.

Ono što bi se moglo isplatiti je nabavka polovnog uređaja u dobrom stanju ako ga kupujete od nekog poznatog, a taj ga se želi riješiti kako bi nabavio novog. Možda je upravo zbog toga sad pravo vrijeme da započnete potragu, budući da novi model stiže za nekih mjesec dana.

Vezani članci:

Samsung Galaxy S10+ ili iPhone XS Max? [Usporedba]

iPhone XS Max ili Samsung Galaxy Note 9 – Kojeg odabrati? [Usporedba]

Najbolju ponudu iPhone uređaja potražite na mobis.hr

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT