Kako napraviti backup fotografija s mobitela na računalo?

Backup fotografija na računalo nekima je samo stvar rutine, a nekima dođe kao nuklearna fizika. Za ove potonje, ovoga puta pripremili smo kratke upute kako to izvesti na nekoliko različitih načina.

Backup na račualo

Prvi način je ujedno onaj kojeg osobno koristim posljednjih 15-ak godina, otprilike od pojave prvih kamera u mobitelima. Sve fotografije držim na raznim diskovima od kojih su neki već umirovljeni u ladici na sobnoj temperaturi s hrpom silica gelova.

Za ovu metodu najlakše je kabelom spojiti smartfon s računalom, odobriti na smartfonu da računalo može pristupiti podacima pritiskom na “transfer files” ili sličnu opciju, ovisno o inačici Androida i smartfonu kojeg koristite, te unutar My Computer ikone na PC-u ili Findera na Macu, pristupiti memoriji vašeg uređaja. Unutar interne memorije pronaći ćete mapu DCIM u kojoj su smještene sve vaše fotografije i videi snimljeni vašim smartfonom, a lako moguće i snimke zaslona. Cijelu tu mapu samo kopirate na vaše računalo na željenu destinaciju i to je otprilike to.
Ovaj proces može potrajati i po par sati, ovisno o tome koliko fotografija i videa imate, koliko je dobar kabel kojeg koristite, koliko je dobar smartfon itd.

Idući način vezan je za vašeg proizvođača smartfona, a svaki ima svoj određeni alat koji vam dopušta napraviti kopiju vašeg smartfona na računalo. U ovom slučaju mi smo koristili Huaweijev P40 Pro Plus tako da se povezivanje na laptop odvija preko aolikacije HiSuite. Većinina tih alata radi na sličnom principu, tako da će vam i ova kratka uputa biti dovoljna.
U našem slučaju, potrebno je na smartfonu u postavkama u tražilicu utipkati HDB, te dopustiti konekciju putem HDB-a i instalirati HiSuite na računalu.

Jednom kad spojite smartfon, HiSuite će se automatski pokrenuti i sve što trebate je pretipkati kod za dopuštenje s vašeg smartfona u HiSuite i unutar aplikacije stisnuti tipku Backup.
Na ovaj način možete napraviti ne samo kopiju fotografija i videa, već i svih aplikacija, postavki, poziva, poruka i općenito praktički svega što imate na vašem smartfonu.

U slučaju da uz Huaweijev smartfon imate Huaweijev laptop poput MateBook X Pro modela kojeg mi koristimo u ovom slučaju, prebacivanje fotografija možete odraditi i bežično iznimno jednostavno i intuitivno. Na smartfonu uključite u brzim prečacima opciju Huawei Share, naslonite smartfon na naljepnicu Huawei Share na laptopu i dopustite vezu na računalu. I to je to. Nakon toga imate cijeli zaslon smartfona vidljiv na računalu i možete upravljati s njime direktno sa zaslona laptopa. Uđete u galeriju fotografija, označite sadržaj koji želite kopirati i samo duže zadržite klik na njima te ih povučete u određenu mapu na račualu. Kopiranje se odvija bežično i radi vrlo dobro i iznenađujuće brzo. U određenim situacijama uspio sam dobiti i brzine do 100 MBps, a u većini situacija oko 50 MBps. Što se nas tiče, to je fantastično.

Postoje i razne alternativne aplikacije koje dopuštaju bežično povezivanje smartfona i računala, a jedna od poznatijih je definitivno AirDroid. No sve one imaju određena ograničenja. Primjerice, spomenuta aplikacija vam dopušta prebaciti do 200 MB dnevno besplatno, a za više biste trebali platiti. Zgodno u određenim situacijama, ali s obzirom da se videi nerijetko kreću i po par gigabajta, možda je bolje da se oslonite na neku od drugih metoda.

Cloud backup

Gotovo svi proizvođači smartfona nude neku od svojih inačica cloud backupa, a mi ćemo se ovoga puta osvrnuti na dvije univerzalne metode. Obje dopuštaju automatski backup fotografija putem WiFi-a ili mobilne mreže, ovisno o tome imate li neograničen internet na vašem smartfonu ili ne. I u oba slučaja ćete morati izdvojiti određenu svotu novca želite li pohraniti fotografije u originalnoj rezoluciji.

Microsoftov OneDrive je vrlo zgodan u slučaju da imate aktivnu Microsoft 365 Family pretplatu kakvu ja imam, a u tom slučaju imate ukupno 6 TB prostora podijeljenih po 1 TB po računu. Naravno, uz tu pretplatu dolaze i Office alati koje dosta nas koristi barem na tjednoj ili mjesečnoj razini, pa se čini kao zgodna opcija. Cijena ovog paketa je 100 eura godišnje?
U postavkama OneDrive aplikacije samo trebate dopustiti da OneDrive automatski radi backup vaših fotografija i to je otprilike to. Svaka nova fotografija bit će spremljena u oblak i lako dostupna u slučaju da vam se nešto dogodi s vašim smartfonom.

Druga solucija je Google Photos, a koju također podržavaju svi smartfoni, uključujući i Huawei ukoliko instalirate Googleove servise. Uskoro ćemo vam premijerno predstaviti novu iznimno jednostavnu metodu za instalaciju ovih servisa razvijenu u Hrvatskoj, tako da ukoliko imate noviji Huaweijev smartfon, pratite naš portal idućih par dana za novu metodu.

Ova aplikacija vam dopušta čak neograničen besplatni backup fotografija, pod uvjetom da odaberete opciju “Visoke kvalitete”. Ovo možda zvuči pomalo zbunjujuće jer je to prva opcija, a druga je “Originalna kvaliteta”. Štos je u tome što je Google razvio algoritam koji kompresira vaše fotografije s “minimalnim” gubitkom kvalitete i time vam dopušta da spremite neograničen broj fotografija online, besplatno. Ukoliko pak želite zadržati punu kvalitetu fotografije, u tom slučaju će vam online backup zauzeti prostor na vašem Google Disku. U početku dobivate 15 GB besplatno, a dodatnih 100 GB platit ćete 139 kn godišnje, pa sve do maksimalno dostupnih 30 TB koji koštaju 1199 kn mjesečno.

Postoji još velik broj metoda za backup, ali ovo su neke najpopularnije i toplo savjetujemo da odabrete bilo koju od ovih jer jednom kad ostanete bez smartfona, šanse su da će vam više biti žao par tisuća izgubljenih fotografija nego smartfona kojeg ćete vjerojatno odmah nadomjestiti novim.

Video upute

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT