Top teme

Kako provjeriti zdravlje baterije mobitela?

Baterije mobitela otkako su postale sastavni dio kućišta, odnosno za njega su zalijepljene ili zalemljene, nije ih jednostavno izmijeniti u vlastitoj režiji, već ih morate odnijeti u servis. Baterije današnjih mobilnih uređaja koncipirane su tako da izdrže neki unaprijed određeni broj ciklusa punjenja i pražnjenja, što svaki proizvođač određuje zasebno.

Kad baterija jednom „ispuca“ svoje cikluse, to znači da nje njezin životni vijek završio i da treba biti zamijenjena drugom.

Povezano: Što su "stacked" baterije, zašto su bolje i kad stižu na tržište?

Međutim, s obzirom na trošak postupka izmjene baterije u servisu i pada vrijednosti cijelog uređaja koja se dogodila u međuvremenu, u mnogim slučajevima je isplativost izmjene upitna pa korisnici u takvim slučajevima često posežu za novim uređajem, dok stari završava na otpadu. Upravo zato je EU i donijela regulativu o obvezi ugradnje izmjenjivih baterija od 2027. godine.

Povezano: Službeno je. Od 2027. mobiteli u EU će morati imati izmjenjive baterije

Međutim, do tada je ostalo još četiri godine, a i nakon toga ćemo koristiti mobitele proizvedene ranije, dakle s neizmjenjivim baterijama. Zato pogledajmo na koje sve načine možete provjeriti u kakvom je stanju baterija vašeg uređaja.

Kako provjeriti zdravlje baterije na iPhoneu, Samsungu i općenito Androidima?

Ukoliko koristite iPhone, ovaj postupak je iznimno jednostavan, budući da mu se funkcija provjere zdravlja baterije nalazi u izborniku postavki. Kod Androida, stvari su malo složenije, jer Google unutar samog operativnog sustava (još uvijek) nije omogućio jednostavnu provjeru stanja.

Povezano: Koliko brzo punjenje vam je potrebno i kako ga ispravno koristiti?

U slučaju da posjedujete Samsung, sve što trebate napraviti je instalirati Samsung Members aplikaciju. Imajte na umu da vam je za ovo potreban Samsung račun, kojeg uvijek možete kreirati u kratkom roku. Nakon što instalirate Members aplikaciju, u izborniku potražite informacije o stanju baterije.

Ako koristite neki drugi Android uređaj, stanje baterije možete provjeriti putem skrivenog izbornika koji se aktivira *#*#4636#*#* kodom, a utipkate ga u aplikaciju telefona. Imajte na umu da ovaj kod ne radi na svim Androidima, a i na onima na kojima radi, izbornik koji se otvori ne mora nužno prikazivati informacije i bateriji.

Android aplikacije za provjeru zdravlja baterije

Na koncu, relativno jednostavno rješenje postoji u vidu aplikacija koje možete instalirati iz Play trgovine, no njihovi rezultati znaju biti oprečni. Zato, ako sumnjate da je kapacitet vaše baterije, svakako usporedite rezultate iz nekoliko izvora pa za mjerodavan izaberite prosjek. Neke od popularnih aplikacija koje nude informacije o zdravlju baterije su: CPU-Z, AccuBattery i Battery Guru.

Povezano: Kad je vrijeme za nabavku novog Android mobitela? Pet razloga koji otkrivaju da je vaš uređaj zastario