Kako smartfonom snimiti dobar video? Vodič u 10 koraka [Video]

Svi oni koji su se ikad upustili u mali projekt produkcije bilo kakvog videa znaju da to nije baš tako lagan posao. No isto tako, on ne mora nužno biti pretjerano kompliciran i težak ukoliko se dobro organizirate. Stoga vam ovoga puta donosimo 10 savjeta, ili bolje rečeno koraka, kako od ničega napraviti nešto. I za to smo koristili samo kameru smartfona, Huaweija P40 Pro Plus koji se još kratko nalazi u našim rukama.

1. OPREMA

Za svaki ozbiljan video projekt potrebna je dobra oprema. Statistički gledano, vrlo mali broj ljudi ima neku ozbiljniju opremu za snimanje videa, ali na svu sreću, čak su i današnji smartfoni i više nego dovoljni za jedan pristojan video. Danas imamo i Hollywoodske filmove koji su kompletno snimljeni sa smartfonom i to vjerojatno lošijim nego kakve danas imamo u džepu.

Zato nema opravdanja što se ovoga dijela tiče. Mi smo se u ovom projektu pripomogli još jeftinim selfie stickom i za par scena prtljažnikom automobila u koji sam sjeo i samo držao smartfon uperen u drugi automobil. Od velike pomoći mogu vam biti prijatelji koji će vam određene radnje olakšati više od bilo kakve opreme.

Ovakav projekt zahtjeva i montažu snimljenih video zapisa, a premda to teoretski možete izvesti čak i na vašem smartfonu, što je inače živa patnja, neusporedivo je lakše sve izvesti na stolnom računalu ili laptopu. Igrom slučaja, kod nas se uz Huawei P40 Pro Plus zadržao i Huawei MateBook X Pro, koji nam je uvelike olakšao dio montaže. No ne morate nužno imati upravo ovu kombinaciju za to, iako svaka dobra oprema olakšava rad.

2. IDEJA

Sad kad smo shvatili da opremu imamo, treba razraditi ideju što snimati. Od bilo čega možete napraviti relativno atraktivan video. Na bespućima interneta pronaći ćete kreativne projekte koji su uključili snimanje samo jednog jajeta. Kokošjeg, najobičnijeg. Ako su oni mogli snimiti zanimljiv video s jajetom, smatram da možemo i mi s bilo čime iole interesantnijim.

Za potrebe ovog projekta odabrao sam snimanje Opel Insignije i usredotočio sam se primarno na njen vanjski izgled. Zanemario sam dobrim dijelom unutrašnje kadrove, vozne osobine i razne gadgete.

Važno je da od svega toga napravite priču. Kakvu god, bitno da to nije set nepovezanih kadrova, već da oni nešto u konačnici ispričaju. Ne mora to biti specijalno dobra filmska priča, jer ukoliko odete previše u detalje, samo ćete sve zakomplicirati. Što je priča kompliciranija, to više toga treba snimiti. Najbolje je osmisliti nešto jednostavno, a što će u konačnici ipak ostaviti snažan dojam.

3. GDJE I KAD SNIMATI

Gdje god i kad god snimali, najvažnije je razmišljati o rasvjeti. Znate i sami koliko su minimalne razlike u kvaliteti materijala snimljenih smartfonima u dnevnim uvjetima. To je zato jer imamo dovoljno svjetla, a prave razlike u kvaliteti se osjete tek u lošijim svjetlosnim uvjetima. Kako bismo te nedostatke eliminirali, najlakše je iskoristiti dnevno svjetlo.

Ako snimate doma, najbolje je iskoristiti prozore i snimati blizu njih. Odmaknite sve nepotrebne predmete koje ne želite vidjeti u kadru.

Ako snimate vani, a za vrijeme sunčanih dana, najbolje snimke ćete dobiti u zoru i suton. Kad je sunce visoko, možete potražiti debelu hladovinu koja će isto poslužiti svrsi.

Za ovaj projekt, odabrao sam snimanje na napuštenoj lokaciji u okolici grada i to za vrijeme oblačnog dana. U tom slučaju mogao sam snimati što god sam htio i kad god sam htio, tako da mi vrijeme nije stvaralo stres. Snimke nisu toliko atraktivne kao kad sunce izlazi ili zalazi, ali sam ih zato mogao snimiti puno više.

4. KAKO SNIMATI

Možda najbitniji korak od svih je upravo ovaj. Ukoliko znate kako snimati, utoliko će vam snimke biti dobre u gotovo bilo kakvom okruženju. Naravno, puno bolje ako ste se dobro pripremili za snimanje kao što sam u prethodnim koracima objasnio.

Smartfoni, iako su vrlo moćni, ujedno su i vrlo ograničeni. Bez obzira na sve moguće tehnologije ugurane u njih, najčešće raspolažete samo jednom kvalitetnom kamerom, eventualno dvije, ili tri kao što je u našem slučaju.

Ako imate mogućnost korištenja ultra-širokokutne kamere, nju možete iskoristiti za sve kadrove gdje želite pokazati okolinu u kojoj snimate, ili za neku drukčiju perspektivu. Samo pripazite jer one nemaju uvijek mogućnost fokusiranja kao što imaju na Huaweijevim top modelima. Također, leće koje imaju širi kut snimanja je lakše stabilizirati, tako da nije loše s njima izvesti razne pokrete.

Primarna kamera nam je logično, primarna. Njome ćemo uhvatiti većinu materijala jer daje najkvalitetniju snimku. Sve krupne kadrove, detalje i statične scene, najbolje je uhvatiti upravo njom.

Sad kad ovo znamo, treba paziti na pokrete s kamerom. Koliko god je moguće, toliko za bilo kakav pokret koristite tijelo, a ne udove. Štos je u tome kad jednom napravite stabilan stav i uglavite smartfon bliže tijelu, onda se možete njihati na nogama, okretati tijelom lijevo desno, a da pritom ne napravite nagli pokret koji će narušiti snimku. Najgore je hodati sa smartfonom, jer koliko god vi mislili da to izvodite mirno, toliko se na snimci jasno vidi suprotno.

Ako određene kadrove morate snimiti hodajući, savjetujem korištenje makar selfie sticka koji će donekle kompenzirati trešnju ruku. A ovime ujedno dolazimo i do idućeg važnog koraka.

5. PREGLEDAJTE SNIMKE

Teško je naglasiti koliko je važno pregledati snimke na licu mjesta nekome tko se nije upustio u snimanje ovakvog projekta. Nakon toliko godina snimanja, i dalje se događa da snimim neiskoristiv materijal. Smartfoni danas imaju relativno velike zaslone na kojima možete vidjeti dosta toga, no nevjerojatno je koliko se ti materijali jasnije vide na većem zaslonu poput onog na laptopu.

Upravo stoga je važno sve snimke na licu mjesta prebaciti na veći zaslon i pregledati ih u miru. Uvidjet ćete da ima dosta stvari u snimljenim materijalima koje ne biste željeli vidjeti u završnom videu.

Imao sam sreće s Matebookom što se transfer snimljenih materijala odvija iznimno lako uz pomoć te Huaweijeve Share tehnologije pa bih samo brzinski tapnuo smartfonom na kućište i prebacio snimljeni materijal na laptop. Jednom kad sam pregledao sve snimke, uvidio sam da mi neki kadrovi nedostaju, a u određenim situacijama da sam pomakao kameru taman toliko koliko nisam trebao, iako mi se to prethodno činilo savršenim.

Laptopi su vrlo zgodni u ovim situacijama jer imaju vlastitu bateriju, memoriju i zaslon pa ih možete otklopiti doslovno stojeći i držeći ga u ruci i sve pregledati. Naravno, ima i drukčijih rješenja, ali ovo trenutno smatram najboljim od svih.

I da se razumijemo, ne mora on nužno biti ovako dobar, ali definitivno olakšava posao ako je lagan i prijenosan i s dobrom baterijom da se oko struje ne morate brinuti na terenu.

6. GLAZBA

Nakon što smo sve snimili, idući korak je odabir pozadinske glazbe. Ona može dignuti video na višu razinu, ili ga spustiti ako ne odaberete prikladnu glazbu nekom općem raspoloženju videa. Snimate li akciju, vjerojatno nećete odabrati Mišu Kovača, iako vam je on omiljeni izvođač.

S obzirom da mi većina snimljenih materijala završi na društvenim mrežama poput YouTubea, glazbu tražim na njihovom Audio Libraryu. Tisuće raznih skladbi i pjesama se nalaze tamo i sve možete iskoristiti za vaš projekt, bez brige da vam netko sutra za njih traži autorska prava.

Nekad prođe i par dana dok ne pronađem odgovarajuću glazbu jer mi jednostavno ništa od ponuđenog ne ulazi u uho. Upravo za ovaj projekt sam pronašao prvu skladbu na dan snimanja i nakon nekoliko sati montaže, shvatio sam da ona i nije baš toliko dobra koliko mi se činilo.

Vratio sam se u potragu i nakon par sati preslušavanja pronašao odgovarajuću kompoziciju i započeo projekt ispočetka.

Ovo se događa češće nego što mislite. Ako imate volje, nije loše prvo pronaći glazbu, a tek onda krenuti sa snimanjem jer ćete u tom slučaju imati u vidu kako ćete slagati kadrove.

7. MONTAŽA

Još prije 20 godina počeo sam se baviti montažom jer me fascinirala mogućnost kako se od snimljenog materijala može dobiti nešto bolje samo ukoliko se kadrovi pravilno poslože.

Od tad pa do danas prošao sam kroz nekoliko različitih alata za montažu, od običnog Windows Movie Makera pa sve do današnjeg Adobe Premiera.

U konačnici, nije toliko bitno koji alat koristite za potrebe ovakvog projekta jer nećemo pretjerivati s montažom već ćemo se usredotočiti upravo na nešto jednostavnije.

Kadrove volim slagati u ritmu glazbe, tako da se oni nižu u nekom tempu u kojem glazba ide. Kad je ona brža, kadrovi se brže nižu, a kad je sporija, onda su i kadrovi mirniji i duži.

Sve ovisi o tome što želite postići svojim videom. Ako ste primjerice snimili prekrasnu plažu i beach bar, logično je da ćete nizati malo duže i mirnije kadrove, a ako je neka akcija u pitanju, onda je logičnije nizati kraće kadrove. U konačnici, radite video tako da gledatelju što bliže pružite osjećaj kako je biti u vašoj poziciji. Jeste li opušteni ili ste pod navalom adrenalina.

Napredniji korak bio bi razbiti taj tempo tako da gledatelj nakon 10 sekundi videa ne predosjeća svaku promjenu kadra već da ima želju gledati dalje i nadati se nečem drukčijem, no kad je u pitanju ovako kratak video od 20-ak sekundi, to vjerojatno nećete stići izvesti. Tako da se ovime, barem za sad, nemojte zamarati.

8. EFEKTI, PRIJELAZI I KOREKCIJA BOJA

Na ovako manjim projektima, za vrijeme slaganja kadrova obično slažem i tranzicije i poneke efekte. No obično su u pitanju zahtjevniji projekti koji traže puno više koncentracije, pa tako ovaj korak ide tek nakon što kompletno posložim sve kadrove kako će se redom pojavljivati.

Recimo da smo to napravili i ovaj put, pa tako sada nakon što pregledate video, znate da negdje možete ubaciti određeni prijelaz tako da kadar na kadar bolje odgovara. Ne treba pretjerivati s prijelazima jer oni u konačnici ne smiju odvraćati pažnju od videa, već mu doprinijeti.

Zamislite to kao bubnjeve u bendu. Ukoliko ih čujete preglasno, odvratit će vam pažnju od same pjesme, ali ukoliko tek malo u pozadini njima popunite glazbu, ona će zvučati bolje. Otprilike tako nekako se vodimo i s dodavanjem prijelaza i efekata, ali i s korekcijom boja.

Volim ih prvo popraviti da budu koliko toliko realne, čisto da jedan kadar ne vuče na hladno, a odmah idući na toplo. Već da su tu negdje otprilike, istih tonova.

Na kraju možemo dodati određeni LUT. To je najjednostavnije moguće objasniti s terminom “filmski izgled”. No opet, baš kao i s bubnjevima u bendu, ne treba pretjerivati. Boje ne smiju biti preizražene, osim ako kojim slučajem ne snimate nastavak Avatara.

Osobno znam odabrati određeni LUT koji mi se sviđa i jednom kad ga primijenim, smanjim njegov intenzitet na tek 10-15%, tako da je jedva primjetan.

9. RENDER

Sad kad smo sve ovo riješili, konačno možemo izbaciti video van. Kao što sam već rekao, za montažu koristim Adobe Premiere, a on odlično radi u kombinaciji s Intelovim procesorom i Nvidia grafičkom. U najnovijoj verziji tek vidimo blagi pokušaj uključivanja i AMD-a u ovu priču, ali to još uvijek nije to.

Matebook X Pro na svu sreću ima i eksternu grafičku karticu koju je vrlo važno iskoristiti prilikom rendera jer će skratiti vrijeme izbacivanja videa nerijetko i par puta u odnosu na situaciju kad koristimo samo procesorsku snagu.

Ako video ide na YouTube, onda ga u tom slučaju možemo iskoristiti upravo onakvog kakvog smo snimili, u 16:9 omjeru stranica. Korak dalje je skraćivanje videa na 18:9 omjer, čisto da dobije još malo na tom filmskom izgledu. Teoretski, pravi filmski izgled bio bi da ga stavimo u 21:9 omjer, ali realno, ne snimamo filmove tako da je to definitivno preširoko, barem u mom slučaju.

Ako pak video ide na Instagram, u tom slučaju ga nije loše prebaciti na 1:1 omjer stranica. Znam da Instagram danas imate dodatne alate u kojima možemo iskoristiti i 16:9 video tako da se prikaže preko cijelog zaslona, ali statistički najbolje prolaze 1:1 videi koje vidite direktno na vremenskoj crti. U tom slučaju treba malo prepraviti kadrove jer će se odrezati lijevi i desni dijelovi, pa motiv snimanja po potrebi treba pomaknuti više u sredinu. Ovo obično uzme svega par minuta posla na ovako malom projektu, a doprinese dosta konačnom proizvodu.

Jedan mali trik za objavu na Instagramu: prvi frame videa je ujedno i thumbnail. Tako možete iskoristiti i najatraktivniji frame iz cijelog videa kopirati na prvi. Samim time dobit ćete više pogleda na video jer su šanse da će više ljudi zanimati kad će se upravo taj dio dogoditi.

10. OBJAVA

Ciljani termin objave znate najbolje vi sami. Kad je vaša publika online?Jednom kad objavite video, pobrinite se da ga podijelite s prijateljima i na ostalim društvenim mrežama tako da ga što više ljudi vidi. Jer ipak ste se potrudili snimiti ga i montirati. Neka znaju što ste napravili.

Nema veze kako je video ispao, možda dobijete pohvale, a možda dobijete savjete kako biste idući video mogli snimiti još bolje.

I to bi bilo otprilike to što se snimanja videa sa smartfonom tiče. Vjerujem da vas većina može ovako nešto izvesti relativno lako, samo ukoliko se voljni potruditi se oko toga.

Ako snimite nešto na temelju ovoga, svakako mi se javite privatno da vidim što ste radili, rado ću vam dati pokoji savjet i pohvalu.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT