LeTv Le One X600 – Recenzija

naslovna

LeTv je jedna od vodećih kineskih tvrtki koja se bavi primarno TV kanalima, a ove godine okušala se i u proizvodnji smartfona. Model X600 nije jedini njihov uređaj, no vjerujemo kako će većini kupaca upravo on biti najprimamljiviji s obzirom na cijenu i specifikacije.

Riječ je o uređaju pokretanom Mediatekovim Helio X10 osmerojezgrenim procesorom s Cortex A53 jezgrama. u kombinaciji s 3GB RAM-a. Tu je još i 13MP kamera koju potpisuje Sony, ali i odlična kvaliteta izrade, aluminijsko kućište, novi USB C utor, te 2 utora za SIM kartice.

Kakav je LeTv Le One u praksi, potrudili smo se saznati  kroz zadnjih 10-ak dana, koliko je proveo na našem testu.

Osnovne karakteristike

Dimenzije 147,8 x 74,2 x 9,5 mm

Masa 179 grama

Zaslon 5,5″ (IPS) LCD 1920 x 1080, 401 ppi

SoC MediaTek Helio X10

CPU 8x Cortex-A53 na taktu 2,2 GHz

RAM 3 GB

Interna memorija 16/64 GB

Micro SD ne

Povezivanje WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, IR, USB on-the-go, DLNA

3GHSPA+ DC

4GLTE Cat. 4

OS Android 5.0 Lollipop s EUI nadogradnjom sučelja

Kamera 13 MP/4K

Prednja kamera 5 MP/1080p

Baterija 3000 mAh

Cijena 267 €

Ustupio Honorbuy

Prednosti

Odlična kvaliteta izrade

Odličan omjer uloženo – dobiveno

Vrlo glasna slušalica

Perfomanse dostojne top modela

USB C je bolji od starog micro USB-a

Nedostaci

Zaslon bi mogao biti svjetliji

Nema senzor osvjetljenja

Kapacitivne tipke su praktički neosvijetljene

Dizajn, kućište i ergonomija

LeTv Le One dolazi u robusnom kućištu s aluminijskim okvirom i polikarbonatnom prozirnom poleđinom. S debljinom od 9,5 mm i težinom od 179 g zasigurno ne spada u najtanje i najlakše uređaje, no u svom kućištu skriva 3000 mAh bateriju i dolazi s vrlo malom količinom mesa oko zaslona, pa mu to sigurno nećemo uzeti kao manu. Štoviše, valja napomenuti da je tanji i od LG-a G4 primjerice, a težine je otprilike koliko i Note 4.

Aluminijski okvir koji se proteže oko zaslona očigledno služi kao antena, a skriva nešto više tipki no što smo navikli. Osim klasičnih za kontrolu glasnoće i one za uključivanje uređaja, tu je još i “mute slider” odnosno svojevrsna sklopka koju viđamo na iPhoneima, a koja će uređaj postaviti u bešumni način. Ova kvačica vrlo je mala i čvrsta pa stoga i pomalo nepraktička ukoliko koristite masku, no o njoj ćemo malo kasnije. Tipke imaju vrlo jasan klik i kvalitetno su izrađene, a općenito na kvalitetu cijelog uređaja nemamo apsolutno nikakve zamjerke.

Prednjom stranom dominira 5,5” zaslon koji je lijepo utopljen u kućište. Zahvaljujući najužem okviru oko zaslona koji je crne boje, zaslon izgleda kao da je razvučen od ruba do ruba po cijeloj širini. Povrh zaslona tu je senzor za blizinu, slušalica i prednja kamera te LED lampica za obavijesti. Senzor za osvjetljenje je nažalost izostao.

Ispod zaslona su 3 kapacitivne tipke koje, istina, imaju pozadinsko osvjetljenje, ali ono je toliko nisko i neprimjetno da ćete ih vidjeti samo u mraku. No eto, one su tu, vjerujte nam na riječ.

Na dnu uređaja su dvije rešetke od kojih desna skriva zvučnik, a lijeva mikrofon, slično kao što je to riješeno i na nekim iPhoneima ili LG-u G2. U sredini između rešetki smjestio se USB-C utor kojega smo imali prilike vidjeti na jačem bratu X800, ali i na tek pristiglom OnePlus Two. Podsjetimo se, riječ je o novom utoru koji će u bližoj budućnosti zamijeniti klasične micro USB utore, a glavna prednost je reverzibilnost, što znači kako ćete ga moći prikopčati s obje strane, baš kao što je to slučaj na iPhoneu.

Ovo možete uzeti kao prednost ili nedostatak, baš kao i lightning port jer iako je tehnički bolji i kvalitetniji od micro USB-a, teško ćete ga bilo gdje pronaći, što znači kako ćete kabel u pravilu morati nositi sa sobom. Naravno, situacija je takva da će se USB-C u narednih godina proširiti, no do tad, tko živ, a tko mrtav?

3,5 mm utor i infracrveno smjestili su se na vrh uređaja, tipke za kontrolu glasnoće skupa s kvačicom za bešumno na lijevom boku, a na desnom tipka za uključivanje te ladica koja skriva utore za dvije micro SIM kartice.

13 MP kamera potpomognuta je dvotonskom LED bljeskalicom, a uz nju na stražnjem poklopcu smjestio se i pomoćni mikrofon, te sjajni LeTv logo.

Valja napomenuti kako se uz uređaj isporučuje i prozirna polikarbonatna maskica koju potpisuje sam LeTv što ujedno jamči odlično prijanjanje uz uređaj. Štoviše, toliko dobro prijanja da ju je nerijetko problem skinuti. Tako smo se urednik i ja prvog dana patili par minuta dok je nismo uspjeli odvojiti od uređaja. Za sve one koji kupe X600, mali savjet, skidajte maskicu s donje strane.

Kao što ste mogli primjetiti, kvalitetom izrade smo naprosto oduševljeni. LeTv Le One u ruci leži odlično, a maskica koja dolazi u paketu toliko se dobro stopi s uređajem da mnogi neće primjetiti ni da je riječ o maskici.

Zaslon

One X600 dolazi s LCD Full HD zaslonom dijagonale 5,5”. Iako nisam uspio dobiti potvrdu, pretpostavljam da je riječ o IPS matrici jer su kutovi vidljivosti odlični. Boje teže ka realnima, a i prikaz bijele je vrlo dobar. Crna bi mogla biti i tamnija, no s obzirom na cijenu uređaja ovo nećemo uzeti kao manu. Ono što ćemo uzeti jest maksimalno osvjetljenje zaslona koje bi moglo biti bolje. Pri direktnom suncu zaslon je teško čitljiv što zaista nismo očekivali s obzirom na ostatak paketa koji nas je naprosto oduševio. S druge strane, minimalno osvjetljenje zaslona može se postaviti vrlo nisko što će posebno cijeniti svi oni koji smartfon koriste kasno u večer.

Hardver, perfomanse i povezivanje

Helio X10, koji pokreće X600, je osmerojezgreni MediaTekov procesor temeljen na štedljivim Cortex A53 jezgrama. Za grafički dio posla brine se PowerVR G6200 GPU koji sada već spada u stariju generaciju grafičkih procesora, no i dalje dovoljno jak za sve najnovije igre. Uz 3 GB RAM-a, X600 nije imao problema u apsolutno niti jednoj zadaći koju sam mu zadao. Sve igre odvijale su se vrlo brzo i bez zastajkivanja, a ista situacija je bila i općenito s multitaskingom.

Svi klasični načini povezivanja su tu. Od WiFi-a, Bluetootha, NFC-a i GPS-a pa sve do infracrvenog koje služi kao univerzalni daljinski. Kvaliteta poziva je zadovoljavajuća, a slušalica je vrlo glasna što nas je posebno oduševilo. Manje probleme imali smo s prijemom signala, no to ćemo prepisati velikoj gužvi u malim priobalnim gradićima i preopterećenoj mreži.

Ne treba zaboraviti ni kako LeTv dolazi s podrškom za 4G, no nažalost u svim gradovima u kojima sam bio, moj operater nije razvukao 4G mrežu, te istu nisam imao prilike testirati. Iako je podrška za micro SD kartice izostala, Le One dolazi s 2 utora za micro SIM kartice, što će posebno znati cijeniti svi oni koji koriste usluge dvaju operatera.

Još jednu zamjerku hardveru upućujemo na nedostatak senzora osvjetljenja, što nažalost i nije tolika rijetkost u ovom cijenovnom rangu, ali je pravo iznenađenje na ovom uređaju s obzirom na cijelokupni hardver.

Kad su u pitanju perfomanse Helio X10 ne zaostaje za današnjim Snapdragonima, ponajviše zbog problema koje imaju s pregrijavanjem. Tako primjerice na najpopularnijem Antutu Benchmarku postiže oko 47500 što je otprilike u rangu prošlogodišnjih i ovogodišnjih Snapdragona. Manji zaostatak možemo primjetiti tek u rezultatima GPU-a koji je očigledno nešto slabiji od najjačih Adrena, ali i dalje postiže vrhunske perfomanse.

Softver i sučelje

X600 temeljen je na Android 5.0 Lollipopu povrh kojega je instalirana EUI nadogradnja sučelja. Ovakva nadogradnja iznimno je slična MIUI-u, ali opet dovoljno različita. Svaki dio sučelja je izmijenjen u odnosu na stock Android te samim time zahtjeva određenu dozu privikavanja.

Bez obzira postavite li jezik na engleski, određeni dijelovi sučelja bit će i dalje na kineskom, a ovo se ponajprije odnosi na razne sistemske aplikacije.

Tako prije početka korištenja valja prvo instalirati Google Play trgovinu odnosno općenito GAppse, a za sve one koji će kupiti ovaj uređaj evo i linka da im skratimo muke.

Još jedna napomena za sve one koji ne budu mogli sinkronizirati kontakte, bit će ih potrebno skinuti ručno s vašeg gmaila te .vcf datoteku kopirati na smartfon.

Nakon kraće gnjavaže s postupkom, iduća stavka koju preporučujem jest instaliranje alternativnog launchera, jer ovaj tvornički, iako je vrlo fluidan i nudi širok spektar opcija, dolazi s većim brojem kineskih aplikacija, pa čak i cijeli jedan početni zaslon u potpunosti je na kineskom.

Bilo kako bilo, nakon malo gnjavaže konačno smo započeli testiranje sučelja koje se, kao što smo već rekli, uvelike razlikuje od stock Androida. Zaslon zaključavanja je klasičan i nudi neke osnovne informacije o vremenu i propuštenim pozivima. Jednom kad otključate zaslon primjetit ćete kako nema zasebnog izbornika s aplikacijama, već se sve nalaze na početnom zaslonu, nešto slično kao i na MIUI-u i iOS-u. Krajnji lijevi zaslon rezerviran je vjerojatno za neke kineske oglase, no oprostit ćete mi što je moj mandarinski pomalo zahrđao pa nisam siguran što točno piše.

Povlačenjem trake s vrha zaslona očekivali biste prečace za WiFi, Bluetooth i slično, no pronaći ćete samo nepročitane obavijesti, a na dnu izbornika i prečac za svojevrsni priority mode. U njemu možete kontrolirati koje će vas aplikacije smjeti gnjaviti, a koje ne. Tako sam, primjerice, isključio predinstaliranu kinesku trgovinu s aplikacijama koja me je redovno podsjećala kako bi trebao napraviti nadogradnju njihove Xiung Cui aplikacije za kuhanje.

Već smo spomenuli kako uređaj ispod zaslona ima 3 kapacitivne tipke. Desna je tipka za povratak, srednja je home tipka, a lijeva multitasking tipka ujedno poziva i centar s brzim prečacima.

Tako pritiskom na nju otvara se izbornik u kojem na donjoj polovici zaslona možete vidjeti sve pokrenute aplikacije, a sam multitasking izbornik uvelike podsjeća na onaj u iPhoneu. Ista je situacija i s prečacima za kontrolu WiFi-a i Bluetootha koji vizualno iznimno podsjećaju na iOS.

Očito je kako je iOS bio inspiracija EUI-u no s obzirom na kineske trendove, ovo im nećemo uzeti za manu.

Manja zamjerka ide na nedostatak hrvatskog jezika kao i na tipkovnicu, no s obzirom da većinu sučelja možete izmijeniti po svojoj želji, od samog launchera i tipkovnice pa sve do aplikacija za SMS i pozive, nećemo previše cjepidlačiti.

Sučelje je u najmanju ruku vrlo fluidno i sve se odvija baš onako kako bi trebalo. Sve u svemu, nakon kraće početne gnjavaže s prilagodbom dobit ćete uređaj koji će vas poslužiti baš kao i svaki drugi Android, a jednom kad se naviknete na pozivanje izbornika s prečacima pomoću multitasking tipke i zaboravit ćete kako je riječ o nekom kinezu.

Kao šećer na kraju valja napomenuti kako je od izlaska na tržište X600 primio nekoliko nadogradnji u kojima su ispravljeni razni bugovi i nedostatci što je za svaku pohvalu.

Kamera

LeTv Le One X600 dolazi sa vrlo kvalitetnim Sonyevim 13 MP senzorom, ali i ne naročito dobrim algoritmom za obradu slika. Slike u uvjetima dobrog osvjetljenja ispadaju vrlo dobro sa solidnim dinamičkim rasponom. Količina detalja nije na zavidnom nivou, ali koristite li kameru na mobitelu pretežno kao alat za društvene mreže, vjerujem da nećete pronaći veće zamjerke.

Dostupni su razni načini fotografiranja, no samo sučelje je vrlo loše koncipirano tako da preporučujem instalaciju neke alternativne aplikacije za kameru. Barem to danas nije problem jer ćete u Play trgovini pronaći na stotine različitih.

Kad noć padne, a uvjeti osvjetljenja prestanu biti idealni, kamera pokazuje svoje slabosti. Slike u takvim uvjetima ispast će zamućene, s manjom količinom detalja. Uz pomoć dvotonske bljeskalice, predmeti koje slikate na relativno maloj udaljenosti bit će vrlo dobro osvjetljeni i tu se nemamo na što požaliti.

Video je moguće snimati čak i u 4k rezoluciji što je apsolutno iznenađenje i za svaku pohvalu. Ruku na srce, količina detalja možda nije na razini koju snimaju top modeli, ali u uvjetima dobrog osvjetljenja, dobit ćete vrlo dobre videe kojih se ne bi posramili niti dosta skuplji uređaji.

Sve u svemu, kamera je s obzirom na cijenovni rang vrlo dobra, dapače, više je od onog što biste očekivali. S obzirom na kvalitetan senzor, moguće je da će se kvaliteta nakon neke softverske nadogradnje poboljšati jer najveći nedostatak je očito u algoritmu obrade fotografija.

Primjere fotografija možete pogledati u galeriji ispod.

Baterija

Kad je u pitanju autonomija, LeTv me nekoliko puta oduševio, a nekoliko puta pomalo razočarao. I nakon duljeg vremena nisam uspio saznati u čemu je problem i što crpi bateriju toliko jer se moje korištenje nije specijalno mijenjalo iz dana u dan. 2 sinkronizirana email pretinca, WhatsApp, Twitter, Hangouts, klasično surfanje te nekih sat vremena poziva dnevno način je na koji koristim sve uređaje koje dobijem na test. Tako je bilo dana kad bi me LeTv oduševio i večer dočekao s 30-ak posto baterije, ali bilo je i dana kad bi ga morao nadopuniti već u ranim popodnevnim satima.

Vjerujem kako će prosječan korisnik u najgorem slučaju imati dovoljno struje za cijelodnevno korištenje, a u najboljem ona bi se mogla produljiti i na dva dana.

Nešto zahtjevniji korisnici vjerojatno će uz dulji period ispitivanja i pronaći u čemu je kvaka s tolikom oscilacijom autonomije, a u tom slučaju će i njih baterija služiti od jutra do večeri bez problema.

Valja napomenuti i kako se uređaj puni preko USB C utora, što znači kako ćete morati svoj kabal nositi sa sobom jer je trenutno vrlo mali broj uređaja s ovakvim utorom. Ukoliko vas zanima nešto više o USB-u C, pogledajte video u prilogu.

Zaključak

Mogli ste primjetiti da sam se prema ovom uređaju nerijetko odnosio kao prema nekom top modelu prestižnih brendova i povremeno nepravedno kukao kako bih volio vidjeti neke stvari bolje riješene. Uzmemo li u obzir njegovu cijenu od 270€ jedino što sam mu mogao zamjeriti jesu manji problemi s prijamom signala u priobalnim gradićima nakrcanim turistima te nešto lošija vidljivost na suncu.

Sve ostale stavke su za pohvalu ili u najgorem slučaju u prosjeku cijenovnog ranga. Sonyev 13MP senzor možda nije zadnji krik tehnike, ali je do nedavno korišten u flagshipima poznatijih brendova. Autonomija će se zasigurno ustaliti s nekom softverskom nadogradnjom, a i sam softver moguće još poboljšati. Tko ne voli “iOS” stil sučelja, lako ga zamijeni alternativnim launcherom, baš kao i tipkovnicu, aplikaciju kamere, SMS-a ili bilo čega što vam nije po želji i ukusu.

Helio X10 pokazao se odličnim osmerojezgrenim procesorom i na njegov rad nismo imali pritužbe, a ostat će sposoban gurati i najnovije igrice i aplikacije još dosta dugo.

Jednom kad softverski prilagodite uređaj po svojoj želji, LeTv Le One X600 bit će gušt koristiti, a uz odličnu maskicu koja dolazi u paketu s uređajem, vjerojatno će ostati kao nov dugo vremena.

Cijena uređaja iznosi 267 eura, a s troškovima dostave 303 eura. Napominjemo da se radi o EU skladištu u Italiji, tako da kupovina ne podliježe dodatnom plaćanju carine i PDV-a.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT