LG Q6 – Recenzija

U vrijeme kad operateri više ne subvencioniraju cijene top modela, velika borba vodi se za srednji cjenovni segment uređaja. To su svi oni smartfoni koje možete dobiti za kunu na produženje ugovora ili eventualno za neku simboličnu cijenu. Jedan od njih je zasigurno i ovaj LG Q6, koji najviše pažnje plijeni svojim izgledom.

Prekrasan 5,5” zaslon, praktički od ruba do ruba, zauzima gotovo 80% prednje površine i glavni je prodajni adut ovog “mališana”. Mogli bismo ga slobodno nazvati i G6 mini modelom.

Snapdragon 435, 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije klasična su podloga koju smo već dovoljno puta sreli da nam ne predstavlja nepoznanicu. Ali pored samih specifikacija, i na prvi pogled je jasno da je LG Q6 veliko iznenađenje. Nažalost, nisu sva iznenađenja uvijek pozitivna, a mi smo se potrudili saznati koja sve to ostala donosi, kako bi u konačnici sami odlučili isplatili ga se kupiti ili ne.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
142,5 x 69,3 x 8,1 mm

Masa
149 grama

Zaslon
5,5” UniVision IPS LCD 1080p 442 ppi (78%)

SoC
Qualcomm Snapdragon 435

CPU
8x Cortex-A53 1,4 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.1, micro USB, FM radio

Brzo punjenje
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 7.1.1 Nougat

Kamera
13 MP/1080p, f/2.2 1/3″

Prednja kamera
5 MP f/2.2 1/5″

Baterija
3000 mAh

Cijena
2200,00 kuna

Ustupio
LG

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Zaslon «od ruba do ruba»
Nema brzo punjenje

Dizajn
Stari micro USB utor

Podržava microSD kartice i USB OTG
Nema čitač otiska prsta

Nije vodootporan

Nema LED-icu za obavijesti

Dizajn, kućište i ergonomija

Da je riječ o LG-u, jasno je na prvi pogled. Q6, izgledom, neodoljivo podsjeća na veći G6, no čim m ga primite u ruku, postaje jasno da se kvalitetom izrade ipak razlikuje od većeg brata. Poleđina je plastična i relativno lako prima tragove korištenja. Tako je naš primjerak, već nakon par tjedana korištenja poprimio popriličan broj sitnih ogrebotina. Pretpostavka je da ćete ovakav uređaj nositi u zaštitnoj maski, tako da će to donekle prikriti LG-evu štednju na materijalima.

Bokovi su zato izrađeni od kvalitetne legure aluminija. Tipke su vrlo precizno izrezane i imaju vrlo kvalitetan klik. One za kontrolu glasnoće su malčice previsoko smještene, rekao bih u stilu Samsungovih uređaja, dok je ona za uključivanje na idealnoj poziciji, tj. na dohvat palca desne ruke.

Da je LG Q6 pun iznenađenja, to je jasno, ali nismo ih očekivali baš toliko. Vanjski zvučnik je tako smješten na poleđinu uređaja, što u posljednje vrijeme rijetko viđamo. Osobno više preferiram takav smještaj, u odnosu na onaj na dnu, kojeg je puno lakše prigušiti, ali je zato dovoljno glasan i poslužit će svrsi.

Na dnu uređaja se smjestio stari micro USB utor, što također nismo očekivali. Pogotovo u vrijeme kad je USB-C već odavno postao standard čak i nešto jeftinijim uređajima. Istina, u ovom trenutku su veće šanse da ćete pronaći micro USB punjač u prvom kafiću ili u gostima, ali i ta situacija se lagano mijenja u korist USB-C utora, koji je, usput rečeno, dosta čvršći i općenito kvalitetniji. Zadržan je i 3,5 mm utor za slušalice, što je očekivano, a utor za micro SD i nano SIM karticu se smjestio na lijevom boku uređaja.

Gotovo 4/5 prednje površine zauzima zaslon ispod kojega pronalazimo tek LG-ev logo, a iznad klasičan set senzora. Među njima nažalost nije bilo mjesta za LED-icu za obavijesti, što je zbilja nejasno, pogotovo kad uzmemo u obzir da nema niti mogućnosti za Always-On-Zaslon.

Zaslon

Novi Univision format zaslona polako se spušta i u niži cjenovni razred. Q6 tako dolazi s 5,5” FullHD zaslonom 18:9 omjera stranica. Uzevši u obzir da su se prvi uređaji s ovakvim formatom pojavili već prije godinu dana, gotovo sve aplikacije su danas prilagođene tom omjeru stranica. Tako tijekom cijelog testiranja nisam pronašao niti jednu koja se ne prikazuje preko cijelog zaslona.

Sam zaslon je sasvim solidan. Kutovi vidljivosti su očekivano dobri za IPS LCD panel, a isto vrijedi i za prikaz boja i kontrast. Vidljivost na suncu bi mogla biti i malo bolja. Daleko od tog da je loša ili da zaslon nije vidljiv, ali smatramo da je mogao biti i malo svjetliji.

Što se same oštrine tiče, tunema puno mudrosti. FullHD na ovoj dijagonali rezultira izvrsnom gustoćom 442 ppi, što bi trebalo zadovoljiti i one s okom sokolovim. Iskreno ne vidimo potrebu za većom QHD rezolucijom i bilo bi potpuno nerealno očekivati ju na ovom uređaju.

Hardver i performanse

Snapdragon 435 jedan je od štedljivijih procesora koje ćemo pronaći u smartfonima ove godine. Riječ je o osmerojezgrenom procesoru kojega pokreću Cortex A53 jezgre na taktu od 1,4 GHz. Grafički dio posla odrađuje Adreno 505 GPU s dovoljno snage i za pokrenuti neke zahtjevnije naslove.

Naravno, nije za očekivati da je igrivost na razini jačeg LG-a G6, ali ako vam nešto niža rezolucija i manje detalja ne predstavljaju nešto od životne važnosti, znajte da ćete moći zavrtjeti više-manje sve naslove.

3GB RAM-a nekako postaje standard čak i u ovoj klasi uređaja, i to toplo pozdravljamo. Cijena RAM-a nije pretjerano velika da bi se na njemu škrtarilo, a isto vrijedi i za 32 GB čipove interne memorije koja je, za današnje pojmove, neki minimum ispod kojega nitko ne bi trebao ići. Ako vam je to malo, imate i mogućnost proširenja memorijskim karticama za još 256 GB.

3,5 mm izlaz za slušalice je solidne kvalitete i definitivno će poslužiti svrsi. Kvaliteta signala je na pristojnom nivou. Ako se ne nalazite u nekom ruralnom području, vjerojatno nećete niti primijetiti da je nešto lošija u odnosu na najskuplje modele. Slušalica je dovoljno glasna, čak i za obaviti razgovor u bučnijem okruženju. Uvijek volimo vidjeti, odnosno čuti, kvalitetnu slušalicu jer smatramo da su pozivi i dalje jedna od osnovnih namjena mobitela.

Sve ostale vrste signala, poput WiFi-ja, GPS-a i Bluetootha su funkcionirale na pristojnoj razini. S obzirom na to da na ovom uređaju ne postoji čitač otiska prstiju, o njemu nemamo što za reći. Iskreno se ne sjećam koji je zadnji uređaj bio na testu, a da nije imao čitač otiska prstiju.

S pozitivne strane, performanse su bile na vrlo visokom nivou. Sve se odvijalo vrlo brzo i fluidno. Nešto duža čekanja su bila na otvaranje većih igrica ili težih aplikacija, no to je i očekivano s obzirom na procesorsku snagu. Skrolanje web stranica i društvenih mreža se vrlo glatko odvija. U svakom slučaju, ako niste pretjerano zahtjevan korisnik, teško da ćete i primijetiti da se ispod haube nalazi relativno slabašan, odnosno štedljiv procesor.

Valja spomenuti i pomalo zaboravljeni FM radio. Toliko smo ga zapostavili i prestali koristiti, da smo tek pred kraj testiranja i primijetili da ga ovaj uređaj ima. Naravno, slušalice se koriste kao antene, a mi smo sigurni da će dio kupaca cijeniti i ovu mogućnost.

Softver i sučelje

Baš kao i dizajn, tako je i sučelje preuzeto s većeg G6 modela. Temeljeno je na, još uvijek aktualnom, Android 7.1.1 Nougat. Nadogradnju na novi Oreo ne treba očekivati ove godine, a mi se iskreno nadamo da će ju dobiti početkom iduće.

LG UX je u odnosu na prethodne godine, dosta “olakšan”, pa tako danas radi dobro i na hardverski slabijim uređajima. Pun je raznih trikova i dosjetki, a mnoge od njih nema čak niti najnoviji Android Oreo.Tako LG, primjerice, i dalje dopušta uključivanje i isključivanje zaslona dvostrukim dodirom. Moguće je promijeniti i raspored navigacijskih tipki, ali i dodati posebnu tipku za spuštanje obavijesti.
Brze prečace je moguće posložiti po vlastitoj želji, bilo da želite neke dodati ili ukloniti ili samo promijeniti njihov raspored.

Baš kao i na G6, sučelje zadano dolazi bez izbornika s aplikacijama. U tom slučaju su vam sve aplikacije razbacane po početnim zaslonima, a što bi mnogima, s blagim OCD-om, moglo uzrokovati želučane tegobe. Srećom, u postavkama je to moguće jednostavno promijeniti, odabiranjem “Home & App Drawer” launchera.

Dopuštena je i promjena rasporeda navigacijskih tipki, tako da s lijeve strane možete postaviti tipku za povratak ili za pozivanje multitaskinga, ovisno o vašim navikama. Isto tako, vrlo je zgodno ubaciti i dodatnu tipku kojom spuštate obavijesti, a što će sigurno iskoristiti svi oni s manjim rukama.
Postavke su klasično posložene po tabovima. Pregledne su i dobro posložene. Još uvijek imamo nekoliko duplih aplikacija, poput dvije galerije fotografija. Jednu Googleovu, a drugu LG-evu. Nije to ništa strašno, ali iskreno se veselimo trenutku kad će smartfoni doći samo s jednom aplikacijom za određenu primjenu.

Pametno biranje i dalje radi fantastično, definitivno puno bolje nego Samsungovo. Tipkovnicu je moguće posložiti po vlastitom guštu, bilo da želite nešto više tipke ili dodati pokoju tipku, poput zareza, točke, razmaknice, ili čak dodati ili ukloniti numerički dio tipkovnice. Nije to ništa novo, sve ovo je tu još od LG-a G3, ali lijepo je da se neke korisne stvari ne izbacuju iz sučelja.

Dual Window funkcija je danas potpuno integrirana u sam Android, a ovakav izduženi zaslon ju odlično iskorištava. Možete tako istovremeno gledati neki YouTube video i dopisivati se na WhatsAppu ili sličnoj aplikaciji.

Kamera

Q6 dolazi s relativno skromnom 13 MP kamerom. Riječ je o malom 1/3″ senzoru u kombinaciji s malim f/2,2 otvorom blende. Rezultati su, očekivano, sve samo ne bajni.
No, treba biti realan. U ovom cjenovnom rangu, to je bilo i nekako za očekivati. Glavni konkurenti iz Samsunga, A5 2017 i J5 2017, donose kud i kamo veće otvore blende i smatramo da daju bolje rezultate od ove kamere.

Sučelje je nešto oskudnije nego kod LG-a G6, što je u neku ruku i očekivano. Lijepo je posloženo i čim pokrenete aplikaciju kamere, odmah znate gdje se što nalazi. To danas, nažalost, ne možemo reći za baš sva sučelja, tako da je za pohvalu što LG izbjegava nepotrebnu komplikaciju. Zakinuto je za “profesionalni” način fotografiranja, odnosno nema ručnih kontrola. Moguće je minimalno utjecati na ekspoziciju i fokus, i to je otprilike to.
Unutar posebnog načina fotografiranja hrane, moguće utjecati i na balans bijele, ali tijekom korištenja nismo pronašli situaciju u kojoj bi nam to bilo od veće koristi.

Bilo kako bilo, kamera je solidna za svoj cjenovni rang i ako ne očekujete previše od nje, bit ćete zadovoljni. Dok je dovoljno svjetla, dobit ćete dobre rezultate, s pristojnim dinamičkim rasponom i dovoljnom količinom detalja za sve društvene mreže.
U uvjetima lošijeg osvjetljenja, morat ćete imati vrlo mirnu ruku, jer kamera ovog uređaja nije optički stabilizirana. Fotografije, u takvim uvjetima, su u najboljem slučaju prosječne za ovaj cjenovni rang.

Isto vrijedi i za video koji se snima u maksimalnoj FullHD rezoluciji. 4K nije podržan zbog nedovoljno jakog procesora, ali uzevši u obzir opću kvalitetu videa, vjerojatno ne biste ni imali niti velike koristi od njega. Opet vrijedi, dok je dovoljno svjetla, bit ćete zadovoljni, ali čim ga nestane, očekujte dosta šuma.

Prednja 5MP kamera ima isti f/2,2 otvor blende, ali i zgodnu funkciju širokokutnog selfija. Preko dana će vas odlično poslužiti za grupne selfije, a u zatvorenim prostorima joj neće pomoći niti softverska bljeskalica da biste dobili nešto hvale vrijednoga.

Primjere fotografija pogledajte u galeriji, a primjer videa u sklopu video recenzije.

Baterija

Kad pogledamo specifikacije, veličinu zaslona, njegovu rezoluciju, štedljivi procesor i 3000 mAh, lako bi mogli doći do nekog zaključka da autonomija mora biti barem solidna. U neku ruku, to je i istina, ali samo ako u obzir uzmemo prosječne korisnike, odnosno ciljanu skupinu kupaca ovog uređaja.

Svima njima, baterija bi trebala izdržati bez problema od jutra do večeri. Zahtjevnijim korisnicima, koji vjerojatno imaju uključenu hrpu raznih servisa i sinkronizacija, baterija će vjerojatno poslužiti do poslijepodnevnih sati. Ništa bajno, štoviše, pomalo i razočaravajuće s obzirom na deklarativno štedljivi procesor.

Uzevši u obzir da Q6 ne podržava brzo punjenje, to nije jedan od onih uređaja koje ćete spojiti na 20-30-ak minuta na punjenje i napuniti ga do 50%. Po našem testiranju, od 0 do 50%, dok je potpuno isključen, trebat će mu čak 45 minuta. U slučaju da ga držite uključenog i uzevši u obzir da će vam za vrijeme punjenja doći nekoliko obavijesti koje će uključiti zaslon na par minuta, to se može produljiti i na solidnih 50-ak minuta.

Za neke sasvim dovoljno, a za zahtjevnije, definitivno presporo. U godini kad čak je i iPhone dobio brzo punjenje, smatramo da LG nije trebao štedjeti na ovakvim stavkama.

Zaključak

LG Q6 je uređaj pun iznenađenja. Nažalost, mnoga od njih su kompromisi na koje ćete morati pristati ako želite ovakav dizajn uređaja.

Realno, nije on loš uređaj. Dovoljno je brz i snažan da obavlja sve svakodnevne zadaće, bez ikakvih problema. Može čak zavrtjeti i najnovije igrice. Istina, ne baš na nekoj visokoj razini i s maksimalnom količinom detalja, ali može.
Kamera će vas solidno poslužiti za društvene mreže, dok god je dovoljno svjetla. Kad padne mrak, vjerojatno će vam i baterija oslabiti tako da će vas netko drugi morati fotografirati.
Ali zato ima zbilja prekrasan zaslon koji zauzima gotovo 80% prednje površine. To nema niti jedan uređaj ovog cjenovnog ranga. Uz sve to, dobit ćete ga vjerojatno za 1 kn u tarifi kod vašeg operatera.

Kad sve zbrojimo i podijelimo, zvuči primamljivo. Ako vam nedostatak LED-ice za obavijesti, brzog punjenja, vodootpornosti i čitača otiska prstiju ne predstavljaju veliki problem, Q6 bi mogao biti vaš šminkerski uređaj.

Video recenzija

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]