MeeGo – Elop ga nije volio [Osvrt]

Nedavni razvoj događaja u finskoj Nokiji mnoge je novinare, blogere i analitičare potakao na razmišljanje. Neki u cijeloj priči vide neozbiljnost, dok drugi već odavno kuju teorije zavjere. Naime, učestalo žongliranje operativnim sustavima u zadnjih godinu dana nije svojstveno jednoj tako ozbiljnoj kompaniji kao što je Nokia, stoga ovakve radnje odmah ostavljaju mjesto sumnji da se ova situacija nije dogodila slučajno. Kada se ova zbrka malo dublje proanalizira može se steći dojam da se radi o nekoj vrsti sabotaže, jer kako drukčije objasniti toliku učestalost nelogičnih i nepromišljenih poteza uprave.

Nakon prošlogodišnjeg prebacivanja Symbiana u open source arenu i njegove nedovoljne prerade kako bi konkurirao iOS-u i Androidu, kompanija u suradnji s Intelom paralelno predstavlja i MeeGo projekt koji je trebao postati dostojna konkurencija spomenutim rivalima. Nakon inicijalne najave trebalo je proći više od godinu dana da prvi MeeGo uređaj uopće bude predstavljen. Nemaju dovoljno radne snage ili ih je uhvatila fjaka?

U međuvremenu su se u upravi kompanije dogodile rošade i kormilo je preuzeo bivši zaposlenik Microsofta Stephen Elop, najavljen kao spasitelj. Nedugo zatim Elop predstavlja zaokret u strategiji kompanije i najavljuje savezništvo s Microsoftom, odnosno fokusiranje na Windows Phone platformu. Je li Elop slučajno stigao baš iz Microsofta? Usput, Elop je odmah “pokopao” i Symbian, a na žalost velikog dijela publike i željno očekivani MeeGo.

Iskreno, do zadnjeg trenutka nisam htio vjerovati da će Nokia prijeći na Windows Phone, iako je velik broj glasina upućivao na to. I sad, pošto se to dogodilo u veljači, nekoliko dana prije MWC-a u Barceloni, očekivali smo da će slijedom toga Nokia ubrzo izbaciti te Windows Phone uređaje, no ono što je slijedilo bio je hladan tuš. Windows Phone 7 uređaji iz Nokije stižu krajem godine. Molim? Dakle, godinu dana tapkanja u mjestu, da bi nakon toga novi šef rekao da mu treba još jedna godina kako bi na tržište izbacio barem jedan WP7 uređaj. Jesam li ja jedini kome je ovo zvučalo neozbiljno? Kompaniji koja je do nedavno sama držala 40% tržišta treba cijela godina da izbaci jedan telefon na relativno novoj platformi. To bi još i bilo “pušljivo” da prethodna godina nije bila potrošna na tapkanje u mjestu i život na račun prošlosti.

Idemo dalje. Nakon objave o egzekuciji Symbiana programeri zaduženi za ovu platformu izlaze iz tvorničkih krugova i na ulicama iskazuju nezadovoljstvo. Ček, malo, mislio sam da je to ipak Skandinavija. Nakon toga, a za vrijeme trajanja MWC-a, nekolicina šefova podređenih Elopu daju izjave kako Nokia neće tek tako ubiti Symbian jerbo on pokriva tržište od nekoliko stotina milijuna korisnika. Klasičan krizni PR s ciljem kontrole štete.

I sad, kad su svi već pokopali taj nesretni MeeGo, s neba pa u rebra stiže Nokia N9, temeljena na istom i najavljena kao “uređaj koji će uzdrmati tržište”. Dobro ljudi, znamo da je Apple poznat kao kompanija koja ljudima često vrijeđa inteligenciju, no ovoga puta je dobio konkurenciju. Naravno, Apple u ovoj disciplini ima malo više iskustva, ali i stila pa zato u konačnici i profitira. Da je Nokia N9 stigla prije godinu dana još bi se i moglo govoriti o nekom uspjehu, a možda i “drmanju tržita” no na jesen ove godine kada stigne u trgovine upitno kako će biti prihvaćena.

Eto, kao kruna svega, danas je Elop dao intevju Finskom časopisu Helsingin Sanomat, prenosi Engadget, gdje navodi da čak i ako N9 postane prodajni hit kompanija će se i dalje fokusirati na Windows Phone.

Naravno, jasno je kako je Nokia kompanija koja u teoriji ima mogućnosti forsirati nekoliko operativnih sustava, no kada čelnik kompanije donosi ovako striktne smjernice nekako imam osjećaj da će N9 biti prvi i zadnji MeeGo uređaj iz Nokije.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT