Biznis

Microsoft dosegao vrijednost od 3 bilijuna dolara po tržišnoj kapitalizaciji

Nakon što je Apple nekoliko puta probio granicu od tri bilijuna dolara vrijednosti mjerenoj tržišnom kapitalizacijom, sada je to napokon uspio postići i Microsoft. Na njujorškoj NASDAQ burzi, dionice Microsofta su dosegle vrijednost od 404,87 dolara po izdanoj, što pomnoženo ukupnim brojem dionica daje rezultat od tri bilijuna.

Podsjetimo, Microsoft je nedavno čak i bio pretekao Apple po ukupnoj tržišnoj vrijednosti, no s obzirom da se radi o dinamičnom tržištu, manje ili veće korekcije i skokovi cijena dionica su i dalje mogući.

S druge strane, Microsoft je istovremeno najavio otpuštanje 1900 zaposlenika iz svog gaming sektora. No, u svijetu trgovanja kapitalom, i otkazi mogu povisiti vrijednost neke kompanije, ukoliko se radi o restrukturiranju, a prema riječima Phila Spencera, šefa Xbox odjela, to je upravo ovdje slučaj.

Povezano: Apple i Microsoft su najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, no veću zaradu ostvaruju manje zvučna imena

Ako se načas vratimo u prošlu godinu, vidjet ćemo da je Microsoft tada otpustio 10.000 zaposlenika, što je bio rezultat opće krize tehnološkog sektora. Zato ni ne čudi da su nakon ovakvog opsežnog restrukturiranja ulagači vratili povjerenje.

Naravno, najveće zasluge za uspon Microsofta odnosi implementacija umjetne inteligencije, o čemu smo već pisali, a ista je zaslužna i za porast vrijednosti ostalih najvećih tehnoloških kompanija.