Microsoft najavio moderniziranje Skypea

Microsoft je službeno najavio nova poboljšanja i vizualne promjene poznatog servisa za videopozive Skype. Microsoft je Skype preuzeo 2011. godine za 8,5 milijardi dolara, a posljednjih godina neko generalno mišljenje je da Skype sve više zaostaje s vremenom, što se posebno pokazalo točnim tijekom aktualne pandemija koronavirusa.

Naime, prema podacima o korištenosti servisa za videopozive u 2020. i 2021. godini tvrtke EmailToolTester, najpopularniji servis za videopozive je Zoom sa 48,7% udjela na tržištu u veljači 2021. godine. Skype je na godišnjoj razini pao s prvog mjesta i udjela od 32,4% na 4. mjesto i udio od 6,6%. Treba napomenuti da je Microsoft Teams zauzeo treće mjesto s udjelom od 14,5%, a taj servis ima opciju videopoziva što dijelom može opravdati pad Skypea, al taj dio pada uzrokovan Teamsom je izuzetno mali. Google Meet se probio na 2. mjesto s udjelom koji je narastao s 1,6% na 21,8%.

U Microsoftu su svjesni situacije tako da ne čudi da je tvrtka najavila redizajn i mnoštvo novih značajki koje će dobiti Skype. Noviteti uključuju nove rasporede sugovornika, uključujući jasniji “main view” samog korisnika tijekom poziva. Također su dodane teme, a i chat je doživio poboljšanja u vidu vizualnih promjena i novih ikona. Zahvaljujući značajki “Meet Now”, Skype pozive moguće je pokrenuti i obavljati unutar bilo kojeg pretraživača.

Moguće se i preko smartfona uključuti u već postojeći poziv skeniranjem QR koda, ako želite npr. preko kamere smartfona pokazati nešto što nije zgodno preko kamere računala. Isto tako, funkcija glasovnog pozivanja dobila je integraciju s prevoditeljem (Skype Universal Translator), tako da je moguće u stvarnom vremenu komunicirat s nekim na različitim jezicima dok Skype s obje strane vrši prevođenje.

Možda nabinitji noviteti su poboljašanja performansi. Skype tvrdi da će novi Skype u “ključnim scenarijima” biti 30% brži na računalima i 200% brži na Android smartfonima. Koji su to scenariji, nije navedeno. Neke značajke su dostupne već sada, a većina bi trebala biti puštena u narednim mjesecima.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT