Motorola Moto X (2014) – Recenzija

DSCF3931

Motorole kakvu smo poznavali dok je prodavala mobitele na našem tržištu već nekoliko godina nema. Nema je iz razloga što se izvorna Motorola 2011. godine podijelila na dvije neovisne tvrtke – Motorola Solutions i Motorola Mobility. Solutions se i dalje bavi izradom ručnih skenera, walkie talkieja i ostale komunikacijske opreme, uglavnom za vladine agencije diljem svijeta, dok je Mobility tvrtka zadužena za izradu mobitela, tableta i ostale popratne opreme. No, Mobility više nije neovisna tvrtka, pa je od izvornog cijepanja promijenila dva vlasnika – Google i od nedavno Lenovo. Glavna Googleova motivacija za kupovinu tvrtke bila je u tome da se dokopa ogromnog broja patenata koji je ovaj pionir mobilne tehnologije posjedovao, a zbog kompliciranih odnosa sa ostatkom Android proizvođača i mogućem pogodovanju Motoroli u vidu ranijeg uvida u razvoj Android OS-a, Google je bio prisiljen prodati tvrtku.

Ono što novu Motorolu krasi su uređaji koji imaju AOSP Android OS, dobre baterije, nižu cijenu i ono što je od stare Motorole i preostalo – izvrsna kvaliteta izrade uređaja i prijem signala koji je i dalje bez premca na tržištu.

Novi vlasnik Motorole Mobility je Lenovo, koji izjavljuje da će tvrtka poslovati kao zasebna cjelina u Lenovo grupaciji, pa se nadamo da će sve ove prednosti koje krase Motoroline uređaje ostati i na nadolazećim modelima.

Nakon kraćeg uvoda, vratimo se na temu recenzije, a to je novi Moto X. Moto X (druge generacije) je uređaj koji nasljeđuje prošlogodišnji model koji je donio neke zanimljive novitete na tržište. Jedan od njih je svakako mogućnost da mobitel konstantno sluša i detektira ključnu riječ koja ga budi iz stand by moda i omogućuje glasovno upravljanje. Tu je i “aktivni zaslon” koji koristi prednost AMOLED zaslona i prikazuje notifikacije uz minimalnu potrošnju energije. A dakako je i neizostavni dio X obitelji beskrajna mogućnost prilagodbe izgleda uređaja.

No, o stvarima koje je druga generacija X-a naslijedila od prve te dodatne novitete možete pročitati u nastavku recenzije.

Osnovne karakteristike:

– Dimenzije: 140.8 x 72.4 x (4-9) mm

– Masa: 144 grama

– Zaslon: 5,2″ Super AMOLED 1080 x 1920 točaka, 424 ppi

– Procesor: Motorola Computing System (Snapdragon 801 – 4x 2.5 GHz Krait takta, 2 dodatna low power procesora)

– Grafički procesor: Adreno 330

– RAM: 2 GB

– Interna memorija: 16 GB

– Kamera: 13 MP, digitalna stabilizacija slike, 2x ring LED flash

– Video kamera: 2160p, 30 fps, video stabilizacija

– Operativni sustav: Android OS 4.4.4

– Baterija: Neizmjenjiva 2300 mAh

Prednosti

– kvaliteta izrade

– iznimna fluidnost OS-a

– Moto aplikacije

– zajamčene brze nadogradnje

– superiorna kvaliteta poziva

– kvalitetni prednji zvučnik

– odlična ergonomija

Nedostaci

– neizmjenjiva baterija i kapacitet niži od konkurencije

– nepostojanje utora za microSD kartice

– loše fotografije u noćnim uvjetima

Prodajno pakiranje

Moto X dolazi u kutiji koja osim mobitela sadrži i punjač, USB kabel za sinkronizaciju, alat za otvaranje ladice nano SIM kartice i upute.

DSCF3733 DSCF3919

DSCF3921 DSCF3922

Punjač dolazi s dva USB utora, pa je istovremeno moguće puniti dva različita uređaja. Treba napomenuti da je punjač u prodajnom pakiranju “običan”, dok postoji verzija i tkz. turbo punjača koji za samo 15 minuta punjenja mobitela omogućuje do 8 sati korištenja. Obzirom da turbo punjač nismo bili u mogućnosti isprobati, daljnjim istraživanjem došli smo do informacija da se Moto X za 15 minuta punjenja može napuniti do 60% kapaciteta baterije, dok se preostalih 40% puni u normalnom načinu, odnosno za taj ostatak će mu biti potrebno dodatnih sat vremena. U svakom slučaju se turbo punjač čini kao odličan dodatak, a uz cijenu koja mu iznosi oko 200 kn ne predstavlja veliku investiciju za prednosti koje nudi.

Zanimljivost je da je mobitel u kutiji stavljen ekranom prema dolje, pa se prilikom prvog otvaranja kutije vidi njegova stražnja strana. Obzirom na mogućnosti personalizacije upravo te zadnje strane uređaja, ova Motorolina odluka i ne čudi. Više o ovim mogućnostima ćemo u nastavku recenzije.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT