Nadogradnja za Sony Xperiju M4 Aqua oslobađa prijeko potrebni prostor

Xperia M4 manjak prostora (low space)

Sony Xperia M4 Aqua još od samog puštanja u prodaju trpi kritike kupaca na račun manjka memorije za pohranu. Na modelu s deklariranih 8 GB prostora, korisnicima je u startu ponuđeno sramotnih i frustrirajućih 1.25 GB. Ostatak zauzima Android mobilni OS i brojne, uglavnom nepotrebne predinstalirane aplikacije. Nezadovoljstvo vlasnika očito je postalo dovoljno glasno da se čuje sve do Sonyja, stoga je proizvođač odlučio reagirati te ispraviti propust putem najnovije nadogradnje softvera. Nadogradnja briše nekolicinu predinstaliranih aplikacija, ali samo pod uvjetom da u međuvremenu nisu nadograđivane. Aplikacije u pitanju su: Books, CloudPrint, FaceLock, GoogleTTS, Google Keep, Google Kiosk, Google Vijesti i vrijeme, Google Play igre, PlusOne i TalkBack.

Osim brisanja predinstaliranih aplikacija, nadogradnja donosi i uobičajene ispravke grešaka. Vlasnicima Xperije M4 Aqua preporučuje se nadogradnja na verziju 26.1.A.2.167 odnosno za dual SIM model verziju 26.1.B.2.147. Xperia M4 Aqua nije jedini model iz Sonyja pogođen s ovim problemom, a hoće li i kada Sony ponovo reagirati, tek nam ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, pozdravljamo inicijativu i nadamo se da će i ostali proizvođači slijediti primjer i suočiti se s ovim, inače čestim problemom te reagirati na sličan način.

 
      
 • marko

  aih , i koliko ukupno teže sve te apk ? 200mb ?

 • Inače, velik problem i na modelu Xperia M2 s 8 GB, posebno ako je kupljen kod operatera, pa su tu i dodatne aplikacije. Moja Xperia E4G također se brzo napuni, zapravo baš jutros me dočekalo ovo: http://bit.ly/1jAdJMt, bez obzira što su sve nepotrebne (ali i određen dio potrebnih) aplikacije ručno obrisane i onemogućene :/

 • bubimir13

  Root, Titanium Backup i ožeži 🙂

 • tomo100brt

  Ma nisu problem same aplikacije. Problem su podaci svih tih aplikacija koji se ne mogu spremiti na memorijsku karticu. Evo primjerice whathsup ili facebook koji ne zauzimaju puno, ali sva ta multimedija kao slike, muzika, video, profili korisnika itd. da sad ne nabrajam zauzimaju po tri puta više memorije. Trebalo bi omogučiti da se i podaci aplikacije spreme na memorijsku karticu i problem bi bio riješen.

 • Ili Clean Master za one koji žele izbjeći root. Dobar je u čišćenju smeća zaostalog iz aplikacija (cache iz WhatsAppa, Vibera, Facebooka itd.).

 • marko

  pa obrišite podatke od apk … klikom na OČISTI PODATKE ccccc

  facebook apk ne koristim … idem prek internet preglednika … a whatsapp podaci su mi 4MB

 • THK

  A nitko ne bi spomenio da je problem Lollipop i njegov “lagani” ART runtime? Razlika recimo na LG L Bello: KitKat = 9% zauzeto prostora po prvom paljenju (nakon updatea svih predinstaliranih aplikacija 19%), Lollipop = 17% prostora zauzeto po prvom paljenju (nakon updatea svih predinstaliranih aplikacija 45%).

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]