Android Recenzije

Noa H43 - Recenzija

Noa H43

Nakon modela C25 kao jednog od najpristupačnijih smartfona na našem tržištu, stiže nam i malo skuplji model H43. Radi se o nešto većem modelu, s većim zaslonom, jačim hardverom, boljom kamerom te cijenom od 800 kuna. Što Noa H43 ima za pokazati i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike • Dimenzije: 134 x 66 x 10 mm

 • Masa: 130 grama

 • Zaslon: 4,5″ IPS LCD 960 x 560, 244 ppi

 • SoC: MediaTek MT6582M

 • CPU: 4x Cortex-A7 na taktu 1,3 GHz

 • RAM: 1 GB

 • Interna memorija: 4 GB

 • Micro SD: do 32 GB

 • Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth

 • 3G: HSPA+

 • 4G: –

 • OS: Android 4.4 KitKat

 • Kamera: 8 MP/1080p

 • Prednja kamera: 5 MP

 • Baterija: 1800 mAh

 • Cijena: 799,00 kn

 • Ustupio: Hangar 18


Prednosti • Kvaliteta izrade

 • IPS zaslon

 • Dual SIM

 • In-ear slušalice u prodajnom paketu

 • Cijena


Nedostaci • Kapacitivne tipke nemaju pozadinsko osvjetljenje

 • Ne podržava USB on-the-go


Dizajn, kućište i zaslon


IMG_1374

Noa H43 dizajniran je klasično, ali s malo pravilnijim kutovima i manjim zaobljenjima nego njegov jeftiniji brat Noa C25. Uređaj je uz to tanji i općenito izgleda elegantnije, na što utječe i masa od samo 130 grama.

Plastika od koje je kućište izrađeno je solidna i ne ostavlja dojam jeftinoće. Ugodna je na dodir, ali je malčice klizavija od one na modelu C25 i privlači tragove prstiju.

Na ovom modelu imamo nešto manju količinu “mesa” u odnosu na C25 pa je ukupna iskoristiva površina veća. Ispod zaslona nalazimo uobičajene tri kapacitivne tipke, ali bez pozadinskog osvjetljenja. Fizičke tipke se nalaze na desnom boku, micro USB i 3,5 mm audio utor na vrhu kućišta, dok su donji i lijevi bok prazni.

columns="4"

Zaslon je i ovdje izrađen u IPS tehnologiji što je velika prednost u odnosu na stare TFT zaslone koji se još uvijek mogu naći i na nešto skupljim uređajima. Preciznost i odaziv odgovaraju standardima više klase. Rezolucija iznosi 960 x 540 točaka, što na dijagonali od 4,5 inča rezultira gustoćom od vrlo dobrih 244 ppi za ovaj cjenovni razred. Prikaz boja je bolji od onog na modelu C25, posebice bijele, a i pozadinsko osvjetljenje je na općenito na višoj razini i u tom se području može mjeriti sa skupljim modelima, no to ne vrijedi i za čitljivost na danjem svjetlu koja je nešto slabija.

Hardver i povezivanje


Screenshot_2014-11-25-15-32-53 Screenshot_2014-11-22-20-02-04 Screenshot_2014-11-22-20-02-16 Screenshot_2014-11-22-20-03-47

Kao što je u uvodu rečeno, Noa H43 je pokretan četverojezgrenim procesorom i to našim starim znancem, MediaTekovim MT6582M SoC-om. Unutra kucaju četiri Cortex-A7 jezgre na taktu 1,3 GHz, dok količina RAM-a iznosi 1 GB. Dakle, ova konfiguracija već omogućuje pokretanje kompleksnijih aplikacija i što će mnogima biti od velike važnosti, širi spektar igara.

Interna memorija kod ovog modela iznosi 4 GB, a krajnjem je korisniku dostupno 2,37 GB. Pozitivno iznenađuje činjenica što interna memorija nije razdijeljena na dvije particije, što je inače čest slučaj kod uređaja nižeg cjenovnog ranga.

Od načina povezivanja možemo navesti uobičajeni WiFi, Bluetooth i A-GPS koji rade u skladu s očekivanjima, ali je izostao USB on-the-go.

Uređaj sadrži dva utora za SIM kartice i to jednog mini SIM, dok je drugi micro SIM formata. Prijem signala i kvaliteta telefonskog razgovora su na solidnoj razini i s te strane nemamo prigovora, ali treba upozoriti na moguća odstupanja ovisno o mikrolokaciji, stanju infrastrukture i drugim faktorima. Za vanjski zvučnik možemo reći da je prilično glasan s obzirom na cjenovni rang, a spomenimo i to da u prodajnom paketu dolaze i odlične in-ear slušalice.

Softver i sučelje


Screenshot_2014-11-25-15-32-31 Screenshot_2014-11-25-15-32-46 Screenshot_2014-11-25-15-34-14 Screenshot_2014-11-25-15-32-37

I ovaj je model temeljen na Androidu 4.4 KitKat, bez posebne nadogradnje sučelja koje je prilično fluidno i brzo. Zahvaljujući jačem procesoru i većoj količini RAM-a, ovaj je model u svakodnevnom radu vidljivo brži od modela C25. Uz samo listanje izbornika, brže je i otvaranje aplikacija, a uspjeli smo pokrenuti i odigrati više zahtjevnijih igara (primjer možete vidjeti u video recenziji na kraju teksta) Da se ne radi o čistom AOSP Androidu, svjedoče tek donekle izmijenjene ikonce na čiju uniformiranost ćete se jedno vrijeme morati privikavati.

S uređajem dolazi i uobičajeni set aplikacija za osnovne radnje, dok je, recimo, YouTube i Chrome potrebno naknadno instalirati. Tu je uobičajena galerija fotografija i preglednik video zapisa koji će u pravilu pokrenuti sve mp4 i 3gp datoteke, dok će za DivX i MKV biti potrebno instalirati alternativni video player.

Kamera


Noa H43 dolazi s 8 MP kamerom koja priozvodi vidljivo bolje fotografije od one na modelu C25, a isto vrijedii za video zapise. I ovdje nalazimo autofokus koji u ovom cjenovnom razredu inače predstavlja rijetkost. Softver kamere nudi uobičajene načine snimanja i postavljanje parametara ma koje smo već navikli kod mnogih drugih uređaja.

Realno, kvaliteta fotografije nije reprezentativna, ali sasvim solidna za ovaj cjenovni razred. Na danjem svjetlu slike ispadaju solidno, ali se u detaljima primijeti izvjestan manjak oštrine.

Bljeskalica na ovom modelu ipak ima određenu jakost i svakako će poslužiti za fotografiranje u mraku.

Video se snima u 1080p rezoluciji, ali je krajnji rezultat ograničena oštrina, slično kao na fotografijama. Sve u svemu, poslužit će za povremeno snimanje, ali za višu kvalitetu ipak radije izaberite neki skuplji model kao npr. H42 ili H41.

columns="4"


Baterija


Štedljivi procesor i relativno mala rezolucija zaslona ne iziskuju veće potrebe za energijom, stoga će baterija kapaciteta 1800 mAh prosječnom korisniku osigurati između jednog i dva dana autonomije. Znači, ako uređaj koristite nešto intezivnije, pripremite se na svakodnevno punjenje, a ako vam stalna podatkovna veza nije potrebna, možete računati i na do dva dana bez punjača, što opet može varirati od slučaja do slučaja.

Zaključak


Ako do sada niste primijetili, logika brojeva u nomenklaturi Noa modela je obrnuta od one koju biste očekivali. Tako je model N41 najjači iz serije H, slijedi ga H42 kao nešto slabija varijanta i sada H43 kao najpristupačniji.

Vidjeli smo da se ovdje radi o solidnom Dual SIM uređaju za ovaj cjenovni razred. Za 799,00 kn dobivate četverojezgreni procesor i 1 GB RAM-a koji zajedno omogućuju brzi i fluidan rad, te igranje čak i zahtjevnijih igara. Kamera nije oduševila, ali je ipak na osjetno višoj razini upotrebljivosti od one iz serije C.

Možemo zaključiti da Noa H43 predstavlja vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog u cjenovnom razredu do 800 kuna i kao takav će zadovoljiti manje zahtjevne korisnike kojima je prioritet surfanje internetom, Facebook, mailovi, chat, igranje igara i sl.

Video recenzija