Nokia 5310 - idealan kao mobitel za plažu [Osvrt]Nokia Mobile je još u ožujku predstavila novog člana Nokia Original serije uređaja, Nokiju 5310. Uređaj je tek nedavno počeo stizati na tržišta diljem svijeta, te nama na recenziju. Nokia Mobile je napravila doista interesantan obični telefon koji bi mnogima mogao postati idealan kao zamjena za smartfon pri odlasku na kupanje, ili kompletno odbacivanje smartfona za vrijeme godišnjeg odmora.Uređaj dizajnom podsjeća na originalnu Nokiju 5310 XpressMusic, no daleko je od njega. Ipak je riječ o obinom telefonu koji opcijama tek podsjeća na izvrsnu XM Nokiju koja je svjetlo dana ugledala davne 2009. godine.

Ono što Nokia 5310 donosi su dva relativno glasna stereo zvučnika, kontrole za upravljanje glasnoćom i glazbom na kućištu, stabilan Nokia S30 OS koji osigurava i dugotrajnost baterije, te nekoliko igara.Naša Nokia 5310 je došla u crno crvenom izdanju, premda je još predstavljena kao bijelo/crvena verzija. Ono važnije od same boje je mogućnost postavljanja dviju micro SIM kartica kao i MicroSD kartice do 32GB. Premda je današnji standard smartfona nano SIM, ja sam ga bez problema ubacio u 5310 i uređaj normalno koristio. Možda će se nano SIM pomaknuti prilikom pada  u utoru za SIm karticu, no za normalno korištenje vam ne treba  adapter.U kutiji s uređajem dolazi i AC-18E 2.5W punjač s microUSB kabelom, baterija Nokia BL-4UL kapaciteta 1200 mAh te upute za korištenje.

columns="4"

Uređaj ima jako lijepo dizajnirano kućište kojim dominiraju oble linije na prijelazima ploha, pa je u ruci dosta bublast. Iznimno je lagan i ugodno ga je koristiti. Polikarbonat nije pretjerano kvalitetan, no osigurava uređaju potrebnu čvrstoću, ali i mekost kod dodira. Tipke T9 tipkovnice te kontrolne tipke su pozadinski osvjetljene, dobro definiranog klika. Tipke za kontrolu glasnoće i glazbe su nešto mekšeg klika a nalaze se ispod mekane gume na kojoj su jasno oprintane funkcije koje tipke pokreću.

columns="4"

Samo sučelje je dosta jednostavno, a nudi vam i opciju Live zaslona na kojem se prikazuje sat i obavijesti. Kada klikom na centralnu tipku uđete u glavni izbornik, tu ćete naći sve potrebne aplikacije, imenik, kalkulator vremensku prognozu, štopericu, kao i razne igre.Ono po čemu se ovaj uređaj razlikuje od ostalih su dva stereo vanjska zvučnika koja omogućavaju glasno slušanje glazbe ubačene na MicroSD karticu. Ton zvučnika je glasan, ali dominiraju srednji tonovi, dok basevi nisu pretjerano izraženi. Međutim, kako Nokia 5310 podržava Bluetooth povezivost, glazbu ćete moći slušati i preko BT slušalica. Još jedna dobra opcija ovog uređaja je da ima interno ugrađenu antenu za FM radio, pa ćete na plaži ili kod kuće moći slušati vašu omiljenu radio postaju. Za bolji prijam signala bilo bi dobro uključiti slušalice na 3.5 mm utor na vrhu uređaja, no radi sasvim dobro i bez njih.Prijelaz sa smartfona na obični telefon nikad nije lagan, posebno jer smo svi naviknuti na komotan život zahvaljujući pametnim aplikacijama, no sve što ćete trebati za njegovo korištenje su kontakti. Njih možete vrlo jednostavno prebaciti putem BT SLAM opcije sa vašeg smartfona. Kroz imenik samo odaberete opciju kopiranja brojeva, odaberete SLAM i uređaj se odmah spoji s odabranim i to je to. Približno 700 kontakata prebaci jako brzo. Imajte na umu da ih sve ne poreda kao na smartfonu pa ćete ih pronalaziti pod imenom ili prezimenom drugačije nego na smartfonu.Kad ste već iskopirali vaše kontakte, red je nekoga i nazvati. Kvaliteta poziva je doista dobra u što nisam ni sumnjao, a zanimljivo je koristiti uređaj u handsfree opciji jer su dva vanjska zvučnika doista glasna pa ćete sugovornika lako razumjeti.

Da uređaj ne služi samo za zvanje i slanje SMS poruka, na njemu imate predinstaliranu popularnu igru Snake, a tu su još i druge igre ali u demo verzijama pa se s njima nećete puno igrati.S Nokijom 5310 možete i uslikati nešto važno što ste vidili na plaži, recimo registraciju auta koji vas je zagradio, no ne očekujte previše od VGA kamere, premda fotografije i videa i nisu loši.Nokia 5310 se pokazala kao izvrstan uređaj za ljeto, odnosno izvrstan uređaj za zamjenu smartfona kada idete na plažu, ili na mjesto gdje ne elite izgubiti vaš skupi smartfon. Naravno, za takav prijelaz je potrebno odricanje od svih onih prednosti koje vam smartfon nudi, no nakon nekoliko dana na godišnjem odmoru, naviknut ćete se na slobodu običnog telefona.Ako upijete u tome, Nokia 5310 će vas dobro poslužiti, ako ne za slušanje glazbe, ili fotografiranje, onda za pozivanje prijatelja ili kao dobra LED svjetiljka dok nabadate ključanicu u mrklom mraku vikendice.

Za sada cijena nije poznata s obzirom da još nije stigao na naše trište, no imajući u vidu službenu cijenu od približno 40€, za očekivati je možda malčice viši iznos.

Zahvaljujemo Nokia Mobile na ustupljenom uređaju.