Nokia - Pojavile se špekulacije o (ponovnoj) prodajiFinska Nokia, kao i švedski Ericsson i kineski Huawei trenutno su u najbitnijoj fazi poslovanja u segmentu mobilnih mreža jer smo na pragu masovnog instaliranja nove 5G infrastrukture. Sva tri proizvođača nalaze se u nekim za njih specifičnim problemima. Huawei većinu muka muči s američkom administracijom, dok se Nokia i Ericsson nalaze pod nešto većim financijskim pritiskom, a sama Nokia je imala i logističkih poteškoća u proizvodnji novog čipseta za 5G servere.

U svojoj borbi protiv kineskog utjecaja koji je u tehnološkom svijetu najvidljiviji u 5G infrastrukturi i smartfonima, iako je mrežna infrastrukutura bitnija zbog protoka informacija, američka administracija neposredno putem medija i direktno izjavama visokopozicioniranih dužnosnika dala je naslutiti da u pripremi imaju razne planove za borbu protiv kineskog utjecaja, ali i jačanje američkog utjecaja u 5G segmentu jer su i Nokia i Ericsson tvrtke sa sjedištem u Europskoj Uniji.

Neki od tih planova uključuju kreiranje američke 5G tvrtke koju bi podržavale velike IT tvrtke poput Microsofta, Della i AT&T-a, ali se spominje i subvencioniranje Nokije i Ericssona, kao i kupovina nekog ili oba od tih proizvođača od strane neke američke tvrtke.

Zato i ne čudi da je Bloomberg, u prošlosti poznat po objavljivanju lažnih vijesti, objavio kako je od izvora bliskog Nokiji doznao da finska tvrtka razmatra strateške opcije za bolje pozicioniranje na 5G tržištu što uključuje prodaju nekih dijelova tvrtke, kupovinu drugih tvrtki, ali i spajanje s drugom tvrtkom. Pomalo bizarno je da je Reuters, američki medij, isti dan objavio da njegovi izvori iz Nokije demantiraju sve Bloombergove natpise kao neistine. Sama Nokia službeno nije odlučila komentirati navode.

To ipak nije spriječilo investitore da za vrijeme jednog od većih padova vrijednosti na burzama zbog koronavirusa, uzrokuju rast cijene dionica Nokije od 6% kupovinom istih. Nakon Reutersovog članka, cijena dionice se vratila u normalu i nastavila se kretati nadolje kao i cijelo tržište.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se nastaviti razvijati situacija na tržištu mrežne infrastrukture koja već sada ima geopolitičke implikacije. Valja nadodati da će biti zanimljivo vidjeti kakav će utjecaj koronavirus imati na logistiku mrežne opreme tri najveća prozivođača jer od spomenute trojke, Nokia ima najmanje pogona i dobavljača u Kini koja trenutno trpi najveći udarac po pitanju proizvodnje i distribucije.

via