OnePlus 5: šest mjeseci kasnije [Osvrt]

OnePlus, kao izrazito popularan brand među geekovskom populacijom, prije pola godine lansirao je model OnePlus 5, kojeg sam naručio neposredno nakon službenog predstavljanja. DHL-om je iz OnePlusovog EU skladišta u Poljskoj stigao za tri dana, promijenivši pritom nekoliko aerodroma, što je fascinantno, budući da isto toliko vremena nekad treba pošiljkama od Splita do Zagreba, ukoliko izaberete jednu našu domaću dostavnu službu, ovih dana izrazito «popularnu» na društvenim mrežama.

OnePlus 5 sam počeo koristiti odmah, a OnePlus 3, kojeg sam koristio do tada, prodao sam u rekordnom roku, a što je najvažnije, postigao sam izvrsnu cijenu, tako da je «gubitak» nakon godinu dana korištenja bio minimalan. Platio sam ga 400 eura, dakle oko 3000 kuna, da bih ga nakon godinu dana prodao za 2400 kuna, što je najbolji pokazatelj da OnePlus uređaji kao rabljeni drže cijenu.

OnePlus 5 je malčice drukčija priča od svog prethodnika, budući je u staru bio 100 eura skuplji. Zbog toga je omjer uloženog i dobivenog generalno lošiji, no to i dalje smatram da je cijena povoljna, ako ju usporedimo s cijenama drugih uređaja sa sličnim hardverom.

500 eura za model sa 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije nije malo, ali je osjetno manje od iznosa koji za svoje modele traži konkurencija. Moj primjerak je varijanta s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije, a njegova cijena je iznosila 559 eura.

Ubrzo nakon početka prodaje, mnogi su korisnici primijetili tzv. jelly scrolling efekt, o kojem je internet neko vrijeme brujio. Ovaj efekt zapravo nisam ni primjećivao dok nisam pročitao da postoji, da bi se na kraju se ispostavilo da mi niti malo nije smetao.

Paralelno s narudžbom mobitela, s eBaya sam naručio i silikonske maskice. S obzirom na cijenu od 2 dolara, odmah sam kupio 10 komada. Dovoljno za cijelu godinu, ako računamo da jedna požuti u roku od mjesec do dva. Korištenje maskice na ovom uređaju je imperativ zbog vrlo skliskog kućišta, odnosno njegove aluminijske poleđine.

Upravo zahvaljujući maskici, na kućištu se ne vide tragovi korištenja. Isto vrijedi i za zaslon, iako na njemu ne koristim zaštitu. Rub maskice obuhvaća dovoljan dio ruba kućišta oko zaslona i time štiti njegove rubove, za razliku od Samsunga, gdje je Edge zaslon izrazito izložen oštećenjima.

Ipak, dok sam čekao na silikonske maskice koje su stizale iz Kine, uređaj mi je dva puta pao na pod, ali srećom, bez na prvi pogled vidljivih oštećenja. Kasnije je padova bilo još, tako da su maskice svoju ulogu odradile.

Nakon šest mjeseci, OnePlus 5 radi kao i prvog dana. Jednako je brz, a ni baterija ne pokazuje znakove umora, iako ga punim, odnosno dopunjavam više puta dnevno, kako na radnom stolu, tako i u autu. Naručio sam originalni Dash Car charger, koji ga puni jednako brzo kao i kućni.

Autonomija ne ruši rekorde kad je u pitanju ova kategorija smartfona, ali je izrazito brzo punjenje jedna od najvažnijih stavki koje me drže vezanim za ovaj brand. Od potpuno prazne baterije do 100% kapaciteta, punjenje traje samo sat vremena, što je sanak pusti čak i za Samsung, budući da je Noteu 8, kojeg koristim paralelno, potrebno 50% više.

Iako paralelno koristim Note 8, OnePlus 5 češće koristim za fotografiranje i snimanje videa, iz jednostavnog razloga što mi je praktičniji za držanje. Naime, u osvrtu na 3 mjeseca s Noteom 8, mogli ste vidjeti da mi njegov zakrivljeni zaslon nije baš legao.

Tako je ova kamera već snimila prilično velik broj fotografija i videa. Iako kvalitetom u lošijim svjetlosnim uvjetima nije izravno usporediva s Noteom 8 ili recimo iPhoneom X, moje potrebe u velikoj mjeri zadovoljava i više od očekivanja. U nastavku možete pogledati galeriju fotografija koju sam upravo ovim uređajem snimio na ljetošnjem putovanju, kao i video sastavljen od prilično velikog broja isječaka.

Ono što me kao vlasnika OnePlusa 5 lagano živcira je to što je OnePlus nakon manje od 6 mjeseci izbacio nasljednika, OnePlus 5T. Istini za volju, hardverski se od ovog ni u čemu ne razlikuje, osim po dijagonali zaslona, koja je za 0,5 inča dulja.

Naravno, ni na kraj pameti mi nije bila kupovina novog modela, jer me tih 0,5 inča većeg zaslona neće spasiti. Ono što bi se moglo dogoditi je nešto veći pad cijene nego u odnosu na lanjski model, kad je OnePlus 3T u odnosu na običnu trojku donio samo mrvicu nabrajaniji procesor.

Sve u svemu, s ovim sam modelom otprilike jednako zadovoljan kao i s lanjskim, bez obzira na nešto veću cijenu. Ono što mi nedostaje je otpornost na vodu, no nije uvjet. Zato bih volio da OnePlus 6, ili kako će se njegov nasljednik već zvati, dobije IP certifikat, ali bez novog podizanja cijene, jer je 500 eura maksimum, s kojim OnePlus može zadržati konkurentnost.

Iako smo vidjeli da su najskuplji smartfoni ove godine dodatno poskupjeli, kao npr, Note 8 ili iPhone X, OnePlus se s cijenama ne bi trebao igrati. Naime sada ga kvalitetom u dobroj mjeri prati, a atraktivnošću i pretječe, Xiaomi Mi Mix 2, a vidjeli smo da mu i Huawei sa svojim Honor brandom namjerava pomrsiti konce.

Galerija fotografija

Video

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]