Proizvođač luksuznih mobitela Vertu prešao u kineske ruke

Vertu Signature Touch

Proizvođač luksuznih mobitela za klijentelu dubljeg džepa – švedski Vertu, prodan je kineskim investitorima. Prisjetimo se, Vertu je osnovala Nokia još u svojem zlatnom dobu, davne 1998. godine, da bi nekoliko godina kasnije – 2012. odjel prodala švedskom EQT-u.

Prvi Vertu mobitel na tržištu se našao 2002. godine. Tada se još uvijek koristio nekad vrlo popularni Symbian OS, a nakon prodaje odjela Šveđanima, za softverski dio odabran je Android. Iako specifikacijama često nisu konkurirali običnim proizvođačima mobitela, Vertu je bogate kupce pridobio vrhunskim materijalima izrade i naravno, marketingom. U proizvodnom procesu korišteni su materijali poput zlata, srebra, aluminija, titanija, kože, rubina, safira i sl. Sav ovaj sjaj očito je polučio rezultate; Vertu je od 2002. godine do danas prodao oko 450 tisuća uređaja diljem svijeta, a prosječna cijena Vertu mobitela iznosi vrtoglavih 50 tisuća kuna. Treba spomenuti da je za najskuplje primjerke trebalo izdvojiti i preko dva milijuna kuna, a u ponudi su bili i uređaji izrađeni u suradnji s Ferrarijem, Bentleyjem, Ermenegildo Zegnom i dr.

Zvuči nevjerojatno, ali sve ovo pokazalo se nedovoljnim – Vertu je sada u kineskim rukama, iako se proizvodnja, barem za sada, nastavlja odvijati u Engleskoj. Novi kupac je investicijski fond iz Hong Konga pod nazivom “Godin Holding”, a kako će nastaviti upravljati odjelom i hoće li biti nekih većih preinaka u načinu poslovanja, ostaje nam za vidjeti.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT