Recenzija: Huawei MediaPad 7 LiteNakon što već dugo dominira globalnim tržištem telekomunikacijske infrastrukture, Huawei se u posljednje tri godine isprofilirao u respektabilnu kompaniju koja proizvodi i vrlo kvalitetne smartfone te tablet uređaje. Također, zahvaljujući stalnom rastu uspio se pozicionirati među prvih pet najzastupljenijih proizvođača u svijetu.

Tako smo se proteklih desetak dana družili sa 7-inčnim tabletom Huawei MediaPad 7 Lite, a dojmove o korištenju pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 193 x 120 x 11 mm

Masa: 370 grama

Zaslon: 7,0”, IPS LCD, 1024×600, 170 ppi

SoC: RK29 board

CPU: 1x Cortex-A8 1,2 GHz

GPU: GC800

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB

Utor za microSD memorijske kartice

Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, micro USB,

3G: HSPA+ DC do 3,6 mbps

OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Kamera: 3,2 MP

Video kamera: 480p

Prednja kamera: VGA

Baterija: 4100 mAh

Prednosti


Kvaliteta izrade

Podrška za 3G

Funkcija telefona

Odličan video player

Nedostaci


Stara verzija Androida (ICS)

Jednojezgreni procesor

Dizajn, kućište i ergonomija


Kod tableta je općenito jako malo prostora za eksperimentiranje s dizajnom i proizvođači se uglavnom drže zadanog standarda još iz doba prvog iPada. Malo tko će se usuditi radikalnije izmijeniti dizajn ove kategorije uređaja, jer je klasika ta koja jamči najširi krug kupaca. Huawei MediaPad 7 Lite s prednje se strane ne razlikuje od bilo kojeg drugog 7-inčnog tableta, no njegovi bokovi već otkrivaju kontrastnu boju plastičnog ruba prožetog oko cijelog kućišta. Stražnja je strana izrađena iz aluminija, što je s dizajnerske strane prihvatljivo, no na držanje uređaja u rukama treba se privikavati jer je aluminij sam po sebi prilično klizav. Stvar donekle spašavaju plastični dijelovi na dnu i vrhu poleđine.

Na stražnjoj strani nalazi se kamera sa zvučnikom, dok su sve fizičke tipke smještene na desnom boku, zajedno s utorima za SIM i microSD kartice. Raspored tipki za podešavanje glasnoće možda će vas zbuniti. Budući da je Huawei ovaj uređaj koncipirao tako da mu je primarna orijentacija vodoravna, tipka za stišavanje se nalazi na lijevoj strani, a za pojačavanje na desnoj. Problem u nalaženju može nastupiti ako uređaj promatrate u okomitom položaju jer će vam tada će vam gornja tipka imati funkciju stišavanja, a donja za podizanje glasnoće, što je obrnuto od logičnog.

Zaslon


7-inčni zaslon izrađen je u IPS-LCD tehnologiji, što znači da ima prilično širok kut vidljivosti, s nešto manjom kvalitetom čitljivosti na dnevnom svjetlu. Rezolucija od 1024 x 600 točaka za 7-ičnu kategoriju tableta predstavlja standard i daje gustoću od 170 ppi. Unatoč tome što je ova gustoća osjetno manja od onih koje smo vidjeli na novijim smartfonima, prikaz slike je još uvijek dobar budući da tablet u pravilu promatramo s veće udaljenosti nego što je to slučaj s mobitelom.

Operativni sustav, sučelje, performanse...


 

Huawei MediaPad 7 Lite još je jedan uređaj koji nam stiže s predzadnjom verzijom Androida - ICS-om. Kada će stići nadogradnja na Jelly Bean za sada nije poznato, no vjerujemo neće trebati dugo čekati.

Dakle, imamo klasično ICS sučelje svojstveno tabletima s pet početnih zaslona na raspolaganju. Prilično velika površina dozvoljava postavljanje veće količine sadržaja, no zbog promjenjive orijentacije i prilagodbe položaju promatranja, gornji i donji dijelovi zaslona ostanu neiskorišteni. Ako ne volite ovakav raspored početnog zaslona toplo preporučam instalaciju alternativnog launchera iz Google Play trgovine koji će vam omogućiti prikaz sadržaja kao na smartfonu, odnsono imat ćete daleko veću slobodu presonalizacije. Preporuka svakako ide za Nova launcher ili Apex.


AnTuTu benchmark                                            Apex Launcher


Budući da je uređaj pokretan jednojezgrenim (Cortex-A8) procesorom, nemojte očekivati bjesne performanse, no samo sučelje je dovoljno fluidno i ugodno tako da prosječno zahtjevni korisnici ne bi trebali imati prigovora. Također, instalacijom jednog od gore navedenih launchera sučelje možete dodatno ubrzati i učiniti još fluidnijim. Naime, ovi launcheri su u pravilu brzi i bolje optimizirani od većine ugrađenih od strane proizvođača i ako takvi će vam sigurno omogućiti još ugodnije korištenje uređaja.

Internet
Huawei MediaPad 7 Lite dolazi s uobičajenim setom aplikacija koje inače dolaze s tabletima i smartfonima. Jedna od najčešće korištenih na ovom uređaju svakako će biti internet preglednici. Naime, otkad je Chrome postao standardni preglednik na Android uređajima, isti se u pravilu isporučuju i s njim, i sa standardnim preglednikom poznatim od prije. Oba su preglednika podjednako brza i razlikuju se samo u detaljima. Chrome nudi nešto veće mogućnosti sinkronizacije s Chromeom na računalu, ali ponekad se zna i bez nekog posebnog razloga srušiti. Ipak, ukupna kvaliteta i doživljaj surfanja u najvećoj će mjeri ovisiti o internetskoj vezi, neovisno koji preglednik koristite.

Usput treba reći da na ovom uređaju nijedan preglednik ne podržava automatski text reflow, već je u postavkama potrebno unaprijed odrediti veličinu fonta za prikaz na web stranicama.

Oba preglednika omogućavaju surfanje u tabovima i to na način da su oni, za razliku od onih na smartfonima, vidljivi u vrhu, što automatski olakšava snalaženje.

Multimedija


Galerija fotografija kao sastavni dio operativnog sustava nudi uobičajen prikaz slikovnog sadržaja i mogućnost njegove organizacije u albume, no za razliku od mnogih drugih uređaja već u osnovnom izborniku nudi mogućnost podjele putem DLNA veze. U istom izborniku se nalaze i drugi načini razmjene sadržaja (slanje mailom, MMS-om ili dijeljenje na društvenim mrežama te cloud servisima. Tu je i mogućnost jednostavnog uređivanja (izrezivanje dijelova slike) i rotacija.


Reprodukcija videa odvija se putem zasebne aplikacije, ali svaki je video moguće pokrenuti i izravno iz galerije. Bitno je naglasiti kako su podržani najpopularniji formati kao što su AVI i MKV, uz punu podršku najšireg spektra zvučnih codeca. Sve AVI i MKV datoteke do rezolucije 720p (čak i preko 2 GB veličine) koje smo prenijeli na uređaj, pokrenule su se i reproducirale bez problema uz punu podršku za titlove.

Ostale aplikacije


Budući da se testni primjerak Huaweija MediaPad 7 Lite nalazi u ponudi Hrvatskog Telekoma, dolazi s njihovom aplikacijom Planet9 za čitanje e-knjiga te Deezer-a za streamanje glazbe čije je korištenje uključeno u neke nove pretplatničke tarife. Tu su još i HT Hotspot, HT imenik i MaxTV vodič.

Uređaj sadrži i posebnu Huaweijaevu aplikaciju za konfiguraciju i upravljanje DLNA vezom, a neke njene mogućnosti su već ugrađene u druge aplikacije poput galerije. Dakle, radi se o reprodukciji multimedijskih sadržaja na TV i drugim kompatibilnim uređajma s podrškom za DLNA standard.

Kingsoft Office je aplikacija za upravljanje i manipulaciju Office dokumentima. Moguće je pregledavati, uređivati postojeće i stvarati nove Word, Excel i PowerPoint dokumente. U samu aplikaciju je ugrađena mogućnost sinkronizacije s cloud servisima Google Drive, Dropbox i Box.net. Treba reći da se dokumenti na npr. Google Driveu ne mogu uređivati u stvarnom vremenu, već će ih aplikacija preuzeti na uređaj i nakon što ga uredite ponovo vratiti na server. Bilo kako bilo, na tabletu je jako zgodno imati ovakvu aplikaciju u punom obliku bez dodatnih troškova, pogotovo ako imate potrebu za čestim korištenjem Office dokumenata.

Telefonija i povezivanje
Da, dobro ste pročitali. Premda je to pomalo neobično, Huawei MediaPad 7 lite ima mogućnost korištenja funkcija telefona preko zvučnika i putem slušalica. Vanjski zvučnik spada u neki prosjek jakosti i telefonske razgovore je moguće obavljati bez problema.

Također, uređaj ima mogućnost spajanja na internet putem podatkovne veze na mobilnoj mreži, no modem koji je ugrađen u uređaj podržava samo brzine do 3,6 Mbps u downloadu. Od ostalih bežičnih načina spajanja MediaPad 7 lite ima WiFi, Bluetooth, WiFi Hotspot i DLNA.

Što se tiče spajanja putem kablea, uređaj je opremljen microUSB utorom za spajanje s računalom i punjenje, no imajte na umu da unatoč standardiziranom utoru drugi micro USB punjači neće raditi zbog premalog napona. Dakle, ako negdje putujete, obavezno ponesite originalni punjač sa sobom.

Kada Huawei MediaPad Lite 7 putem USB kabela spojite na računalo, automatski će vam otvoriti izbornik s postavkama za način spajanja. U većini slučajeva ćete koristiti masovnu pohranu ili MTP, a ponuđen je i PTP te sinkronizacija s HiSuite aplikacijom koju je potrebno instalirati na računalo. Uređaj za svaku od ovih stavki mora instalirati poseban driver i zato pripazite da ga ne odspajate prije nego završi instalaciju.

KameraStražnja kamera ovog uređaja ima senzor od 3,2 megapiskela što će poslužiti za najosnovniju svrhu. Fotografije snimljene na dnevnom svjetlu su prihvatljive kvalitete, no one snimljene u uvjetima lošijeg osvjetljenja su vidno zamućene. Fotografiranje u mraku zaboravite, jer uređaj nema bljeskalicu. U nastavku slijedi nekoliko primejra fotografija:
Video kamera ima mogućnost snimanja 480p videa koji, s obzirom na okolnosti, i nije tako loš. Bitrate od 6 mbps za ovu rezoluciju je prilično dobar i zbog izostanka veće kompresije pokriva velik broj detalja. Naravno, sve ovo vrijedi u uvjetima dobrog osvjetljenja, dok će u suprotnom snimka biti zrnata i zamućena. Zanimljivo je da i za vrijeme trajanja snimanja videa jednostavnim dodirom zaslona možete fotografirati.

U nastavku slijedi primjerak 480p videa:Baterija


4100 mAh u ovoj bateriji bi trebalo osigurati pet do šest sati neprekidnog rada, bilo da se radi o video reprodukciji, bilo o surfanju. Dakle, moći ćete bez problema pogledati dva do tri filma ili npr. cijelo popodne provesti surfajući, čitajući e-knjige ili raditi s dokumentima i mailovima.

Uz povremeno korištenje i spajanje na internet po potrebi, možete računati na do dva dana autonomije. Čak i ako je u uređaju aktivna SIM kartica koja je u stanju čekanja poziva, potrošnja se neće drastično povećati.

Zaključak


Huawei MediaPad 7 Lite je uređaj koji za relativno malo novca nudi spajanje na WiFI i 3G mreže, mogućnost korištenja glasovnih poziva, korištenje Office dokumenata i podršku za reprodukciju svih popularnih video formata. Treba reći da i to da ovo nije uređaj za geekove jer ih neće oduševiti bjesnim performansama i brzinom procesora, već je namijenjen manje zahtjevnim korisnicima osobama s konkretnim potrebama. Vidjeli smo da unatoč slabijem hardveru MediaPad ipak ostvaruje dobre rezultate u reprodukciji videa, što i nije tako čest slučaj. Surfanje Internetom i rad s mailovima će biti jednako ugodni i ukoliko ne namjeravate pokretati zahtjevnije igre ili se baviti žongliranjem ROM-ovima, ovaj je uređaj stvoren upravo za vas.

Cijene uređaja ovisi o tarifnim modelima i paketima, a pogledat ih možete na stranicama HT-a i Vipneta.