Apple Recenzije

Recenzija: iPhone 4SS obzirom na sve okolnosti vezane uz iPhone 4S ova će se recenzija koncepcijski razlikovati od onih koje ste do sada navikli čitali na mob.hr-u. Iz objektivnih razloga neće biti uobičajenog detaljnog opisa pojedinosti, a uz neizbježnu analizu stanja na tržištu i malo filozofiranja fokusirat ćemo se na vidljive razlike u odnosu na prethodnika. Ako do sada već niste pročitajte prvo recenziju iPhonea 4 te osnovne karakteristike iOS 5 operativnog sustava.
U početku bijaše riječ

Bit će ovakav, bit će onakav, imat će 4,0“ zaslon, možda i 4,3“, podržavat će LTE i kojekakva čudesa. Još ni jedan uređaj do sada nije bio u poziciji da se o njemu toliko raspravlja i špekulira prije samog lansiranja kao što je to bio slučaj s iPhoneom pete generacije. Prvo razočarenje je nastupilo već kada se saznalo da novi iPhone neće biti predstavljen početkom lipnja, kako je to bilo uobičajeno za prethodnike.
Ipak, samo kašnjenje fanovima i nije predstavljalo neki problem jer se vjerovalo da je razlog za to Appleov teški rad upravo na nečem sasvim novom što bi nas sve trebalo ostaviti bez riječi.


Lažni prorok

Proroci koji su širili glasine donekle su se služili informacijama dobivenim iz “pouzdanih” izvora, a dijelom su vjerojatno gatali u grah ili ispijenu šalicu crne kave. Vidoviti Milan je sigurno plakao k’o kišna godina. Sve do samog eventa vjerovalo se da će biti predstavljena dva uređaja, dakle unaprijeđena verzija postojećeg iPhonea 4 te pravi pravcati iPhone 5, još bolji, jači, luđi, bjesniji...
Bitno je napomenuti kako su mnogi potencijalni kupci očekivali dostojnu konkurenciju Samsungu Galaxy S II, barem po pitanju veličine i kvalitete zaslona. Naime, velik broj korisnika složio se da je zaslone dijagonale 3.5” pregazilo vrijeme.


Otkrivenje

Ljeto je prolazilo, a situacija se usijala. Napokon je stigao i taj 4. listopad, za kada je nekoliko dana ranije najavljen event.  Dan D. Grobna tišina, iščekivanje. Nabrijana ekipa fanova je pred svojim predočnicima i pozorno prati svaku riječ. Nakon početnih pola sata mlaćenja prazne slame, kao što inače biva na ovakvim eventima, novi gazda Apple-a Tim Cook na opće iznenađenje publike predstavio je samo ovu “slabiju” varijantu, dakle iPhone 4S, a o iPhoneu 5 ni da bekne. Šok i nevjerica. Satovi su stali, a vojska fanova i nakon završetka eventa ne prihvaća surovu realnost. Slijedila je duga i teška noć. Fanovske suze natapale su posteljinu, a suprotni tabor (androidaši i ini hejteri) likovali su i slavili do jutra. Na društvenim mrežama nizale su se provokacije, pjevale su se borbene pjesme (“Fanboyska je tuga pregolema, gotov event, a petice nema”), a čuo se i pokoji ratni poklič. Malo je falilo da se situacija otme kontroli i eskalira u otvoreni sukob.
Iskupljenje

Srećom, strasti su se ubrzo stišale, a glave ohladile. Nekoliko tjedana kasnije započela je prodaja, a suprotni tabor (androidaši i ini hejteri) osjetili su što to znači pirova pobjeda. Naime, inicijalni prodajni rezultati iPhonea 4S ne samo da su nadmašili sva očekivanja već su oboreni svi dosadašnji rekordi u povijesti jabuke.
Suprotnom taboru (androidašima i inim hejterima) nije preostalo ništa drugo nego da se poklope ušima i pospu pepelom te uz rasol i kisele krastavce nastave iščekivati svog Mesiju - Galaxy Nexusa.
Razni analitičari, psiholozi i šamani vjerojatno će još neko vrijeme pokušavati objasniti fenomen zvan Apple i odgonetnuti zašto je tomu tako, tj, zašto se u konkretnom slučaju dogodilo suprotno od onoga što je velika većina očekivala, a to je mlaka reakcija tržišta na “mlaki” iPhone 4S. Uvjeren sam da čak ni najzagriženiji Apple fanovi nisu očekivali ovakav ishod.Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
Masa: 140 grama
Zaslon: LCD 3,5” u rezoluciji  960x640 točaka
Procesor: Apple A5 chipset s dvije Cortex A9 jezgre
RAM: 512 MB
Interna memorija: 16/32/64 GB
OS: iOS 5.0.1
Kamera: 8 Mpx s autofokusom i LED bljeskalicom
Video kamera: 1080p pri 30 fps
Baterija: 1430 mAh
Prijenos podataka: 14,4/5,76 mbps (HSDPA)
Vrlo napredna funkcija prepoznavanja glasa (Siri), ali ne za naše govorno područje
Nedostaci:

Relativno mali zaslon
Nema utor za memorijske kartice
Nema in-ear slušalice
Nema FM radio
Ne podržava Flash
Nema mogućnost ručnog prebacivanja rada na 2G mrežu

Razmjena sadržaja s računalom odvija se isključivo putem iTunes aplikacije koja je u Windows sučelju prilično bugovita i iritantna
Dizajn

Ako imate iPhone 4 ili ste ga imali malo je vjerojatno da će vam dizajn njegovog nasljednika oduzeti dah. Sve je isto k’o i lani, osim jedne crtice u obruču kućišta. Ako nemate iPhone 4 ili ste zaboravili kako izgleda, odnosno kako je konstruiran, najprije pročitajte prošlogodišnju detaljnu recenziju dotičnog modela pa se tada vratite ovamo.
Zaslon

Deklarativno, zaslon je isti onaj kojeg imamo na četvorki, no već na prvi pogled vidi se razlika u jačini osvjetljenja. Neki su korisnici izjavili da im se zaslon čini bljeđim, no prilično sam uvjeren da se radi baš o osvjetljenju koje je na iPhoneu 4S jače. Ukoliko ga podesite na nekih 80% dobit ćete isti prikaz kao i na prethodniku. Odaziv i preciznost ne treba posebno naglašavati jer je na vrhunskoj razini isto kao i na prethodniku.
GSM/CDMA

Jedna od stavki koja iPhone 4S čini drukčijim od prethodnika svakako je podrška za rad na dva standarda. Dakle, najnovija generacija iPhonea dolazi kao “World phone” tj. istodobno podržava rad na GSM/UMTS te CDMA/EV-DO mrežama. Ova stavka nama u Europi nije od tolikog značaja koliko će eventualno biti Amerikancima. Naime, Verizon kao najveći operater u SAD, s više od 100 milijuna korisnika, svoju mrežu temelji upravo na CDMA standardu i kao takav predstavlja ogromno tržište svakom proizvođaču. Prve tri generacije iPhonea proizvodile su se isključivo u GSM/UMTS varijati, dok je četvorka šest mjeseci nakon lansiranja proizvedena i u CDMA varijati, poznatija kao Verizon iPhone.
Kako bi smanjili troškove proizvodnje u Appleu su se odlučili na sasvim logičan potez i spakirali ove dvije tehnologije u jedno kućište.
Antena

Sjećate li se izraza “Antennagate” i afere koju je označavao? Vratimo li se na brzinu u povijest vidjet ćemo da je iPhone 4 imao određenih problema s prijemom 3G signala pa je i sam pokojni Stjepan Radić morao javno obrazložiti da to zapravo nije bio problem već da su njegovi inženjeri krivo izračunali jačinu signala i tako kroz manjak crtica na zaslonu nepotrebno prestrašili naciju. Bilo kako bilo, 3G signal je uglavnom nestajao na srednjem zapadu, u južnom Bronxu i ostalim bespućima Amerike, dok mi u Hrvatskoj uglavnom nismo imali sličnih problema. Naše 3G mreže, ma koliko to nevjerojatno zvučalo, imaju općenito bolju pokrivenost od američkih. Vivat Croatia.

Ova priča završava tako što je Apple u novom modelu ipak izmijenio položaj antene unutar uređaja pa tako sad, vidi vraga, iPhone 4S nema problema s prijemom čak ni u preriji.

 
Dvije jezgre

Mnogo su puta Apple fanovi suprotnom taboru (androidašima i inim hejterima) nabijali na nos kako svi živi sve živo kopiraju od Applea i da mu kradu ideje, jerbo njihova invetivnost nije ni blizu Appleove. Nekad trči pas, a nekad zec, rekli bi lovci pa sada imamo situaciju da je Apple na tržište izbacio uređaj s dvojezgrenim procesorom s debelim zakašnjenjem u odnosu na konkurenciju. Suprotni tabor (androidaši i ini hejteri) ovo već vide kao prvi znak skorog Appleovog prelaska u defanzivu.

Dakle, na Appleovom A5 chipsetu nalaze se dvije A9 Cortex jezgre čija srca kucaju u taktu 1 GHz. Uz procesor tu je i novi GPU koji deklarativno daje sedam puta bolje grafičke performanse u odnosu na prethodnika. Ovdje bi se eventualno moglo prigovoriti na količinu raspoložive RAM memorije jer je ostala ista kao na prethodniku, dakle 512 MB. Istini za volju, znam da bi 1GB puno ljepše izgledalo, no zbog drukčije koncepcije multitaskinga količina RAM-a na iOS-u nije od presudne važnosti kao na Androidu pa je ovih 512 MB sasvim dovoljno i za najzahtjevnije aplikacije.

Brzina

U praksi se ove prednosti ne osjete toliko drastično, no ipak vidljive su. iPhone 4S u svakom slučaju brže otvara apliakcije nego iPhone 4 i ostavlja bolji ukupni dojam. Ipak, ako promatramo aplikacije koje za svoj rad koriste internetsku vezu vidjet ćemo da stvari baš i nisu idealne. Otvaranje takvih aplikacija ne ovisi samo o procesorskoj snazi već i o drugim faktorima od kojih je najvažnija sama kvaliteta internetske veze.

U slučaju kada su oba uređaja spojena preko istog WiFi routera, rezultati će ovisiti ne samo o brzini veze već i o trenutno zauzetim portovima samog modema. Ako paralelno promatramo iPhone 4 S i iPhone 4 te njihovu brzinu otvaranja npr. Facebook apliakcije u gore navedenim uvjetima vidjet ćemo da iPhone 4S neće svaki put pobijediti.

Kada sam oba uređaja spojio na T-Mobile 3G mrežu situacija je bila slična. Ovdje rezultati ovise o ćeliji, baznoj stanici i kanalu na koji se uređaj spojio. Primjerice, u urbanom području imamo više 3G baznih stanica od kojih neke podržavaju veće brzine, a neke druge manje. Čak i u slučaju da se oba uređaja spoje na istu baznu stanicu rezultati mogu varirati ovisno o tome koji im je kanal dodijeljen.

Povećavajući broj pokušaja povećao se i broj boljih rezultata u korist iPhonea 4S. Dakle, razlika u performansama postoji, no debelo će ovisiti o svim ovim dodatnim uvjetima.
Kad su igre temeljene na zahtjevnoj grafici u pitanju procesorska snaga osjeti se nešto više, no isto tako ne onoliko koliko biste očekivali.

U nastavku slijede dva video isječka s usporednim prikazom performansi iPhonea 4S i iPhonea 4.

Siri

Siri je cura koja podešava kalendar, navija sat za buđenje, nazove broj koji joj izdiktirate, na internetu pronalazi informacije koje tražite i još mnogo toga. Što je najvažnije ona sve to radi s iznimnom lakoćom što će vas često iznenaditi. Naravno, sve to stoji u slučaju da iznimno dobro baratete engleskim, njemačkim ili francuskim jezikom, dok ćemo svi mi koji govorimo klingonski na ovakve delicije ipak malo pričekati. Čak i ako ste u školi dobro naučili neki od ovih jezika postoji mogućnost da vas Siri ne shvati najbolje upravo zbog toga jer niste izvorni govornik. Osobno se dobro služim engleskim jezikom pa je i Siri pokazala volju da mi čini društvo. Malo smo prodivanili uz kavu, pronašla mi je podatke koje sam tražio, no pošto nisam ni amerikanac ni englez neki put sam morao ponoviti pitanje.
Kamera

iPhone 4S dolazi s 8 Mpx kamerom, za razliku od prethodnika koji je opremljen 5 megapiskelnom. Nova optika trebala bi primati više svjetla i time omogućiti bolje i jasnije fotografije u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Kako ne bi previše filozofirao slijedi nekoliko fotografija snimljenih s oba uređaja pa sami usporedite. (HDR nije ukljkučen ni na jednom). S lijeve strane nalaze se fotografije snimljene iPhoneom 4S, a desno iPhoneom 4.
Video kamera

S obzirom da je iPhone 4S pogonjen dvojezgrenim procesorom bilo je za očekivati da će imati mogućnost snimanja Full HD videa, tj. onog u 1080p rezoluciji pri maksimalnih 30 fps.
Napredak u odnosu na video snimljen iPhoneom 4 više je nego vidljiv i to ne samo u većoj rezoluciji već općenito u kvaliteti.
U nastavku slijede dva takva primjera gdje su isti motivi snimljeni s oba uređaja istovremeno. Za kvalitetnu usporedbu potreban vam je Full HD monitor ili TV jer na onima manje rezolucije dojam će biti znatno lošiji. Naravno, u YouTube postavkama na videu izaberite najveću rezoluciju.

Kritika ide na račun nemogućnosti podešavanja rezolucije snimanja. Jedino što možete snimati je 1080p video, ne i 720p ili neki manji format. Ovdje treba imati na umu da jedna minuta takvog videa zauzima između 150 i 200 MB. Dakle, ukoliko se imate namjeru baviti filmskom produkcijom izaberite model s većom internom memorijom. S druge strane, ako kupite iMovie aplikaciju (4,99$) na samom ćete uređaju moći već snimljeni video preformatirati u manju rezoluciju.

U nastavku slijedi primjer 1080p videa:


Video reprodukcija

Činjenica da video, niti bilo koji drugi sadržaj, na bilo koji iOS uređaj ne možete prenijeti bez računala i iTunes aplikacije iritantna je sama po sebi. Dodatnu frustraciju osigurat će nikakva podrška za DivX, Xvid formate, a da ne spominjem MKV. Za bilo kakve egzibicije po tom pitanju, odnosno upotrebu video formata koji nisu .mov ili .mp4 trebat će se snalaziti s raznim konverterima i 3rd party aplikacijama.
Kada napokon uspijete prenijeti i pokrenuti svoj film ili neki drugi video sadržaj svakako ćete biti zadovoljni jer je kvaliteta reprodukcije na visokom nivou, a u podržanim formatima bez problema reproducira i one u 1080p rezoluciji.
Baterija

U uvjetima kada je iPhone 4S stalno bio spojen na internet (WiFi/3G) s aktivnim push obavijestima te uz intezivnu upotrebu svih funkcija baterija je izdržala nešto više od 24 sata što s obzirom na sve okolnosti i nije tako loše. Naime, od samog početka iOS 5 je imao određenih problema s potrošnjom baterije, što je Apple pokušao ispraviti nadogradnjom na iOS 5.0.1. Ova nadogradnja na kraju i nije baš postigla željeni cilj, a Apple sada radi na još jednoj. U svakom slučaju, kada se ovaj problem riješi baterija bi trebala trajati dulje. Kako bi barem malo produljili autonomiju možete isključiti lokacijske servise i dijagnostičke alate koji povremeno šalju podatke. Naravno, problem je i nemogućnost ručnog prebacivanja na 2G (GSM/EDGE) mrežu jer je na taj način potrošnja dodatno povećava.
Usporedba s Androidom?

Znamo da je u startu deplasirano uspoređivati dvije prilično različite platforme. Svačiji odabir  ovisiti će o subjetkivnom stavu i doživljaju. S druge strane, ako iPhone 4S, kao vrhunski uređaj, usporedimo s vrhunskim Androidima, vidjet ćemo da i tu postoji izvjesna rupa zbog ogromne razlike u koncepciji.
Ovdje prvenstveno mislim na razliku u pristupu politici odabira veličine zaslona. Ako se računala, monitori, TV prijemnici i druge srodne stvarčice u pravilu kategoriziraju prema veličini zaslona zašto isto ne bismo primijenili i na smartphone uređaje? Zašto? Pa zato jer je veličina zaslona na smartphoneu od velike važnosti. Složit ćete se da surfanje, gledanje filmova pa čak i igre ostvaruju najveći udio u korištenju smartphonea, a ne treba previše mudrovati da bi se došlo do zaključka kako je sve to na većim zaslonima osjetno ugodnije.
Dakle, Android uređaje slobodno možemo razvrstati u više kategorija: Imamo male, tj. one s dijagonalama od 3” i 3,2”, zatim 3,5” i 3,7”, a u sljedeću možeo svrstati 4,0” i 4,3” uređaje. Sada imamo i najnoviju uber kategoriju s dijagonalom od 4,7 inča.
S druge strane, Android eko sustav u 3,5” i 3,7” kategoriji baš i nema predstavnika s ovako dobrim hardverskim komponentama pa se ponovo vraćamo počecima i izboru platforme kao osnovi.

Ono što bismo eventualno mogli usporediti je rad i brzina web preglednika te nekih aplikacija, ali i tu smo vidjeli da postoje mnogi sporedni faktori koji utječu na performanse.

Fluidnost? I sam iPhone 4 je prilično fluidan uređaj te u startu nadmašuje mnoge Androide, ali ne toliko zbog hardvera koliko zbog bugovitosti Androida kao OS-a, što opet varira od uređaja do uređaja.
Da ili ne?

Jednostavno je. Ako imate iPhone 4 prelazak na 4S iole razumnoj i racionalnoj osobi predstavljat će perverziju. Ako imate neku stariju verziju iPhonea, a biološki vam sat otkucava i govori da je vrijeme za novi tada svakako preporučamo iPhone 4S.
Općenito, iPhone 4S vrhunski je komad hardvera i kao takav zaslužuje najvišu ocjenu.

Uređaj na testiranje ustupio T-Mobile. Informacije o cijenama potražite ovdje.