Recenzije

Recenzija: Nokia 808 PureViewTrebalo mi je vremena za osmisliti uvodnu rečenicu i nakon bezbroj ideja jedna je zasvijetlila. "Symbian živi vječno!" Nakon pet godina istraživanja, ujedno zahvaljujući nepoznatim bespućima avanture zvane Windows Phone, Symbian je ponovo dobio pravi „Flagship“ mobilni uređaj, Nokiju 808 Pureview. S velikim odobravanjem većine Nokia/Symbian fanova zamijenila je Nokiju N8 na vrhu mobilne fotografije, a dizajnom i hardverom dostojno zamijenila Nokiju 701 kao dotadašnjeg najjačeg predstavnika Symbian obitelji. Samo predstavljanje, koje se odvilo u veljači na Mobile World Kongresu, prošlo je uz salve uzbuđenja i pljeska koje nismo očekivali za uređaj koji dolazi na odlazećoj platformi. Međutim Nokia 808 je ipak pala u prvi plan uvelike radi monstruoznog 41 mega pikselnog senzora kamere, a manje kao prvijenac Symbian obitelji. Ujedno je dobila veliku zadaću, demonstrirati Pureview tehnologiju kojom je Nokia uvela novi standard u mobilnoj fotografiji te posramila ostale proizvođače uređaja u nastojanjima da naprave najbolji fotoaparat među mobitelima.

Nemojte mi zamjeriti na emotivnom uvodu, ipak kao Symbian Fan uvijek je lijepo vidjeti da unutar Nokije postoje ljudi koji još drže do te platforme i da još uvijek rade na novim uređajima. Nokia 808 Pureview je utjelovitelj onoga što Nokia predstavlja, a to je odličan proizvođač mobilnih uređaja sa ogromnim znanjem i iskustvom u dizajniranju te izradi vrlo kvalitetnih mobilnih uređaja. Ovog puta su kreirali odličan fotoaparat sa funkcijom neobaveznog telefoniranja uz sve ostale stvari koje pojedinac koristi na svom uređaju ili obrnuto. Ostanite sa nama a mi ćemo se potruditi prenijeti vam sve vrline i mane novog Symbian/ Nokia prvaka.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 123,9 x 60,2 x 13,9 mm

Masa: 169 g

Zaslon: 4“, AMOLED, nHD 360 x 640 piksela (cca 184 ppi), Clear Black polarizirajući filter, Gorilla staklena površina, RGB matrica

Procesor: 1,3 GHz ARM 11 procesor, Broadcom BCM2763 grafički procesor

Memorija: 512 RAM, 16 GB interne memorije

Kamera: Primarna 41 MP, 7152x5368 piksela, Carl Zeiss optika sa Xenon i LED bljeskalicom, 4x digitalno povećanje bez gubitka kvalitete, ND filter;

Sekundarna: 1 MP

Video: 1080p, 30 fps, digitalni zoom, LED bljeskalica

Povezivanje: Micro USB, USB OTG, Bluetooth, WiFi

Ostalo: Stereo FM radio sa RDS-om, A-GPS, kompas, FM tranzmiter, NFC, Dolby Digital zvuk, HDMI utor, Micro SIM, micro SD memorijska kartica (do 32 GB)

Baterija: 1400 mAh (BV- 4D), 32 -34 sata autonomije

OS: Nokia Belle FP1 (v112.020.311)

Prednosti


41 MP senzor, sa Carl Zeiss optikom, mehanički okidač, stereo snimanjem zvuka (Nokia Rich Recording), Pureview tehnologija snimanja

Polikarbonatno kučište

Micro HDMI utor

USB On The Go,

FM transmiter

Nedostaci


Micro SIM (premda dostupna svugdje),

Utor za memorijsku karticu ispod baterije,

nHD rezolucija (premda nebitno),

Nije moguće koristiti prednju kameru kroz sučelje kamere

Platforma koja umire

Cijena

Pakiranje
Pakiranje u kojem dolazi Nokia 808 već smo imali prilike vidjeti kod Lumia serije uređaja. Dimenzijama je mnogo manje od prethodnih pakiranja Symbian uređaja te neće zauzeti mnogo mjesta na policama ili ladicama, a izrađeno je od recikliranog kartona. Dodatna oprema koja dolazi uz uređaj je već standardna te je jedina novost što uz USB kabel, slušalice te punjač s USB utorom dolazi kvalitetno izrađena kožna traka za uređaj. Jedina zamjerka je što u pakiranju nedostaje HDMI kabel. Pohvala ide za slušalice s mikrofonom koje su mnogo kvalitetnije od npr. slušalica koje dolaze sa Lumijama.

Kućište i ergonomija


Nokia je već otprije poznata po odličnom dizajnu te je sa Nokijom N9 i njenim polikarbonatnim kućištem postavila nove standarde dizajniranja mobilnih uređaja. Nokia 808 je još jedan odlično dizajniran uređaj, štoviše dizajneri su se morali posebno iskazali jer sakriti enorman senzor kamere nije lagan posao. Nešto veći volumen uređaja odlično je kamufliran oblim linijama poleđine koje počinju od sredine uređaja u razini funkcionalnih tipki. Osim poleđine zaobljene su bočne strane te uređaj vuče dizajnerske smjernice od prethodnih Symbian modela C7/701 i 5800XM.

Kućište je izrađeno od polikarbonata, a dolazi u tri boje, crvenoj, crnoj i bijeloj. Za razliku od Nokije N9 te Lumije 800 i 900, Nokia 808 ima izmjenjivu bateriju te stoga i poklopac baterije u kojem je smješten NFC čip. Ispod baterije su se smjestili utori za microSD memorijsku karticu te micro SIM karticu koja kod Nokije 808 stvarno donosi uštedu prostora. Poklopac baterije također je izrađen od polikarbonata i idealno sjeda na kućište, djeluje vrlo čvrsto te nema naznake labavosti i škripanja. Sami poklopac ima gumirani oslonac, a iznad njega je centralno smješten logo. Na dnu je otisnut logo modela, a na vrhu dominira otvor za prostor u kojem su smješteni senzor kamere, Xenon i LED bljeskalica te vanjski zvučnik. Samo kućište senzora je metalno te premda se mobitel oslanja na njemu jako je izdržljiv te ne prima lako ogrebotine. Zaštitno staklo iznad leće kamere je također izrađeno od Gorilla stakla kako bi se i tu izbjegla oštećenja.

S prednje strane dominira crna ploha u kojoj je odlično skriven 4'' AMOLED zaslon koji se proteže gotovo do rubova uređaja. Prema rubovima je staklena ploha blago zaobljena i završava tankim plastičnim rubom na koji se nastavlja kućište. Na gornjem dijelu su skriveni senzor blizine i prednja kamera, a centralno je smješten otvor zvučnika. Na donjoj strani su postavljene tri funkcijske tipke koje zajedno s ostale dvije čini jedno tijelo. S lijeve strane je zelena slušalica, u sredini tipka glavnog izbornika, dok je s desne strane crvena tipka za prekidanje poziva te uključivanje/isključivanje uređaja. Sama tipka je u potpunosti crna te se na njoj jedino ističe „power“ simbol, dok se ostale funkcije pojave s uključenjem pozadinskog osvjetljenja.Kamera
Nokia je modelom 808 napravila prekretnicu u mobilnoj fotografiji, ne samo ugradivši najveći senzor kamere do sada, već uvođenjem inventivnih algoritama zaduženih za obradu same fotografije objedinjenih pod nazivom Pureview. Već smo obradili temu Pureview tehnologije, stoga se nećemo zadržavati na pojedinostima, već samo naglasiti ono potrebno. Osim samog senzora, za kvalitetu fotografija je zaslužan Carl Zeiss koji je, kao i kod mnogih drugih Nokinijih modela, izradio leću fotoaparata Nokije 808. Međutim, osim maksimalnih 38 megapiksela koliko senzor može iskoristiti pri 4:3 odsnou, mnogo je važnija je Pureview tehnologija. Nokia je zaista dokazala da piskeli nisu od tolikog značaja već što s njima činite. Sama srž imena Pureview leži na spajanju nekoliko piksela u jedan da bi se odbila stvarno izvrsna kvaliteta fotografije.

Kvaliteta fotografija snimljenih u Pureview načinu ostavlja bez daha. Količina detalja je nevjerojatna, a prikaz boja jednostavno izvrstan. Nokia 808 je definitivno sposobna trajno izbaciti vaš kompaktni fotoaparat iz upotrebe. Prilikom testiranja uvjerili smo se kako je gotovo nepotrebno snimati fotografije u maksimalnoj rezoluciji već je najbolje snimati ih u Pureview načinu i to u rezoluciji od 8 megapiksela. Veličina takvih fotografija, ovisno o objektu snimanja, iznosit će oko 1 Mb, dok je kvaliteta fotografija izvrsna. Pri 8 MP moguće je zumirati sliku do 4x bez gubljenja na kvaliteti. Povećavati možete pritiskom na funkcijske tipke za podešavanje glasnoće smještenim na desnoj strani uređaja ili povlaćenjem prsta po zaslonu. S druge strane, korištenje tipki prilikom snimanja videa nije preporučljivo jer se svaki njihov pritisak na videu čuje. Jednako vrijedi i za snimanje videa, kojeg kamera Nokije 808 može snimati u Full HD rezoluciji odnosno 1080p pri 30 fps.

Za hvatanje izvrsnog stereo zvuka zaslužna je Nokia Rich Recording tehnologija koja upošljava dva mikrofona smještena na vrhu i na dnu uređaja. Zvuk uhvaćen Nokijom 808 je nevjerojatno čist a spektar je prilično širok. Također, Nokijom 808 možete snimati video u prostorima s glasnom glazbom bez neugodnih šumova prilikom reprodukcije na vašem računalu ili televizoru.Da bi lakše koristili kameru, Nokia je bitno promijenila samo sučelje kamere koje je mnogo upotrebljivije od ostalih FP1 modela. Pohvalna opcija je uključivanje fotoaparata jačim pritiskom na tipku kamere dok je uređaj uključen, što traje manje od sekunde. Tipka je dvo-stupanjska, dakle slabijim pritiskom se aktivira fokusiranje, a dužim okidanje, što je praćeno animacijom u kojoj vaša fotografija odlazi u galeriju. Po uključivanju fotoaparata ulazite u način rada koji ste zadnji koristili. Sučelje je zamišljeno u tri predodređena načina korištenja fotoaparata: Automatsko, Scene i Kreativno.

U automatskom načinu uređaj sam odabire najbolje postavke za snimanje fotografija, dakle nemate previše ponuđenih opcija, a fotografije su snimljene u Pureview načinu. Kod scena možete birati način snimanja fotografija ovisno što želite, panoramske fotografije, fotografije na koncertima, u zatvorenim prostorima, portrete itd. Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela odnosno do opcije Kreativno, gdje možete birati između Pureview načina snimanja ili korištenja pune rezolucije, prilikom koje nije dozvoljeno zumiranje objekta.

Kod pune rezolucije prilikom snimanja u 16:9 formatu maksimalan broj megapiksela je 34 dok je kod 4:3 formata 38 megapiksela. U Pureview načinu možete birati snimanje fotografije u rezoluciji od 8 MP, 5 MP ili 2 MP rezolucije. Glavna razlika u rezolucijama je korištenje dodatnih sub piksela, odnosno pri rezoluciji od 8MP koristi se 5 subpiksela za 1 piksel, dok se kod rezolucije od 2 MP koristi 14 piksela za kreiranje jednog jedinog, čime se maksimalno reducira šum na fotografijama.Nadalje, osim različite rezolucije, možete birati jedan od dva postojeća formata fotografije (16:9 ili 4:3), zatim filtere fotografije (C/B, Sepia, Negativ ili Vivid) te opciju odbrojavanja, okidanja više fotografija od jednom i „time lapse“ opcije. Za one više vične fotoaparatu te tehniciranju s njime postoji pregršt opcija s kojima se mogu poigrati kako bi krajnje fotografije ispale po njihovom ukusu. Kao i kod fotoaparata iste funkcije su dostupne i za snimanje videa. U oba načina (fotoaparat i kamera) snimljeni materijale možete pregledati jednim pritiskom prsta na donji desni dio zaslona kojim ulazite u galeriju fotografija i videa.Važno je napomenuti kako kamera Nokije 808 posjeduje mehanički zatvarač što govori u prilog tvrdnji je Nokia zapravo izradila fotoaparat s mogućnostima mobilnog telefona.

Pogledajte primjere fotografija i videa koje smo napravili prilikom testiranja uređaja:

Slijede primjeri fotografija istih objekata u punoj rezoluciji i u 8 MP PureView načinu...

http://dl.dropbox.com/u/78823872/38%20MP%20Gripe.jpg

http://dl.dropbox.com/u/78823872/8MP%20Pureview%20Gripe%202012-07-28-0002.jpg

i

http://dl.dropbox.com/u/78823872/38%20MP%20Institut.jpg

http://dl.dropbox.com/u/78823872/8%20MP%20Institut.jpg

te još nekoliko PureView fotografija snimljenih u različitim uvjetima

38%20mp%20No%C4%87na%20%2B%20Blic38%20MP%20No%C4%87naBrod%20No%C4%87na%20bez%20blica%202012-07-28-0144Institut
U nastavku pogledajte primjere video isječaka snimljenih uređajem.Operativni sustav


Nokiju 808 pokreće Nokia Belle Feature Pack 1 (FP1) Os v112.020.311, koji predstavlja posljednju verziju Symbiana. Nokia je FP1 verzijom promijenila nomenklaturu softvera te umjesto da nove verzije naziva davno predstavljenim slijednom Symbian Carla potom Symbian Donna itd. stvari su pojednostavljenje. Naime, ostat će samo „Nokia Belle“ dok će jedina promjena biti u dodanom paketu poboljšanja. Iz naziva je izostavljen Symbian koji nosi negativnu karmu, premda nepravedno. Belle odnosno Nokia Belle FP1 je ispoliran gotovo do neprepoznatljivost sa starim Symbian verzijama te je u kombinaciji s 1.3 GHz procesorom i 512 MB RAM-a vrlo fluidan.

Symbian i dalje prednjači po jako dobrom upravljanju radnom memorijom te je 512 RAM-a dovoljno za zahtjevnije korisnike naklonjene zahtjevnijim  mobilnim igrama. Novosti koje je donijela verzija FP1 sastoje se od kozmetičkih promjena korisničkog sučelja, nove multitasking aplikacije, novih vidgeta te unutrašnjih softverskih promjena. Nokia je uglavnom održala svoje obećanje te značajno unaprijedila Symbian koji će imati njenu podršku do 2016. godine te još najmanje jednu značajnu nadogradnju uz standardna manja poboljšanja performansi i nativnih aplikacija. Istini za volju, ovoliko posvećenje pažnje nemaju ni noviji Android uređaji koji su ostali zakinuti za nove nadogradnje.

Sučelje


Nakon otključavanja zaslona očekuje vas mogućnost postavljanja 6 početnih zaslona, na kojem možete postaviti mnoštvo widgeta kojih ima poprilično mnogo kao i mnoge prečice aplikacija. Uz to, svaki zaslon ima svoju pozadinsku sliku tako da pojedine zaslone možete različito tematski okarakterizirati. Pritiskom na tipku izbornika ulazite u značajno promjenjen izbornih iz kojeg su izbačeni folderi te su aplikacije poslagane po datumu instaliranja, a ikone aplikacija možete mijenjati po abecedi ili po želji. Foldere možete naknadno kreirati u izborniku te u njih postaviti aplikacije što zna biti korisno kada se prekrcate aplikacijama. Gdje god se nalazili unutar OS-a uvijek su vam dostupne tzv. padajuće obavijesti do kojih dolazite povlačenjem prsta od vrha prema dnu zaslona. Na njima možete obaviti osnovne funkcije poput stišavanja uređaja, paljenja/gašenja podatkovnog paketa, WiFi antene ili Bluetootha. Ispod se nalaze različite obavijesti o trenutnoj povezanosti s WiFi mrežama, operateru, SMS porukama, pozivima…OS po brzini i fluidnosti ne zaostaje za vodećim operativnim sustavima, no nakon nekoliko dana korištenja zna pokazati znakove umora te je potrebno samo resetirati uređaj.

Aplikacije


Symbian obiluje korisnim nativnim aplikacijama, dok dodatne kvalitetne i one druge možete pronaći u Nokia Trgovini. Kvalitetnih aplikacija, prisutnih na većini operativnih sustava, vam neće nedostajati ukoliko se odlučite za Nokiju 808. Tu su sve popularne aplikacije društvenih mreža, koje podržava i Nokia Social aplikacija. Nokia Social možda treba dodatno poliranje ali je korisna jer vašim kontaktima dodjeljuje fotografije sa Facebooka, dok je odlična zamjena za nju Gravity. Na Symbianu možete koristiti Skype (još uvijek nije dostupan za Nokiju 808 ali će biti u skoroj budućnosti), Whatsapp, Google Chat te mnoge druge alate i klinete za instant komunikaciju. Za obradu vaših Office dokumenata tu je i Microsoft Mobile Office aplikacija koja objedinjuje Word, Excel i Powerpoint u laganijoj verziji i Quick office koji dolazi sa uređajem. Za cloud usluge možete koristiti Dropian (Dropbox klijent) ili Skyfiles (Skycloud), a vaše multimedijalne podatke možete pregledati na nativnim aplikacijama Nokia Music i Video.

Ono što nas je malo razočaralo je Galerija koja je trebala biti nanovo izrađena kako bi listanje 38 MP fotografija unutar nje išlo glatko. Aplikacija je vrlo živahna, a učitavanje slika veoma brzo. Međutim nauštrb brzine te sve manjeg broja programera koji rade na Symbian softveru aplikacija nije dovršena te nedostaje mnogo detalja koji su prisutni kod starijih Belle uređaja, pa čak i s60v5. Primjerice, pritiskom na fotografiju izlazi izbornik Add Tag, što jedino ima svrhu za objavljivanje fotografija na Facebooku. Nije moguće istovremeno označiti nekoliko fotografija kako bi ih kopirali ili obrisali. Takvi detalji zaista upadaju u oko i djeluju neozbiljno. Ostale funcije poput obrade fotografija su poboljšane dok je novost Facebook ikona pritiskom na koju direktno objavljujete fotografiju na Facebook. Zanimljivo je da se kod pregledavanja fotografija u sučelju fotoaparata ne prikazuju ostale fotografije, primjerice primljene putem Whatsappa ili bluetootha već samo one snimljene fotoaparatom.

Mana Symbian OS-a i dalje ostaje web preglednik koji je znatno sporiji od konkurencije, ali je mnogo ugodniji od prijašnje verzije. Za razliku od Nokije 701, na Nokiji 808 je pregledavanje web sadržaja lakše i preglednije zbog 4'' zaslona te je opcija automatskog podešavanja teksta mnogo bolje izvedena.Uz Nokiju 808 dolaze već istaliranje aplikacije Nokia Big Screen, koja služi za pregledavanje fotografija na velikim ekranima, potom ColorizIt aplikacija za obradu fotografija te Silent Film director za kreiranje nijemog filma. 

Baterija


Nokiju 808 Pureview pokreće 1400 mAh (BV 4D) baterija koja joj može podariti 32 do 34 sata autonomije. Na našem testu baterija je s jednim punjenjem izdržala nešto više od 32 sata bez spajanja uređaja na računalo putem USB kabela. Za ponovno punjenje je preko punjača potrebno nešto više od 2 sata, dok će isto potrajati mnogo duže preko USB utora na vašem računalu.


Završna misao


Nedavno smo mogli vidjeti kako Nokia, zanemarujući Symbian i potencijalni uspjeh Nokije 808, nije osigurala dovoljne proizvodne kapacitete i prouzrokovala nestašicu ovih uređaja na tržištu. Ta činjenica vam dovoljno govori o kvaliteti samog uređaja te o tome koliko je Nokia pogodila njegovu namjenu, odnosno da bude najbolji fotoaparat među mobitelima.

Opet ostaje pitanje samog operativnog sustava i jeli dostojan vrhunske tehnologije koja mu je povjerena. Symbian definitivno nije mrtav, a stavljanjem Nokije 808 na listu Symbian uređaja samo mu je podigao popularnost. Nokia se obvezala podržavati Symbian do 2016 te u ovom trenutku nema potrebe ignorirati Nokiju 808 samo zato što se Nokia odlučila na drugu platformu. FP1 je donio mnoga poboljšanja tom starom os-u, dok uskoro možemo očekivati FP2 koji će ga dodatno poboljšati te donijeti još neke novitete.

Symbian se definitivno može nositi s Androidom u smislu fluidnosti dok ostaju neke stare boljke poput web preglednika. Međutim, veći problem predstavlja cijena koja je s obzirom na okolnosti u kojima se Nokia našla previsoka. Mnogi će reći da za isti novac mogu dobiti vrhunski uređaj poput Samsunga Galaxy S III ili iPhone-a 4S ali znajte da ni jedan ni drugi neće pružiti kvalitetu fotografija kao Nokia 808 Pureview. Ovaj uređaj je odlična nadogradnja svim vlasnicima Nokije N8, Symbian korisnicima, ali i svima onima koji žele vrhunsku fotografiju iz džepa, te jedan dizajnerski jako lijep i kvalitetno izrađen proizvod.

U nastavku pogledajte i video recenziju iz dva dijela: