Recenzija: Nokia 808 PureView

Trebalo mi je vremena za osmisliti uvodnu rečenicu i nakon bezbroj ideja jedna je zasvijetlila. “Symbian živi vječno!” Nakon pet godina istraživanja, ujedno zahvaljujući nepoznatim bespućima avanture zvane Windows Phone, Symbian je ponovo dobio pravi „Flagship“ mobilni uređaj, Nokiju 808 Pureview. S velikim odobravanjem većine Nokia/Symbian fanova zamijenila je Nokiju N8 na vrhu mobilne fotografije, a dizajnom i hardverom dostojno zamijenila Nokiju 701 kao dotadašnjeg najjačeg predstavnika Symbian obitelji. Samo predstavljanje, koje se odvilo u veljači na Mobile World Kongresu, prošlo je uz salve uzbuđenja i pljeska koje nismo očekivali za uređaj koji dolazi na odlazećoj platformi. Međutim Nokia 808 je ipak pala u prvi plan uvelike radi monstruoznog 41 mega pikselnog senzora kamere, a manje kao prvijenac Symbian obitelji. Ujedno je dobila veliku zadaću, demonstrirati Pureview tehnologiju kojom je Nokia uvela novi standard u mobilnoj fotografiji te posramila ostale proizvođače uređaja u nastojanjima da naprave najbolji fotoaparat među mobitelima.

Nemojte mi zamjeriti na emotivnom uvodu, ipak kao Symbian Fan uvijek je lijepo vidjeti da unutar Nokije postoje ljudi koji još drže do te platforme i da još uvijek rade na novim uređajima. Nokia 808 Pureview je utjelovitelj onoga što Nokia predstavlja, a to je odličan proizvođač mobilnih uređaja sa ogromnim znanjem i iskustvom u dizajniranju te izradi vrlo kvalitetnih mobilnih uređaja. Ovog puta su kreirali odličan fotoaparat sa funkcijom neobaveznog telefoniranja uz sve ostale stvari koje pojedinac koristi na svom uređaju ili obrnuto. Ostanite sa nama a mi ćemo se potruditi prenijeti vam sve vrline i mane novog Symbian/ Nokia prvaka.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 123,9 x 60,2 x 13,9 mm

Masa: 169 g

Zaslon: 4“, AMOLED, nHD 360 x 640 piksela (cca 184 ppi), Clear Black polarizirajući filter, Gorilla staklena površina, RGB matrica

Procesor: 1,3 GHz ARM 11 procesor, Broadcom BCM2763 grafički procesor

Memorija: 512 RAM, 16 GB interne memorije

Kamera: Primarna 41 MP, 7152×5368 piksela, Carl Zeiss optika sa Xenon i LED bljeskalicom, 4x digitalno povećanje bez gubitka kvalitete, ND filter;

Sekundarna: 1 MP

Video: 1080p, 30 fps, digitalni zoom, LED bljeskalica

Povezivanje: Micro USB, USB OTG, Bluetooth, WiFi

Ostalo: Stereo FM radio sa RDS-om, A-GPS, kompas, FM tranzmiter, NFC, Dolby Digital zvuk, HDMI utor, Micro SIM, micro SD memorijska kartica (do 32 GB)

Baterija: 1400 mAh (BV- 4D), 32 -34 sata autonomije

OS: Nokia Belle FP1 (v112.020.311)

Prednosti

41 MP senzor, sa Carl Zeiss optikom, mehanički okidač, stereo snimanjem zvuka (Nokia Rich Recording), Pureview tehnologija snimanja

Polikarbonatno kučište

Micro HDMI utor

USB On The Go,

FM transmiter

Nedostaci

Micro SIM (premda dostupna svugdje),

Utor za memorijsku karticu ispod baterije,

nHD rezolucija (premda nebitno),

Nije moguće koristiti prednju kameru kroz sučelje kamere

Platforma koja umire

Cijena

Pakiranje

Pakiranje u kojem dolazi Nokia 808 već smo imali prilike vidjeti kod Lumia serije uređaja. Dimenzijama je mnogo manje od prethodnih pakiranja Symbian uređaja te neće zauzeti mnogo mjesta na policama ili ladicama, a izrađeno je od recikliranog kartona. Dodatna oprema koja dolazi uz uređaj je već standardna te je jedina novost što uz USB kabel, slušalice te punjač s USB utorom dolazi kvalitetno izrađena kožna traka za uređaj. Jedina zamjerka je što u pakiranju nedostaje HDMI kabel. Pohvala ide za slušalice s mikrofonom koje su mnogo kvalitetnije od npr. slušalica koje dolaze sa Lumijama.

Kućište i ergonomija

Nokia je već otprije poznata po odličnom dizajnu te je sa Nokijom N9 i njenim polikarbonatnim kućištem postavila nove standarde dizajniranja mobilnih uređaja. Nokia 808 je još jedan odlično dizajniran uređaj, štoviše dizajneri su se morali posebno iskazali jer sakriti enorman senzor kamere nije lagan posao. Nešto veći volumen uređaja odlično je kamufliran oblim linijama poleđine koje počinju od sredine uređaja u razini funkcionalnih tipki. Osim poleđine zaobljene su bočne strane te uređaj vuče dizajnerske smjernice od prethodnih Symbian modela C7/701 i 5800XM.

Kućište je izrađeno od polikarbonata, a dolazi u tri boje, crvenoj, crnoj i bijeloj. Za razliku od Nokije N9 te Lumije 800 i 900, Nokia 808 ima izmjenjivu bateriju te stoga i poklopac baterije u kojem je smješten NFC čip. Ispod baterije su se smjestili utori za microSD memorijsku karticu te micro SIM karticu koja kod Nokije 808 stvarno donosi uštedu prostora. Poklopac baterije također je izrađen od polikarbonata i idealno sjeda na kućište, djeluje vrlo čvrsto te nema naznake labavosti i škripanja. Sami poklopac ima gumirani oslonac, a iznad njega je centralno smješten logo. Na dnu je otisnut logo modela, a na vrhu dominira otvor za prostor u kojem su smješteni senzor kamere, Xenon i LED bljeskalica te vanjski zvučnik. Samo kućište senzora je metalno te premda se mobitel oslanja na njemu jako je izdržljiv te ne prima lako ogrebotine. Zaštitno staklo iznad leće kamere je također izrađeno od Gorilla stakla kako bi se i tu izbjegla oštećenja.

S prednje strane dominira crna ploha u kojoj je odlično skriven 4” AMOLED zaslon koji se proteže gotovo do rubova uređaja. Prema rubovima je staklena ploha blago zaobljena i završava tankim plastičnim rubom na koji se nastavlja kućište. Na gornjem dijelu su skriveni senzor blizine i prednja kamera, a centralno je smješten otvor zvučnika. Na donjoj strani su postavljene tri funkcijske tipke koje zajedno s ostale dvije čini jedno tijelo. S lijeve strane je zelena slušalica, u sredini tipka glavnog izbornika, dok je s desne strane crvena tipka za prekidanje poziva te uključivanje/isključivanje uređaja. Sama tipka je u potpunosti crna te se na njoj jedino ističe „power“ simbol, dok se ostale funkcije pojave s uključenjem pozadinskog osvjetljenja.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT