Windows Phone Recenzije

Recenzija: Nokia Lumia 800


Prošla je godina i dva mjeseca otkako je Stephen Elop poslao svoj memorandum o „gorućoj platformi“ te najavio zaokret unutar Nokia korporacije koji bi posrnulog diva trebali vratiti u dane stare slave. Moglo se naslutiti da će taj zaokret biti radikalan te je tako na velika vrata došao sporazum o suradnji s Microsoftom i najava o prihvaćanju Windows Phone operativnog sustava kao primarne platforme. Sedam mjeseci kasnije na Nokia World-u u Londonu predstavljena je nova serija Lumia s Windows Phone operativnim sustavom koje ovih dana imamo priliku testirati.Osnovne karakteristike:


- Dimenzije: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm, 76.1 cm3

- Masa: 142 g

- Zaslon: 3.7“ AMOLED (CBD), Corning gorilla glass, 480x800 piksela, 251 ppi

- Procesor: jednojezgreni 1,4 GHz

- RAM: 512 MB

- Interna memorija: 16 GB

- Kamera: 8MP, dual led osvjetljenje, Carl Zeiss optika

- Operativni sustav: Windows phone 7.5 Mango

- FM radio + RDS

Nedostaci:


- Micro SIM

- Nema prednje kamere

- Ne podržava memorijske kartice

- Nedovoljno glasan vanjski zvučnik

- Nema podrške za Flash i Silverlight

- Ne podržava USB masovnu pohranu ni MTP

Dizajn, kućište i ekran
Lumia 800 za razliku od mlađe sestre plijeni poglede već provjerenim i poznatim dizajnom Nokije N9 koji je jednom riječju izvrstan. Malo je uređaja koji se danas mogu pohvaliti drukčijim, ali ipak dopadljivim i funkcionalnim dizajnom kućišta. Lumia 800 dolazi u 4 varijante, crnoj (mat), plavoj (cyan), pink i bijeloj boji. S prednje strane dominira AMOLED ekran, koji za razliku od Nokije N9 manji za 0.2“ zbog kapacitivnih operativnih tipki. Unutar kućišta jednako kao i kod Lumie 710 smješten je 1,4 GHz procesor s 512MB RAM-a, Adreno 205 grafički procesor, a sa zadnje strane 8 MP kamera s dual led bljeskalicom.Kućište je izrađeno u jednom komadu od polikarbonata (fina riječ za plastiku) u boji, tako da ako slučajno ogrebete uređaj boja će ostati ista. Testni primjerak nam je došao u Cyan boji  kućišta u koje se lijepo uklopa veliki crni zaslon. S gornje strane uređaja nalazi se 3,5  mm audio utor, do njega vratašca već viđena kod Nokije N9, ispod kojih je micro usb utor. Odmah pored nalazi se micro sim "ladica" koja se izvlači laganim potezanjem prema usb utoru. Vratašca su odlično rješenje, no ukoliko imate slušalice i USB kabel istovremeno uključene slučajnim pritiskom na uređaj mogli biste bi ih polomiti, stoga oprez.S desne se strane nalaze dvije fizičke tipke za podešavanje glasnoće, dok se ispod njih nalazi tipka za uključivanje/isključivanje uređaja te otključavanje zaslona. Na lijevom boku nalazi se fizička tipka za pokretanje kamere. S donje strane nalazi se perforirana rešetka ispod koje je smješten vanjski zvučnik i drugi mikrofon. Lijeva strana uređaja oslobođena je tipki što je zgodno jer vam služi kao oslonac dok pritiskate tipke na desnoj strani.U paketu dolazi i odlično dizajnirana maska u boji kućišta koja ne utječe puno na debljinu uređaja, a dobro dođe kako bi ga zaštitila od ogrebotina. Lumia 800 lijepo leži u ruci i nije preteška premda ima 142 grama, i „odiše“ čvrstoćom. Samo kućište je matirano i otisci prstiju nisu vidljivi. Sa stražnje strane centralno je smješten kromirani modul fotoaparata na kojem su otisnuti NOKIA i Carl Zeiss logo, dok je iznad njega smještena dual LED bljeskalica. Kromirani dio podložan je otiscima pa ako patite od čistoće morat ćete ga koji put prebrisati.S prednje strane dominira crna staklena površina u kojoj su smješteni 3.7“ zaslon sa zaobljenim rubovima i 3 funkcijske kapacitivne tipke (natrag/multitasking, „home“ i pretraživanje). Zaslon je zaštićen Corning Gorilla staklom što ga čini donekle otpornim na ogrebotine. Nokia se u ovom modelu odlučila za AMOLED zaslon s ClearBlack tehnologijom koji daje dobar kontrast i odličan prikaz boja, posebice na dnevnom svjetlu. Na otvorenom prostoru prikaz je odličan premda će pod izravnim sunčevim svjetlom otisci prstiju biti više nego vidljivi.

Taktilni odaziv je dodijeljen samo softverskim tipkama ispod ekrana, ali je odlično baždaren i i na izvrstan način oponaša pritisak na fizičku tipku. Matrica zaslona je pentile, odnosno svaki pixel ima dva subpiksela kao i na N9. Rezolucija je standardna za WP, 480x800 piksela (najveća koji Windows Phone trenutno podržava), dok  gustoća iznosi 251 ppi.

Pokuda ide na račun vanjskog zvučnika, koji je mogao biti malo kvalitetniji, odnsono glasniji. Tonovi zvona se slabije čuju, a kod reproduciranja glazbe kao da nedostaje bas, premda kad usporedim zvuk sa Samsungom Galaxy S+ i nije tolika razlika. Međutim, u usporedbi sa starom Nokiom 5800 XM razlika u glasnoći je očita (ipak 5800 je iz serije Xpress Music te ima dva stereo zvučnika).


Operativni sustav i sučelje
Budući da je Krešimir u recenziji Lumije 710 više-manje opisao sve što o Windows Phone Mangu trebate znati, imam potrebu dati moj osvrt na nekolicinu detalja. Ovo je moj prvi susret sa Windows Phone sustavom i moram priznati da me oduševila njegova brzina i fluidnost. Neovisno o tome što Lumia 800 ima klasični jedno-jezgreni procesor performanse su jednostavno vrhunske. Moglo bi se prigovoriti nekim detaljima kao što su zatvoren sustav, nedostatak vanjske memorije ili izostanak nekih aplikacija, no to će vjerojatno svatko doživjeti na svoj način. Zaslon se otključava pritiskom na fizičku tipku sa desne strane uređaja, no zbog četiri tipke na istoj ravini palac tu malo „šeta“ i bit će potrebno određeno privikavanje. Na zaključanom zaslonu pri samom su vrhu prikazani signal i baterija, a ispod njih se nalaze kontrole za glazbu. Malo je nezgodno što nakon uključivanja radija ili svirača kontrole na zaslonu ostaju sve dok ne resetirate uređaj. Na dnu su prikazani vrijeme i datum a ispod njih obavijesti o primljenoj poruci i e-mail-u…Kada otključate zaslon prelaskom prstom prema gore pred vama se otvara karakteristično „Metro“ sučelje. Istina, potrebno je neko vrijeme dok se naviknete na ovakav operativni sustav ali je poprilično logičan i lako ga je savladati. Ono što nedostaje je mogućnost odabira veličine prikaza pločica aplikacija na početnom zaslonu, a ponuđene su samo dvije veličine, tj. kvadrat, odnosno pravokutnik. Interesantna je grafika određenih pločica koja unutar kocke ili pravokutnika prikazuje svoj sadržaj ili obavijesti. Drugim riječima, može se ponašati kao Widget na Symbianu ili Androidu.Listanjem na lijevo otvara se novi zaslon u kojem su abecedno poslagane sve aplikacije u nizu. Bilo bi dobro dopustiti mogućnost uređivanja niza prema proizvoljnim kriterijima, ali ako instalirate veći broj aplikacija pritiskom na povećalo ispod navigacijske strelice možete koristiti pretraživanje.

Nadalje, potrebno je napomenuti razdijeljenost Nokia Maps i Nokia Drive apliakcija koje su na Symbian OS-u stopljene u jednu. Ovdje je to pomalo nejasno. Bilo bi logičnije da je to jedna aplikacija i da npr. kad odredite rutu aplikacija samo prijeđe u „drive mode“ i dobijete „trurn by turn“ glasovno navođenu navigaciju. Razlika je još u tome što Nokia Maps koristi podatkovnu vezu, dok je Nokia Drive offline navigacija. Prilikom prve upotrebe upitat će vas koje mape želite instalirati. Iz Nokije najavljuju da bi u slijedećim nadogradnjama te dvije aplikacije mogle biti spojene.

S druge strane, FM radio sam prilično dugo tražio jer nije izlistan kao samostalna aplikacija već je smješten unutar Music+videos huba. Ovaj hub sadrži Zune koji nudi servise poput Nokia Music i raznih podcasta, a ima i prečicu za pristup Marketplaceu.

Nadam se da će u budućim nadogradnjama radio i music player biti ostavljeni kao posebne aplikacije te još malo dorađeni. Nekima nebitno, ali nedostaje equalizer te neke opcije poput automatskog pretraživanja stanica ili uređivanja glazbenih datoteka.

Video prikaz rada s web preglednikom
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=s5GiMglLNVA&version=3&hl=hr_HR]

Pozivi, poruke...


Aplikacija za pozive prilikom pokretanja nudi povijest poziva, ali bilo bi puno praktičnije da ponudi recimo numeričku tipkovnicu. U dnu zaslona nalaze se virtualne tipke, tj. one za glasovne poruke, tipkovnicu, kontakte i pretraživanje. Tipkovnica je dobro dizajnirana, a s obzirom na veličinu tipki vjerojatnost od pogreške je mala. Kontakti su kao i na svim Windows Phone uređajima povezani s nekim od online servisa, pa osim pozivanja možete poslati mail, poruku na Facebook, Twitter i sl. „History“, osim popisa poziva, pozvanih kontakta i poruka nudi ispis mailova, odnsono događaja vezanih uz pojedini kontakt.

Tipkanje poruka i teksta općenito ide lako premda se u početku treba priviknuti na tipkovnicu. Iako je u principu dovoljno komotna oni s debljim prstima mogli bi imati izvjesnih problema.

Kamera
Nokia Lumia 800 opremljena je 8 MP kamerom, 22 mm širokom Carl Zeiss lećom, koja snima fotografije u maksimalnoj rezoluciji 3264x2448 piksela (4:3, 8 MP; 16:9, 7 MP). Tu je i mogućnost snimanja videa u 720p rezoluciji pri 30 fps. Fizička tipka za pokretanje kamere, odnosno okidanje odličan je dodatak kojeg na novijim generacijama uređaja ne nalazimo. Dobra stvar je što se dugim pritiskom na ovu tipku kamera može pokrenuti dok je ekran zaključan, međutim potrebna je sekunda dok se aplikacija pokrene. Svijetlo za noćne snimke omogućuje dual LED bljeskalica koja inače nešto jača od one na modelu N9. Isto tako LED se može koristiti i kod snimanja videa.

Video prikaz rada s kamerom

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-7Ct_esQZFw&version=3&hl=hr_HR]
Samo sučelje kamere je jednostavno. S desne strane se nalaze softverske tipke za kontrolu snimanja, zumiranje i podešavanja dok je s lijeve smještena galerija. Jednostavnim povlačenjem prsta s lijeva na desno možete pregledavati zadnju snimljenu fotografiju. Unutar galerije kada „uštipnete“ ekran otvara se prikaz slika u smanjenom formatu. Dugim pritiskom na sliku ili pritiskanjem na oznaku „…“ ulazite u izbornik iz kojeg možete postaviti fotografiju na društvene mreže ili poslati mailom. Možete ih koristiti kao pozadinu zaključanog zaslona, izbrisati ili napraviti „auto fix“ fotografije gdje će vam je uređaj automatski popraviti.

Fotografiju možete snimiti pritiskom na fizičku tipku na boku ili virualnom na ekranu. U opcijama su prikazani standardni parametri i mogućnosti podešavanja npr. fokusa, rezolucije i sl.

Kad je video u pitanju ovo je jedan od boljih snimača na Windows telefonima i neće vas razočarati kvalitetom. Slijede primjeri video isječaka:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iHuEpzZQTDo&version=3&hl=hr_HR]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=eU1jW3DntEA&version=3&hl=hr_HR]

Baterija


Unutrašnja baterija Lumie 800 od 1450 mAh (BV-5JW) bila je izvor negodovanja korisnika te joj ne bi škodila još koja stotina miliamper sati. U međuvremenu je Nokia izdala softversku nadogradnju (1600.2487.8107.12070) kojom je Lumia 800 dobila još koji sat autonomije tako da možete računati na nekih 30 do 35 sati intezivnog korištenja uz konstantnu povezanost na internet bilo putem mobilne mreže ili putem WiFi-a. Cijelo vrijeme testiranja bila je uključena opcija Battery saver što podrazumijeva podešenost osvijetljenosti ekrana na automatski način.

Zaključak


Nokia Lumia 800 ima težak zadatak, privući trenutne Nokia i Symbian fanove te dovući nove korisnike na Windows Phone platformu. U svakom slučaju Windows Phone je još mlad i na njemu treba poraditi kako bi postao ozbiljna konkurencija iOS-u i Androidu. Ono što veseli je polagana „Nokifikacija“ samog sustava, odnosno ugradnja nekih elemenata prisutnih na Symbian i MeeGo sustavima koji će naći mjesto u slijedećoj verziji WP 8 „Apollo“. Ovaj drugi dio bit će puno lakši, jer je Nokia napravila iznimno lijep i kvalitetan uređaj koji svojim izuzetnim dizajnom i odličnim zaslonom omogućuje ugodnije korištenje uređaja u nadolazećim dužim sunčanim danima. Nokia Lumia 800 bi se u prodaji trebala pojaviti u nadolazećim tjednima, a cijena za sada još nije poznata.

Tehnilčke detalje potražite ovdje.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska