Recenzija: Nokia Lumia 800

Prošla je godina i dva mjeseca otkako je Stephen Elop poslao svoj memorandum o „gorućoj platformi“ te najavio zaokret unutar Nokia korporacije koji bi posrnulog diva trebali vratiti u dane stare slave. Moglo se naslutiti da će taj zaokret biti radikalan te je tako na velika vrata došao sporazum o suradnji s Microsoftom i najava o prihvaćanju Windows Phone operativnog sustava kao primarne platforme. Sedam mjeseci kasnije na Nokia World-u u Londonu predstavljena je nova serija Lumia s Windows Phone operativnim sustavom koje ovih dana imamo priliku testirati.

Osnovne karakteristike:

– Dimenzije: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm, 76.1 cm3

– Masa: 142 g

– Zaslon: 3.7“ AMOLED (CBD), Corning gorilla glass, 480×800 piksela, 251 ppi

– Procesor: jednojezgreni 1,4 GHz

– RAM: 512 MB

– Interna memorija: 16 GB

– Kamera: 8MP, dual led osvjetljenje, Carl Zeiss optika

– Operativni sustav: Windows phone 7.5 Mango

– FM radio + RDS

Nedostaci:

– Micro SIM

– Nema prednje kamere

– Ne podržava memorijske kartice

– Nedovoljno glasan vanjski zvučnik

– Nema podrške za Flash i Silverlight

– Ne podržava USB masovnu pohranu ni MTP

Dizajn, kućište i ekran

Lumia 800 za razliku od mlađe sestre plijeni poglede već provjerenim i poznatim dizajnom Nokije N9 koji je jednom riječju izvrstan. Malo je uređaja koji se danas mogu pohvaliti drukčijim, ali ipak dopadljivim i funkcionalnim dizajnom kućišta. Lumia 800 dolazi u 4 varijante, crnoj (mat), plavoj (cyan), pink i bijeloj boji. S prednje strane dominira AMOLED ekran, koji za razliku od Nokije N9 manji za 0.2“ zbog kapacitivnih operativnih tipki. Unutar kućišta jednako kao i kod Lumie 710 smješten je 1,4 GHz procesor s 512MB RAM-a, Adreno 205 grafički procesor, a sa zadnje strane 8 MP kamera s dual led bljeskalicom.

Kućište je izrađeno u jednom komadu od polikarbonata (fina riječ za plastiku) u boji, tako da ako slučajno ogrebete uređaj boja će ostati ista. Testni primjerak nam je došao u Cyan boji  kućišta u koje se lijepo uklopa veliki crni zaslon. S gornje strane uređaja nalazi se 3,5  mm audio utor, do njega vratašca već viđena kod Nokije N9, ispod kojih je micro usb utor. Odmah pored nalazi se micro sim “ladica” koja se izvlači laganim potezanjem prema usb utoru. Vratašca su odlično rješenje, no ukoliko imate slušalice i USB kabel istovremeno uključene slučajnim pritiskom na uređaj mogli biste bi ih polomiti, stoga oprez.

S desne se strane nalaze dvije fizičke tipke za podešavanje glasnoće, dok se ispod njih nalazi tipka za uključivanje/isključivanje uređaja te otključavanje zaslona. Na lijevom boku nalazi se fizička tipka za pokretanje kamere. S donje strane nalazi se perforirana rešetka ispod koje je smješten vanjski zvučnik i drugi mikrofon. Lijeva strana uređaja oslobođena je tipki što je zgodno jer vam služi kao oslonac dok pritiskate tipke na desnoj strani.

U paketu dolazi i odlično dizajnirana maska u boji kućišta koja ne utječe puno na debljinu uređaja, a dobro dođe kako bi ga zaštitila od ogrebotina. Lumia 800 lijepo leži u ruci i nije preteška premda ima 142 grama, i „odiše“ čvrstoćom. Samo kućište je matirano i otisci prstiju nisu vidljivi. Sa stražnje strane centralno je smješten kromirani modul fotoaparata na kojem su otisnuti NOKIA i Carl Zeiss logo, dok je iznad njega smještena dual LED bljeskalica. Kromirani dio podložan je otiscima pa ako patite od čistoće morat ćete ga koji put prebrisati.

S prednje strane dominira crna staklena površina u kojoj su smješteni 3.7“ zaslon sa zaobljenim rubovima i 3 funkcijske kapacitivne tipke (natrag/multitasking, „home“ i pretraživanje). Zaslon je zaštićen Corning Gorilla staklom što ga čini donekle otpornim na ogrebotine. Nokia se u ovom modelu odlučila za AMOLED zaslon s ClearBlack tehnologijom koji daje dobar kontrast i odličan prikaz boja, posebice na dnevnom svjetlu. Na otvorenom prostoru prikaz je odličan premda će pod izravnim sunčevim svjetlom otisci prstiju biti više nego vidljivi.

Taktilni odaziv je dodijeljen samo softverskim tipkama ispod ekrana, ali je odlično baždaren i i na izvrstan način oponaša pritisak na fizičku tipku. Matrica zaslona je pentile, odnosno svaki pixel ima dva subpiksela kao i na N9. Rezolucija je standardna za WP, 480×800 piksela (najveća koji Windows Phone trenutno podržava), dok  gustoća iznosi 251 ppi.

Pokuda ide na račun vanjskog zvučnika, koji je mogao biti malo kvalitetniji, odnsono glasniji. Tonovi zvona se slabije čuju, a kod reproduciranja glazbe kao da nedostaje bas, premda kad usporedim zvuk sa Samsungom Galaxy S+ i nije tolika razlika. Međutim, u usporedbi sa starom Nokiom 5800 XM razlika u glasnoći je očita (ipak 5800 je iz serije Xpress Music te ima dva stereo zvučnika).

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT