Android Recenzije

Recenzija: Samsung Galaxy Tab 2 7.0


Prošlo je nešto više od godinu i pol dana od naše recenzije prvog Galaxy Taba P1000 koji je ujedno bio i prvi 7-inčni tablet dostupan na većini tržišta. Samsung Galaxy Tab 2 7.0 njegov je izravni nasljednik, a dolazi u dvije osnovne varijante: model P3100 (WiFi+3G) koji ima opciju glasovnih poziva i korištenja podatkovne veze operatera te model P3110 (samo WiFi) kojeg smo upravo testirali. Treba još napomenuti da se svaki od ovih uređaja pojavljuje u varijantama od 8, 16 i 32 GB interne memorije. Također, ovaj uređaj ne treba zamijeniti s Galaxy Tabom 7.0 Plus koji je predstavljen šest mjeseci ranije s nešto drukčijim hardverom.

Prvi 7” Galaxy Tab u vrijeme kada je stigao na tržište bio je prilično skup, a na našem tržištu skuplji čak i od iPada. Kasnije Samsung izbacuje nekoliko različitih varijatni 7,0-inčnih tableta kako bi pokrio što širi krug kupaca. Model P3110 o kojem u ovom tekstu govorimo najjeftinija je varijanta Taba 2 7.0, dakle WiFI 8 GB.

Osnovne karakteristike


-        Dimenzije: 193.7 x 122.4 x 10.5 mm

-        Masa: 344 grama

-        Zaslon: 7,0“ PLS LCD 1024x600 točaka

-        Procesor: Dvojezgreni 1 GHz TI OMAP 4430

-        Grafički procesor: PowerVR SGX540

-        RAM: 1 GB

-        Interna memorija: 8 GB (4 GB dostupno korisniku)

-        Utor za memorijske kartice (do 32 GB)

-        Kamera: 3,2 MP

-        Video kamera: 720p

-        OS: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

-        DLNA povezivost

-        Baterija: 4000 mAh

Prednosti


-        Prenosivost

-        Dizajn

-        Podrška za memorijske kartice

-        Odličan video player

-        Cijena

Nedostaci


-        Od 8 GB interne memorije korisniku dostupno 4

-        Kamera ne snima 1080p video

-        Baterija se ne puni preko USB-a

Dizajn, kućište i zaslon


Samsung Galaxy Tab 2 7.0 mnogo je toga preuzeo od svog prethodnika, ali je u međuvremenu dosta toga naučio o dizajnu i možemo slobodno reći da je jedan od najbolje dizajniranih 7-inčnih tableta uopće. Ako sad idemo tjerati mak na konac u startu možemo reći da ako zanemarimo dimenzije Tab 2 7.0 sa stražnje strane pomalo podsjeća na iPad. Naravno, ovdje ne impliciram da je Samsung bilo što kopirao od Applea jer su radijusi zaobljenih kutova ipak drukčiji. Dakle, prema američkim patentnim zakonima vjerojatno nema osnova za tužbu.

Općenito, Samsung Galaxy Tab 2 7.0 izvrsno je dizajniran uređaj i kao takav će vjerojatno mnogima zapeti za oko. U usporedbi s njim, nedavno predstavljeni Googleov Nexus 7, koji mu je ujedno i najveća konkurencija, zapravo izgleda kao ružno pače, no ove ćemo se usporedbe dotaknuti malo kasnije.

Rubovi uređaja u stvari su zaobljeni dio pozadine s kojom čine jedno tijelo, baš kao kod iPada. Na tim se bokovima nalaze vratašca za memorijsku karticu i s druge strane tipke za uključivanje i podešavanje glasnoće. Stražnja kamera je također fino integrirana u fino obrađenu plastiku s kojom čini jednu cjelinu. Ipak, s obzirom da se leća nalazi u ravnini s ostatkom kućišta bilo bi dobro da pripazite kako uređaj odlažete na stol ili neku drugu površinu.

Konstrukcija uređaja odgovara odličnom dizajnu, sve je izvedeno vrhunski, dakle nema mjesta krckanju, škripanju i sličnim nepodopštinama.

7,0” zaslon koristi PLS-LCD tehnologiju i upravo iz ovog razloga nelogično je očekivati prikaz boja, kontrast i sve druge benifite AMOLED-a, no za LCD kategoriju zaslon je zapravo odličan. Štoviše, zbog samih dimenzija zaslona, doživljaj gledanja slika i videa općenito je na višoj razini nego što je to slučaj na manjim uređajima, neovisno o tome što njihov zaslon koristi superiorniju tehnologiju izrade. Kut vidljivosti je također dobar, kao i vidljivost na dnevnom svijetlu.
Pomalo neobična rezolucija od 1024 x 600 točaka daje gustoću od 170 ppi i odnos stranica 17:10. Relativno mala gustoća u odnosu na osjetno veće na smartphone uređajima ne treba vas zabrinjavati jer ćete zbog dimenzija zaslona uređaj u pravilu gledati iz veće razdaljine.

Ergonomija i upotrebljivost


Ono što 7-inčne tablete najviše razlikuje od 10-inčnih je prenosivost. iPad i slične uređaje ne možete staviti u džep niti u manju torbicu. Trebat će vam torba većih dimenzija ili ćete ih morati nositi u ruci. Kod 7-inčnih tableta priča je upravo suprotna. Uz to što bez problema stanu u manje torbice, bilo da se radi o onima što se nose oko pasa ili preko ramena, 7-inčni tablet stane i u džepove jakni.

Načini upotrebe i svrha tablet uređaja od samog početka su bili predmet rasprava, no kako je vrijeme prolazilo industrija je ovaj koncept uspjela nametnuti kao koristan dodatak, ali nikako kao zamjenu za klasično računalo.

Tablet računalo najčešće ćete koristiti za pregledavanje mailova, surfanje internetom, gledanje slika i općenito čitanje. Budući da je 7,0-inčni tablet lako prenosiv, možete ga koristiti i kao planer.  Širina zaslona omogućuje smještaj prilično široke virtualne tipkovnice pa će zbog toga i pisanje biti osjetno lakše i ugodnije nego na mobitelu.
Također, zbog izvrsnog video playera na Samsungu Galaxy Tab 2 7.0 zasigurno ćete tu i tamo poželjeti pogledati i pokoji film, no tome malo kasnije.

Neovisno o tome što mu nedostaje 3G spojivost, P3110 će itekako poslužiti svrsi na mjestima s dostupnim WiFi signalom. Danas, kada praktički svaki kafić nudi besplatno spajanje putem WiFi-a, manjak 3G povezivosti ne bi trebao biti problem.

Operativni sustav, sučelje i performanse


Samsung Galaxy Tab 2 7.0 u startu dolazi s Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich i Samsungovom nadogradnjom sučelja TouchWiz. Vizualne razlike u odnosu na Honeycomb (prethodnu verziju Androida namijenjenu tabletima) gotovo da i nema, no na raspolaganju je veći broj mogućnosti i osobnih prilagodbi.

Premda je sustav početnih zaslona u pravilu jednak onima na smartphone uređajima, tableti imaju malčice drukčiju koncepciju rasporeda virtualnih tipki i statusne trake. Dakle, imamo tipke s istim funkcijama i otprilike istim rasporedom kao kod izvornog ICS-a na Galaxy Nexusu, no Samsung je odmah do njih ugurao i četvrtu koja ima samo jednu funkciju, a to je uzimanje slika zaslona (screenshotova).
Čak i ako zanemarimo prisutnost ove potonje tipke koja je, usput rečeno, potpuno nepotrebna jer ICS u startu raspolaže funkcijom snimanja zaslona, ovakvo naguravanje ostatka tipki u vrlo mali prostor i nije najsretnije rješenje. Ako idemo zdravom logikom da na 7-inčnom zaslonu ima dovoljno mjesta za mnogo više mogućnosti nego na mobitelu, moramo primijetiti da je manipulacija ovim tipkama prilično nezgodna. Tipke su u odnosu na veličinu zaslona premale i osoba s prosječno velikim prstima mogla u početku bi imati poteškoća s pogađanjem prave. Naravno, vježbanje i navika će učiniti svoje, ali je iritantna činjenica da prostor nije bolje iskorišten.

Nadalje, dio zaslona na kojem se nalaze spomenute tipke služi i kao statusna traka, a da bi stvar bila još čudnija, Samsung je na istu ugurao i strelicu koja otvara prečice za još nekoliko aplikacija koje se prikazuju iznad postojećeg sadržaja na zaslonu. Istina, ove prečice svakako mogu biti zgodne i korisne, no ne i u ovako napučenoj statusnoj traci. Integracija ove opcije u sustav toliko je duboka da ostaje prisutna čak i kada instalirate alternativni launcher.

U krajnjem desnom kutu statusne trake nalaze se uobičajeni indikatori, a pritiskom na njih aktivira se polje s prečicama prema najčešće korištenim postavkama. Premda je i tu prilična gužva, privikavanje ne bi trebalo dugo trajati.

Naravno, sve su ove tipke u vodoravnom načinu rada pristupačnije i manipulacija je osjetno lakša, no primarna orijentacija 7,0-inčnog tableta je ipak okomita.

Samsungovo TouchWiz sučelje nudi do sedam početnih zaslona koje je moguće koristiti u vodoravnom ili okomitom načinu. ICS za tablete, ali i njegov prethodnik Honeycomb koncipirani su tako da se prilikom okretanja zaslona ne gubi postojeći raspored ikonica i widgeta, no zbog razlike u odnosu stranica dolazi do neminovnog gubitka prostora. S druge strane, gunđati o prostoru na ovako velikom zaslonu možda nije fer, ali je činjenica da nije najpametnije iskorišten.

Općenito, kad je TouchWiz sučelje u pitanju, mišljenja su podijeljena. Nekima odgovara, nekima ne. Neovisno o estetici, TouchWiz nudi zanimljive i korisne mogućnosti, ali treba odmah reći da je na ovom uređaju pomalo trom. Sučelje možda nije toliko fluidno koliko bismo očekivali od uređaja s dvojezgrenim procesorom, no i ta je situacija rješiva ukoliko iz Google Play trgovine instalirate neki drugi launcher.

Korištenje alternativnog launchera


Dvojezgreni procesor na Tabu 2 osigurava solidnu fluidnost sučelja, no ukoliko želite iskoristiti sav potencijal hardvera instalirajte si neki od alternativnih launchera. U ovom slučaju preporučam Nova launcher koji radi samo na Androidu 4.0 i novijim  verzijama, a osigurava osjetno veće brzine skrolanja zaslona, fluidnost i općenito bolji dojam. Štoviše, Nova launcher je vrlo fleksibilan, dakle moći ćete znatno bolje organizirati prostor na radnoj površini, a za razliku od nekih drugih launchera ne opterećuje sustav.

Mobilni ured


E-mail
Korištenje kalendara, upravljanje mailovima i općenito organizacija poslovnog te privatnog života predstavljaju neke od osnovnih namjena ovakvog uređaja. Kad su mailovi u pitanju, uz uobičajenu Gmail aplikaciju na Android uređajima, Galaxy Tab 2 7.0 nudi i vrlo kvalitetan E-mail klijent za korištenje ostalih protokola. Moguće je definirati višestruke POP, IMAP i Microsoft Exchage pretince elektroničke pošte te upravljati širokim spektrom njihovih postavki. Postavljanje e-mail računa krajnje je jednostavno, a automatske postavke dostupne su za veliku većinu najpopularnijih E-mail servisa. Ukoliko koristite E-mail vaše tvrke podatke o serverima je potrebno unijeti ručno.

Kalendar
Kalendar se kod mnogih novijih Samsungovih uređaja naziva S Planer pa takav slučaj imamo i kod ovog modela. Ipak, izgledom ne slijedi modernije trendove viđene na modelima Galaxy Note i Galaxy S3, no i dalje je vrlo funkcionalan i jednostavan za upotrebu. S Planer nudi mogućnost automatske sinkronizacije s višestrukim Gmail računima, ali i drugim E-mail servisima koji podržavaju kalendar, kao npr. Microsoft Exchange. Na raspolaganju su dnevni, tjedni, mjesečni pa čak i godišnji pregled stavki i naravno, razne vrste alarma kao podsjetnika.

Bilješke
Ukoliko kao jezik uređaja postavite hrvatski aplikacija za uzimanje jednostavnih bilješki dolazi pod nazivom “Zapis” (eng. Memo). Nudi jednostavno kreiranje tekstualnih datoteka, spremanje na uređaj, ali i sinkronizaciju s Google Drive (bivši Google Docs) cloud servisom.

Polaris Office


Polaris Offcie je aplikacija poznata s mnogih Android uređaja, a Galaxy Tab 2 7.0 ju dobiva u punoj verziji pa za kreiranje i uređivanje dokumenata nije potrebno dodatno plaćati. Polaris Office omogućuje rad s Microsoft Office dokumentima i to s verzijama 97-2003 i 2007. Ovdje podrazumijevamo Word, Excel i PowerPoint dokumente, te pregled PDF dokumenata. Aplikacija u pravilu radi besprijekorno, no i ovdje imamo problem s nevjerojatno površnim i smiješnim prijevodom pa smo tako dobili “Oblik dokumenta”, što predstavlja Word dokument; “Oblik lista” odgovara “Sheet form” formatu iz Excela, dok je PowerPoint prezentacija prevedena kao, pazite sad,  “Dijapozitiv”. Prevoditelj je ovdje vjerojatno pokušao prevesti termin “Slide” pa je to učinio na nevjerojatno glup način.

Općenito, Polaris Office je vrlo korisna aplikacija koja uz mogućnost pohranjivanja dokumenata na samom uređaju ili memorijskoj kartici nudi i sinkronizaciju s Dropbox, Box.net i Google Drive servisima. Vrlo korisna može biti ugrađena mogućnost jednostavnog pretvaranja dokumenata u PDF format.

Web preglednik
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 je uređaj na kojem ćete mnogo češće poželjeti surfati nego na mobitelu pa je iz tog razloga isti prilagođen većem zaslonu tableta. Već prvi pogled na sučelje preglednika daje naslutiti da je puno sličniji desktop preglednicima nego onima na mobitelima, o čemu najviše svjedoče tabovi na vrhu zaslona koji su prisutni u vodoravnoj i u okomitoj orijentaciji zaslona.Preglednik možete sinkronizirati s Chrome preglednikom na desktop računalu što se zapravo odnosi na bookmarke. Ukoliko želite i sinkronizaciju otvorenih tabova morat ćete instalirati baš Chrome za Android, koji je ujedno brži, ali još uvijek prilično nestabilan na ovom modelu.

Treba reći da web preglednik ne podržava “text reflow” funkciju (prilagodba fortmata teksta zumiranom nivou). Neovisno o tome, veličina fonta može se podesiti u postavkama i pri svakom učitavanju stranice tekst će se sam prilagoditi prostoru kojim raspolaže.

Multimedija
Još jedno od odličnih iskustava korištenja 7,0” tableta kao što je Galaxy Tab 2 odnosi se i na konzumiranje multimedijskih sadržaja, dakle pregledavanja fotografija i gledanja videa/filmova.
Uobičajena galerija koju viđamo na mnogim Andoidima prisutna je i ovdje. Priča je poznata, slike je moguće organizirati u albume, no iz nekog razloga na ovom uređaju nismo uspjeli sinkronizirati Picasa album koji je inače sastavni dio galerija na Androidima.
Slike je moguće dijeliti purem E-maila, AllShare aplikacije (DLNA) te na mnogim drugim online servisima, pod uvjetom da su njihove matične aplikacije instalirane na uređaju.
Bitno je napomenuti da se fotografije nakon zumiranja prikazuju u punoj rezoluciji, a ne u smanjenoj kao na nekim drugim uređajima.Reprodukcija videa na Samsungu Galaxy Tab 2 7.0 jedna je od onih stavki koje ovom uređaju daju poseban pečat. Svi popularni formati video zapisa su podržani i to u svim rezolucijama, ali i razne vrste titlova. Dakle, moguće je pokrenuti praktički sve AVI, MKV, MP4 i 3GP datoteke, čak i ako su snimljeni u 1080p rezoluciji.

Kamera


Samsung Galaxy Tab 2 7.0 dolazi s 3,2 MP stražnjom kamerom (bez bljeskalice) i s prednjom (VGA) kamerom za video razgovore. Svrha postojanja stražnje kamere na tablet uređajima od samih je početaka bila predmetom mnogih rasprava jer je, istini za volju, fotografiranje pomoću njih prilično nezgodno. S druge strane, stražnja kamera može poslužiti za korištenje “augmented reality” aplikacija, no osobno smatram da su one još uvijek daleko od prihvatljive razine upotrebljivosti.
Bilo kako bilo, kamera dolazi sa standardnim Android sučeljem, koje je u osnovi jednostavno, ali zbog veličine zaslona, uvećano. Podržane su uobičajene stavke poput geotagginga, detekcije lica, panoramsko snimanje, izbor scena kao i podešavanje ekspozicije. Ono što nedostaje jest autofokus, no ukoliko fotografirate dokumente to vam neće predstavljati problem. S razdaljine od oko 40 cm vidljivost sitnijeg fonta na A4 formatu papira sasvim je pristojna.Snimanje videa je unatoč dvojezgrenom procesoru ograničeno na 720p rezoluciju, no neovisno o tome kvaliteta snimljenog materijala je iznad očekivanja. Zahvaljujući vrlo niskom stupnju kompresije video je pun detalja, ali jedna minuta zato u pravilu zauzima preko 100 MB prostora.

Baterija


Budući da se radi o uređaju koji nema mogućnost spajanja na mobilne mreže operatera, uvjeti rada i potrošnja baterije donekle su drukčiji. Ipak, ukoliko uređaj držite stalno spojenim na WiFi, uz sinkronizaciju nekoliko mailboxova i aktivan Google talk te uz umjerenu upotrebu (mailovi, surfanje, gledanje videa, YouTube) baterija će potrajati i puna dva dana. Naravno, svako intenziviranje bilo kojeg segmenta povećat će potrošnju. Primjerice, uređaj je s jednim punjenjem sposoban odvrtjeti čak sedam sati reprodukcije videa, dok će u slučaju streaminga preko aktivne WiFi veze (npr, YouTube) taj rezultat iznositi oko pet sati.

Usporedba s Nexusom 7
Izravna konkurencija Tabu 2 7.0 svakako je Googleov Nexus 7, proizveden od strane Asusa koji dolazi s četverojezgrenim NVIDIA Tegra 3 procesorom i novijom verzijom Androida (Jelly Bean). S druge strane, Nexus 7 nije dostupan u Hrvatskoj i pitanje je hoće li biti, a ukoliko ga želite nabaviti morat ćete to učiniti iz npr. Njemačke. Nexusov nedostatak je izostanak podrške za memorijske kartice što u slučaju 8 GB modela svakako može predstavljati problem. Galaxy Tab 2 7.0, s druge strane, podržava memorijske kartice do 32 GB kapaciteta.
Kad je Nexus 7 u pitanju treba reći da njegova najavljena cijena od 199, odsnono 249 dolara vrijedi samo u SAD, dok se u već Njemačkoj popela na 249 eura (za 16 GB model). Ne usudimo se nagađati koliko će koštati kod nas, kada dođe i ako dođe.

Zaključak


Vidjeli smo da su 7-inčni i 10-inčni tableti dvije različite kategorije pa je svaka usporedba s npr. iPadom ili nekim većim Android tabletom bespredmetna. 7-inčni tableti imaju tu prednost što su puno lakše prenosivi i jednostavniji za rukovanje.
Zahvaljujući širokom spektru mogućnosti, Samsung Galaxy Tab 2 7.0 zadovoljit će čak i zahtjevnijeg korisnika. Odličan hardver, solidan zaslon, nevjerojatno dobar video player i još mnogo toga dobijete za relativno malu svotu novca. Ovaj uređaj u slobodnoj prodaji možete kupiti po cijeni između 2200,00 i 2500,00 kuna, što je nadasve prihvatljivo i razumno.