Recenzija: Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Prošlo je nešto više od godinu i pol dana od naše recenzije prvog Galaxy Taba P1000 koji je ujedno bio i prvi 7-inčni tablet dostupan na većini tržišta. Samsung Galaxy Tab 2 7.0 njegov je izravni nasljednik, a dolazi u dvije osnovne varijante: model P3100 (WiFi+3G) koji ima opciju glasovnih poziva i korištenja podatkovne veze operatera te model P3110 (samo WiFi) kojeg smo upravo testirali. Treba još napomenuti da se svaki od ovih uređaja pojavljuje u varijantama od 8, 16 i 32 GB interne memorije. Također, ovaj uređaj ne treba zamijeniti s Galaxy Tabom 7.0 Plus koji je predstavljen šest mjeseci ranije s nešto drukčijim hardverom.

Prvi 7” Galaxy Tab u vrijeme kada je stigao na tržište bio je prilično skup, a na našem tržištu skuplji čak i od iPada. Kasnije Samsung izbacuje nekoliko različitih varijatni 7,0-inčnih tableta kako bi pokrio što širi krug kupaca. Model P3110 o kojem u ovom tekstu govorimo najjeftinija je varijanta Taba 2 7.0, dakle WiFI 8 GB.

Osnovne karakteristike

–        Dimenzije: 193.7 x 122.4 x 10.5 mm

–        Masa: 344 grama

–        Zaslon: 7,0“ PLS LCD 1024×600 točaka

–        Procesor: Dvojezgreni 1 GHz TI OMAP 4430

–        Grafički procesor: PowerVR SGX540

–        RAM: 1 GB

–        Interna memorija: 8 GB (4 GB dostupno korisniku)

–        Utor za memorijske kartice (do 32 GB)

–        Kamera: 3,2 MP

–        Video kamera: 720p

–        OS: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

–        DLNA povezivost

–        Baterija: 4000 mAh

Prednosti

–        Prenosivost

–        Dizajn

–        Podrška za memorijske kartice

–        Odličan video player

–        Cijena

Nedostaci

–        Od 8 GB interne memorije korisniku dostupno 4

–        Kamera ne snima 1080p video

–        Baterija se ne puni preko USB-a

Dizajn, kućište i zaslon

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 mnogo je toga preuzeo od svog prethodnika, ali je u međuvremenu dosta toga naučio o dizajnu i možemo slobodno reći da je jedan od najbolje dizajniranih 7-inčnih tableta uopće. Ako sad idemo tjerati mak na konac u startu možemo reći da ako zanemarimo dimenzije Tab 2 7.0 sa stražnje strane pomalo podsjeća na iPad. Naravno, ovdje ne impliciram da je Samsung bilo što kopirao od Applea jer su radijusi zaobljenih kutova ipak drukčiji. Dakle, prema američkim patentnim zakonima vjerojatno nema osnova za tužbu.

Općenito, Samsung Galaxy Tab 2 7.0 izvrsno je dizajniran uređaj i kao takav će vjerojatno mnogima zapeti za oko. U usporedbi s njim, nedavno predstavljeni Googleov Nexus 7, koji mu je ujedno i najveća konkurencija, zapravo izgleda kao ružno pače, no ove ćemo se usporedbe dotaknuti malo kasnije.

Rubovi uređaja u stvari su zaobljeni dio pozadine s kojom čine jedno tijelo, baš kao kod iPada. Na tim se bokovima nalaze vratašca za memorijsku karticu i s druge strane tipke za uključivanje i podešavanje glasnoće. Stražnja kamera je također fino integrirana u fino obrađenu plastiku s kojom čini jednu cjelinu. Ipak, s obzirom da se leća nalazi u ravnini s ostatkom kućišta bilo bi dobro da pripazite kako uređaj odlažete na stol ili neku drugu površinu.

Konstrukcija uređaja odgovara odličnom dizajnu, sve je izvedeno vrhunski, dakle nema mjesta krckanju, škripanju i sličnim nepodopštinama.

7,0” zaslon koristi PLS-LCD tehnologiju i upravo iz ovog razloga nelogično je očekivati prikaz boja, kontrast i sve druge benifite AMOLED-a, no za LCD kategoriju zaslon je zapravo odličan. Štoviše, zbog samih dimenzija zaslona, doživljaj gledanja slika i videa općenito je na višoj razini nego što je to slučaj na manjim uređajima, neovisno o tome što njihov zaslon koristi superiorniju tehnologiju izrade. Kut vidljivosti je također dobar, kao i vidljivost na dnevnom svijetlu.
Pomalo neobična rezolucija od 1024 x 600 točaka daje gustoću od 170 ppi i odnos stranica 17:10. Relativno mala gustoća u odnosu na osjetno veće na smartphone uređajima ne treba vas zabrinjavati jer ćete zbog dimenzija zaslona uređaj u pravilu gledati iz veće razdaljine.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT