Recenzija: Samsung Galaxy Tab 8.9Samsung, jedan od najvećih proizvođača mobilinih uređaja na svijetu u ponudu je nedavno uvrstio cijeli niz tablet računala raznih dimenzija. Nakon inicijalnog 7-inčnog Galaxy Tab-a P1000 vidjeli smo Galaxy Tab 10.1v i Galaxy Tab 10.1 čiji nazivi otkrivaju dijagonalu zalsona. Kao popuna “rupe” između ove dvije veličine dolazi nam Samsung Galaxy Tab 8.9 koji pokušava objediniti prednosti gore navedenih modela, a istovremeno ostaviti vlastiti pečat.

Neovisno o tome što ovim segmentom tržišta još uvijek dominira Appleov iPad-a Android tableti ipak polako pronalaze svoje mjesto pod suncem. Skorim izlaskom nove verzije Androida Ice Cream Sanwich situacija bi se, po mnogim analitičarima, trebala dodatno promijeniti u korist Androida.
Čemu toliko modela?

O tome zašto su se u Samsungu odlučili na ovako širok spektar dimenzija uređaja mogli bismo nagađati i diskutirati satima. Netko će reći da je to pametan potez, dok će drugi to smatrati potpuno nepotrebnim. Pokušajmo stvari postaviti ovako: krenimo od iPad-a (2), čija dijagonala zaslona iznosi 9,7 inča. U ovih godinu i pod dana iPad je nametnuo određeni standard u veličini za koji smo vidjeli da ga je modeleom 10.1 slijedio i sam Samsung. Ipak, imajući u vidu da su potrebe i mogućnosti ljudi različite vrlo je vjerojatno da spoemnuta dimenzija neće odgovarati svima.
Ergonomija u praksi

Tako primjerice 7-inčni Galaxy Tab stane u svaki veći džep ili manju torbicu, dok za npr. iPad ili Tab 10.1 morate sa sobom nositi dodatni komad prtljage. Galaxy Tab 8.9 neće stati u torbice u koje stane 7-inčni tab, ali će zato biti puno lakši za manipulaicju od onog 10-inčnog ili iPad-a. “Skraćivanjem” dijagonale za 1,2 inča (3,05 cm) nećete puno izgubiti na kvaliteti prikaza, ali ćete si zasigurno olakšati transport. Ne treba zanemariti ni masu uređaja koja je manja od one kod starijeg brata što će rezultirati lakšom malipulacijom jednom rukom. Ovdje doslovno mislim na izležavanje u krevetu ili na kauču te gledanje npr. filma dok uređaj držite u jednoj ruci. Galaxy Tab 8.9 (447 g) za četvrtinu je lakši od iPad-a 2 (601 g) i skoro jednako toliko od svog starijeg brata Tab-a 10.1 (565 g). Ova se razlika naizgled možda ne doima velikom, no nakon pola sata držanja uređaja u jednoj ruci osjetit će se sigurno.
Dizajn, konstrukcija, zaslon...

Iako se po mnogim diskusijama, ali i sudskim tužbama dizajn Samsungovih tableta dovodi u direktnu vezu s Appleovim iPadom, razumnma i racionalna osoba takvu će sličnost teško doživjeti kao spornu. Naime, današnji su mobilni uređaji, kao i mnogi drugi tehnološki proizvodi sve više slični jedni drugima pa je, po mom osobnom mišljenju, sama implikacija da je netko od nekog kopirao dizajn pomalo suluda.

Bilo kako bilo, Samsung Galaxy Tab 8.9 lijepo je dizajniran, a njegova debljina od 8,6 mm deklalira ga kao najtanji tablet na svijetu. Čisto za informaciju, istu debljinu ima i njegov stariji brat Galaxy Tab 10.1. Činjenica da uređaj na prednjoj strani ne posjeduje hardveske ni kapacitivne tipke dodatno doprinosi izvrsnom jednoobraznom dizajnu. Položaj prednje i stražnje kamere, kao i logo proizvođača određuju primarnu orijentaciju ovog uređaja kao vodoranu. Iako je najvećim dijelom izrađen iz plastike uređaj je izrazito kompaktan i čvrst.

Zaslon dijagonale 8.9 inča ima HD rezoluciju od 1280 x 800 točaka, dok je tehnologija izrade LCD. Vidljivost na vanjsnom svijetlu je izvrsna, ali ni u zatvorenom prostoru ne zaostaje puno za AMOLED zaslonima koje nalazimo na uređajima manjih dimenzija.
Najznačajnije karaktreristike

- WiFi verzija

- Dimenzije: 230.9 x 157.8 x 8.6 mm

- Masa 447 grama

- Zaslon: LCD 8,9" 1280 x 800

- Procesor: Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9, ULP GeForce GPU, Tegra 2 T20 čipset

- RAM: 1 GB

- Interna memorija: 16 GB ( U ponudi će biti 32 i 64 GB verzije)

- Kamera: 3.15 MP Prednja kamera: 2 MP

- Video snimanje: 720p

- Baterija 6100 mAh

Honeycomb, TouchWiz, performanse...

Na samom početku opisa softvera potrebno je napomenuti da smo na testu imali prototip uređaj čiji softver nije konačan i do izlaska tržišne verzije moguće su određene izmjene.Android 3.1 Honeycomb operativni je sustav koji pokreće Galaxy Tab 8.9, a TouchWiz je Samsungova nadogradnja sučelja koja Honeycomb čini zanimljivijim i osjetno ugodnijim za upotrebu, slično kao i na smartphone uređajima.Da podsjetimo, Honeycomb je verzija Androida rezervirana za tablet uređaje, jer je Google svojevremeno dao do znanja da Froyo i Gingerbread “nisu optimizirani za uređaje s velikim zaslonima”. Ovakva politikika je dodatno fragmentirala Android eko-sustav, što su ubrzo uvidjeli i u samom Googleu. Ubrzo je uslijedila reakcija kojom je najavljena sljedeća generacija Androida - Ice Cream Sandwich koji će biti korištnen i na smartphoneima, i na tabletima, što bi trebalo rezultirati izvjesnom vrstom ujedinjavanja Android eko-sustava. Sukladno tome, svi noviji Android uređaji trebali bi uskoro dobiti mogućnost nadogradnje na ICS, a među njima i naš Galaxy Tab 8.9.

No dobro, dok ICS ne stigne mi ovdje imamo sasvim funkcionalan i iznenađujuće brz uređaj koji se vrti na Honeycombu i čija će funkcionalnost zadovoljiti veliku većinu korisnika.Kao što vjerojatno već znate radna površina na Honeycomb tabletima prilično se razlikuje se od one koju viđamo na smartphone uređajima. Također, ovi uređaji nemaju ni fizičke ni kapacitivne funkcijske tipke koje smo navikli vidjeti na mobitelima i zato za upravljanje koristimo virtualne tipke koje se nalaze u dnu zaslona. Imamo tri osnovne funkcijske tipke : “back”, “home” i  tikpku za pregled zadnje korištenih aplikacija. Uređaji sa Samsungovom TouchWiz nadogradnjom sučelja, kao što je i naš Galaxy Tab 8.9, dobili su i četvrtu virtulanu tipku koja ima funkciju trenutnog uzimanja screenshotova. S obzirom da je ova radnja na Androidima prilično komplicirana pohvalno je što su se u Samsungu sjetili da je korisnicima olakšaju. Ipak, upitno je koliko je smisleno njeno postaljanje pored ostalih funkcijskih tipki kad znamo da uzimanje screenshotova i nije radnja koju ćete koristiti na dnevnoj bazi.

Okretanjem uređaja u vodoravan, odnosno okomiti položaj, funkcijske tipke se prilagođavaju orijentaciji tako se su uvijek nalaze na dnu i dostupne su za upotrebu. Ovisno o aplikaciji pojavljuju se i dodatne funkcijske tipke za aktivaciju opcija i sl.

Kao specifičnost Samsungovoe TouchWiz nadaogradnje sučelja na ovom se tabletu pojavljuje dodatni izbornik kojeg pozivamo pritiskom na strelicu u sredini statusne trake. Ovaj dodatak donosi dodatne prečice kao što su Upravljanje (Task manager), Kalendar, Kalkulator itd.)Dvojezgreni procesor u kombinaciji s gigabajtom RAM-a više je nego dovoljan za besprijekoran rad aplikacija, web preglednika, reprodukcije i streaminga videa te igranje igara. Kretanje kroz početne zaslone te sustav izbornika izrazito je brzo i fluidno, a rušenje aplikacija zabilježio sam samo u dva navrata. Ukupno gledajući, performanse Galaxy Tab-a 8.9 izvrsne su.
WidgetiNa početne zaslone moguće je postavljati prečice aplikacija, ali ono što na velikim zaslonima poput ovog najviše dolazi do izražaja jesu widgeti. Iako su widgeti općenito popularni i na smartphone uređajima, tek se na tabletima može osjetiti njihova puna funkcionalnost. Primjerice, na istom početnom zaslonu možete imati po nekoliko velikih widgeta, a istovremeno i sve najpotrebnije prečice aplikacija. Posebno su zanimljivi widgeti sa stavkama iz kalendara, pregledom vijesti, vremenskom prognozom ili feedovima društvenih mreža. Naravno, ne treba zaboraviti ni widgete povezane s E-mail pretincima, kao ni mnoge druge s različitim korisnim funkcijama.
E-Mail

Mobiteli, odnsono smartphone uređaji, koliko god veliki zaslon imali pregledavanje E-mail poruka na njima često izaziva frustracije, pogotovo ako sadrže privitke. Isto tako, slanje E-mail poruka s mobitela u pravilu zahtijeva posebnu koncentraciju i izvježbanost. Na tabletima je priča malo drugačija i zbog veličine zaslona sasvim je logično da će ovakve radnje biti puno ugodnije. Samsungov E-mail klijent koji nalazimo na tabletima dizajnom se prilično razlikuje od onog kojeg nalazimo na “običnim” Androidima, tj. smartphoneima, a razlog za to je sasvim razumljiv. Veći zaslon dopušta širi spektar mogućnosti, a najvažnija stavka svakako je bolja preglednost. Ovdje ne ne treba zanemariti ni veliku virtualnu tipkovnicu koja tipkanje čini znatno ugodnijim i preciznijim. Što se tiče podržanih pretinaca priča je poznata. Postavljenje POP3, IMAP i MS Exchange pretinaca za najpopularnije E-mai lservise omogućeno automatski i prolazi prilično brzo.

Gmail aplikacija koju nalazimo na svim Androidima prisutna je i ovdje, no isto kao i gore opisani e-mail klijent, u malko drukčijem ruhu. Sav je radni prostor organiziran tako da istovremeno imamo pogled na foldere i na određenu poruku.

Ukupan dojam rada s mailovima izvrstan je, a ne treba zaboraviti da je manipulacija mailovima, ovisno o provideru, moguća i na web pregledniku
KalendarOvo je još jedna stavka koja na Honeycombu izgleda osjetno drukčije nego na “malim” Androidima. Preglednost, funkcionalnost i ukupna upotrebljivost podižu kalendar na jednu višu razinu. Moguće je koristiti višestruke kalendare gdje je svaki označen vlastitom bojom. Radi bržeg pristupa tu je i Samsungov kalendar widget (raspored) kojeg možete proizvoljno premještati po početnom zaslonu. Mali nedostatak mu je to što prikazuje samo događaje današnjeg dana, ali naravno, alternativu uvijek možete potražiti u Android Marketu.
Mobilni ured

Samsung Galaxy Tab 8.9 sadrži Polaris Office aplikaciju koja omogućuje predledavanje, kreiranje i uređivanje Word i Excel dokumentana te PowerPoint prezentacija. Ovdje nailazimo na još jedan komičan rad domaćih prevoditelja pa smo tako, uz već poznate “listove” i “oblike dokumenta” dobili i “Dijapozitiv” koji označava .ppt prezentaciju. Naime, i do sada smo nailazili na nespretne prijevode engleskih riječi i pojmova, no Dijapozitiv definitivno odnosi krunu.

Rad u Polaris Office aplikaciji izuzetno je ugodan, a zbog zaslona osjetljivog na dodir često je i praktičniji nego na primejrice laptopu bez miša. Ovdje posebice mislim na rad s Excel tablicama.

Važno je napomenuti da virtualna tipkovnica ovog uređaja podržava naše dijakritičke znakove kojima pristupate dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.
WebOvo je stavka koju ćete vjerojatno najviše korisiti, bilo da se radi o ugrađenom web pregledniku ili nekom drugom kojeg ćete naknadno instalirati. Ugrađeni preglednik zadovoljit će najveći dio korisnika jer obiluje funkcijama koje se najviše koriste. Jedna od najznačajnijih karakteristika je korištenje tabova (kartica) što na velikom zaslonu omogućuje doživljaj surfanja kao na klasičnom računalu. Slično kao na Chromeu ili Operi, početna stranica može se sastojati od tzv. speed-dial prilkaza što omogućuje izrazito brz pristup stranicama koje često posjećujete. Vrlo korisna funkcija je mogućnost sinkronizacije bookmarksa s Chrome preglednikom kojeg koristite na računalu, a radi preko glavnog Google accounta kojeg ste definirali prilikom početka korištenja uređaja.Ovisno o web stranici koju posjećujete inicijalno se učita mobilna verzija, ukoliko je dotična stranica posjeduje. Budući da ćete na velikom zaslonu tableta sigurno poželjeti prikaz punih web stranica morat ćete na dotičnoj stranici uključiti tu opciju. Ovo se događa iz razloga što su web stranice u pravilu podešene tako da kad “vide” da im pristupate s Android OS-a pretpostavljaju da se radi o mobitelu te vas preusmjere na mobilnu verziju.

Iz ovog, ali i mnogih drugih razloga mudro je posegnuti u Android Market i instalirati jedan od 3rd party web preglednika. Preporuka ide za Dolphin Browser HD koji ima mogućnost da se ponaša kao desktop predglednik te još mnogu drugih korisnih funkcija koje standardni web preglednik nema.
AplikacijeKada su se početkom godine na tržištu pojavili prvi Honeycomb tableti situacija po pitanju aplikacija nije bila bajna i tek se početkom ljeta počela pomicati na bolje. Sada trenutno imamo takvu situaciju da je velik broj najpopularnijih aplikacija dobio svoje varijante prilagođene velikim zaslonima, a svakim danom ih je sve više. S druge strane, situacija bi se mogla drastično promijeniti nabolje kada krajem godine uređaji počnu dobivati nadogradnju na Ice Cream Sandwich, verziju Androida koja bi trebala ujediniti rascijepljeni Android eko-sustav. Da ne bi bilo zabune, ogromna većina Android aplikacija namijenjenih smartphone uređajima normalno radi na Honeycomb tabletima, samo što zbog razlike u veličini i rezoluciji zaslona mogu izgledati smiješno i neprektično. Ono što također pomalo frustrira je nepostojanje posebnog odjeljka u Android Marketu rezerviranog za aplikacije optimizirane za Honeycomb. Srećom, postoji nekoliko alternativnih rješenja koje objedinjuju ove aplikacije, a izdvojio bih Tablet Market.
Galerija

Kao i kod većine Samsungovih Android uređaja galerija je ovdje naziva Album, a sadrži otprilike jednake funkcije. Galerija prepoznaje fotografije i video zapise neovisno o tome u kojem se folderu nalaze. Jedan od foldera u galeriji povezuje se s vašim Google računom i automatski prebacuje fotografije na Picasa servis. Inače, sve fotografije moguće je izravno poslati E-mailom, dijeliti putem društvenih mreža i raznih drugih servisa, npr. Dropbox, ako je prethodno instaliran. Veliki zaslon omogućuje ugodno pregledavanje fotografija koje se zumiraju npr. “štipanjem”, a moguće je pokrenuti i stream fotografija. Također, zumiranje je omogućeno i relativno novom Samsungovom metodom koja kombinira multitouch mogućnosti s radom žiroskopa. Dakle,  držite dva placa na zaslonu i uređaj pomičite gore-dolje. Sukladno pokretima slika će se povećavati, odnsono smanjivati. Ista stvar vrijedi i za web stranice.

Budući da tablet možda i nije najpraktičniji uređaj za slušanje glazbe smatram nepotrebnim posebno opisivati music player, no ipak prilažem par screnshotova.


Video reprodukcija

Samsung Galaxy Tab 8.9 većinu će 3GP i MP4 video datoteka reproducitrati bez teškoća pa čak i one Full HD rezulucije (1080p). S druge strane, iako je većina modernih video formata kao npr. DivX, Xvid, pa čak i MKV, podržana i dalje ostaje činjenica da je izostavljena podrška za širi spektar codeca, neovisno o tome što ih je proizvođač na vlastitoj stranici deklarirao. Dopuštam mogućnost da se u konačnoj verziji softvera to promijeni, no s obzirom na dosadašnja iskustva s drugim modelima malo je vjerojatno. Iz ovog je razloga moguće da neke video datoteke, što se uglavnom odnosi na filmove, ugrađeni video player neće biti u mogućnosti pokrenuti. No, bez brige, tu je uvijek Android Market i besplatni Mobo Player koji kad ga jednom instalirate s interneta preuzima dodatne codece. Za kvlaitetan prikaz MKV, tj. H.264 video datoteka potrebno je instalirati vPlayer koji, eto,  nažalost nije besplatan.
Kamera

Iako ćete na teblet uređaju rijetko poželjeti fotografirati ili snimati video dobro je znati da uvijek pri ruci imate 3.15 MP kameru s LED bljeskalicom, a ima imogućnost snimanja HD videa u rezoluciji 720p. Za video chat zadužena je prednja kamera sa senzorom 2 megapiskesla. Sučelje softvera kamere slično je onom koje smo vidjeli na nekim drugim Samsungovim modelima, ali zbog veličine zaslona osjetno povećano. U nastavku slijede primjeri fotografija koje su za ugrađenu kameru sasvim zadovoljajuće, a prilikomizlaska konačne verzije softvera moguća su i neka poboljšanja.


Baterija

Baterija kapaciteta 6100 mAh jednostavno traje, traje i traje. Premda nismo uspjeli pronaći službeni podatak o trajanju baterije i autonomiji, iskustvo pokazuje da je ista sposobna reproducirati video više od 10 sati što je samo po sebi impresivan podatak. Čak i streaming Flash/HTML5 videa preko YouTube-a može trajati satima. Naravno, jedan od razloga za ovakav rezultat može biti i činjenica da se radi o WiFi modelu, dakle bez GSM mogućnosti. Kako će se baterija pokazati na 3G varijanti ovog uređaja u ovom trenutku teško je reći. U svakom slučaju, Samsung Galaxy Tab 8.9 je tablet koji jamči veliku autonomiju.
Zaključak

Ugodno se smjestite na kauču, fotelji, krevetu ili možda sjedištu autobusa, vlaka, aviona i uživajte u gledanju omiljenih filmova ili nekog drugog video sadžaja. Pregledavajte, pišite i šaljite mailove, održite prezentaciju na nekom poslovnom sastanku, pregledavajte fotografije i oganizirajte si vrijeme pomoću izvrsnog kalendara. Surfajte internetom, chatajte s prijateljima, budite u toku na društvenim mrežama, a u trenucima dosade možete se i poigrati. Spektar aplikacija specijano namijejnenih Honeycombu nije pretjerano velik, ali svakodnevno raste. Skorim dolasom Ice Cream Sandwich Androida stvari će se drastično izmijeniti jer će većina developera postojeće aplikacije jednostavno prilagoditi novom OS-u. Ono što je još važnije jest razvoj budućih aplikacija koji će biti znatno olakšan jer će njihova optimizacija za tablete biti puno lakša nego što je to slučaj sada kada je Android praktički razdvojen na dva dijela.

U trenucima pisanja ovih redaka Samsung Galaxy Tab 8.9 u Hrvatskoj još nije bio u prodaji.

Detaljne specifikacije pogledajte ovdje.

Uređaj na testiranje ustupio: Samsung Hrvatska