Android Recenzije

Recenzija: Sony Xperia PNakon što smo nedavno recenzirali Xperia S, prvi Sonyjev uređaj iz najnovije linije, stiže nam i njegov mlađi brat Sony Xperia P. Ovaj potonji predstavlja sredinu jer nam na test upravo stiže i Sony Xperia U, najmanji uređaj iz nove Xperia obitelji. Sva tri uređaja u ovoj seriji prate istu dizajnersku notu i da nema razlike u veličini bilo bi jako teško pogoditi o kojem se pojedinačno radi.

Osnovne krakteristike


- Dimenzije: 122 x 55,9 x 10,5 mm

- Masa: 120 grama

- Zaslon: 4,0 LCD Sony BRAVIA engine, WhiteMagic, rezlucije 940 x 560 i 275 ppi

- Procesor: Dvojezgreni Cortex A9 takta 1 GHz

- Grafički procesor:  Mali 400MP

- RAM: 1 GB

- Interna memorija 16 GB

- Kamera: 8 MP

- OS: Android 2.3 Gingerbread

- FM radio

- Baterija: 1305 mAh

Nedostaci:

- Stara verzija Androida

- Nema utor za memorijske kartice

- Micro SIM

Dizajn i kućište


Sony Xperia P, kao i mnogi uređaji drugih proizvođača u zadnje vrijeme, također donosi tzv. unibody iliti jednodjelnu konstrukciju kućišta koja u osnovi rezultira čvrstoćom i kompaktnošću. Iz ovog razloga Sony Xperia P djeluje prilično čvrsto, no izmjenjiva kapica na donjem dijelu kućišta malčice kvari ukupni dojam. Naime, budući da se radi o izmjenjivom dijelu nije problem zapaziti da lagano „odstupa“ od cjeline , tj. da se radi o “stranom tijelu”.

Slično kao kod starije sestre Xperije S i ovdje nalazimo prozirni dio između kapice i ostatka kućišta na kojem su oznake kapacitivnih tipki, no kod ovog modela to su zaista tipke koje reagiraju na dodir, dok se kod Xperije S prave tipke nalaze neposredno iznad tih oznaka.

Kockasti dizajn ne donosi visoke ergonomske standarde, ali je zato vrlo atraktivan. Budući da je Sony/Sony Ericsson oduvijek bio poznat po dobrom dizajnu, nema sumnje da će Xperia P privući publiku sa smislom za estetiku.

Gornji dio desnog boka na kojem se inače nalaze tipke za uključivanje i/ili podešavanje glasnoće, na ovom su modelu malo pomaknute prema dolje jer se na vrhu nalazi vanjski zvučnik, što je pomalo čudno. Donji dio desnog boka uređaja kod Sonyjevih uređaja tradicionalno zauzima fizička tipka za kameru što je u dašnje vrijeme prava rijetkost. Lijevi bok sadrži micro USB i micro HDMI portove te otvor za micro SIM karticu. Stražnji dio rezerviran je za kameru te LED bljskalicu iznad nje.
Za razliku od nekig drugih modela gdje leća kamere doslovno strši, na ovom je uređaju uvučena i time manje podložna potencijalom očtećenju.

Zaslon


Sony Xperia P dolazi s LCD Mobile BRAVIA Engine 4,0 inčnim zaslonom u rezoluciji 960 x 540 točaka, dakle sličnoj onoj koju pakiraju iPhone 4 i 4S. Ipak, s obzirom da je na ovom uređaju zaslon nešto veći nego kod iPhonea gustoća točaka iznosi otprilike 275 ppi. Ono što je na ovom LCD-u novo jest tehnologija nazvana “WhiteMagic” koja uz uobičajeni crveni, zeleni i plavi subpiksel u matrici ima i i jedan bijeli, što donosi jasniji prikaz i bolje osvjetljenje svijetlih površina uz manju potrošnju energije. Također, WhiteMagic sa sobom donosi i poseban softver koji regulira dva načina rada zaslona. Na vanjskom svjetlu osvjetljenje dobiveno WhiteMagicom nešto je jače nego što je to slučaj u zatvorenom prostoru.
Nadalje, iz Sonyja poručuju da prilikom prikaza bijele boje WhiteMagic zasloni troše do 50% manje energije od većine ostalih zaslona. Ovo se posebice odnosi na prikaz pozadine web stranica i sličnog “praznog” sadržaja.

Ergonomija


Rukovanje uređajem ne zahtijeva posebno privikavanje i unatoč oštrim rubovima Xperia P je dovoljno ugodna za svakodnevno korištenje. Možda je važno napomenuti da će osoba s prosječno velikim rukama bez ikakvih problema palcem dosegnuti suprotni kut zaslona. Naravno, ovo vrijedi za slučaj kada uređaj držite jednom rukom i ne treba se bojati da će pri tom ispasti na pod. Upravljanje jednom rukom moguće je doslovno kod svih radnji, što znači da ćete u okomitom načinu rada bez ikakvih problema napisati poruku, pronaći kontakt ili obaviti poziv.

OS i performanse


Drugi kvartal 2012. godine je na izmaku, a najnoviji uređaji iz Sonyja još uvijek stižu s Gingerbreadom umjesto s najnovijom verzijom Androida, Ice Cream Sandwich. Ako sada idemo tjerati mak na konac vidjet ćemo da ni ICS više nije tako nov, jer je i od njegovog službenog predstavljanja prošlo više od pola godine. Naravno, iz Sonyja poručuju da će nadogradnja stići brzo, ali još uvijek nemamo konkretne datume.

Što je tu je, Sony Xperia P kao osnovu koristi Android 2.3.7 u kombinaciji s nadogradnjom sučelja poznatom iz ostalih Sony i Sony Ericsson modela. Na raspolaganju je 5 početnih zaslona čiju količinu nije moguće mijenjati. Na dnu se nalazi pet ikonica od kojih su četiri izmjenjive, a ona koja otvara izbornik s aplikacijama ostaje fiksirana. Na vrhu se nalazi uobičajena statusna traka koja kad se povuče prema dolje otkriva detalje o obavijestima, ali ne nudi prečice prema često korištenim postavkama, kao što je to slučaj kod nekih konkurentskih uređaja.

Kao i na svakom Androidu na početne zaslone možete dodavati prečice aplikacija, widgete čija je ponuda u startu prilično bogata, bookmarke iz web preglednika te kreirati mape.
Kao posebnost Sony na svoje uređaje ugrađuje aplikaciju nazvanu Timescape. O njoj smo u nekoliko navrata već pisali, a sada možemo ukratko ponoviti o čemu se radi. Dakle, Timescape omogućuje objedinjavanje svih događaja povezanih s kontaktima (poruke, pozivi, statusi s društvenih mreža itd.) i njihovo pregledavanje na jednom mjestu. Ova aplikacija radi na principu news feeda i zapravo je vrlo jednostavna. Iako je dobro zamišljena, u praksi se pokazalo da njena upotrebljivost nije na najvišoj razini.

Dvojezgreni procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 1 GB RAM-a bez teškoća obavlja i najzahtjevnije zadaće. Rad s uređajem iznimno je ugodan jer se sve odvija brzo i fluidno, što posebno dolazi do izražaja prilikom surfanja ili reprodukcije videa, o čemu ćemo malo kasnije.

Web preglednik


Sony Xperia P dolazi sa standardnim Gingerbread preglednikom. Dakle, sučelje je minimalističko i praktički sav prostor ostavlja za pregled web stranica. Nakon što upišete adresu traka će se povući, a kada pritisnete menu tipku vratit će se natrag. Zumiranje je omogućeno putem dvostrukog dodira i štipanjem. Budući da uređaj kao pogonski stroj koristi dvojezgreni procesor zumiranje se izvršava brzo i glatko.
Web preglednik dolazi s podrškom za Flash i većinu videa te vrste pokrenut će bez problema. Treba reći da je podržan i „text reflow“, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou stranice.

Poruke  i organizacija
Uz uobičajene SMS i MMS poruke Sony Xperia P, kao i svaki Android, u startu nudi mogućnost komunikacije e-mailom i instant porukama. Uz uobičajenu Gmail aplikaciju dolazi i E-mail klijent koji omogućuje definiranje višestrukih IMAP, POP3 i i MS Exchange pretinaca.

Sony Xperia P dolazi sa standardnim setom aplikacija potrebnih za organizaciju poslovnog i privatnog života. Jedan od najvažnijih svakako je kalendar, koji nudi uobičajene mjesečne, tjedne i dnevne načine pregleda. Moguće ga je sinkronizirati s Google kalendarom i istovremeno koristiti više njih. Aplikacija OfficeSuite omogućuje pregledavanje .doc, .xls i .ppt dokumenata, a punu verziju koja podržava uređivanje morat ćete platiti.
Multimedija
Na ovom modelu prisutna je uobičajena Gingerbread galerija multimedijskog sadržaja. Fotografije je moguće organizirati u albume, sinkronizirati s Picasa servisom ili Facebookom i dijeliti na raznim drugim servisima i društvenim mrežama. Zumiranje fotografija odvija se “štipanjem” ili pomoću +/- virtualnih tipki.

Video sadržaj pokreće se izravno iz galerije, a moguće je reproducirati sve popularne formate video zapisa, kao što su 3GP, MP4, AVI i MKV. Budući da je podrška za titlove izostala, u tu svrhu ćete morati posegnuti u Google Play trgovinu i skinuti neki alternativni video player.

Kad je gledanje filmova na smartphone uređajima u pitanju 4,0“ zaslon bismo mogli nazvati nekom vrstom granice ugodne gledljivosti. Upravo radi toga vrlo je vjerojatno da ćete na ovom uređaju tu i tamo poželjeti pogledati pokoji film, a uz pomoć dvojezgrenog procesora to neće biti nikakav problem.

Sony Xperia P donosi zanimljiv i prilično upotrebljiv svirač glazbe. Pjesme je moguće sortirati po izvođaču, albumu i playlistama, a za sličan sadržaj tu je link na YouTube ili na Wikipediju po gdje možete naći dodatne informacije o pjesmi koja se izvodi. Izmjena pjesme koja se izvodi vrši se listanjem lijevo-desno, što je prilično zgodno.
Tu je još i widget za početni zaslon te kontrola playera na zaključanom zaslonu.

Ostale aplikacije
Kao i svaki Android Sony Xperia P u startu donosi mnoštvo dodatnih aplikacija koje su već instalirane na uređaju. Također, u Google Play trgovini postoji posebna rubrika “Sony” koja sadrži preporuke aplikacija. Od onih instaliranih treba spomenuti Wisepilot navigaciju koju možete besplatno koristiti 30 dana, a potom ju je potrebno platiti. Tu su još i aplikacije za društvene mreže Facebook i Google+ te FM radio, TrackID i još mnogo toga.

Kamera
Sony Xperia P dolazi s 8 MP kamerom i LED bljeskalicom. Budući da Sonyjevi modeli već tradicionalno dolaze s najboljim kamerama na tržištu od Xperije P nismo očekivali ništa manje. Treba reći da kvaliteta fotografija spada u rang najboljih koje smo do sada vidjeli na mobilnim telefonima, zapravo jednake kvalitete kao na modelu Xperia S koji je u ovom segemntu postao paradigma.
Iako bismo danima mogli diskutirati i uspoređivati fotografije snimljene najnovijim Xperia modelima i onima snimljenim iPhoneom 4S, naše mišljenje je da Sony odnosi pobjedu. Naravno, razlika u kvaliteti nije toliko velika da bi bila presudna, što opet ovisi o željama i zahtjevima svakog pojedinog korisnika.
Također, Sony Xperia P nudi i mogućnost snimanja 3D panoramskih fotografija. S obzirom na samu prirodu i nesavršenost ove tehnologije slike neće biti baš prekrasne, ali naravno, kratkim vježbanjem i privikavanjem pokreta kvalitetu svakako možete popraviti. Slijedi primjer nekoliko fotografija. Zadnja u nizu snimljena je u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru ova moćna kamera ima mogućnost snimanja Full HD videa, dakle 1080p (1920x1080 točaka) i to pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi (fps). Na raspolaganju vam je kontinuirani autofokus, mogućnost snimanja videa u manjim rezolucijama i digitalna stabilizacija. Primjerak 1080p videa slijedi:


Baterija


U uobičajenim uvjetima, kada je aktivna internetska veza i sinkronizacija jednog mailboxa te uz razumnu upotrebu ostalih funkcija uređaja baterija bi trebala bez problema izdržati od ujutro do navečer. Svako pretjerivanje u korištenju bilo koje funkcije osim poziva dovodi vas u rizik da vam se isprazni prije vremena. 1305 mAh za uređaj s dvojezgrenim procesorom možda i nije najbolje rješenje, jer imajući u vidu dimenzije kućišta mogla se ugurati i baterija većeg kapaciteta.

Zaključak


U najnovijoj Xperia liniji uređaja, Sony Xperia P sa svojim 4,0-inčnim zaslonom smjestio se točno u sredinu između 3,5-inčne Xperije U i 4,3-inčne Xperije S. Vidjeli smo da s ova dva modela dijeli i potpuno isti dizajn. U konkurenciji s drugim uređajima slične veličine, Sony Xperia P svakako se ističe relativno povoljnom cijenom i s obzirom na druge hardverske karakteristike predstavlja izvrstan omjer uloženog i dobivenog.
Za otprilike 2700,00 kuna, koliko Xperia P košta u slobodnoj prodaji, dobivate uređaj s dvojezgrenim procesorom i vrhunskom kamerom. Nedostatak podrške za memorijske kartice mnogima bi mogao zasmetati, no 16 GB (cca 13 dostupno korisniku) interne memorije trebalo bi zadovoljiti prosječnog korisnika kome je ovakav tip uređaja i namijenjen.
Relativno zastarjela verzija Androida (Gingerbread) ne bi trebala biti presudan faktor jer je ICS nadogradnja praktički iza ugla.