Recenzija: Sony Xperia P

Nakon što smo nedavno recenzirali Xperia S, prvi Sonyjev uređaj iz najnovije linije, stiže nam i njegov mlađi brat Sony Xperia P. Ovaj potonji predstavlja sredinu jer nam na test upravo stiže i Sony Xperia U, najmanji uređaj iz nove Xperia obitelji. Sva tri uređaja u ovoj seriji prate istu dizajnersku notu i da nema razlike u veličini bilo bi jako teško pogoditi o kojem se pojedinačno radi.

Osnovne krakteristike

– Dimenzije: 122 x 55,9 x 10,5 mm

– Masa: 120 grama

– Zaslon: 4,0 LCD Sony BRAVIA engine, WhiteMagic, rezlucije 940 x 560 i 275 ppi

– Procesor: Dvojezgreni Cortex A9 takta 1 GHz

– Grafički procesor:  Mali 400MP

– RAM: 1 GB

– Interna memorija 16 GB

– Kamera: 8 MP

– OS: Android 2.3 Gingerbread

– FM radio

– Baterija: 1305 mAh

Nedostaci:

– Stara verzija Androida

– Nema utor za memorijske kartice

– Micro SIM

Dizajn i kućište

Sony Xperia P, kao i mnogi uređaji drugih proizvođača u zadnje vrijeme, također donosi tzv. unibody iliti jednodjelnu konstrukciju kućišta koja u osnovi rezultira čvrstoćom i kompaktnošću. Iz ovog razloga Sony Xperia P djeluje prilično čvrsto, no izmjenjiva kapica na donjem dijelu kućišta malčice kvari ukupni dojam. Naime, budući da se radi o izmjenjivom dijelu nije problem zapaziti da lagano „odstupa“ od cjeline , tj. da se radi o “stranom tijelu”.

Slično kao kod starije sestre Xperije S i ovdje nalazimo prozirni dio između kapice i ostatka kućišta na kojem su oznake kapacitivnih tipki, no kod ovog modela to su zaista tipke koje reagiraju na dodir, dok se kod Xperije S prave tipke nalaze neposredno iznad tih oznaka.

Kockasti dizajn ne donosi visoke ergonomske standarde, ali je zato vrlo atraktivan. Budući da je Sony/Sony Ericsson oduvijek bio poznat po dobrom dizajnu, nema sumnje da će Xperia P privući publiku sa smislom za estetiku.

Gornji dio desnog boka na kojem se inače nalaze tipke za uključivanje i/ili podešavanje glasnoće, na ovom su modelu malo pomaknute prema dolje jer se na vrhu nalazi vanjski zvučnik, što je pomalo čudno. Donji dio desnog boka uređaja kod Sonyjevih uređaja tradicionalno zauzima fizička tipka za kameru što je u dašnje vrijeme prava rijetkost. Lijevi bok sadrži micro USB i micro HDMI portove te otvor za micro SIM karticu. Stražnji dio rezerviran je za kameru te LED bljskalicu iznad nje.
Za razliku od nekig drugih modela gdje leća kamere doslovno strši, na ovom je uređaju uvučena i time manje podložna potencijalom očtećenju.

Zaslon

Sony Xperia P dolazi s LCD Mobile BRAVIA Engine 4,0 inčnim zaslonom u rezoluciji 960 x 540 točaka, dakle sličnoj onoj koju pakiraju iPhone 4 i 4S. Ipak, s obzirom da je na ovom uređaju zaslon nešto veći nego kod iPhonea gustoća točaka iznosi otprilike 275 ppi. Ono što je na ovom LCD-u novo jest tehnologija nazvana “WhiteMagic” koja uz uobičajeni crveni, zeleni i plavi subpiksel u matrici ima i i jedan bijeli, što donosi jasniji prikaz i bolje osvjetljenje svijetlih površina uz manju potrošnju energije. Također, WhiteMagic sa sobom donosi i poseban softver koji regulira dva načina rada zaslona. Na vanjskom svjetlu osvjetljenje dobiveno WhiteMagicom nešto je jače nego što je to slučaj u zatvorenom prostoru.
Nadalje, iz Sonyja poručuju da prilikom prikaza bijele boje WhiteMagic zasloni troše do 50% manje energije od većine ostalih zaslona. Ovo se posebice odnosi na prikaz pozadine web stranica i sličnog “praznog” sadržaja.

Ergonomija

Rukovanje uređajem ne zahtijeva posebno privikavanje i unatoč oštrim rubovima Xperia P je dovoljno ugodna za svakodnevno korištenje. Možda je važno napomenuti da će osoba s prosječno velikim rukama bez ikakvih problema palcem dosegnuti suprotni kut zaslona. Naravno, ovo vrijedi za slučaj kada uređaj držite jednom rukom i ne treba se bojati da će pri tom ispasti na pod. Upravljanje jednom rukom moguće je doslovno kod svih radnji, što znači da ćete u okomitom načinu rada bez ikakvih problema napisati poruku, pronaći kontakt ili obaviti poziv.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT