Android Recenzije

Samsung Galaxy A3 - Recenzija

Samsung Galaxy A3 Recenzija

Kažu da je lakše doći do vrha, nego se tamo zadržati. To najbolje znaju u Samsungu jer su proteklu godinu obilježili drastičnim padom dobiti, koji bi, ako se nastavi, vremenom mogao dovesti u pitanje njihovu vodeću poziciju na tržištu smartfona. Kako bi se odmaknuo od jeftine konkurencije, Samsung se strateški okreće prema kvaliteti izrade i novim materijalima, pa je tako nedavno lansirao seriju Galaxy A, kojom se ujedno okreće i od vlastite plastične prošlosti.

Kao najmanji model iz ove nove serije, stiže nam Samsung Galaxy A3, s 4,5-inčnim Super AMOLED zaslonom, Snapdragon 410 procesorom, 16 GB interne memorije, podrškom za LTE mreže, 8 MP kamerom i 5 MP prednjom kamerom. Detalji i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

130.1 x 65.5 x 6.9 mmMasa

110 gramaZaslon

4,5″ S-AMOLED 960 x 540, 244 ppiSoC

Qualcomm Snapdragon 410CPU

4x Cortex-A53, 1,2 GHzRAM

1,5 GBInterna memorija

16 GBMicro SD

do 64 GBPovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC3G

Da4G

DaOS

Android 4.4 KitKatKamera

8 MP/1080pPrednja kamera

5 MP/1080pBaterija

1900 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Kvaliteta izrade

Relativno mala rezolucija zaslonaIzbor materijala

Barterija nije izmjenjivaVrlo dobra kamera

Ne podržava USB on-the-go
CijenaDizajn i kućište


Galazya3 dizajn

Već smo u recenziji Galaxya A5 utvrdili da se osnovne dizjanerske smjernice kod Samsungovih modela nisu mijenjane godinama, tako da isto vrijedi i za A3, koji je po izgledu zapravo samo umanjeni A5.

Konstrukcija kućišta je također preuzeta s većeg modela, što znači da imamo metalni okvir, obojen u boju ostatka kućišta, no matirana poleđina ipak daje nešto drukčiju nijansu, a možemo ju nazvati i brušenom. Nijanse se mijenjaju ovisno o kutu pod kojim pada svjetlo.

columns="4"

Ne treba zaboraviti ni iznimno malu masu od samo 110 grama, što je izniman rezultat kad u obzir uzmemo metalno kućište. Ukupan dojam prilikom držanja u ruci je izvrstan i uređaj zaista djeluje profinjeno, čemu pridonosi i decentni odsjaj na samim rubovima, oko fizičkih tipki i leće kamere.

Na dnu nalazimo uobičajenu Home tipku i dvije kapacitivne s mogućnošću podešavanja trajanja pozadinskog osvjetljenja. Kontrola zvuka i tipka za uključivanje se nalaze na uobičajenim mjestima. Na desnom se boku nalaze i dvije ladice u koje umećemo nano SIM, odnosno microSD memorijske kartice.

Zaslon


Kaš to je već rečeno, Samsung Galaxy A3 krasi 4,5-inčni Super AMOLED zaslon s rezolucijom od 960 x 540 točaka. Na 4,5” dijagonali ovo daje gustoću od 245 ppi, što nije za pohvalu s obzirom na cjenovni razred u kojem se uređaj nalazi. I dok se kod nekih modela pretjeruje s nerazumno visokim rezolucijama, ovdje imamo nekakvu vrstu štednje. Dakle, malo balansiranja kod planiranja projekata ne bi škodilo.

Nije da nam je 245 ppi malo, ali smatram da se u ovu cijenu sasvim sigurno moglo ugurati 720p panel, a to bi inače izvrsnom AMOLED zaslonu dalo tako potrebnu točku na “i”. S druge strane, matrica je RGB, što će donekle “popraviti” oštrinu teksta, a sam zaslon je presvučen najnovijom, četvrtom generacijom Gorilla Glass zaštitnog sloja.

Hardver, performanse i povezivanje


Hardverska osnova na Galaxyju A3 ne razlikuje se od od one na većem bratu. Dakle, imamo isti Qualcommov Snapdragon 410 procesor s četiri Cortex-A53 jezgre koje kucaju na taktu od 1,2 GHz, a društvo im čini Adreno 306 grafički koprocesor. Ipak, količina RAM-a je manja i iznosi 1,5 GB, a kod dual SIM verzije samo 1 GB.

Znači, imamo osrednju konfiguraciju koja nije namijenjena zahtjevnijim korisnicima, premda će bez poteškoća pokretati većinu aplikacija. Naravno, igrivost zahtjevnijih igara neće biti na razini koju nude objektivno jači procesori i veće rezolucije zaslona, ali će one manje zahtijevne raditi besprijekorno. Spomenimo i podršku za rad u 64 bita koja će biti od koristi tek nakon što Google predstavi, a Samsung implementira 64-bitni Android operativni sustav.

Interna memorija ima kapacitet 16 GB, od čega je oko 12 dostupno krajnjem korisniku, a ako vam to nije dovoljno, A3 nudi i mogućnost korištenja microSD memorijskih kartica do 64 GB kapaciteta.

Što se tiče samog funkcioniranja uređaja, prijema signala, telefonskog razgovora i sl., nikakvih prigovora nemamo. Zvuk u slušalici je visoke kvalitete, premda ga ne možemo svrstati među najglasnije, a slično je i s vanjskim zvučnikom.

Uređaj se povezuje na uobičajene načine. Imamo 2G, 3G i 4G mreže, WiFi i sve njegove izvedenice, NFC, ali ne i USB on-the-go, koji je netragom nestao iz Galaxy A serije, isto kao i MHL.

Softver i sučelje


U ovom dijelu nema iznenađenja. Imamo stari dobri Android 4.4 KitKat, začinjen tradicionalnom Samsungovom nadogradnjom sučelja TouchWiz, tj. njegovom najnovijom verzijom koja, uz uobičajene mogućnosti, podržava i izmjenu tema s različitim setovima ikonica.

Kao i na Galaxyju A5, sučelje je prilično fluidno i čini se da je malo brže u odnosu na prethodne generacije, za što je vjerojatno zaslužna bolja optimizacija softvera, tj. bolje usklađivanje s hardverom. Imamo uobičajene mogućnosti dodavanja prečica aplikacija, widgeta i mapa na početni zaslon, a tu je i "Breifing" koji se ponaša kao krajnji lijevi. Već smo u prethodnim recenzijama konstatirali da od njega nema veće koristi, barem dok se ne lokalizira ili uvede jednostavno dodavanje vlastitih izvora.

columns="6"

Na uređaju nalazimo i uobičajene aplikacije koje dolaze sa Samsungovim modelima, kao npr. Flipboard i Dropbox, a imamo i Samsungovu Galaxy Apps trgovinu aplikacijama. Pohvalno je što je Samsung ovdje odustao od mnogih vlastitih bloatware aplikacija, koje smo inače sustretali na praktički svim njihovim modelima, a ukoliko ih baš želite koristiti, uvijek ih možete instalirati is spomenute Galaxy Apps trgovine.

Galerija je donekle pojednostavljena u odnosu na prijašnje Samsungove modele i nudi uobičajene mogućnosti osnovnog uređivanja, ali više ne podržava prikaz fotografija s online servisa, odnosno društvenih mreža. Video player će pokrenuti većinu video formata, ali ako ćete video gledati malo češće, svakako instalirajte neku od alternativnih aplikacija. Imamo i uobičajeni glazbeni svirač i FM radio.

Kamera


Samsung Galaxy A3 dolazi s 8 MP primarnom i 5 MP sekundarnom kamerom. Uz primarnu, na stražnjoj se strani nalazi i prilično snažna LED bljeskalica. Sučelje kamere je otprije poznato i donosi sljedeće načne snimanja: automatsko, panorama, selfie stražnjom kamerom, kontinuirano okidanje, HDR, noćno, kreiranje GIF-ova, kombinacija slike i zvuka, te snimanje brzih objekata. U postavkama je moguće podešavati vrijednost ekspozicije, ISO osjetljivost, balans bijele boje, mjerenje svjetla i uključiti samookidač. Raspon veličine fotografija je prilično velik i omogućuje snimanje od 2,4 MP do 8,0 MP. Kod videa možete birati između 480p, 720p i 1080p rezolucija. Prednja 5 MP kamera je orijentirana na selfije. Dolazi sa lećom koja na kratkim razdaljinama pokriva kut od 110 stupnjeva, što će olakšati snimanje grupnih autoportreta.

columns="4"

Što se kvalitete fotografija tiče, one su na vrlo visokom nivou. U idealnim uvjetima imamo prilično veliku količinu detalja i vjeran prikaz boja, no dinamički raspon je na nešto nižoj razini nego što smo očekivali. Oštrina je također vrlo dobra, premda je za dobivanje što oštrije slike ponekad potrebno dodatno fokusirati, posebice u slabijim svjetlosnim uvjetima. Kako osvijetljenost ambijenta pada, tako raste količina šuma, no ne toliko koliko smo očekivali. U mraku će vrlo jaka bljeskalica dobro osvijetliti ambijent i osiguirati vrlo kvalitetne i bistre fotografije, no vrijeme fokusiranja će se malo produljiti.

 Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.[responsive_youtube 3NakC9WUUXg]

Baterija


Kao i model A5, Samsung Galaxy A3 dolazi s intergiranom baterijom, dakle njezinu je izmjenu moguće izvršiti samo u servisu. Kapacitet iznosi 1900 mAh, što nije puno, ali zahvaljujući štedljivom procesoru i maloj rezoluciji zaslona, problema s autonomijom neće biti.

Dapače, prosječno zahtijevnom korisniku baterija bi mogla izdržati i više od jednog dana u uvjetima kada je uređaj stalno spojen na intetnet s aktivnom sinkronizacijom dvaju Google računa, pola sata razgovora, cca. sat vremena surfanja/mailova/Facebooka i isto toliko reprodukcije video sadržaja.

Ovi rezultati mogu varirati, ovisno o mnogim drugim faktorima, a ako u jednadžbu ubacite učestalo igranje igara, računajte da će vam punjač zatrebati i prije završetka dana.

Zaključak


IMG_2249

Tamo gdje drugi napadaju dumpigom, ugradnjom jeftinijih komponenti i općenito smanjivanjem troškova proizvodnje, Samsung odgovara metalnim kućištem, pojačanom kvalitetom, superiornom tehnologijom izrade zaslona, odličnom kamerom i možda najvažnije, prestižom.

Za iznos od 2800 kuna, koliko košta slobodan uređaj, moguće je kupiti hardverski kud i kamo jači model, pa iz tog razloga ne možemo reći da je Galaxy A3 namijenjen zahtjevnijim korisnicima. No, zato će svakako zadovoljiti one prosječno zahtijevne kad su u pitanju performanse i natprosječno zahtijevne kad su u pitanju izgled, profinjenost, kvaliteta izrade i opći dojam.