Samsung Galaxy Note 10+ mjesec dana kasnije [Osvrt]

Nakon godinu dana, riješio sam se iPhonea XS Max, i kao sekundarni smartfon ponovno koristim jedan Samsung. Naravno, ne bilo koji Samsung, već Galaxy Note 10+. Nakon inicijalne recenzije, odlučio sam Samsungu dati još jednu šansu (Note 9 sam preskočio), a Note 10+ mi je u tom trenutku zapeo za oko upravo zbog dobrog iskustva prilikom isprobavanja testnog modela. Ovdje napominjem da kao primarni uređaj koristim OnePlus 7 Pro.

Možemo sada diskutirati o tome je li Note 10+ najbolji, ima li najbolju kameru, najbolje ovo, najbolje ono, no bilo kako bilo, činjenica je da odgovara mojim potrebama. Moram priznati da sam kalkulirao uzeti Note 10+ ili čekati Huawei Mate 30 Pro, no s obzirom da je već tada bilo izvjesno da potonji neće doći u prodaju na europskom tržištu, odlučio sam se za Note. Istini za volju, Huawei zapravo i neće biti problem nabaviti putem kineskih webshopova, tako da ni naknadni prelazak na njega nije isključen.

Note 10+ me u startu osvojio svojim dizajnom i općenito veličinom zaslona, odnosno iskoristivog prostora, ali ne treba zanemariti još jedno smanjivanje stupnja zakrivljenja zaslona, tako da je donekle ergonomičniji od prethodnika. Aura Glow pozadina testnog primjerka, iako impresivna, nije me se pretjerano dojmila, tako da sam za sebe izabrao bijelog, nakon čega sam, sukladno tradiciji, s eBaya instantno naručio 10 prozirnih tankih silikonskih maskica. Ove ga maskice podebljaju minimalno, ali ga učine prihvatljivim za rukovanje, što bez njih zbog klizavosti predstavlja prilično velik ergonomski problem, ali i sigurnosni izazov.

Druga stvar koja mi je jako bitna je 256 GB interne memorije u početnom modelu. Uz to ide i suludih 12 GB RAM-a, što je 50% više od radne memorije na mom laptopu. Nisam siguran jesam li do sada ovaj potencijal uspio iskoristiti, ali je uvijek dobar osjećaj imati višak snage u rezervi.

Jedan od razloga zašto me Note 10+ zaintrigirao je i novi DeX sustav, koji putem priloženog USB kabla omogućuje pregled kompletnog sadržaja i pokretanje aplikacija uređaja na zaslonu vašeg računala.

No ipak, ovaj dio me na koncu nije toliko impresionirao, odnosno nije me zadovoljio u mjeri u kojoj sam očekivao, budući da drag & drop način prebacivanja datoteka baš i ne radi kako bi trebao. Naime, prebacivanje sadržaja s računalo na mobitel radi normalno, ali ne i obrnuto, dakle kao i na testnom uređaju, a u kombinaciji s Mac računalom često se zna dogoditi da DeX aplikacija putem pop-up prozora traži dodatnu instalaciju Samsung Smart Switch ili Android file transfer aplikacija, iako realno ne služe ničemu, odnosno za sam rad DeX-a nisu neophodne.

Što se softvera tiče, privikavanje na novi One UI nije uopće bilo teško. Odlično je koncipiran, a sučelje je dovoljno brzo, odnosno po tom pitanju se ne razlikuje previše od onog na OnePlusu 7 Pro. Istina, mrvicu je sporije, i ako oba uređaja paralelno koristite na dnevnoj bazi, razliku ćete primijetiti, no ona je daleko od presudne. S druge strane, Samsung u postavkama dozvoljava isključivanje animacija, što Note 10+ pretvara u pravog brzinskog monstruma. Prebacivanje iz jedne aplikacije u drugu ili vraćanje na početni zaslon događa se instantno, ustvari toliko brzo da ponekad pomislim kako iz aplikacije izađem i prije nego pritisnem back tipku. Ovakav način rada se nekome možda neće svidjeti, jer baš i nije najuglađeniji, ali je svakako iznimno brz.

Što se kamere tiče, ona mi osobno nije presudan faktor, tako da po tom pitanju ne tražim savršenstvo. Služi svrsi otprilike jednako kao ona OnePlusu 7 Pro, dakle proizvodi izvrsne fotografije i video, no vidjeli smo da je konkurencija po pitanju digitalnog povećanja odavno odmakla korak dalje, a isto vrijedi i za noćne snimke. Neke glasine sada sugeriraju kako veći skok u mogućnostima kamere tek predstoji, i to na modelu S11, a posljedično tome i na nasljedniku ovog Notea.

Baterija mi uvijek izdrži cijeli dan, što je i razumljivo s obzirom da koristim dva uređaja paralelno, a odlična novost je 25W brzi punjač, koji Note10+ napuni čak i brže nego 30-watni OnePlus 7 Pro. Ovo je standard kojeg sam od Samsunga dugo čekao, i sada mogu reći da sam po tom pitanju napokon zadovoljan.

S druge strane, vidjeli smo da mnogi kineski proizvođači po ovom pitanju napreduju znatno brže, a Samsung tu samo hvata korak. Dakle, ukoliko želi ostati na čelnoj poziciji, morat će brže reagirati i više ulagati u istraživanje i razvoj, ne samo po pitanju punjenja, već općenito.

Što se S-Pen olovke tiče, dogodila se u neku ruku očekivana stvar. Nakon godinu dana izbivanja, jednostavno sam se odvikao od nje i sada ju ne koristim toliko često kao prije. Čak ni za pisanje zabilješki, a kamoli za udaljene geste koje smo već u recenziji okarakterizirali kao gimmick. Nisam čak ni siguran koliki postotak kupaca S Pen olovku uopće koristi za okidanje selfija, što je bilo omogućeno već na Noteu 9, ali to ne znači da vam povremeno ne može poslužiti.

Usprkos nekim manama i mušicama, ukupan dojam je izvrstan. Uređaj čak i u spomenutoj silikonskoj maskici izgleda atraktivno, veliki zaslon s izvrsnim prikazom omogućuje ugodan rad s mailovima, pa čak i s Office dokumentima, a jedino zbog izrazito pravokutnog dizajna ne mogu reći da idealno leži u ruci. Naime, S10+ ili OnePlus 7 Pro zbog svojih zaobljenijih kutova su po tom pitanju više ergonomični i ugodniji za rad jednom rukom, no s druge strane, kupci Notea znaju da on ne nudi kompromise, tako da će ovu stavku rado žrtvovati ostale vrline koje donosi.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT