Samsung Galaxy Note 8 – je li ispunio očekivanja? [Osvrt]

Dok čekamo prve recenzije i naš testni primjerak, idemo malo proanalizirati situaciju oko jučer predstavljenog Samsunga Galaxy Note 8. Dakle, napokon je stigao izravni nasljednik Notea 4, koji je izašao prije čak tri godine, jer Note 5 nije bio dostupan u Europi, dok je priča sa sedmicom završila kako je završila (šestice nije bilo jer su u Samsungu praznovjerni). Ovdje ću usput spomenuti da je na mom Noteu 5, kojeg sam prije malo manje od 2 godine kupio u Hong Kongu, prije mjesec dana krepala matična.

Mnogi fanovi i vjerni korisnici Note serije s velikim su nestrpljenjem očekivali novu generaciju, no jesu li dočekali ono što su priželjkivali?

Krenimo redom. Već na prvi pogled vidljivo je da je Note 8 u dobroj mjeri prepakirani Galaxy S8 Plus, sa zanemarivo većim zaslonom i manje zaobljenim kutovima, koji su inače jedna od karakteristika Note serije.

Sudeći po slikama, Note 8 je izvrsno dizajniran uređaj s prednje strane i ako ga gledate s boka, ali čarolija nestaje već pri prvom pogledu na poleđinu. Sam modul dvostruke kamere dizajnerski nije najbolje riješen, a izgled dodatno nagrđuje nesretni čitač otisaka prstiju. Već na S8 i S8 Plus smo vidjeli da je ovakva pozicija nebulozna, a sada će ga vjerojatno biti još nespretnije dohvatiti, budući da je zbog dvostruke kamere dodatno pomaknut od centra. S pozitivne strane, između njega i modula kamere nalazi se bljeskalica, a to će smanjiti vjerojatnost slučajnog dodirivanja prstom, tj. prljanja leće.

Novost je dvostruka kamera, prvi puta ugrađena u jedan Samsungov flagship. Trik s uskokutnom kamerom koja donosi optičko povećanje već je viđen u mnogim uređajima, i bilo je samo pitanje vremena kad ćemo ga ugledati na Samsungu. Ono što je novo je optička stabilizacija spomenute uskokutne kamere. Naime, iPhone 7 Plus i svi ostali uređaji s ovakvim konceptom kamere stabilizaciju imaju samo na širokokutnoj, tako da će ova karakteristika svakako donijeti veću kvalitetu. Koliko točno, vidjet ćemo kad stigne na test.

Budući da je Note 7 povučen prije nego što je u Hrvatskoj počela prodaja, malo ljudi je imalo prilike vidjeti novi S Pen. Naime, u recenziji spomenutog uređaja utvrdili smo da je vršak olovke, tj, onaj dio koji dodiruje zaslon, osjetno tanji od onog na Noteu 5 (i Noteu 4), što znači da je dodatno povećana preciznost pisanja, odnosno ostavljanja tragova po zaslonu, a to je svakako velika prednost. Oni koji su čak i malo koristili olovku, znaju o čemu pričam.

Ono što mi se ne sviđa je manji kapacitet baterije nego na S8 Plus. S obzirom da je prethodnik s tržišta povučen upravo zbog problema s baterijom, Samsung se vjerojatno htio dodatno zaštiti i povući još jedan sigurnosni potez.

Nova generacija procesora je očekivana, ali ono što nismo očekivali je povećanje RAM-a na 6 GB. Prilikom predstavljanja S8, u Samsungu su tvrdili da je 4 GB sasvim dovoljno, s čime smo se složili, a slažemo se i dalje. Sada su očito popustili pritiscima koje su nametnuli drugi proizvođači, a ne treba zanemariti ni trendove koje nameće sada vrlo zahtjevno kinesko tržište. Dakle, 6 GB RAM-a vam vjerojatno ne treba, ali je očito postalo standard ispod kojeg se više nitko neće usuditi ići. Osnovni model sa 64 GB interne memorije također je očekivan, kao i utor za memorijske kartice.

I na kraju cijena. 7699 kuna zaista je nešto što nismo očekivali. Čitavih 900 kuna više od S8 Plus kad je stigao u prodaju. Treba li uopće spominjati da S8 Plus sada možete nabaviti i za manje od 6000 kuna? Vrijede li S Pen, zanemarivo veći zaslon, dvostruka kamera s već viđenim trikovima razlike u cijeni (doduše dodatno stabilizirana), na svakom je da sam procijeni. Vjerni fanovi Note serije, kao i svi oni naviknuti na prednosti S Pen olovke (među koje ubrajam i sebe), reći će da ona nema cijenu ako vam stvarno treba i ako znate iskoristiti sve njezine prednosti

Međutim, ono što mene osobno ovdje mori je jučerašnje obraćanje Samsungovog šefa upravo ovom dijelu populacije. Rekao je da Note ne bi bio to što je bez njih, vjernih korisnika, dakle kupaca, i od srca im je zahvalio. Možemo prihvatiti emocionalni moment šefa Samsungove mobilne divizije, kao i pokoju suzu radosnicu, ali baš zato nas nije trebao kazniti višom cijenom, zar ne? Iako je kupcima Notea 7 odobren popust za kupnju osmice, doduše samo u SAD, ovako visoka cijena je vrlo brzo posušila i moje suze uzbuđenice.

No da ne bismo previše pričali u prazno, svakako ćemo pričekati na nam stigne testni primjerak i konačni sud dati u recenziji, kao i svaki put do sada. Bilo kako bilo, Note 8 je trenutno najkompletniji smartfon na tržištu koji nema izravnu konkurenciju, a kako će ga publika prihvatiti, vrijeme će pokazati. Isto tako ne treba zanemariti ni skori dolazak najljuće konkurencije – nove generacije iPhonea, koja će također donijeti «beskrajni» zaslon i mnoge novotarije, tako da bi mnogi potencijalni kupci Notea 8, ili barem onaj dio koji nemari za S Pen olovku, mogli pričekati s odlukom.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]