Samsung Galaxy Note 9 vs. Samsung Galaxy Note 8 [Usporedba]

Nakon detaljne recenzije Notea 9, evo i kratke usporedbe s njegovim prethodnikom – Noteom 8. U ovom tekstu ćemo proanalizirati njihove razlike i pokušati odgovoriti na pitanje isplati li se riješiti starog i prijeći na novi model. Kao što ste već u recenziji Notea 9 mogli vidjeti, radi se realno najvećem međugeneracijskom skoku u Note seriji do sada, budući da su prethodni modeli sporije napredovali.

Dizajn

Note 9 je definitivno preuzeo dizajn od Notea 8, barem ako gledamo s prednje strane i bokova, dok je straga vidljiva razlika u poziciji čitača otisaka prstiju, koja je sada logičnija. Na osmici se često znalo dogoditi da umjesto čitača pritisnem kameru i tako je zamastim, što bi kasnije loše utjecalo na fotografiju. Znači, ako su vam fotografije s Notea 8 bile zamućene, postoji vjerojatnost da se to događalo upravo zbog prljave leće.

U obzir valja uzeti i novu paletu boja, koja također spada u domenu dizajna. Tako je pored standardno crne, ove godine u ponudi plava (u kombinaciji sa žutom olovkom), ljubičasta i smeđa. Dakle, ako vas brine da netko ne bi pomislio kako imate stari Note, možda je dobro razmisliti o jednoj od novih boja kućišta.

Dimenzije i ležanje u ruci

Note 9 je za 0,6 mm kraći, 1,6 mm širi i 0,2 mm deblji od Notea 8, što na prvi pogled nije primjetno, ali ako ste osmicu koristili dulje vrijeme, razliku ćete osjetiti nakon malo igranja s devetkom. Također, Note 9 je sa svojih 201 grama za 6 g teži od osmice, što možemo smatrati zanemarivim.

Zaslon

Kao nebrojeno puta do sada, Samsung je dokazao da je u stanju poboljšati kvalitetu zaslona top modela, ne samo jednom godišnje, već dvaput. Tako Note 9 dolazi s vidljivo boljim zaslonom od Notea 8, a razlika se primijeti u dubini boja i svjetlini na danjem svjetlu. Ovo ga čini trenutno najboljim zaslonom na tržištu smartfona, što je dokazao i najveći autoritet kod testiranja zaslona – DisplayMate.

Hardver

Logično je da nova generacija uređaja donese i novu generaciju procesora, pa je tako i u ovom slučaju. Note 8 pokreće Exynos 8895, dok u Noteu 9 kuca Exynos 9810. Oba procesora rade u 10 nm procesu, ali je ovogodišnji brži i nudi objektivno bolje performanse. Mala je vjerojatnost da ćete razliku osjetiti u svakodnevnom radu, kao i kad je u pitanju RAM, jer obojica nude 6 GB, osim ako se kod devetke odlučite za skuplju verziju s 8 GB RAM-a.

Razliku ćete definitivno primijetiti kad je interna memorija u pitanju, jer početni model Notea 9 dolazi sa 128 GB, a u ponudi je i 512 GB verzija. Ovo sada baca sjenu na sve ostale uređaje na tržištu, jer su i najskuplji do sada započinjali sa 64 GB. Za očekivati je da će i drugi proizvođači slijediti ovaj trend, pa tako 128 GB postaje novi standard.

S Pen

Nakon sedam godina pasive, Samsungova S Pen olovka postala je aktivna. U svim dosadašnjim generacijama Notea, služila je za pisanje po zaslonu, a sada je dobila Bluetooth i malenu baterijicu, zbog čega ju možete koristiti kao daljinski upravljač za glazbeni svirač, pauziranje i pokretanje YouTube videa, listati galeriju, pa čak upravljati i PowerPoint prezentacijama. Olovka je sada nešto dulja i teža, što ju čini ergonomski bolje koncipiranom.

Kamera

I jedan i drugi model raspolažu s dva 12 MP senzora na poleđini, opremljena optičkom stabilizacijom, no novost kod Notea 9 je promjenjivi, odnosno prilagodljivi otvor blende, što je kameru mobitela za još jedan korak približilo klasičnim fotoaparatima. Rezultat je logičan korak naprijed u kvaliteti fotografija. Ovo je, naravno, evolucijski, a ne revolucijski pomak, tako da treba prilagoditi i očekivanja.

Tu je i novi AI sustav za lakše prepoznavanje scena i motiva, a najzanimljivije je svakako Super Slow Motion snimanje videa, koje na Noteu 8 nismo imali, a u odnosu na S9+ donosi dvostruko dulje trajanje. Ako ste do sada oklijevali s ovakvom vrstom zabave, na Noteu 9 ćete ju definitivno zavoljeti, ne samo zato što je takav video sada gledljiv, nego jer je i upravljanje jednostavnije. Ovakav video možete odmah uređivati na samom uređaju, a mogućnošću dodavanja glazbene pozadine. Velike razlike u kvaliteti fotografija, naravno, nema, osim možda u najsitnijim detaljima kod noćnih snimki.

Vidljive razlike u kvaliteti fotografija, naravno, nema. Možemo govoriti o različitom balansu bijele u automatsdkom načinu i eventualno najsitnijim detaljima kod noćnih snimki. Slijedi primjer zumiranih detalja u najlošijim svjetlosnim uvjetima (bez bljeskalice), iz kojih je vidljiva ta minorna razlika. Usporedba fotografija u boljim uvjetima jednostavno nema smisla.

Baterija

4000 mAh u Noteu 9 vidljivo je više od 3300 na Noteu 8, zbog čega je logično očekivati i dulju autonomiju. Na našem testu se pokazalo da to produljenje u pravilu iznosi između 15 i 20%, ovisno o situaciji i cijelom nizu faktora. Ovo je svakako jedan od pomaka nabolje, što definitivno treba uzeti u obzir prilikom odabira, odnosno odluke o kupnji.

Zaključak

I sad pitanje svih pitanja: isplatili se Note 8 zamijeniti za Note 9? Kao i svaki put, moramo se ograditi, jer je isplativost relativan pojam i individualne je prirode. U igri je niz faktora, od budžeta kojim raspolažete, prihoda, vrijednosti, odnosno stanja u kojem se nalazi vaš Note 8 kojeg biste eventualno prodali. Ako vam financije nisu prepreka, prelaskom na devetku svakako ćete biti zadovoljni, jer kao što smo vidjeli, radi se prilično velikom skoku između samo dvije generacije.

Novi Note objektivno nema nijedan nedostatak u usporedbi sa starim, već samo prednosti, i to ne baš male: osjetno jaču baterija, vidljivo bolji zaslon, S Pen olovku s proširenim funkcijama i objektivno bolju kameru sa širim spektrom mogućnosti. Istina, tu je i novi procesor, ali treba imati na umu da će se veći skok na ovom polju dogoditi tek dolaskom Galaxyja S10, koji će vjerojatno donijeti 7nm tehnologiju, budući da je Huawei svog konja za utrku na 7 nanometara već predstavio.

Ponudu obaju modela pogledajte na mobis.hr: Note 8 i Note 9

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT