Samsung Galaxy S5 ima najbolji zaslon na tržištu?

SAMOLED S5

Još od prvog Galaxya S, AMOLED zaslon stekli su veliku popularnost. Teoretski beskonačno duboka crna, odlični kutovi vidljivosti i žarko zasićene boje obilježile su Samsungove perjanice. Izuzetak nije ni novi Galaxy S5, a renomirani tester zaslona Display Mate tvrdi kako je upravo zaslon najnovijeg S5 najbolji kojeg su ikada vidjeli.

U odnosu na prethodnika, zaslon je svjetliji, ima manju refleksiju, bolje kutove vidljivosti, bolji kontrast i pri svemu tome troši manje energije.
Najveća svjetlina zaslona je 351 nita, što je 22% više nego kod Galaxyja S4, i 13% više nego kod Notea 3, a pri istom osvjetljenju troši čak 18% manje energije. Na danjem svijetlu pod suncem, refleksija je pala na svega 4.5%. Usporedbe radi, LCD bi trebao imati svjetlinu od gotovo 700 nita kako bi postigao jednaku vidljivost na suncu, a o potrošnji pri tolikoj svjetlini bespredmetno je govoriti.
Dok je vidljivost pri danjem svjetlu bila manji problem, veća je bila višak svjetline u mraku. Ovoga puta novi zaslon dolazi sa "Super Dimming" opcijom koja omogućuje smanjenje osvjetljenja na svega 2 nita.

Statistički gledano, S5 u odnosu na S4 ima 2% manje piksela po inču, no golim okom to je nemoguće primjetiti. Dok velika većina konkurenata koristi standardnu RGB matricu s 3 subpiksela, Samsung se i ovoga puta odlučio zadržati na "dijamantnoj" matrici koju smo vidjeli i prošle godine na S4 i Noteu 3.

Najveći prigovor S-AMOLED zaslonima svakako je bila prezasićenost boja. Prošle godine smo vidjeli kako je Samsung udovoljio i ovom dijelu kupaca sa raznim postavkama tonova boja, a upravo se ove godine sa Cinema postavkom, zaslon Galaxya S5 pokazao kao najvjerniji originalu. Uglavnom, boje u toj cinema postavci bi trebale biti najoriginalnije, odnosno najprirodnije.

Galaxy S5 bi se ubrzo trebao pojaviti i kod nas na testu kada ćemo se i sami uvjeriti u svim uvjetima o kvaliteti, no sudeći po onom što smo vidjeli na predstavljanju prije tjedan dana, zaslonu će biti teško naći manu.