Samsung započinje sa serijskom proizvodnjom 3 nm čipova

Ako je suditi po najnovijim informacijama koje dopiru iz Južne Koreje, Samsung već sljedećeg tjedna započinje serijsku proizvodnju 3-nanometarskih čipova. Time će preduhitriti tajvanski TSMC, koji će to isto učiniti u drugoj polovici godine.

Novi Samsungovi 3 nm čipovi će tako imati 50% veće performanse od aktualnih 5-nanometarskih (Snapdragon 888 i Exynos 2100), uz 25-postotno smanjenje dimenzija. Novi procesori će promijeniti i dizajn tranzistora, budući da će s aktualne FinFET tehnologije prijeći na GAAFET (Gate-All-Around).

Ovi procesori će najskuplje pametne telefone i druge uređaje pogoniti sljedeće dvije do tri godine, a 2025. bi trebala započeti proizvodnja 2-nanometarskih, koji će dodatno povećati snagu, uz smanjenje ukupnih dimenzija i manju potrošnje energije.

Podsjetimo, jedin Samsung i TSMC imaju mogućnosti i kapacitete za proizvodnju najsuvremenijih čipova, sada u 2 nm procesu, dok će konkurenciji trebati još nekoliko godina da ih dostignu.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT