Službeno je: Microsoft odustaje od kupnje TikTokaNakon što je Trump u svom bezumnom pohodu na kineske kompanije najavio zabranu rada popularne aplikacije TikTok na američkom tržištu ako ju ne preuzme jedna od tamošnjih kompanija, kao potencijalni kupci pojavili su se Microsoft i Oracle.

Ipak, Microsoft je danas službeno objavio kako odustaje od kupnje, budući da je i ByteDance (kompanija vlasnik TikToka) izrazila negodovanje s takvom odlukom. Naime, u ByteDanceu kažu da ne žele američkim kompanijama prodati svoje poslovanje na tamošnjem tržištu i prepustiti im napredne algoritme koji su bili ključni za uspjeh aplikacije. U slučaju prodaje, američki vlasnik TikToka bi morao iznova napisati kod i razviti algoritam, što baš i nije lagan posao.

Ovo je očito bilo ključno za Microsoftovo odustajanje od kupnje, a u ovom trenutku još nemamo službeni stav Oraclea. Podsjetimo, Trump je kao rok za prodaju postavio 15. rujna, dakle sutra. Ovo upućuje na to da od prodaje neće biti ništa, što će rezultirati prestankom rada TikToka na američkom tržištu.

Podsjetimo, Trump je TikTok, naravno, bez ikakvih dokaza kao i u slučaju drugih kineskih kompanija, optužio da podatke korisnika šalje u Kinu, što nije isključeno, ali je znakovito da je upravo ova aplikacija bila presudna za širenje videa o policijskoj brutalnosti u SAD za vrijeme nedavnih nereda, budući da ih je Google s YouTubea u redovito brisao.