Sony Xperia Z5 Premium – Recenzija

naslovna

Malo po malo, došli smo do 4k rezolucije na smartfonima. Iako ju mnogi na ovakvim uređajima smatraju nepotrebnom, uključujući i nas u mob.hr-u, oni lagano stižu za inat svima. Prvi takav smartfon je upravo Xperia Z5 Premium, čija 4k rezolucija na 5,5” zaslonu rezultira gustoćom od enormnih 806 ppi. Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo ovako, sasvim sigurno mu ne bismo povjerovali.

No Premium se ima pohvaliti i još pokojom sitnicom, barem u odnosu na “obični” Z5. Veći zaslon, veće i teže kućište, bolji materijali izrade, ali i poboljšani sustav hlađenja Snapdragona 810 govore da je ovo ipak nešto drugačiji uređaj.

Kakav je najveći smartfon iz Z5 linije, potrudili smo se saznati kroz zadnjih 10-ak dana koliko je proveo s nama na testu.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
154,4 x 75,8 x 7,8 mm

Masa
180 grama

Zaslon
5,5″ IPS LCD 4K, 3840 x 2160 točaka, 806 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 810

CPU
CPU 4x Cortex-A53 na 1,5 GHz i 4x Cortex-A57 na 2,0 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, USB OTG

3G
3G HSPA+ DC

4G
4G LTE Cat. 6

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
Kamera 23 MP/4K

Prednja kamera
Prednja kamera 5 MP/1080p

Baterija
Baterija 3430 mAh

Cijena
Nije poznata

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn kvaliteta izrade
Loš smještaj tipki za kontrolu glasnoće

Proširiva memorija
Manji problemi u radu sučelja

Stereo zvučnici
Metalni rub grebe uho pri telefoniranju

Hardverska tipka za kameru
Vrlo sklizak

Odlična digitalna stabilizacija
Visoka cijena

Dobra autonomija

Dizajn, kućište i ergonomija

Sony nije puno promijenio dizajn svojih uređaja praktički od prve Xperije Z. Mnogima već davno dosadan, prekockast i nezgrapan, a može se reći da je i pomalo zastario. No Z5 Premium, jednom kad ju primite u ruke, zaista ostavlja premium osjećaj, ma što to značilo, čak i ako ju izravno usporedimo s manjom Xperijom Z5. Kućište je naizgled isto, no kao da je kvaliteta izrade i korištenih materijala dignuta na jednu višu razinu. Moguće je da su u Sonyju koristili neke druge legure u okviru, a može je razlog svemu nešto veća masa i ukupne dimenzije. Bridovi su vrlo oštri, što može izazvati malu nelagodu ukoliko vodite dulje razgovore.

Ukoliko dulji razgovori nisu nešto što vodite svakodnevno, onda će vas možda oštri bridovi privući jer ostavljaju dojam kvalitetne izrade. Da se pazilo na detalje, to je vidljivo na svakom dijelu uređaja. Već dugo vremena imamo pritužbe na utor za micro/nano SIM kartice u Xperijama, a sada je i on napokon drastično poboljšan. Naime, ladica je bila iznimno krhka, a nerjetki su bili slučajevi kad bi korisnik, krivo vrativši ladicu, potrgao ili nju ili unutrašnje komponente. Ovoga puta je ladica koja sprema nano SIM i micro SD karticu izrađena od znatno deblje plastike, koja i dalje nije črvsta poput aluminijskih, ali je vidljivo bolja od one na prethodnicima.

S donje strane uređaja imamo micro USB utor za kojeg opet moram reći da je izrađen odlično. Sigurno se pitate što tu ima uopće biti drugačije, no vjerujte mi, probao sam stotine različitih smartfona s ovim utorom i ovdje je on izrađen perfektno. Blago je proširen i kao da ima žlijeb koji vas navodi kako lakše prikopčati kabel. Mala sitnica, no zaista jedan vrlo koristan detalj.
Pored micro USB utora je davno zaboravljeni utor za vezice koji će neki pronaći vrlo korisnim.
3,5 mm utor smjestio se na vrh uređaja, a uz njega je pomoćni mikrofon.

Stražnja strana je zapečaćena, što znači da bateriju nećete moći izmjeniti bez odlaska u servis, a na njoj možemo pronaći 23 MP kameru potpomognutu LED bljeskalicom.
Desni bok uređaja ostao je rezerviran za još jedan apsurdan smještaj tipki. Tipka za uključivanje koja skriva čitač otiska prsta je na sredini, a ispod nje su tipke za kontrolu glasnoće te dvostupna tipka koja služi kao okidač kamere. Valja napomenuti da se tipka za uključivanje razlikuje od one u Xperiji Z5, i puno je ugodnija za kliknuti. Rekao bih da je identična onoj na Z5 Compactu.

Tipke za kontrolu glasnoće su apsolutno nelogično smještene i ukoliko ste dešnjak, nema teoretske šanse da ih normalno kliknete palcem, a da vam to pritom ne uzrokuje blage srčane probleme jer bi uređaj mogao lako iskočiti iz ruke. Uz to, tipka je premala i lako se možete zbuniti i kliknuti onu za pojačavanje umjesto one za stišavanje glasnoće, i obratno.
Da nije sve tako crno pokazuje i odlična tipka za kameru. Na pola klika fokusirat će sliku, a na punom okinuti. Baš kao i na pravim fotoaparatima, vrlo je mekana i za nju imamo samo riječi hvale.

Prednjom stranom dominira 5,5” zaslon s nešto povećom količinom mesa, no recimo da je to u prihvatljivim granicama jer ipak prednja strana skriva i stereo zvučnike. Oni su iznimno dobro skriveni uz sam rub uređaja, tako da ćete ih, barem u ovoj kombinaciji boje jako teško primjetiti. Povrh zaslona je klasičan set senzora uz prednju kameru i LED-icu za obavijesti. Slušalica je skrivena u gornji zvučnik tako da cijela prednja strana ima jedno neprekidno staklo i to sve izgleda fantastično.

Rubovi uređaja su posebno odvojeni od okvira, što će se sigurno dobro odraziti u nekim “drop testovima”. Vjerujem da bi ovakav koncept trebao sačuvati zaslon od svih manjih padova na beton jer zaista je velik prorez između stakla i tog ruba. Moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen cjelokupnom kvalitetom izrade.

Mana, barem na ovoj zlatnoj boji, je to što se otisci prstiju prelako vide. Možda se ne vidi jasno na fotografijama uređaja, ali zlatna je – zlatna. Ne kao boja šampanjca u obične Z5, već baš zlatna, posebno kod okvira koji ima nešto tamniju nijansu nego stražnji poklopac.

Z5 Premium je definitivno ispunio sve kriterije jednog premium uređaja kad je u pitanju dizajn i kvaliteta izrade.

Zaslon

zaslon

Zasigurno najinteresantniji dio ovog uređaja je zaslon koji po prvi put u svijet smartfona donosi 4k rezoluciju i enormnih 806 točaka po inču. Čim sam uređaj primio u ruke prvo sam 10 minuta buljio u zaslon pokušavajući vidjeti pokoji piksel. I kad bih ga konačno ugledao, ponovno bi se zabuljio jer sam mislio da je to nemoguće. Izvadio sam svoj G4, usporedio ih, ali G4 se činio oštrijim. Ponovno sam ponovio postupak, usporedio zaslone, kad ono – G4 se i dalje čini oštrijim. Pa tko je tu lud?

Ubrzo sam saznao da Sony 4k rezoluciju koristi samo pri prikazu videa i fotografija, što je u neku ruku i dobro. Na taj su način zadržali fluidnost sučelja na visokoj razini, a i po narodnom vjerovanju, FullHD nebi smio previše trošiti bateriju.

FullHD ili 4K, zaslon ima vrlo dobre kutove vidljivosti, prikaz bijele i vrlo realan prikaz boja. Riječ je o Sonyjevom IPS LCD zaslonu kakvog možemo pronaći i na manjem Z5. Zasigurno nije hit kao onaj u Noteu 5, ali je vrlo dobar. I prikaz na suncu je sasvim solidan, baš kao i prikaz crne.

No mene to ništa nije pretjerano oduševljavalo i jedino sam htio vidjeti kakav je taj 4k zaslon kad se usporedi s FullHD i QHD zaslonima. S obzirom da uz sebe imam još 2 smartfona sa zaslonima iste izrade (IPS LCD), veličine (5,5”) i odgovarajućih rezolucija (1080p i 1440p), učitao sam 4k video na sva tri uređaja i stavio ih na stol jedan pored drugoga. Ali kako to obično u mene biva, ne mogu s tehnikom na zelenu granu nikako. Koji god 4K video da sam stavio na Xperiju, ona ga nije htjela glatko pokrenuti. Jedini 4K materijal koji je pokrenula je onaj koji je snimljen s njom, tako da sam ukratko ostao bez nekog realnog testa u kojem bi vidio punu čar zaslona.

Blago razočaran ovim problemima, odlučio sam učitati 4K video snimljen Xperiom Z5 Premium, no s obzirom na količinu detalja i kvalitetu 4K videa snimljenog smartfonima, razliku nisam uspio primijetiti osim u prikazu boja ili kontrastu, ali to nije ono što sam tražio i želio.

Hardver i perfomanse

Netko bi pomislio da treba iznimno jak hardver koji će gurati 4k, no realno, hardver treba gurati samo FullHD sliku, a što se videa tiče, mislim da puno slabiji procesori u 4k televizorima bez problema vrte 4k video.
Pogonski stroj Xperie Z5 Premium je Snapdragon 810 kojeg smo imali prilike isprobati već dosta puta. Riječ je o osmerojezgrenom procesoru s četiri Cotex A53 jezgre koje kucaju na taktu od 1,5 GHz i četiri Cortex A57 jezgre na 2,0 GHz. Za potrebe multitaskinga na raspolaganju je 3 GB RAM-a, a 32 GB internu memoriju moguće je proširiti i micro SD karticama.

Da se Snapdragon 810 pregrijava to govore i podaci o modifikacijama ugrađenim u Premium. Naime, on koristi tzv. “dual heat pipe” sustav hlađenja uz posebno izrađenu termalnu pastu. Sve to osiguralo je minimalna pregrijavanja procesora, koja će biti primjetna tek nakon dužeg intenzivnog korištenja. Tako u nekih 15-ak minuta jačeg gaminga procesor će se zagrijati, no ne pretjerano, a prvi pad perfomansi trebao bi se dogoditi tek poslije toga. Ovo je ujedno i značajan napredak u odnosu na neke druge uređaje s ovim procesorom u kojima bi se pad perfomansi osjetio praktički nakon prvih par minuta.

Unatoč svemu ovome, ovaj se procesor i dalje zagrijava brže i više od Exynosa 7420, no to vas ne bi trebalo pretjerano zamarati osim ako smartfon ne koristite intenzivno kao zamjenu za igraću konzolu.

Sve igrice izgledaju odlično, a koliko sam shvatio za njih se koristi Full HD rezolucija. S obzirom da je grafika odlična, a broj fps-a vrlo visok, nemam razloga ne vjerovati ovome. Uostalom i što bi 4K značio u igricama na ovako malom zaslonu?

Kvaliteta poziva je na nekoj prosječnoj razini, a zamjerka ide na oštar rub oko slušalice i na njenu glasnoću. Naime, slušalica je praktički vanjski zvučnik i vrlo lako bi mogla biti softverski pojačana, pa zato i čudi što nije glasnija.
Ne treba zaboraviti niti stereo zvučnike koji su dovoljno glasni i imaju pristojnu kvalitetu zvuka. Nisu kao oni na Nexusu 6 i nemaju možda toliko basa kao oni u HTC-u One M9, ali su zasigurno bolje rješenje od svih mono zvučnika koji se ugrađuju u većinu konkurenata.

Prijem signala je sasvim solidan, ne možemo ga naročito pohvaliti, ali ni pokuditi. Isto vrijedi i za WiFi. Od svih načina povezivanja tu su Bluetooth 4.1, NFC kao i mnogi razni derivati WiFi-a. Dostupan je i MHL protokol za povezivanje s većim zaslonima, ali i USB OTG, za čije uključivanje treba malo više gimnastike. Sony je kao i mnoge druge stvari, ovo nepotrebno zakomplicirao, pa tako i spajanje USB OTG, koje je potrebno u 20-ak kraćih i duljih koraka omogućiti u izborniku. Malo karikiram, ali Sony, čuli ste za “Plug & Play”?

Kvaliteta 3,5 mm izlaza za slušalice je prosječna, čak bi možda rekao i malo ispod očekivanja s obzirom na cjenovni rang, ali sigurno bolja nego npr. u LG-u G4. Prilažemo i rezultate Antutu Benchmarka kao i Geekbencha 3.

Softver i sučelje

Sonyjevo sučelje temeljeno je na Androidu 5.1.1 Lollipop i ne razlikuje se od manje braće koju smo testirali, barem kad govorimo o izgledu.
Klasičan set početnih zaslona s izbornikom aplikacija viđamo na većini Android sučelja današnjice. Nekad je Sonyjevo sučelje slovilo kao jedno od najfluidnijih, uz bok stock Androidu, no danas, kad su sva sučelja zaista iznimno fluidna, nemamo što posebno za reći. Štoviše, moramo reći da smo primjetili i povremena zastajkivanja u sučelju kao i mnoga rušenja aplikacija, od Twittera i Gmaila pa sve do nemogućnosti skidanja slika u WhatsAppu na WiFi-u. Sve to pripisat ćemo našem primjerku koji još nema finalni softver s kojim će ići u prodaju.

Ostale su, nažalost, neke mane iz prijašnjih sučelja koje nikako da se poprave. Iako u manjem Z5 compactu ovo nismo mogli uzeti kao pretjeranu manu, obično povlačenje aplikacija iz izbornika na početni zaslon, zahtjeva nepotreban korak povlačenja iste na vrh zaslona. Ukoliko imate manje ruke, ovo će nerijetko stvarati probleme. Srećom, ovo se može isključiti u postavkama, no ovakvih nelogičnih primjera ima kroz cijelo sučelje. Želite li kopirati tekst, nekad ćete to morati napraviti dužim pritiskom na određenu riječ, a nekad ćete morati dvaput tapnuti na nju.

Donji red virtualnih tipki još uvijek nije moguće urediti po vlastitoj želji, što je kod dosta uređaja s ovakvim rasporedom tipki odavno omogućeno.
Izbornik s brzim prečacima moguće je donekle urediti po vlastitoj želji, no gornji red s prečacima za WiFi i Bluetooth je fiksiran, pa tako iako možda nećete prečac za Bluetooth koristiti nikad, on će uvijek biti tu.

Small Apps, Sonyjev je odgovor na nedostatak neke multi window funkcije, a osobno ih nisam pronašao korisnim. Moguće je da će u nekim situacijama biti zgodno imati plutajući kalkulator negdje u nekom dijelu ovako malog zaslona, i to je otprilike to.

S pozitivne strane, aplikacije za pozive i poruke su odlične. Pametno biranje odlično prepoznaje i brojeve i slova željenih kontakata. U postavkama se mogu pronaći čak i opcije za kalibraciju boja zaslona, korištenje zaslona s rukavicama, dvostruki dodir za uključivanje zaslona i još mnogo toga. Moguće je čak i definirati koje će se ikone pojavljivati u statusnoj traci, pa tako ako primjerice ne želite ikonu alarma koja bespotrebno vječno stoji gore, možete ju maknuti. Isto vrijedi i za ikonu baterije, lokacije, WiFi-a i slično.

Fascinantan koncept sučelja jest taj da koristi FullHD rezoluciju u svim njegovim elementima, a po potrebi, pregledavajući slike ili videe, koristi se 4K. Nažalost, imali smo problem s našim primjerkom pa niti jedan 4k video kojeg smo učitali nije radio. Pomalo začuđujuće s obzirom da na mom G4 sve radi sasvim normalno, a isto tako i 4K video isječci snimljeni Xperiom pokreću se bez problema. Nadali smo se nekoj nadogradnji zadnjih 10 dana, no nismo ju dočekali. Valja napomenuti da su aplikacije koje streamaju 4k video iznimno rijetke, a najpoznatije poput YouTubea nemaju mogućnost prikaza 4k videa na smartfonu.
No Xperia Z5 Premium svaki 1080p video upscalea na 4k. Što to znači? Teoretski, pomnoži broj piksela s 4 i to rezultira s još boljim FullHD videom koji se prikazuje u 4k rezoluciji. Mogao bih reći da se vidi razlika u odnosu na FullHD zaslon pri prikazu istog videa u FullHD rezoluciji, no ništa previše. Uspoređujući FullHD video na LG-u G4 i Z5 Premiumu, u nekim slučajevima sam čak pomislio da je G4 oštriji, iako u teoriji nebi smio biti, dok u ostalima nebi čak vidio ni razliku. Rijetko kad sam pomislio da je Z5 taj koji ima bolji prikaz.
Znači da zaključimo, upscale na 4k radi prilikom pregleda fotografija i videa, no rijetki će primjetiti razliku. Oni koji hoće, vidjet će da je ona u konačnici minimalna. Ovakav softver koriste i razne televizije koje pokušavaju od HRT-ove slike napraviti HD, a vjerojatno i većina vas zna koliko to i u kojoj mjeri uspjevaju.

Kamera

Nedavno ste mogli pročitati našu detaljnu usporedbu kamera Xperie Z5, LG-a G4 i Samsungovog Galaxya S6 Edge Plus.
Istu kameru kao i manji Z5, koristi i Z5 Premium, a riječ je o Sonyjevom novom IMX300 25 MP senzoru. Zbog posebne izrade procesora, sposoban je fotografirati u maksimalnoj rezoluciji od 23 MP. Otvor blende iznosi f/2.0, a niti ovdje nemamo optičku stabilizaciju slike.

Sučelje je identično kao i u manjim modelima i velikoj većini korisnika preporučujemo isključivo korištenje SuperiorAuto načina fotografiranja u 8 MP.
Pomalo čudan i neobičan zahtjev, no fotografije uhvaćene s 20, odnosno 23 MP rezultiraju znatno manjom količinom svjetla, a nerijetko i detalja.
U uvjetima dobrog osvjetljenja moguće je uhvatiti odlične slike i u maksimalnoj rezoluciji, no čim se situacija s osvjetljenjem pogorša, definitivno se vidi velika razlika pri korištenju niže rezolucije.
Zaista nam nije jasno zašto je to tako i neugodno smo ostali iznenađeni kad su nas čitatelji uputili na ovakav nedostatak nakon velike usporedbe.

Utješno, slike u rezoluciji od 8 MP ispadaju zaista odlične, a moguće je odabrati i 2 omjera, 16:9 i 4:3. U više-manje svim uvjetima korištenja, Superior Auto način fotografiranja će izvrsno prepoznati scenu i prilagoditi joj uvjete, što doduše ne možemo reći kad se koristi 20 MP rezolucija u istom načinu fotografiranja. U 8MP fotografijama, prisutna je velika količina detalja, a i fotografije neće zauzimati previše prostora. Dinamički raspon mogao bi biti i malo bolji, dok su boje prilično realne..

Odlična digitalna stabilizacija pri snimanju FullHD videa kompenzirat će čak i šetnju s uređajem, što je za svaku pohvalu. Količina detalja i dinamički raspon možda nisu u rangu Galaxya S6, ali su zadovoljavajući. Kvaliteta audio snimke čini se čak i bolja nego u manjih Z5 modela, no s obzirom da ih nismo direktno usporedili, reći ćemo samo da je odlična.

Ono što je pomalo iznenađujuće jest to koliko dugo Z5 Premium može snimati 4k video. Vani, za vrijeme jesenskog dana pri otprilike 12°C, Xperia je snimila čak 12 minuta 4k videa u komadu. Ovo možda ne zvuči tako puno, no gotovo svi smartfoni danas mogu snimiti tek 5 minuta u komadu. Duže snimanje uzrokovalo bi pregrijavanje uređaja. U unutrašnjem prostoru pri sobnoj temperaturi uspjeli smo maksimalno dobiti 9 minuta snimke, a brojka se najčešće zadržavala na nekih 7 minuta, ovisno o kadru, osvjetljenju i još dosta faktora.

Primjere fotografija pogledajte u galeriji ispod, a ukoliko vas zanima spomenuta usporedba fotografija u kojoj ujedno možete pronaći i puno više fotografija, nju možete pogledati ovdje. Prilažemo i manju galeriju fotografija uhvaćenih s Z5 Premiumom.

Baterija

3430 mAh na papiru izgleda odlično posebno u vrijeme kad su neki najljući rivali smanjili kapacitete svojih baterija, pouzdajući se samo na štedljivije zaslone i procesore.
Kad je u pitanju autonomija, Z5 Premium me nijednom nije razočarala, a par puta me čak i oduševila. Nisam doduše uspio saznati zašto bi, mojim načinom korištenja, nekad izdržala cijeli dan s još 10-ak posto baterije na raspolaganju, a nekad s preko 30%.
Kroz cijeli dan korištenja imam cijelo vrijeme uključenu 3G podatkovnu vezu, sinkronizirana dva email pretinca, Twitter, Hangouts, WhatsApp i otprilike 60 do 90 minuta poziva. Uz sve to, Z5 Premium bi pri kraju dana rezultirala s nekih 4 – 4,5 sata uključenog zaslona minimalno, a nerijetko i preko 5, pa čak i 5,5 sati.
Dugo nisam imao smartfon s kojim bih ga usporedio, a najbliži po autonomiji je Note 4, za kojeg i dalje smatram da ima natprosječno dobru autonomiju.

Nekom prosječnom korisniku vjerujem da bi Z5 Premium mogla izdržati čak i dva dana, a osobno nisam niti jednom imao potrebu nadopuniti je prije večernjeg izlaska ili općenito tijekom dana.

Video recenzija

Zaključak

zakljucak

Sony Xperia Z5 Premium na papiru donosi 4K zaslon i 23 MP kameru, no u praksi nećete moći iskoristiti niti jedno od tog dvoje, barem ne u velikoj većini slučajeva. Pomalo frustrirajuće i razočaravajuće, no uzmemo li u obzir da je zaslon i bez 4K rezolucije zaista vrlo dobar i dovoljno oštar, i u prodajnom primjerku će zasigurno odlično iskoristiti 4K sadržaj, onda tu nemamo apsolutno ništa za prigovoriti, dapače, možemo jedino pohvaliti ovakav potez.
23 MP fotografije moći ćete uhvatiti samo u uvjetima odličnog osvjetljenja, no u svim ostalima, 8 MP fotografije bit će i više nego odlične za veliku većinu korisnika. Nedostatak pokoje ručne postavke možda će biti riješen nekom budućom nadogradnjom, a ukoliko bude, vjerujem da ovaj senzor ima puno više toga za ponuditi.

Generalno gledajući, ovo je zaista premium uređaj. Odiše kvalitetom izrade, suptilnim, ali fantastičnim detaljima u dizajnu, a uz sve to, dolazi s vrlo dobrim zaslonom i kamerom. Stereo zvučnici su i dalje rijetkost u svijetu smartfona i uvijek nam ih je drago vidjeti na njima. Dodamo li uz sve to i vodootpornost, vrlo dobro rješen sustav hlađenja snažnog Snapdragona 810 i 3 GB RAM-a, te 32 GB interne i podršku za micro SD kartice, ovo je jedan od uređaja kojeg možete uzeti danas i ne brinuti se o idućem uređaju još dosta vremena.
Ne treba zaboraviti niti nešto višu cijenu, jer ipak je ovo “premium” uređaj, ali očekujemo Božićne akcije i sve popuste u kojima će se vjerojatno naći za manje novca od Edge Plusa, kojeg smatramo i direktnim rivalom.

 
      
 • Kiki

  Not premium at all…..imam Z3, zadovoljan, ali ako je nešto premium onda je to Note 5……znači ipak fhd zaslon na 5.5 inch, pa to je skoro downgrade….naravno da G4 ima oštriji zaslon….sučelje opet isto kao za z3……a kvaliteta ? na jednoj slici izgleda kao da će onaj rub otpasti uskoro….baš loše….stalno kombiniraju nešto …i ova jadna bljeskalica dok se već stavljaju triple led…..eh moj sony

 • Rubovi su namjerno tako izvedeni kao tampon zona koja kompenzira oštećenja na uređaju pri padovima.

 • Kiki

  ma ok, to znam, imam istu stvar na z3, makar i to bi se dalo poboljšat. al na ovoj slici di se vidi je bas loše izveden…

 • Ne znam, meni se čini kao super stvar, ako djeluje u praksi. Sad izgled je subjektivan, al po meni ne narušava kompletan dizajn za koji smatram da je posvećeno dosta pažnje. Ima mana, al u dizajnu ih nebi tražio.

 • zeljko

  Jedva cekam da vam stigne lumia 950 u ruke😊😁

 • bubimir13

  ”Ostale su, nažalost, neke mane iz prijašnjih sučelja koje nikako da se poprave. Iako u manjem Z5 compactu ovo nismo mogli uzeti kao pretjeranu manu, obično povlačenje aplikacija iz izbornika na početni zaslon, zahtjeva nepotreban korak povlačenja iste na vrh zaslona. Ukoliko imate manje ruke, ovo će nerijetko stvarati probleme.”

  HINT: Dugo zadržiš prst na Homescreenu – Polazne postavke i uključiš ”Ikone zaslona s aplikacijama”. Dobiješ to što si rekao da nema 😛

 • Vidi stvarno, magija 🙂

 • ElectricBerry

  I ja! 😊

 • distrojer
 • Mexx

  Pozz,jedno off topick pitanje: Naime moram kupit novi mob,najradije bi NOte 5 ali cijena diktira,pa se mislim između Lg G4,Xiaomi Mi Note ili NOte 4,vi ste sve njih testirali,pa vae misljenje neko. Stim da je G4 naj jefttiniji od ova 3.

 • A gle, Xperia blog će logično hvalit Xperiu. Nisam rekao da nema poboljšanja, ali ona su daleko od nečeg woow ili prijeko potrebnog.

 • G4, pročitaj recku ili još najbolje ovo http://mob.hr/lg-g4-mjesec-dana-kasnije/ i nemoj dalje u offtopic molit cu te 😉

 • Lujo

  Krenem citati jedan portal u vezi mobitela, otvorim i veliki naslov: Novi Sony-ev UI za kameru. Otvorim clanak u nadi da cu napokon docekati da je Sony izbacio manualne/ručne postavke kamere, kad ono, hladan tuš, doslovno je samo UI izmjenjen.
  Ne razumijem ih, neki OEM-s vec lani poceli s rucnim postavkama kamere, od ove godine svi najjaci proizvođači, a dragi Sony usprkos najnaprednijem/ najnovijem modulu kamere nije u stanju softverski omoguciti to. Stvarno mi ne ide u glavu ta njihova tvrdoglavnost i forsiranja samo superiornog nacina, kad je ocigledno da su algoritmi kamere loši…

  Evo linka clanka ako nekoga zanima:
  http://www.phonearena.com/news/Sonys-Xperia-Z5-family-is-now-receiving-a-camera-app-with-renovated-UI-download-it-here_id75817

 • Čekali smo do zadnjeg i nadali se i poboljšanom algoritmu, ali čini se da je samo UI blago ušminkan. Realno nikakvi benefiti od toga.

 • Lujo

  Znam da na benefita od toga, ali ako znam ja, jedan laik, kako to onda ne razumije jedan sony-ev inžinjer?!? Ne razumijem, samo bolji mob bi imali. Ako nekom ne trebaju rucne postavke, nema veze, ne smetaju nikom jer se slika u superiornom. E a za neke nocne scene, kada bi bilo dobro prilagoditi brzinu okidaca, iso itd ljepo se prebaci na rucne i tjt. Mogli bi se iz sony-a hvaliti kako je kamera puno bolja, kao sto je to odlicno odradio Lg, prodaja bi im bila poboljsana jer realno malo je mana na uredaju, a ovo je jedna od vecih, te bi krajnji korisnici bili puno zadovoljniji svojim uređajem…

 • Lujo

  *nema

 • tomy

  kiki, pričaš gluposti. komentiraš mobitel na osnovu slika. bravo! kad ga budeš ima u ruci onda komentiraj. osobno san ima z1, z3 i sad z5 i potpisujen Mislavove riči vezano za dizajn, sa svakim sljedećim su napredovali, a sa z5 su to napravili uvelike

 • Duje

  Vaš savijet? Uzet z5 premium ili cekati prvi mjesec i samsung s7?

 • Kao prvo moraš znat koliko novca imaš i jel ti on problem? Kakav uređaj sad imaš, jel na izmaku snaga ili samo želiš nešto novo? Ako samo želiš nešto novo, isprobaj Premium i prodaj ga kad dođe S7 pa isprobaj njega. Ako misliš samo jednog isprobati, a nije ti hića, pričekaj veljaču kad bi nešto više trebali znati o S7. Osobno sumnjam da će doći ranije, odnosno da ćemo znati nešto više o njemu 😉

 • tomy

  bome detaljan odgovor 😀 isto tako, veliku ulogu igraju sami proizvođači tj. sam korisnički dojam istih. ja osobno bi uzeja z5 Premium jer mi se prvenstveno ne sviđa toliko samsungov vanjski izgled i softver, dok mi je sonyjev odličan. jest da je to sve android i sve je više manje isto, al sitnice čine čuda 😉 ako to pak nije problem, to je druga priča, ja bi iša na ovu opciju kupiti-pa-prodati (ako se ne gubi puno novaca, naravno ako su oni problem). živija!

 • teško je reći zašto je odluka takva kakva je. Previše je tu faktora, od same cijene razvoja za toliku masu uređaja do kvalitetnih programera koji se razumiju upravo u tu tematiku. Je li problem nać čovjeka koji bi to složio ili je za to potreba cijeli tim ljudi – ne znam. Situacija je takva kakva je i očito da oni smatraju da je to neki optimum koji bi trebao zadovoljiti kupce i proizvođača. I ovako grcaju u minusu tako da iskreno ni sam ne znam što bi rekao na ovaj problem.

 • korbu

  Steta sto nisam milijarder, inace bih si ga priustio. Ovak cu se zadovoljit i sa M4 Aqua….

 • Duje

  Sad imam iphone 4 kojem se baterija potrosi u 15 min 🙂 nije sad da mi je bas kako se kaze o glavu kupovat novi uredaj.. ali kad budem uzimao zelim da mi potraje par god, zato bi i uzeo neki premium kvalitete.. kao sto mi je i iphone4 sve do ovog ljeta funkcionirao, a kupio sam ga cim je izasao.. p.s. Koliko se gubi u kupi/prodaj opciji?? Te Vase misljenje koji uredaj ce biti, tj bi trebao biti kvalitetniji.. Unaprijed hvala na svim odgovorima 🙂 i sorry ako je ovo malo offtopic 🙂

 • info

  Na kom to modelu nema manuelni režim i ISO?

 • O kvaliteti nebi htio razglabat jer S7 nije još ni izašao. No poznajući pad cijena sadašnjih uređaja, iPhone najdulje drži cijenu, a iza njega su Samsungovi Galaxy S i Note modeli. Xperije nešto malo brže gube na cijeni.

 • Kile

  Najbolji telefon na tržištu trenutno

 • Kile

  Bome da stari

 • Luciano

  Zašto mali kompakti nemaju RAW? Onaj tko se želi zezati sa lightroomom, otvorom blende i expozicijom sigurno neće fotografirati mobitelom. Prednost mobitela je što je gotovo uvijek uz tebe i dobro dođe za zabilježiti neki događaj, za sve ostalo tu je dSRL. Iskreno, automatikom na Z5 Premium sam dobio sasvim pristojne fotografije, tu i tamo sam smanjenjem EV dobio na dubini, ali to većinu vlasnika mobitela i ne zanima.
  Inače, ako baš želiš full kontrolu nad senzorom mobitela, imaš aplikacije tipa FV5 i sl.

 • dražen

  kolika je max. ISO vrijednost po fotografiji ?

 • robi

  Kada sam procitao za ekran iznenadio sam se imam dva mobitela g3 i xiaomi mi5 mi5 ima dosta dosta ciscu sliku i ljepsu na ekranu kako nije mi jasno jer g3 ima 2k ekran?

 • John Walker

  Kupio ga jučer. Prezadovoljan.. Zvijer od mobitela

 • Edin Mulaosmanovic

  Postojili razlika izmedju dual i običnog premiuma

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]