Što je 5G? – Sve o mobilnim mrežama pete generacije

10 godina je sada već uobičajen rok za smjenu generacija mobilnih mreža. Naravno, vrijeme početka rada konkretnih komercijalnih mreža može varirati. Iako su prva testiranja počela tamo negdje 2010. godine, prve komercijalne 4G mreže u Europi s radom su krenule godinu do dvije kasnije, uključujući i Hrvatsku.

Planirani početak rada prvih komercijalnih mreža pete generacije predviđen je za 2020. godinu, a već je sada u pogonu nekoliko testnih. Naravno, put do komercijalizacije je dug i bit će potrebno neko vrijeme za dodjelu koncesija. U ovom trenutku baš i nema detalja o frekvencijskom spektru na kojem će 5G mreže raditi, ali je GSM asocijacija odredila nekoliko kriterija koji bi trebali poslužiti kao standard:

1-10 Gbps stvarne brzine, ne maksimalne
1 milisekunda end-to-end kašnjenja
1000 puta veći bandwidth
10-100 puta veći broj povezanih uređaja
90% percepcija dostupnosti
100% percepcija pokrivenosti
90% smanjena potrošnja energije
Do 10 godina trajanja baterije za male IoT uređaje

Naravno, ove standarde neće biti lako doseći, a neke će sasvim sigurno trebati dodatno pojasniti ili doraditi. Kad mreže pete generacije jednom budu proradile, sasvim sigurno će donijeti veće brzine preuzimanja, što je većini korisnika najvažnije. Čak i neke sadašnje LTE-A mreže dosežu teoretske brzine do 1 Gbps, no kod 5G to će, ako je vjerovati GSMA, morati biti minimum.

U takvim uvjetima će se preuzimanje visokorazlučivih filmova mjeriti sekundama, a ukupan dojam kod video streaminga bit će daleko bolji. Mnogi će sada reći da se ova priča mogla čuti i kad su lansirane prve 4G mreže, no treba imati na umu da tada praktički nije bilo 4K videa, a filmove najveće rezolucije smo preuzimali osjetno dulje. Sada se to vrijeme ipak svelo na pet-šest minuta, ovisno o kvaliteti signala. Na 5G mrežama to će vrijeme iznositi možda 5 sekundi, ali će vremenom sigurno rasti i rezolucije, kvaliteta zvuka i drugi aspekti, pa će za takav sadržaj opet trebati više vremena.

Također, tamo negdje 2012 godine izravni stream putem YouTubea iziskivao je smanjivanje rezolucije na 320 ili čak 240p da bi bio gledljiv i bez zapinjanja, a sada sasvim normalno možemo streamati HD ili čak 4K ako se nalazimo u području dobre pokrivenosti signalom.

Osim brzine, 5G mreže donose i veći broj kanala. Svrha ovoga je povećanje kapaciteta i omogućavanje povezivanja 10 do 100 puta više uređaja, budući da se 5G tehnologija dobrim dijelom oslanja na IoT (Internet of Things), dakle razne na malene uređaje koji će također biti povezani na internet. Ovdje ne mislim samo na pametne satove i ostale nosive uređaje, već i pametne kartice, tokene, kao i mnoge druge elektroničke uređaje, čija će se upotrebljivost podići na novu razinu kad jednom budu povezani na internet i kad im se bude moglo pristupiti na daljinu putem računala ili smartfona.

Pokrivenost, odnosno percepciju pokrivenosti od 100% neće biti lako postići, a dobar dio će ovisiti o frekvencijskom spektru. Znamo za pravilo što manja frekvencija, to veći domet signala, no i to se može promijeniti njegovim pojačanjem. Ovdje sada dolazi klopka imperativa manje potrošnje energije, no treba vidjeti kako je GSMA uopće zamislila smanjenje potrošnje od 90%.

Kad 2020. godine (a možda i ranije) 5G mreže jednom prorade, ne treba očekivati instantnu raširenost i pokrivenost. Ista je priča bila i s 4G pa su se mreže vremenom proširile i poboljšale, a u Hrvatskoj smo čak dobili i flat tarifu. Vidjeli smo da je Tele2 ponudio prvu pravu neograničenu tarifu, bez glupih klauzula ispisanih sitnim slovima, dok su HT i Vip to popratili dodatnim prilagođavanjem svojih tarifa ili uvođenjem besplatnog streaminga za određene servise. Poanta je u tome da su mobilni podaci vremenom ipak pojeftinili i da su dostupni najširem krugu korisnika, a 5G mreže će ovaj trend samo nastaviti.

Uređaji? Naravno, osim satova i kartica, 5G će podržavati i smartfoni, no masovnu pojavu onih s podrškom za 5G ne treba očekivati skoro, barem ne ove godine. Moguće je da će proizvođači u početku izbaciti samo određene modele koji podržavaju 5G, kako bi se mreža mogla testirati, a 5G kao standard u mobitelima možda krene od tek sljedeće ili 2020. godine, kad mreže budu komercijalno dostupne.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]