Tele2 i Vip objavili detalje EU roaming regulacije nakon 15. lipnja

Nakon što smo objavili opća pravila RLAH (Roam Like At Home) regulacije unutar Europske unije, operateri su počeli objavljivati konkretne cjenike, odnosno načine obračuna za roaming regulaciju koja nastupa nakon 15. lipnja.

Tako je danas Tele2 svoje korisnike obavijestio da će se pozivi, SMS i MMS i podatkovni promet naplaćivati kao da ste u Hrvatskoj, s izuzetkom tarife koja sadrži flat internet.

Prema onome što su objavili na svojim web stranicama, zakupljene podatkovne pakete ćete na poručuju EU, Norveške, Islanda i Lihtenštajna moći koristiti isto kao u Hrvatskoj, dok je ograničenje prisutno u tarifama s opcijom BEZBROJ GB.

U tom će vam slučaju na raspolaganju unutar obračunskog razdoblja biti 10 GB, a sve što potrošite preko toga, bit će vam naplaćeno po cijeni od 0,07 kuna za megabajt, što znači da će vas svaki dodatni gigabajt u roamingu koštati 70 kuna. Obračunska jedinica iznosi 1 KB.

U slučaju da koristite poviju BEZBROJ GB 24 SATA, na raspolaganju vam je 0,75 GB, nakon čega svaki dodatni megabajt plaćate 0,07 kuna. Kod tarifa kod kojih nakon određene količine podatkovnog prometa dolazi do spuštanja brzine, korisnik će cijeli iznos podatkovnog prometa po punoj brzini moći iskoristiti, nakon čega će se primjenjivati cijena od 0,07 kuna za megabajt.

Kod Vipneta je situacija ista. Pozivi, SMS i MMS se koriste isto kao u Hrvatskoj, dok za podatkovni promet troše megabajti iz tarifa.

Službene objave:

Vipnet:

Novosti EU roaming regulacije 2017

Od 15. lipnja 2017. godine počinje se primjenjivati RLAH (eng. Roam Like At Home) roaming regulacija kojom se cijene u roamingu određuju i naplaćuju na osnovu nacionalnih cijena prema drugim pokretnim mrežama.

Ovaj način naplate cijena za roaming usluge odnosi se isključivo na pozive između zemalja članica EU/EEA. Navedeno znači da će cijena u inozemstvu u zemljama EEA izravno ovisiti o cijenama vaše domaće tarife koju koristite u HR.

Od 15.6.2017. u okviru osnovnih roaming cjenika (Osnovni EURO i Vodafone World)  cijene reguliranog roaming prometa u EEA zemljama u potpunosti se izjednačavaju s cijenama vaše domaće tarife.

Osnovni EURO ili Vodafone World cjenik – cjenik u inozemstvu u zemljama EEA od 15.6.2017.

Obračunska jedinica u EEA roamingu jednaka je obračunskoj jedinici domaće tarife.

Ako se u okviru domaće tarife naplaćuje naknada za uspostavu poziva prema ostalim mobilnim mrežama u HR, ista će se naplaćivati u EEA roamingu za odlazne pozive iz EEA prema EEA numeraciji. Pozivi i poruke prema ostalim mobilnim mrežama i MB uključeni u domaću tarifu za korištenje unutar Hrvatske, koriste se i u EEA roamingu za regulirani roaming promet.

Na međunarodne pozive i poruke ne primjenjuje se EU roaming regulacija.

Cijene domaćih tarifa dostupne su u Vip cjeniku.

Ako je uvjetima korištenja vaše tarife propisano da se nakon određene količine potrošenog podatkovnog prometa smanjuje brzina prijenosa podataka, da se onemogućava podatkovni promet, ili ako postoji neki drugi posebni uvjet korištenja, isti će se uvjet odnosno uvjeti primjenjivati na korištenje podatkovnih usluga u roamingu u EEA zemljama

Odlazni poziv iz EEA prema EEA (min) Cijena poziva prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
Dolazni poziv (min) 0 Kn
SMS Cijena SMSa prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
MMS Cijena MMSa prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
MB Cijena MB u HR iz domaće tarife

 

Važno je znati – za nastavak korištenja postojećih posebnih roaming usluga
i nakon 15.6.2017. neophodan je izričit pristanak korisnika 

 

Posebne roaming usluge omogućuju znatno povoljniju komunikaciju u inozemstvu, primarno izvan EEA zemalja ili za međunarodne pozive (Euro minute).

Na promet obuhvaćen posebnim roaming uslugama ne primjenjuje se EU roaming regulacija.

Za nastavak korištenja posebnih roaming usluga i nakon 15.6.2017. potreban je izričit pristanak korisnika, najkasnije do 14.6.2017. U suprotnom, temeljem EU roaming regulacije, obvezni smo isključiti postojeće roaming usluge. Roaming usluge EU i susjedne zemlje, EU Top 5 i Europa i BiH isključit će se 15.6.2017., dok će se ostale roaming usluge isključiti 30.6.2017., kako bi se korisnicima omogućilo da pogodnosti uključenog roaming paketa ili usluge, za koje je naplaćena mjesečna naknada, iskoriste u potpunosti do kraja obračunskog razdoblja. Isključenjem posebne roaming usluge prestaju se primjenjivati sve pogodnosti posebnih roaming usluga, a počinje se primjenjivati EU roaming regulacija u okviru Osnovnog EURO ili Vodafone World cjenika.

Isključenje postojeće roaming usluge za posljedicu može imati povećanje cijena u pojedinim dijelovima cjenika što možete provjeriti u Vip cjeniku u kojem su dostupni osnovni roaming cjenici (Osnovni EURO cjenik i Vodafone World cjenik) te detaljni cjenici posebnih roaming usluga, paketa ili opcija (npr EU i susjedne zemlje, Europa i BiH, EU Top 5, Putne minute, Putne minute za tim, Roaming surf, Roaming surf za tim, A1 Sve za put, EEA + TAG min, EEA + TAG MB, Blackberry roaming usluge, Euro minute, Surf za put)

Ovisno o tome koje su vaše poslovne potrebe te navike i destinacije putovanja, molimo da donesete procjenu koji cjenik će za vas biti odgovarajući.

Od 1.6.2017. u okviru usluge „Roaming surf” snižava se cijena prijenosa podataka u EEA nakon potrošnje MB iz paketa, te će iznositi 0,15 Kn/MB.

 

Politika pravedne uporabe za potrebe sprečavanja zlouporaba i prekomjerne potrošnje

Prema roaming regulaciji Vipnet ima pravo primijeniti politike pravedne uporabe počevši od 15. lipnja 2017. pa na dalje.

Što je politika pravedne uporabe?

Politika pravedne uporabe obuhvaća više mjera koje imaju za svrhu sprječavanje prekomjernog korištenja roaming usluga po domaćim cijenama i sprječavanje zlouporaba. Mjere koje se mogu implementirati su: uvođenje praga za korištenje podatkovnog prometa po domaćim cijenama, primjena mehanizama za utvrđivanje jesu li korisnici u određenom periodu uglavnom boravili u RH ili drugoj državi, praćenje aktivnosti SIM kartice, nadziranje eventualne organizirane preprodaje SIM kartica, predočivanje dokaza o boravištu i sl.

Što za korisnika znači primjena mjere određivanja pravedne uporabe podatkovne usluge u roamingu?

Mjera određivanja pravedne uporabe podatkovne usluge u roamingu znači da Vipnet ima pravo korisniku roaminga odrediti primjenjivu količinu podatkovne usluge tj. prag za korištenje podatkovnih usluga koje se naplaćuju po domaćoj cijeni. Nakon prekoračenja praga Vipnetu je dozvoljena naplata dodatne naknade koja je određena u mjeri u kojoj je to potrebno za povrat troškova Vipneta koje ima za pružanje usluga roaminga.

Što primjena politika pravedne uporabe znači za korisnika?

Politika pravedne uporabe primjenjivat će se na korisnike koji usluge roaminga ne koriste u svrhu povremenih putovanja u EU, već kontinuirano i prekomjerno koriste roaming usluge ili manipuliraju korištenjem SIM kartica.

U slučaju primjene politike pravedne uporabe i primjene dodatne naknade na roaming usluge korisnici nemaju pravo na prijevremeni raskid ugovora bez naknade.

Tele2:

EU roaming regulacija 2017.

Od 15.6.2017. godine počinje se primjenjivati regulacija „Roam Like at Home“ (RLAH) prema kojoj se reguliraju cijene u roamingu između zemalja članica EU/EEA na način da se iste naplaćuju prema cijenama u tarifi koju koristite u Hrvatskoj.

Regulativa se primjenjuje na promet unutar EEA (European Economic Area – Europski gospodarski prostor), odnosno unutar Europske unije uključujući Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Mobilni Internet i Internet tarife se i dalje neće moći koristiti u roamingu.

Od 15.6.2017. primjenjuju se sljedeće cijene i način naplate:

Odlazni poziv iz EEA prema brojevima u Hrvatskoj / minuta Cijena poziva prema ostalim mobilnim mrežama u Hrvatskoj
Dolazni poziv / minuta 0 kn
SMS Cijena SMS-a prema ostalim mobilnim mrežama u Hrvatskoj
MMS Cijena MMS-a prema ostalim mobilnim mrežama u Hrvatskoj
Podatkovni promet Cijena podatkovnog prometa u Hrvatskoj

Obračunska jedinica u roamingu unutar država EEA jednaka je obračunskoj jedinici tarife u domaćem prometu.

Ako koristite tarifu s uključenim paketom minuta, SMS-ova i podatkovnog prometa, kod korištenja usluga roaminga unutar država EEA trošit će se jedinice iz paketa.

Ako koristite tarifu u kojoj se u domaćem prometu obračunava cijena po minuti, SMS-u, MMS-u ili prenesenom podatkovnom prometu, usluge roaminga unutar država EEA će se obračunavati na isti način.

Ako se u vašoj tarifi primjenjuje smanjenje brzine prijenosa podataka ili onemogućavanje prijenosa podataka nakon određenog iznosa, isti će se primjenjivati i kod korištenja podatkovnih usluga u roamingu u državama EEA. Kod aktivacije surfanja nakon onemogućavanja prijenosa podataka primjenjuje se cijena u domaćem prometu.

Pravila pravedne uporabe

Prema regulaciji, mobilni operator ima pravo primijeniti pravila pravedne uporabe kod korištenja podatkovnog prometa u roamingu. Navedeno znači da je kod korištenja podatkovnog prometa u nekim tarifama moguće uvesti prag korištenja prijenosa podataka iz podatkovnog paketa unutar roaminga u EEA. Kod takvih tarifa i paketa korisniku će na raspolaganju za surfanje u EEA biti dodijeljen određeni iznos podatkovnog prometa, nakon čega se primjenjuje dodatna naknada po MB podatkovnog prometa koja iznosi 0,07 kn / MB.

Kod tarifa kod kojih nakon određene količine podatkovnog prometa dolazi do spuštanja brzine prijenosa podataka, korisnik će cijeli iznos podatkovnog prometa po punoj brzini moći iskoristiti i u EEA, nakon čega će se primjenjivati cijena od 0,07 kn / MB.

Pravila pravedne uporabe obuhvaćaju i dodatne mjere za sprječavanje prekomjernog korištenja i moguću zlouporabu roaming usluga. U takvim slučajevima Tele2 po izvršenoj provjeri može naplaćivati dodatnu naknadu za usluge u EEA roamingu.

PRAVILA PRAVEDNE UPORABE USLUGA PODATKOVNOG PROMETA

Pretplatnici s obveznim podatkovnim paketom BEZBROJ GB koji se može aktivirati uz tarife RASPALI i EKPNA na raspolaganju imaju 10 GB podatkovnog prometa mjesečno za korištenje u EU/EEA roamingu. Nakon potrošenog EU/EEA paketa nastavljaju surfati po cijeni od 0,07 kn / MB, uz obračunsku jedinicu 1 kB.

Pretplatnici koji koriste tarife sa smanjenjem brzine, nakon potrošenog podatkovnog prometa surfaju po sniženoj brzini uz cijenu od 0,07 kn / MB, uz obračunsku jedinicu 1 kB.

Pretplatnici koji imaju uključenu opciju BEZBROJ GB 24 SATA na raspolaganju imaju 0,75 GB podatkovnog prometa u EU/EEA roamingu u trajanju opcije. Nakon potrošenog EU/EEA paketa nastavljaju surfati po cijeni od 0,07 kn / MB uz obračunsku jedinicu 1 kB, ukoliko nemaju aktivne neke druge podatkovne opcije.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]