Test: HTC Desire HD

Prethodni, a ujedno i prvi HTC-ov 4.3 inčni model HD2 u samom je startu bio osuđen na neuspjeh zahvaljujući tome što je bio temeljen na Windows Mobile platformi koju je Microsoft nedugo zatim pokopao, a kupci su se zbog izostanka daljnje podrške i nadogradnji osjećali sve, samo ne zadovoljnima.

Godinu dana kasnije HTC ponovo izbacuje 4.3 uređaj, no ovoga puta s Android OS-om  koji je u međuvremenu po mnogima postao vodeća platforma za smarthone uređaje.

HTC Desire HD nova je perjanica ove tajvanske kompanije koja je već nekoliko puta dokazala kako izrađuje izvrsne mobilne uređaje.

Sam naziv sugerira da se radi o nasljedniku modela Desire, međutim to nikako ne odgovara stanju stvari. Zbog očite razlike u dimenzijama uređaja, kao i dimenzijama zaslona, svaka je usporedba s Desireom neosnovana.

HTC Desire HD zapravo je malčice izmijenjena (europska) verzija modela HTC Evo 4G,  namijenjenog američkom tržištu. Primjerice, izostavljena je kamera za video pozive ali je RAM „pojačan“ na 768 MB. Ako veličinu zaslona uzmemo kao relevantan faktor, Desire HD sa svojih 4,3 inča trenutno nema dostojnog konkurenta za neku suvislu usporedbu, a s nešto manjom dijagonalom zaslona (4.0“) najbliži su mu je Samsung Galaxy S.

Dizajn i konstrukcija

Desire HD koristi isti koncept kućišta kao i model Legend. Aluminijska konstrukcija izlivena je u jednom komadu, što rezultira iznimnom čvrstoćom i robusnošću. Kako ne možemo imati i ovce i novce, danak je plaćen masom koja iznosi 167 grama, no s  obzirom na veličinu uređaja ovolika masa i ne predstavlja problem. Sam aluminij je drukčije obrađen (izbrušen) i ne klizi iz ruku kao što je to slučaj s Legend-om. Doprinos sprečavanju proklizavanja i općenito ugodnijem osjetu držanja u ruci daju gumirane površine na poklopcima baterije i SIM kartice te na dijelu kućišta oko bljeskalice. Spomenuti poklopci često su bili predmet rasprava i uglavnom su okarakterizirani kao loše izvedeni, no ne vidim razloga takvom stavu, jer na našem testnom primjerku  nisam primijetio ništa što bi upućivalo na to. Možda je malo nezgodno iz prve pogoditi utore, ali kad jednom „sjednu“ sve se doima uredno. Moguće je da će se vratašca rasklimati nakon većeg broja vađenja, ali malo kome je potrebno učestalo vađenje baterije ili zamjena SIM kartice.

Prednjom stranom dominira ogromni 4,3-inčni zaslon, a ispod njega 4 funkcijske tipke, koje su u ovom modelu softverske prirode. Koncept hardverskih tipki je napušten, a po svemu sudeći podlegao je imperativu dizajna. Softverske tipke fino su uklopljene u jednu cjelinu sa zaslonom, ali ih je zbog toga teže pogoditi prstom. Tipka za uključivanje uređaja nalazi se na vrhu i nije baš pristupačna, jer je izrađena u ravnini s kućištem. Ovo i nije najsretnije rješenje budući da ista tipka služi i za otključavanje zaslona.

Na stražnjoj strani, leća kamere nije u ravnini i ne prati liniju kućišta. Malo je „izbačena“ i prilikom rukovanja uređajem trebat će prilična doza opreza kako se ne bi oštetila, jer nema baš nikakvu zaštitu.

Micro USB utor za povezivanje s računalom, odnosno punjenje nalazi se na donjem dijelu, a odmah do njega 3.5 mm audio utor te mikrofon.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
      
  • AA

    Nevezano za temu, pojavio se LG P500 u Hrvatskoj, u ponudi Intelkoma.

  • Freyr

    Kad si već spomenuo intelkom, kakve su cijene tamo, recimo Desire dali se isplati kupiti kod njega ili kod vipa ili tele2 ?

  • Zacko

    Nakon preko 2 godine i 2 generacije iPhonea ovo je pravo osvjezenje. Dozivljaj neta i multimedije neusporediv, Flash i ostalo… veliki problem baterija, 12 sati tesko izdrzi ako se imaju upaljene sve sinhronizacije i sl., uz umjereno koristenje. Svakako vrhunska stvar MoreLocale2 sa marketa i imate kompletan software preveden na HR. Ali sve, osim kad idete na net, logicno.

  • Extra stvar!

  • Marin

    zanima me dali se moze izbornik namjestiti na hrvatskom jeziku ??

  • kresimir

    Testnu primjerak nije imaao HR izbornik, no tesko je reci hoce li noviji primjerci imati

  • Marin

    ok,hvala

  • Tomislav

    Mobitel je mrak stvarno i jako mi se sviđa, ali baterija je definitivno smeće kakvog nema. Kada ga pališ piše “HTC quietly briliant” nemam pojma na šta su mislili kad su to napisali 😀 Koja budala je smislila stavit 1200 mAh u takav mobitel?! pa tu da je 3500 mAh bilo bi taman, a ne ovo sranje. Mislim svakom nesto odgovara ali po meni je iPhone puno bolji sto se tice izdrzljivosti od ovoga a izdrzljivost bi mu trebala bit primarna jer kao sto pise, razgovori na ovom telefonu i nisu neka primarna radnja vec rad. ***** to kad ti moras mislit jel mozes otic na net il nest napravit jer ce ti mozda baterija crknit za sat vremena pa ces ostatak dana ostat bez telefona.

  • kresimir

    Kao što sam već rekao. Istina, baterija je mogla biti jača, ali nema mjesta strahu da će baterija crknit za sat vremena. Trajat će cijeli dan ako ne prejeruješ.

  • davor

    S-LCD ekran na HD je neusporedivo losiji nefo Super Amoled na Galaxyiju
    takodjer baterija na Galaxyju je ipak 1500mA a to je ipak malo vise
    ostale prednosti na strani HD-a
    koristio sam 2 mjeseca Galaxy (presao samo zbog nedostatka bljeskalice) na HTC Desire HD i mozda mi je pomalo mi je zao (samo zbog ekrana)

  • Tomislav

    Nece ona crknut za sat vremena, malo sam tu karikirao kada sam to rekao…ali ako usporedim iPhone 3GS koji sam imao dok nisam kupio Desire HD, slobodno sam cijeli dan bez opterećenja koristio sve i izdržao je jedan dan…ovdje ipak moram pazit i suzdržavat se od upotrebe jer nema šanse da izdrži takav tempo kao s 3GS, a trebao bi jer je mobitel softverski napredniji i ima se po čemu “čačkat”…jedino što za to nema struje pa telefon gubi svoju čar…samo se nadam da će uskoro izići neka jača zamjena za bateriju jer po meni ona je jedini i najveći minus ovog mobitela, stvarno šteta što je tako 🙁

  • 965477

    Zaslon AMOLED kapacitivni ??? WTF ???

  • davor

    Da, nakon cetiri dana koristenja, stvarno mogu reci, baterija je definitivno najslabija tocka ovog, inace dobrog mobitela. Nevjerojatno kako su stavili bijednih 1230 mAh

  • Mario

    Kao što vidim na slikama ekran mi se ne čini toliko “blijed” koliko svi pričaju…. A sad ne znam jeli to zbog okolinskog osvjetljenja ili.. Nego me zanima i da sada koristim navedeni mobitel konstantno koliko bi mi durala baterija ali ono da ga koristim bez prestanka….

  • kresimir

    Ako ga upalis ujutro, uz neku razumnu upotrebu, izdrzat ce do navecer.

  • Mario

    Aaha.. A ekran jeli zbilja blijed ili nije toliko…

  • kresimir

    Ma bez brige. Samo picajzle ce to reci

  • kresimir

    Želim reći da je ekran sasvim OK. Nije ništa bljeđi od ostalih LCD ekrana. Nema razlike, Ovdje je uspoređen sa Samsunogovim Super MAOLED-om i tu se tek vidi mala razlika.

  • Mario

    A hvala meni svi govore u blijed je ništ nevalja ekran ali sad gledam ove druge stranice i mobitel mi se zbilja sviđa ima sve stvarno je super…

  • Mario

    Što se tiče mobitela fantastičan je osim ovog nedostataka s malim kapacitetom baterije!Vidio sam da na eBEY-u ima jačih baterija za desire HD od 1500 mAh i od 1600 mAh!Koliko su u stvari dobre te baterije,ako netko ima iskustva s njima jer sam ih planirao kupiti…

  • Andrej

    Ima ga i u t-comu evo jucer sam ga ubrao za 2000kn, nakon nexus one, jos jedan Bingo mobitel od HTCa

  • Predrag

    Ja sam ga kupio i nakon mjesec dana prodao,po meni mobitel ima tri velike mane 1.prevelik je 2.baterija je preslaba 3.jako loš zvučnik,ukratko htc desire hd je smo za po doma ili auto!

  • Odličan uredaj, baterija preslaba ali sve ostalo odlično. Neki pričaju kako ima loš zvučnik , pa ionako slušam glazbu preko slušalica.
    @ Predrag pa zna se koliki je 4.3″ ekran, čemu onda sad pljuvanje?

  • Ivan

    Nakon 1 mj korištenja puno pohvala. Baterija traje cijeli dan (razgovori/bez ostalih potrošača). Imam dnevno po cca 40razgovora.
    Sinkronizacija b.o.
    istalacija dodatnih aplikacija (market free) b.o.

    Torbica na remenu… ajme. ništa.

  • felix

    što da kupim htc desire iphone4 ili nokiu n8 molim savjet

  • Krešimir Blažev

    Kupi Desire HD. AKo ti je trajanje baterije od presudne važnosti onda uzmi iPhone 4.

  • felix

    znači nokia n8 ispada iz konkurencije

  • Krešimir Blažev

    Nokiju uzmi ako ti je vazna 12 mpx kamera, radio predajnik ili usb on the go. Symbian opcenito gubi u usporedbi s androidom i iOS-om

  • felix

    hvala krešo mislim da ću te poslušati i uzeti desire samo me strah baterije ali ako izdrži 1 dan to je ok

  • Krešimir Blažev

    A čuj, jedan dan bi trebala izdržati bez problema. Uz naštimavanje brightnessa ekrana, isključivanje automatske sinkronizacije mailova, facebooka, twittera i sl. može se dodatno uštediti na energiji.

  • felix

    negdje sam pročitao da su ovi iz tele2 imali neki bug na android froyu 2.2. nešto s porukama imaš li tu informaciju

  • Krešimir Blažev

    Hmm, nemam pojma

  • Bug nije u tele 2 nego opcenito na froyu 2.2.1, u gingerbreadu je bug ispravljen

  • Tin85

    sad sam totalno zbunjen. uzimajući u obzir navedene nedostatke desire hd-a, po vama, je li bolje uzeti desire hd ili i-phone 4??

  • Krešimir Blažev

    Po meni osobno, Desire HD je bolji izbor, ali da ne bude zabune, to je moj subjektivan stav.
    Inače, baterija će izdržati cijeli dan, što je meni sasvim dovoljno. Dakle navečer ga ugasiš i staviš na punjač, ujutro ga ištekaš i možeš ga bez problema koristit cijeli dan. Ako smatraš da to nije OK onda uzmi iPhone.

  • Tin85

    meni osobno treba samo za koji poziv i poruku dnevno. treba mi i facebook. a možda i koja dodatna aplikacija. mislim, već dugo ga želim kupiti jer je navodno uz i-phone najbolji mobitel na tržištu…

  • Krešimir Blažev

    Meni je draži zbog neusoporedivo većeg ekrana. iPhone uz DHD izgleda kao igračka. Ponavljam, subjektivan stav 😉

  • Tin85

    oke, hvala. mislim da ću ga i kupiti. uz razumnu upotrebu, mislim da će baterija sasvim dobro izdržati. (:

  • Tin85

    a jel zna tko stranicu gdje mogu besplatno skidat aplikacije za desire hd? :O

  • Bravo

    Imam iPhone 4 i Desire HD. Oba su telefona fantastična. Tko voli Mac-a više će mu ležati iPhone a na Android također nemam zamjerke. Kod HD-a je baterija stvarno banana, ali ću uzeti preko eBay-a jednu bateriju od 1930mAh i jednu eksternu od 1900mAh (nek se nađe).Prva košta $22 a druga $9.99. Po recenzijama traju 35% duže nego dobivene uz aparat ali sa time da je konstantno upaljen Wi-Fi i ostala čudesa koja mi slabo koristimo jer je pristup mrežama kod nas još uvijek skup. Dakle, mislim da je stvar odluke subjektivna. Kome koji više leži neće pogriješiti.

  • Bravo

    Još nešto, za Desire treba otići na google preko telefona i potražiti applanet. Na applanet.net se instalira aplikacija i preko nje se mogu skidati dodatni programi koji koštaju i po 10-tak dolara ali kad se skidaju sa aplikacije na telefonu, potpuno su besplatne. Uživajte

  • lukica

    ljudi e iphon 4 ili htc desire hd ? samo baterija ko zna gdje kupit imam ebay ali dajte mi link za bateriju

  • lukica

    BRavo jesi li narucio bateriju preko ebay-a ?

  • ivicakc

    ja koristim HD vec skoro tri mjeseca i da baterija je mali problem…ali ne znam…sad sam dobio ginger i baterija mi traje skor dva dana…s tim da mob koristim maksimalno…po cca 2h dnevno razgovora…tu i tamo na net,koja igrica i baterija dura skoro dva danaa rijesenje Power control plus,u marketu se naplacuje ali ima ga na applanetu crackiran 😛
    pa uzivajte 😉

  • ja sam danas narucio Desire i brijem da je bolji od iPhonea. Ima besplatnih programa na android marketu 🙂 i hack po android phone forumima fakat ima toga e 😀

  • Damir

    Dobio sam HTC EVO 4G i imam jedan ogroman problem. Nemam pojma gdje ide SIM card??? Nema nigdje predviđenog mjesta za karticu. Malo sam švrljao po forumu i naletio sam kako je neko izjavio da je moj HTC u bit CDMA uređaj koji ne prima tj ne radi na SIM karticu??? Kako da ja onda koristim svoj mobitel??? Molim Vas da mi netko pomogne 🙂

  • Nikako. Mozes ga vratiti onome tko ti ga je prodao/poklonio. CDMA standard nije podrzan u Evropi.

  • Dakara

    Ne mogu nikako povezati telefon sa racunarom. Ovde sam procitao da sam instalira softver prilikom spajanja na racunar, kod mene se nista ne desava kad ga spojim na racunar.

  • josip

    jel se isplati dat arc s za s2, uz nadoplatu od 400 kn?

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]