Test: Nokia X3-02 Touch and type

Nakon niza isključivo smatphone uređaja, na test nam je stigla Nokia X3-02 Touch and type, koja po uvriježenim standardima to nije. Mogli bismo se s pravom zapitati što je to uopće smartphone? Budući da za ovakvu klasifikaciju ne postoje strogo određeni kriteriji, teško je dati jednostavan odgovor. Najčešće mjerilo koje se često spominje jest postojanje operativnog sustava koji podržava multitasking. No, kasnije smo vidjeli da je i taj kriterij donekle izblijedio (prve generacije iPhonea), a neki su počeli izmišljati nove kriterije poput velikog zaslona, snage procesora, količine raspoložive memorije itd.
Nokiju X3-02 ne pogoni Symbian operativni sustav, ali uređaj ipak podržava određenu vrstu multitaskinga. Ne raspolaže nekim bajnim količinama memorije, ali podržava microSD kartice sve do 32 GB. Uz najbolju volju nismo uspjeli pronaći podatak o snazi procesora, ali performanse uređaja na su zavidnom nivou.

Novi koncept

Nokia X3-02 Touch and type prvi je uređaj na tržištu s novim Nokijinim konceptom koji kombinira zaslon osjetljiv na dodir s tradicionalnom alfanumeričkom tipkovnicom. Naime, do sada smo navikli na uređaje koji imaju, ili samo zaslon osjetljiv na dodir, ili ga pakiraju u kombinaciji s QWERTY tipkovnicom. Kako će ovaj novi koncept proći na tržištu teško je u ovom trenutku predvidjeti, ali jedno je sigurno: Nokia ovim potezom donosi tuochscreen tehnologiju u niži cjenovni razred, čime ju čini dostupnom širem krugu kupaca i samo je pitanje vremena kada ćemo na mobitelima imati isključivo dodirne zaslone.
Prilikom dodira zaslon daje odličan odgovor kratkim vibracijama i imate osjećaj kao da ste ga stvarno pritisnuli, a isti odaziv smo osjetili na Nokiji C7 i izuzetno man se svidio.

Druga novost je raspored tipki, naime tipka „0“ te „#“ i „*“ ne nalaze se na dnu tipkovnice kao što je uobičajeno, već s desne strane. Razlog ovome leži u činjenici što bi uređaj jednostavno bio predug da su ih smjestili na dno, jer su same tipke su većih dimenzija nego, što je svakako pohvalno. Što se samog tipkanja tiče, trebat će neko vrijeme da se prsti priviknu na novi raspored.
Gornji red sadrži tipke za upućivanje i prekid poziva, tipku za poruke te posebnu tipku za svirač glazbe, koja ujedno služi i ta uključivanje FM radija.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT