Što nas čeka 15. lipnja, nakon ukidanja naknada za roaming? Saznajte detalje!

Manje od mjesec dana je ostalo do ukidanja roaming naknada unutar Europske unije. 15. 6. 2017. godine europsko tržište telekomunikacija postaje jedinstveno, što znači da ćemo u svim zemljama članicama moći trošiti svoje minute, poruke i gigabajte kao kod kuće. Barem tako kažu regulatori, koji su zadnjih nekoliko godina i vodili postupak postupnog ukidanja naplate roaming naknada.

Ipak, kako bi se operateri zaštitili od prekomjernog korištenja njihovih usluga u drugim mrežama, uvedena su fair usage pravila, čija mantra glasi «Roam like at home». U svojoj najnovijoj publikaciji, EK je objavila detalje iz kojih je vidljivo da će određena ograničenja ipak postojati. Radi se o mogućim naplatama manjih iznosa pri korištenju podatkovnog prometa, ali i načina na koji koristite usluge.

Naime, da biste uživali u svim «roam like at home» benefitima, vaša potrošnja u roamingu ne smije biti veća od one kod kuće. Ukoliko se preselite u drugu zemlju članicu, dakle postanete tamošnji rezident, morat ćete početi koristiti i usluge jednog od tamošnjih operatera. Ukoliko pretjerate s korištenjem usluga matičnog operatera u roamimgu, on vas može upozoriti o naplati određenog iznosa. Ako unutar dva tjedna ponovo počnete pretežno koristiti domaću mrežu, nećete imati nikakvog dodatnog troška.

EK je također propisala maksimalnu dopuštenu veleprodajnu cijenu podatkovnog prometa od 7,7 Eura po gigabajtu. To je najveća cijena koju strani operater može naplatiti vašem, za promet kojeg ste potrošili u njegovoj mreži. Ukoliko je cijena vašeg paketa kod domaćeg operatera (bez PDV-a) manja od 7,7 eura, moguće je da će vam operater ipak naplatiti dodatni trošak. Koliki će taj trošak biti, za sada nije poznato, jer će ovisiti o svakom pojedinom operateru, ali neće smjeti biti veći od 7,7 eura po gigabajtu.

Kako trošiti već zakupljene pakete?

Ako u Hrvatskoj imate zakupljen podatkovni paket čija je cijena manja od 7,7 eura (bez PDV-a), operater će vas morati unaprijed informirati koliko prometa iz njega možete potrošiti. Najniža dopuštena količina podatkovnog prometa koju vam operater mora osigurati je dvostruki iznos od rezultata kojeg dobijete dijeljenjem cijene vašeg paketa sa 7,7.

Na primjer: ako cijena vašeg paketa od 5 GB iznosi 64 kune (51,2 kn ili 6,82 eura bez PDV-a), operater će vam u roamingu iz njega morati osigurati najmanje 1,77 GB bez ikakvih dodatnih troškova. Jednadžba u ovom slučaju glasi: 2*(6,82 / 7.7) =1,77. Nakon što potrošite ovih 1,77 GB, i dalje ćete smjeti surfati, ali će vam operater za to moći naplatiti naknadu koja neće smjeti biti veća od 7,7 eura (bez PDV-a) po gigabajtu.

Za očekivati je da će operateri neposredno prije 15.6. izaći s konkretnim cjenicima, u kojima će ovi iznosi vjerojatno biti zaokruženi, ali kao što je već rečeno, neće smjeti izlaziti iz zadanih okvira od 7,7 eura po gigabajtu. Dodajmo da ovaj limit od 7,7 eura vrijedi za ovu godinu, jer će se svaku narednu smanjivati, da bi do 2022. godine iznosio maksimalno 2,5 eura po gigabajtu.

Pogranična područja i rad u drugoj EU državi

Ako živite u pograničnim područjima gdje su prebacivanja na stranog operatera česta, nećete imati nikakvih ograničenja, dakle bit ćete tretirani kao da ste kod kuće ukoliko se vaš uređaj barem jednom dnevno spoji na matičnu mrežu. Ukoliko dulje ostanete u stranoj mreži, operater će vas na to morati upozoriti, kako biste izbjegli eventualne dodatne troškove.

Ovo vrijedi i u slučaju da živite u jednoj, a radite u drugoj EU državi, no tada ćete moći birati između operatera u vašoj ili u onoj gdje radite. Ostaje vam samo izračunati koji vam je isplativiji.

Prepaid

Ovdje vrijede ista pravila kao kod pretplate, s tim da se limit za potrošnju podatkovnog prometa određuje iz preostalog stanja kredita na vašem pre-paid računu. Na primjer: ako vam je u trenutku početka korištenja podatkovnog prometa u stranoj mreži na računu ostalo 100 kn (80 kn ili 10,6 eura bez PDV-a), limit za potrošnju u roamingu će vam iznositi 10,6/7.7=1.38 GB. Cijena poziva i SMS poruka ostaje ista kao kod kuće, ali naravno, u okvirima fair usage pravila.

Naknade za potrošnju izvan fair usage okvira

Ukratko, ako prekoračite sve gore navedene limite i prekršite fair usage pravila, vaš operater vam smije naplatiti:

3,2 centa po minuti poziva
1 cent po SMS poruci
7,7 eura po gigabajtu podatkovnog prometa

Još jednom ponovimo da su navedeni iznosi maksimalni, što znači da vam operater može zaračunati i manje. Iako je takav scenarij malo vjerojatan, neki od njih bi nižim naknadama mogli privlačiti nove korisnike. Isto tako je moguće da će operateri za podatkovni roaming ponuditi posebne pakete, koji mogu, ali ne moraju biti povoljniji od 7,7 eura po gigabajtu. U svakom slučaju, za očekivati je da će s detaljima izaći dan ili dva prije 15 lipnja.

Napomena: pored 28 država članica Europske unije, nova roaming regulativa se primjenjuje i na tri države (Norveška, Island i Lihtenštajn), koje nisu formalne članice unije, ali su dio zajedničkog tržišta.

EC

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]