Vipnet se žali na nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije... dobrodošli u klubIz Vipneta su se danas oglasili službenim priopćenjem u kojem se žale na nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije, što prema njihovim riječima, usporava investicije u Internet infrastrukturu. U Vipnetu navode da se Hrvatska kontinuirano nalazi na začelju liste EU zemalja, te da uz Albaniju i Crnu Goru ima najsporiji fiksni Internet u cijeloj Europi.

Prema Digital And Economy Situation Indexu (DESI 2017), Hrvatska je među najgorim zemljama EU po iskorištenosti pokrivenosti brzim internetom, a hrvatski građani 2,5% mjesečnog dohotka izdvajaju za telekomunikacijske usluge, dok je EU prosjek 1,3%.

U Vipnetu nadalje navode da je za ovu situaciju kriv i nepovoljan zakonski okvir, te da je liberalizacija tržišta u fiksnom segmentu krenula u krivom smjeru, budući da jedan operater kontrolira 80% tržišta, uz mogućnost njegovog povećanja.

Prosječnom hrvatskom građaninu sada bi već trebalo biti jasno zbog čeka smo u fiksnom internetu na začelju EU, a na ovu situaciju smo i mi nekoliko puta upozoravali. Loše odrađen posao privatizacije nacionalnog telekoma, u kojemu mu je prepuštena kompletna infrastruktura i praktički osiguran monopol, nije ni mogao donijeti bolje rezultate.

Svjedoci smo da ulaganje u brzi internet kod nas kasni cijelo desetljeće. Uvođenje optike ide puževim korakom, jer se nacionalnom telekomu veće ulaganje zapravo ne isplati, budući da mu je država tajnim ugovorima prije 15 godina praktički osigurala monopol, o čemu više možete čitati ovdje.

U nastavku pročitajte Vipnetovu objavu za medije:
Nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije usporava investicije u internet infrastrukturu

Zagreb, 14. ožujka 2017. Hrvatska se kontinuirano nalazi na popisu najgorih zemalja EU po pitanju fiksnog širokopojasnog interneta. Istraživanje Stanje interneta iz 2015. godine pokazalo je da Hrvatska ima najsporiji i najskuplji internet u EU (i da ima treći najgori rezultat u cijeloj Europi uz Albaniju i Crnu Goru). U listopadu 2016. godine EU je upozorila Hrvatsku da mora sniziti cijenu razvoja širokopojasnog interneta. Najnoviji Digital and Economy Situation Index (DESI 2017) potvrđuje da je Hrvatska među najgorim zemljama u EU kada govorimo o iskorištenosti pokrivenosti brzim internetom. Štoviše, hrvatski građani 2.5 posto svojeg mjesečnog dohotka troše na plaćanje telekomunikacijskih usluga, dok EU prosjek iznosi 1.3% mjesečnog dohotka.

- Hrvatski zakonski okvir je nepovoljan i možemo reći da je liberalizacija tržišta u fiksnom segmentu krenula u krivom smjeru s obzirom na to da imamo povijesnog operatora koji kontrolira više od 80 posto tržišta te čak postoji mogućnost povećanja tržišnog udjela. U Hrvatskoj smo suočeni s poprilično velikim izazovima. Primjerice, postoji čak 18 zakona i regulativa koji se izravno ili neizravno tiču razvoja širokopojasne infrastrukture. Cjelokupno stanje fiksnog tržišta u Hrvatskoj je jedinstveno u usporedbi s drugim EU državama i stvara pritisak na alternativne operatore što rezultira vrlo sporim razvojem širokopojasne infrastrukture - izjavio je Alejandro Plater, predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe.

Vipnet bilježi rast

Zahvaljujući 8.6 postotnom povećanju prihoda u iznosu od 398.3 milijuna eura te 12.3 postotnom rastu EBITDA-e u iznosu od 88.3 milijuna eura u 2016. godini, Vipnet je bio najuspješniji telekom operator na hrvatskom tržištu. Vipnet raste zahvaljujući investiranju u mobilne i fiksne mreže nove generacije. Vipnet je prošle godine investirao 74.3 milijuna eura, odnosno 90 posto zarade. Preokret u poslovanju kompanije postignut je u svega dvije godine. Tijekom tog razdoblja tvrtka se koncentrirala na troškovnu učinkovitost, ali istovremeno je Vipnet ojačao svoju vodeću poziciju u Hrvatskoj prema zadovoljstvu korisnika.

Zadovoljstvo korisnika prioritet

- Vipnet potiče konkurentnost tržišta u Hrvatskoj s 20 do 30 posto pristupačnijim cijenama u fiksnom segmentu u usporedbi s konkurencijom. Infrastrukturom koja je spremna za superbrzi i gigabitni internet pokrivamo više od 430 tisuća kućanstava, a povrh toga, svake godine pokrivamo 50 do 60 tisuća novih kućanstava. Rastuće investicije i jači fokus na nove inovativne segmente poput ICT-a rezultirale su otvaranjem dodatnih 200 radnih mjesta unatrag dvije godine. Zahvaljujući Vladinu planu digitalizacije i strukturnim fondovima EU, Vipnet će dodatno ubrzati razvoj dostupnosti infrastrukture za širokopojasni Internet - izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Budućnost tradicionalnih telekom operatora

Osvrćući se na budućnost tradicionalnih telekom operatora, Alejandro Plater je naznačio kako se telekomi suočavaju s velikim promjenama. Unaprjeđenje troškovne učinkovitosti i agilnost ključnog poslovanja, kako se digitalizirati i interno i eksterno te kako stvoriti zajednički win-win poslovni model s OTT sektorom u B2B i B2C segmentima. Govoreći o  Telekom Austria Grupi i América Móvilu, Plater je naznačio da se krećemo prema One-to-Many pristupu u kojemu jedna članica Grupe razvija i testira proizvod ili uslugu, dok implementaciju provode ostale članice Grupe. Ovakav pristup skratit će vrijeme potrebno za stavljanje proizvoda na tržište i pozitivno će utjecati na krajnje korisnike koji će imati veći izbor inovativnih proizvoda i usluga.