Vipnet se žali na nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije… dobrodošli u klub

Iz Vipneta su se danas oglasili službenim priopćenjem u kojem se žale na nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije, što prema njihovim riječima, usporava investicije u Internet infrastrukturu. U Vipnetu navode da se Hrvatska kontinuirano nalazi na začelju liste EU zemalja, te da uz Albaniju i Crnu Goru ima najsporiji fiksni Internet u cijeloj Europi.

Prema Digital And Economy Situation Indexu (DESI 2017), Hrvatska je među najgorim zemljama EU po iskorištenosti pokrivenosti brzim internetom, a hrvatski građani 2,5% mjesečnog dohotka izdvajaju za telekomunikacijske usluge, dok je EU prosjek 1,3%.

U Vipnetu nadalje navode da je za ovu situaciju kriv i nepovoljan zakonski okvir, te da je liberalizacija tržišta u fiksnom segmentu krenula u krivom smjeru, budući da jedan operater kontrolira 80% tržišta, uz mogućnost njegovog povećanja.

Prosječnom hrvatskom građaninu sada bi već trebalo biti jasno zbog čeka smo u fiksnom internetu na začelju EU, a na ovu situaciju smo i mi nekoliko puta upozoravali. Loše odrađen posao privatizacije nacionalnog telekoma, u kojemu mu je prepuštena kompletna infrastruktura i praktički osiguran monopol, nije ni mogao donijeti bolje rezultate.

Svjedoci smo da ulaganje u brzi internet kod nas kasni cijelo desetljeće. Uvođenje optike ide puževim korakom, jer se nacionalnom telekomu veće ulaganje zapravo ne isplati, budući da mu je država tajnim ugovorima prije 15 godina praktički osigurala monopol, o čemu više možete čitati ovdje.

U nastavku pročitajte Vipnetovu objavu za medije:

Nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije usporava investicije u internet infrastrukturu

Zagreb, 14. ožujka 2017. Hrvatska se kontinuirano nalazi na popisu najgorih zemalja EU po pitanju fiksnog širokopojasnog interneta. Istraživanje Stanje interneta iz 2015. godine pokazalo je da Hrvatska ima najsporiji i najskuplji internet u EU (i da ima treći najgori rezultat u cijeloj Europi uz Albaniju i Crnu Goru). U listopadu 2016. godine EU je upozorila Hrvatsku da mora sniziti cijenu razvoja širokopojasnog interneta. Najnoviji Digital and Economy Situation Index (DESI 2017) potvrđuje da je Hrvatska među najgorim zemljama u EU kada govorimo o iskorištenosti pokrivenosti brzim internetom. Štoviše, hrvatski građani 2.5 posto svojeg mjesečnog dohotka troše na plaćanje telekomunikacijskih usluga, dok EU prosjek iznosi 1.3% mjesečnog dohotka.

– Hrvatski zakonski okvir je nepovoljan i možemo reći da je liberalizacija tržišta u fiksnom segmentu krenula u krivom smjeru s obzirom na to da imamo povijesnog operatora koji kontrolira više od 80 posto tržišta te čak postoji mogućnost povećanja tržišnog udjela. U Hrvatskoj smo suočeni s poprilično velikim izazovima. Primjerice, postoji čak 18 zakona i regulativa koji se izravno ili neizravno tiču razvoja širokopojasne infrastrukture. Cjelokupno stanje fiksnog tržišta u Hrvatskoj je jedinstveno u usporedbi s drugim EU državama i stvara pritisak na alternativne operatore što rezultira vrlo sporim razvojem širokopojasne infrastrukture – izjavio je Alejandro Plater, predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe.

Vipnet bilježi rast

Zahvaljujući 8.6 postotnom povećanju prihoda u iznosu od 398.3 milijuna eura te 12.3 postotnom rastu EBITDA-e u iznosu od 88.3 milijuna eura u 2016. godini, Vipnet je bio najuspješniji telekom operator na hrvatskom tržištu. Vipnet raste zahvaljujući investiranju u mobilne i fiksne mreže nove generacije. Vipnet je prošle godine investirao 74.3 milijuna eura, odnosno 90 posto zarade. Preokret u poslovanju kompanije postignut je u svega dvije godine. Tijekom tog razdoblja tvrtka se koncentrirala na troškovnu učinkovitost, ali istovremeno je Vipnet ojačao svoju vodeću poziciju u Hrvatskoj prema zadovoljstvu korisnika.

Zadovoljstvo korisnika prioritet

– Vipnet potiče konkurentnost tržišta u Hrvatskoj s 20 do 30 posto pristupačnijim cijenama u fiksnom segmentu u usporedbi s konkurencijom. Infrastrukturom koja je spremna za superbrzi i gigabitni internet pokrivamo više od 430 tisuća kućanstava, a povrh toga, svake godine pokrivamo 50 do 60 tisuća novih kućanstava. Rastuće investicije i jači fokus na nove inovativne segmente poput ICT-a rezultirale su otvaranjem dodatnih 200 radnih mjesta unatrag dvije godine. Zahvaljujući Vladinu planu digitalizacije i strukturnim fondovima EU, Vipnet će dodatno ubrzati razvoj dostupnosti infrastrukture za širokopojasni Internet – izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Budućnost tradicionalnih telekom operatora

Osvrćući se na budućnost tradicionalnih telekom operatora, Alejandro Plater je naznačio kako se telekomi suočavaju s velikim promjenama. Unaprjeđenje troškovne učinkovitosti i agilnost ključnog poslovanja, kako se digitalizirati i interno i eksterno te kako stvoriti zajednički win-win poslovni model s OTT sektorom u B2B i B2C segmentima. Govoreći o  Telekom Austria Grupi i América Móvilu, Plater je naznačio da se krećemo prema One-to-Many pristupu u kojemu jedna članica Grupe razvija i testira proizvod ili uslugu, dok implementaciju provode ostale članice Grupe. Ovakav pristup skratit će vrijeme potrebno za stavljanje proizvoda na tržište i pozitivno će utjecati na krajnje korisnike koji će imati veći izbor inovativnih proizvoda i usluga.

 
      
 • marko

  prca ih ht … borba samo takva

 • Mustrashh

  Jadni Vipnet. Zarada dosegnula vrhunac, dalje teoretski ne moze ici. I sad im na pamet pada monopol na trzistu, a dugi niz godina skupa sa tim monopolistom su cijene drzali po dogovoru.

  Pljuc na njih, ali i na monopol.

 • Krešimir Blažev

  Dosegli vrhunac u mobilnom. Sad bi trebali i u fiksnom segmentu, ali tu je na put stala država. Ne naša, nego Njemačka.

 • Mustrashh

  Nasa, nasa. Kakva Njemacka. Njemacka samo stiti svoje interese, i interese svojih kompanija. Nasi su prodali za nikakvu lovu sve to ‘tajnim’ ugovorima. A sad kad Merkelica nesto kaze, to tako i bude. Pogledaj samo plenkya kako je mislio raditi novu opticku mrezu pa svima iznajmljivati po jednakim uvjetima. Jedan poziv iz njemacke je sve to zaustavio.

  Tko nam je kriv kad ne znamo stiti svoje interese, dapace, prodamo ih u bescijenje.

 • Krešimir Blažev

  Pa eto vidiš da je Njemačka 🙂
  Da je HT ostao u našem vlasništvu, možda bi Pleny sada i imao nekog utjecaja.

 • Mustrashh

  Mislim da nitko ne moze shvabu kriviti sto podrzava svoje, i sto svojima pokusava poboljsati situaciju. Nama nitko nije kriv sto smo takvi kakvi jesmo. Jer nisu shvabe napravile invaziju i oduzele ht, mi smo im ga dobrovoljno prodali. Uz tajne ugovore. I ocito dosta benificija.

 • Krešimir Blažev

  Ne krivim ih. Samo konstatiram da su stali Vipu na put, a u obrani svoga.

 • Lorger

  Upravo sada Njemačka istu igru s Srbijom. Bilateralni pregovori i razgovori Hrvtaske i Njemačke već godina počinju i završavaju na jednoj toči ” osiguranje nesmetanog monopola HTa i dalje” . Sve druge teme nisu opcija za Merkel. Zanimljivo je kako zbog toga Njemačka djeca, zaposlenika DTa imaju kvalitetno djetinjstvo i visok standard života . Na isti broj korisnika između DTa i HTa, DT ima 4 puta više zaposlenih jer Merkel ne dozvoljava otpuštanja u DTu. Cijene DTa u Njemačkoj su okvirno kao kod HT ovdje, ali nude 2-4 puta veće usluge za taj novac . Posebno zabrinjava ogromni pranje novaca odnosno dobiti od HTa koji sve robe i usluge uvozi od DTa po cijenama jednakim u maloprodaji ovdje kod nas. Svu razliku odnosno dobit tako ostavlja u Njemačkoj preko tih fiktivnih uvoza. Ali što očekivati od Vlade RH koja nedostatkom pameti u cijelom okruženju naše zemlje ima samo neprijatelje . Mađari Crnogorci , Slovenci, Bosanci i Srbi svi redom imaju pretenzije na naš teritorij , a Talijani na udio mora. Koliko moraš biti pametan u Vladi da baš svim zemljama u okruženju budiš nadu i otvorene želje na dio vlastitog teritorija ? RHbje bez pameti, novaca i oružja , a to je idealno tlo za lagano osvajanja .

 • Mustrashh

  Nisu Vipu uopce stali na put. Nitko ne brani Vipu da napravi svoju mrezu. Nitko. Niti im to bilo tko moze zabraniti. No neisplativo je i riskantno, pa Vip naravno bjezi od toga.

  Tcom bi istu pravio, no uz uvjet da ju oni po svojim uvjetima iznajmljuju. Drzavi naravno to ne odgovara, jer ostaje monopol. A drzavi zabranjeno raditi mrezu.

  I sad tu imamo pat poziciju koja se nece rijesiti jos dugi niz godina. Na zalost hrvatskog gospodarstva i samih korisnika. I sve to uz velike zelje i pozdrave iz hdz i sdp drugova 🙂

 • Krešimir Blažev

  Da infrastruktura nije u vlasništvu nacionalnog operatera, kao što je to inače slučaj u uspješnijim tranzicijskim zemljama, situacija bi za alternativne operatere bila puno povoljnija. Cijene bi bile niže, a država bi sigurno imala više utjecaja na ubrzavanje razvoja optike. Ovako samo može čekat HT-ovih 5 minuta inspiracije.

 • Mustrashh

  Upravo to. I meni samo ne ide u glavu da jedan poziv od Merkelice moze zaustaviti jedan takav projekt. Mislim, nisam toliko glup, shvacam tko je njemacka, a tko smo mi. Ali jedan takav projekt je vazan za buducnost ove drzave, vazniji i od autoceste, peljeskog mosta, itd.

  Nekad treba razviti i malo kicme + muda pa reci kad je dosta. No to sigurno nismo vidjeli od briselskog zokya, a sigurno necemo vidjeti ni od briselskog plenkya.

  Saka jada. Ja samo cekam kad ce ova drzava napokon bankrotirati, a to je jedina sansa da hdz/sdp propadnu. No opet, ne gajim neke nade ni ako se to dogodi, jer oni nisu na vlast dosli silom, netko ih je tu i doveo. A taj netko je ovaj narod. Dakle jedina sansa za spas hrvatske je promjena naroda, a gledajuci kako se ekipa masovno iseljava, uskoro ce nas i to docekati 🙁

 • Krešimir Blažev

  Eto, sve smo riješili… sad možemo o Ini 😀

 • Spaceman

  Da bi htjeli u EU morali smo ispuniti 10 točki, prodati HT, prodati banke a zadnja točka je bila prodati Croatia osiguranje..i vidi kad smo prodali CO ušli smo u EU, taj tajni sastanak se održao negdje početkom 90-tih. sa glavešinama europe…prodali smo sve za miljune, a oni sada služe miljarde…želite neovisnost, želite oružje, želite u europu pa dajte i vi nama nešto…a mi njima dali naše zlatne koke..otkad je Linić prodao CO za sitniš gle vraga nema ga nigdje, pa gdje se sakrio taj čovjek…uživa u velikoj proviziji, i milanović koji ga je kao otjerao sada se smiju svima a puni love do krova…da ne mislite da neke branim…svi su krali ..neki više neki manje…temelja hrvatske neovisnosti građena su vražjim djelima političara…a majke i žene još dan danas plaču za svojim sinovima i muževima koji su padali da nam obrane državu…samo jadni ljudi umrli su ne znajuči za što se bore..i bolje da nisu znali …rip
  Što je najžalosnije i dan danas prokletoj pohlepi nema kraja…pa bio to VIP ,Tcom ili neko treći država stvorena na pohlepi ne može prosperirati…a to se vidi iz današnjih statistika da nas je napustilo 80-tak tisuća mladih a za 50g. lijepe li nam naše neće biti.

 • Krešimir Blažev

  Ekšli, HT smo prodali davno prije početka pregovora o ulasku u EU, i to nije bio uvjet ulaska. Banke su prodane još ranije, a ni to nije bio uvjet za ulazak u EU. Isto vrijedi i za Inu i sve drugo. Nikakva prodaja nije bila uvjet. Prodali smo jer je vlasti trebalo para.

  Slovenci još dan danas nisu prodali Telekom, a u EU su od 2004. Ni Mađari nisu prodali MOL, a u EU su isto od 2004.

  Nisam odvjetnik EU, dapače, ali to nema ama baš nikakve veze s ovim, već isključivo s gramzivošću mafije na vlasti i istovremenom iskorištavanju situacije od stranih kompanija kojima je u interesu samo profit.

 • Spaceman

  Pregovori za eu su počeli cca 03-04g. a ovaj sastanak je bio početkom 90-tih, tako da ima veze..s obzirom da je informacija došla od čovjeka koji je prisustvovao tom sastanku, a i slovenci, mađari nisu baš osjetili rat.
  Europa je ta strana kompanija u ovom slučaju 😉

 • Krešimir Blažev

  Znači mi smo za ulazak u EU morali sve rasprodati zato jer smo imali rat? Sorry, ali tu ne vidim logiku, bez obzira od koga je došla informacija. Trebamo biti pošteni prema sebi i priznati da smo sami krivi jer smo izabrali vodstvo koje nas je pljačkalo dok se klelo u dumoljublje.

 • Spaceman

  Slažem se s tobom da smo sami krivi koga biramo, ni ja ne vidim logiku u rasprodaji..ali tako ispada…ispada da je europa vidjeli priliku da nas zarati poznajući naše “dobro susjedske odnose”..a onda nas ucjenila…a naše vodstvo pristalo. Pa i danas plešemo kako amerika ili njemačka hoću, a naši političari su pič…. i marionete i dok si malo ukradu u svoj džep ništa ima ne smeta

 • basho

  Govore o sporom Internetu, a na njihovoj kabelskoj infrastrukturi nude maksimalno 120Mbps/15 Mbps, i sad je tu kriv HT ili država što oni nemaju očito dovoljno kapaciteta u svojoj vlastitoj infrastrukturi da ponude više od toga (jer EuroDOCSIS tehnologija koju koriste omogućava i veće brzine na kabelskoj infrastrukturi).B.net- kojeg su kupili koristi kablesku infrastrukturu na EuroDOCSIS 3.0 standardu koji u svim drugim državama Europe nudi brzine do 200-300 Mbps, ali bitno da su im drugi “krivi”. HT barem putem svoje optike (koja je istina dostupna na znatno manjem broju adresa nego Vipova kabelska infrastruktura) nudi i 200 i 500 Mbps (jer tehnologija to i omogućava, 200 Mbps HT naplaćuje kao opciju povećanja brzine samo 30 kn mjesečno dok Vip u B.net ponudi nudi po novome 70 Mbps/10 Mbps u početnom 3D paketu pa traže 80 kn mjesečno za povećanje na 120Mbps/15 Mbps. Što se tiče bakrene parice i infrastrukture HT će uskoro krenuti sa FTTC (vectoring i sl.) pa će ponuditi vjerovatno i 100 Mbps na bakru (za sada je maksimum 50 Mbps u ponudi).

 • Mustrashh

  Ma kakva Ina, todoric je na tapeti. Cekam da dionice potonu, pa mozda i kupim koju ^^

 • Krešimir Blažev

  Logika rasprodje je krakoročni interens političkih elita koje su u tom trenutku na vlasti. Da nismo nacinalno blago prodali za Judine škude, sad nas ne bi mogli u ovolikoj mjeri ujenjivati. Dakle, problem je u skorojevićkom i oportunističkom mentalitetu, bez ikakve dugoročne vizije. Klasično balkanski.

 • Krešimir Blažev

  Dolaze Rusi po svoje, a mogli i i Slovenci 😀

 • santad

  Ovo je borba Njemačke i Austrije. Što nas se to tiče? Bilo je bitno prije 20 godina kada su zajedničkim dogovorom držali minutu razgovora negdje oko 3 kune. Još je bilo važnije kada je ustavni sud (namjerno napisano malim slovom) vratio HT-u kabelsku infrastrukturu kako bi mogao biti monopolist. Sad su glavna dva “igrača” još i pokupovali Amis, Iskon, B-net i ostale koji su malo zraka donijeli na tržište. Sve to kako bi neki normalan trio-paket zadržali na nekih 300-350 kuna. Deru nas i dalje. Bljak…

 • santad

  Novac dodatno izvlače prodajući tvrtkama-kćerima (naš T-com) “proizvode u čiji su razvoj utrošili milijarde eura”. Deutsche telekom “proizvodima” naziva ponude koje smo nas trojica mogli osmisliti u dan – dva a odnose se na solo, duo i trio pakete. Ah da, i na neke Magente – komplete s mobilnom telefonijom za cijelu obitelj. Taj tzv “proizvod” prodaju za 400-500 milijuna kuna našem T-comu i tako izvuku legalno većinu dobiti ostvarene u Hrvatskoj. Isto rade i banke. Ponudu na papiru nazivaju “najnovijim proizvodom” i prodaju bankama kćerima u HR i izvlače dobit. Moramo propasti kada nas vlast ne štiti od takve pljačke.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]