Vjerovali ili ne, 5G uređaj vam još uvijek realno ne trebaTe, ne tako davne 2019. godine, 5G je bio pompozno najavljivan, što je bilo i logično s obzirom na redovitu smjenu generacija mobilnih mreža. Istodobno je počela i implementacija infrastrukture, da bi 2020. prve komercijalne 5G mreže započele s radom. No ubrzo nakon toga, došlo je do pandemije koronavirusa, koji je usporio cijelo svjetsko gospodarstvo, a time i nastavak razvoja nove 5G tehnologije.

Kako je vrijeme protjecalo, 5G mreže su stigle i na naše prostore, i to kod sva tri operatera. Obećanja su bila velika, ali njihovo ostvarenje nije išlo po planu. Naime, naši operateri, kao i većina onih u svijetu, oslonila se na postojeću 4G infrastrukturu (non-standalone) i putem nje ponudila usluge 5G mreža. Ovo je trebao biti svojevrsni prelazni period do potpunog prelaska na 5G infrastrukturu (standalone), no očito je da se to još nije dogodilo, a s obzirom na nestašicu čipova i opće ekonomsko stanje u svijetu, prilično je jasno da će se potpuna implementacija još neko vrijeme otegnuti.

Upravo zato je bitno naglasiti da vam 5G uređaji, u sljedećih godinu dvije, realno ne trebaju, a razloga za to je više.

1. 5G je sporiji od 4G

Iako se radi o prelasku na sljedeću generaciju, koja u teoriji nudi deseterostruko veće brzine, u praksi se pokazalo da taj cilj ni nakon tri godine još uvijek nije postignut. Problem leži u usporenom razvoju 5G infrastrukture, za što postoje objektivni razlozi koje smo naveli. Ako ste se malo igrali i isprobavali brzine na 4G i 5G mrežama naših operatera, mogli ste vidjeti da su 4G brzine i dalje veće od onih na 5G mrežama. Jasno, do potpunog prelaska na standalone 5G još uvijek nije došlo, a kako stvari trenutno stoje, taj prelazak će još neko vrijeme potrajati. Operateri se često hvale proširenjem kapaciteta i pokrivenošću 5G signalom, no broj standalone 5G baznih stanica i pripadajuće infrastrukture je u kategoriji vojne tajne. Rezultat je da u 4G mrežama u velikoj većini slučajeva još uvijek možemo ostvariti veće brzine (preko 200 Mbps), nego u 5G, koje rijetko prelaze 50 Gbps. Naravno, postoje mikro lokacije gdje će 5G biti brži od 4G, no takvi slučajevi se svode na razinu statističke pogreške.

2. 5G ni nakon tri godine nije potpuno funkcionalan

Kao što vam je vjerojatno već poznato, 5G se dijeli u dvije osnovne skupine: Sub-6GHz i mmWave. Prva skupina radi na frekvencijama nižim od 6 GHz, što u osnovi ne predstavlja značajniji napredak u odnosu na 4G. S druge strane, mmWave (milimetarski val) radi na frekvencijama preko 26 GHz, i to je ono što je trebalo donijeti kvantni skok u prijenosu podataka. Nažalost, implementacija mmWave infrastrukture ni nakon tri godine još uvijek nije zaživjela, a prisutna je samo u dijelovima pojedinih, mahom američkih gradova, gdje su se operateri natjecali po principu tko će prvi. Rezultat je prilično loše prihvaćanje ove tehnologije, za što možemo kriviti operatere same, ali i prirodu mmWave tehnologije. Naime, signal ovako visokih frekvencija je u stanju propustiti ogromnu količinu podataka, no problem je što mu je domet iznimno kratak, svega par stotina metara. Masovna primjena ove tehnologije zahtjeva postavljanje enormnog proja baznih stanica, što se u uvjetima pandemije, nestašice čipova i globalne ekonomske krize ispriječilo kao veliki izazov. A s obzirom da se kraj aktualnim ekonomskim i geopolitičkim problemima ne nazire kraj, iluzorno je očekivati ubrzanje implementacije ove objektivno revolucionarne tehnologije.

3. 4G radi odlično, a pokrivenost je zadovoljavajuća

Treći i možda najvažniji razlog zašto vam još uvijek ne treba 5G telefon je upravo činjenica što 4G radi skoro savršeno. Pokrivenost signalom u Hrvatskoj je (ma koliko pretenciozno zvučalo) među najboljima u EU (podaci Eurostata), ali i u svijetu. Brzine koje postiže su vise nego zadovoljavajuće, s obzirom da u urbanim područjima rijetko padnu tako nisko da na YouTubeu ne možete pogledati omiljeni video ili film na Netflixu. Neki operateri nude i VoLTE uslugu, tj. telefonske pozive putem 4G mreže, koji su neusporedivo kvalitetniji od onih na 3G, a i trenutno se uspostavljaju. Kod 5G mreža to nije slučaj.

Naravno, 5G je budućnost, ali čini se da ćemo na nju još neko vrijeme pričekati. Upravo zato je u ovom trenutku bespredmetno inzistirati na uređajima koji podržavaju 5G, jer od toga nećete imati puno koristi, dapače, imat ćete samo dodatne probleme s baterijom. Kad 5G u nekoj bliskoj budućnosti u potpunosti zaživi, moći ćemo govoriti o potrebi nabavke 5G uređaja.