Xiaomi planira nuditi kredite svojim korisnicima

Prema pisanju Reutersa, kineski proizvođač elektroničke opreme Xiaomi priprema se za ulazak na globalno financijsko tržište. U Indiji, gdje je tvrtka trenutno najveći proizvođač smartfona, tvrtka je u posljednjoj fazi pripreme predstavljanja usluge izdavanja zajmova korisnicima Xiaomi smartfona.

Za odobravanje kredita, Xiaomi će iskoristiti privatne podatke na uređaju te na osnovu toga procijeniti je li korisnik kreditno sposoban. Kriteriji po kojima će Xiaomi odlučivati je li korisnik kreditno sposoban su identitet, dob, način života, društveni status te lojalnost prema brendu, navodi Reuters. Isto tako, prema dokumentima koje je vidio američki medij, Xiaomi zadržava pravo dijeljenja tih informacija s partnerima.

Xiaomi već ima bankarski odjel u Kini, gdje je prema podacima iz 2018. uknjižio 8 milijardi dolara zajmova. Slična usluga predstavljena je u Indoneziji, no ubrzo su je povukli zbog neslaganja s regulatorima. U Indiji, Xiaomi planira nuditi kredite do 1.450 dolara uz godišnju kamatnu stopu od 1,8%.

Xiaomijeva usluga nosit će ime Mi Credit, a uzimajući u obzir da je u posljednjem tromjesečju Xiaomi imao 28% indijskog smartfon tržišta, ako Mi Credit usluga bude odobrena od strane regulatora mogla bi biti poprilično uspješna.

Hoće li Xiaomi krediti doći u Europu, teško je prognozirati. Mala je vjerojatnost za to gledajući stroža europska pravila po pitanju obrade osobnih podataka, ali ideja da tehnološka tvrtka napravi svojevrsnu “disrupciju” tržišta zajmova osobno mi se čini atraktivna.

Što vi mislite? Recite nam dolje u komentarima. 🙂

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT