Zašto je nova Samsungova Galaxy S20 serija toliko različita od prethodnih? [Osvrt]

Prije nekoliko dana prisustvovali smo predstavljanju novih Samsungovih modela: Galaxy S20, Galaxy S20+ i Galaxy S20 Ultra. Kao što ste mogli vidjeti, posebnost svih triju novih uređaja je podrška za 5G mreže u novim Exynos 990 procesorima.

Osnovni model nosi oznaku S20, a dva jača S20+ i S20 Ultra. Novi Dynamic AMOLED zasloni su sada još bolji, kako zbog samog napretka tehnologije, tako i zbog jedne velike novosti, a to je 120 Hz stopa osvježavanja.

Naime, dosadašnji standard na skoro svim smartfonima je bio 60 Hz, iako su neki proizvođači učinili prijelazan korak i uveli 90 Hz stopu osvježavanja. Razliku između 60 i 90 Hz neki su mogli primijetiti, a neki ne, no doslovno prelazak sa 60 na 120 nikoga neće ostaviti ravnodušnim. To je napredak kojeg doslovno možemo opisati kao kvantni skok, i uvjeren sam da nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Pored toga, površina zaslona u odnosu na rub kućišta još jednom je narasla, tako da sada modeli od prije godinu dvije pored ovih izgledaju pomalo smiješno. Dogodilo se ono što smo davno priželjkivali, i sada smo napokon dočekali. Mala rupica za kameru na vrhu ne bi trebala nikome smetati, upravo zato jer je smještena na sredini, tako da ne narušava simetriju.

5G modem koji dolazi standardno na sva tri modela također je velika novost, što znači da ako sad nabavite ovaj uređaj, osigurani ste za prelazak na 5G koji se treba dogoditi ove godine, vjerojatno u drugoj polovici, odnosno kad operateri signalom pokriju barem veće gradove.

No, prijeđimo mi na najveću novost kod nove Galaxy S20 serije, a to su kamere. Krenimo od najjače, odnosno one na najskupljem Galaxy S20 Ultra modelu. Kao što ste iz prezentacije mogli vidjeti, Galaxy S20 Ultra donosi drugu generaciju Samsung 108 MP senzora koji je u stanju privući dvostruko više svjetla grupirajući piksele u 3×3 rasporedu. Samsung ovu tehnologiju naziva nona-binning, jer zapravo 9 piksela ukomponira u jednog, što na kraju rezultira nevjerojatnom oštrom i detaljima punom 12 MP fotografijom.

Osim što sadrži velik broj megapiksela, sam senzor je i fizički ogroman (1/1.33”), tako da se motivima koje fotografirate može doslovno igrati i raditi što poželi.

Naravno, nije 108 MP kamera ovdje jedina, već su tu još tri. Druga koja je zaokupila veliku pažnju je 48 MP telefoto kamera s optičko-hibridnim povećanjem koja koristi periskop. Postiže do 10X optičko-hibridni zoom, bez gubitka kvalitete, čemu je najviše zaslužan, kako sam broj piksela, tako i sustav umjetne inteligencije koja obrađuje fotografiju.

Štoviše, kad u cijelu priču ubacimo i digitalno zumiranje, također potpomognuto AI komponentom, dobijemo nevjerojatni 100X tzv. Space Zoom. Jasno, ovakva fotografija neće biti jednako kvalitetna kao 10X povećana, ali kompromis se našao na 30X povećanju, koje je zapravo optimalno. Tako smo na jednom smartfonu dobili prilično kvalitetno 30X povećanje koje će biti iskoristivo u mnogim situacijama.

O ultra-širokokutnoj kameri ne treba posebno trošiti riječi, jer je iskoristiva u fotografiranju u skučenom prostoru. Recimo, ako iznajmljujete apartman, ova kamera će njegovu fotografiju učiniti daleko kvalitetnijom nego standardna, jer jednostavno zahvaća veći kut. Isto vrijedi i za grupno fotkanje na izletima ili recimo posjetima muzejima.

Spomenimo još i senzor dubine koji služi za postizanje što boljeg Bokeh efekta, ali i tzv. Single take, tj. mogućnost okidanja svim kamerama istodobno. Dakle, nakon ove radnje, na izbor imate sve varijante fotografija istog motiva koje AI opet može objediniti u jednu, tj. najbolju fotografiju.

Osim kvantnog skoka u stopi osvježavanja zaslona, Galaxy S20 serija donosi još jedan, a to je prelazak sa snimanja s maksimalne 4K na 8K rezoluciju videa. Zadnji put kad se ovo dogodilo, bio je aktualan Note 3, koji je nakon 2K donio 4K. Dakle 8K video je tu i možete ga snimiti – mobitelom, što mnogi profesionalni fotoaparati i kamere to još uvijek ne mogu. Istina, za TV uređaj ili monitor koji podržava ovako visoku rezoluciju, trenutno ćete morati odvojiti malo više novca, no slično je bilo i sa 4K. Negdje se mora početi, a taj početak je upravo sad i ovdje, te predstavlja svojevrstan ulog u budućnost.

U softverskom dijelu svakako treba izdvojiti da uređaji u startu dolaze s Androidom 10 i sada već uobičajenim One UI sučeljem, posebno skrojenim za velike zaslone i korištenje jednom rukom. Tu je i neizbježni Knox, Samsungov sigurnosni sustav koji unutar uređaja može kreirati posebnu particiju dostupnu samo za poslovnu uporabu gdje su svi podaci maksimalno zaštićeni.

Ono što nas ipak najviše veseli je pridavanje pažnje napretku na području autonomije. Iako još uvijek nemamo revolucionarnu i čudesnu metodu pohrane energije, treba priznati da kapaciteti baterija ipak polako rastu i za sada uspijevaju pratiti sve veće zahtjeve hardvera. Tako Galaxy S20 dolazi s 4000 mAh, Galaxy S20+ 4500, a najveći Galaxy S20 Ultra s čak 5000 mAh. No, nisu samo ovi kapaciteti oni koji će većini korisnika omogućiti zaista cjelodnevnu upotrebu, već i tehnologija brzog punjenja koja dolazi u 25 i 45W izvedbama. U svakom slučaju, čak i ako tijekom dana pretjerate ili se previše zaigrate, brzi punjač će vam biti od velike pomoći.

Samsung Galaxy S20 uređaje je trenutno moguće prednaručiti, uz što dobivate i gratis Galaxy Buds+ slušalice, a službena prodaja počinje 13. ožujka 2020.

U svakom slučaju, ukoliko namjeravate kupiti jedan od novih Samsung Galaxy S20 uređaja iskoristite jedinstvenu priliku jer tijekom prednarudžbe novog Galaxy S20+ ili S20 Ultra uređaja Samsung daruje vrhunske Galaxy Buds+ bežične slušalice.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT