Huawei Freebuds 3 – Recenzija

Tržište True Wireless slušalice nezaustavljivo raste. I dok jedan veliki američki proizvođač dominira, sve više igrača mobilne i audio industrije predstavljaju svoje bežične slušalice in-ear tipa. Jedan od njih je i Huawei, koji nam je na test poslao treću generaciju Freebuds bežičnih slušalica logičnog naziva Huawei Freebuds 3.

Huawei Freebuds 3 dolaze u okruglom kućištu, koje osim čuvanja obavlja ulogu i punjenja slušalica. Kućište za punjenje ima masu od 48 grama i dolazi u crnoj ili bijeloj boji. Izrađeno je od plastike, a podržava 6W žično punjenje putem USB Tip C utora (kabel uključen u pakiranje, no nema zidnog adaptera) i 2W bežično punjenje. Testni primjerak je u sjajno crnoj boji, koja je magnet za otiske prste. Promjer kućišta je 6cm, što ga čini izuzetno kompaktnim za spremanje praktički bilo gdje. Stane bez problem u džep hlača i pretince torbica ili ruksaka bilo koje veličine. Kućište izvana ima indikator za punjenje (crveno, žuto, zeleno, ovisno o napunjenosti), a kada se otvori ima LED indikator povezanosti.

Kućište za punjenje uostalom ima i vlastitu bateriju, kao što i svaka slušalica ima svoju bateriju. Princip rada je da kućište iz vlastite baterije puni slušalice, tako da jedno punjenje kućišta za punjenje (kako ga Huawei službeno zove) može biti dostatno za 5 punjenja slušalica, što Huawei prema laboratorijskim mjerenjima prevodi u 20 sati reprodukcije glazbe. Kapacitet baterije u slušalici iznosi 30mAh, dok kućište za punjenje ima kapacitet od 410mAh.

Same slušalice imaju „open-ear design“, što Huawei još zove Dolphin Bionic dizajn. Riječ je o dizajnu koji bi trebao odgovarati svakom korisniku. One ne dolaze s gumenim nastavcima različitih veličina da korisnik sam odabere koji mu najbolje odgovaraju, nego se jednim dizajnom koji odgovara svima. Upravo je izgled dupina bio inspiracija jer je zvučnik smješten na izduženom dijelu slušalice kako bi bolje usmjeravao zvuk prema slušnom kanalu. Treba napomenuti da je nalikuju Appleovim AirPods slušalicama, koje su vjerojatno također bile nekakva inspiracija uz životinjski svijet.

Zanimljivo kod Huaweijevog dizajna slušalica je to što „open-ear“ dizajn obično predstavlja velik problem kod izolacije vanjskih zvukova, što je i logično jer jedna veličina slušalice ne može zadovoljiti različite ljudske uške. No, Freebuds 3 dolaze s aktivnim smanjivanjem vanjskog zvuka (eng. Active Noise Cancellation) korištenjem mikrofona koji se nalaze na dnu slušalica. Izolacija vanjske buke podignuta je na sasvim novu razinu prilikom poziva jer je slušalice imaju senzor koji osluškuje vibracije uške kada razgovarate i zajedno s mikrofonima i pametnim algoritmima pojača vaš zvuk i smanji vanjsku buku.

Kod uparivanja sa smartfonom ili računalom, moguće je više uređaja upariti sa Freebuds 3 slušalicama. Osobno sam uspio upariti računalo dva smartfona. Prednost toga je što jednostavno možete prebacivati izvor zvuka s računala na smartfone ili obratno, ovisno o potrebama. Uparivanje se treba obaviti prije početka korištenje slušalica. Slušalice su vidljive samo kad otvorite kutiju za punjenje i dvije sekunde držite diskretno postavljenu tipku na kućištu za punjenje. Ako želite slušalice vratiti na tvorničke postavke, držite tipku 8 sekundi dok unutarnja ledica ne poprimi crvenu boju. Kada je svjetlo bijele boje, to znači da slušalice tražu uređaj za uparivanje.

Ako koristite uređaj s EMUI10 sučeljem, poput Huaweija P30 Pro, opcije za postavljanje slušalice automatski će vam se pokazati u postavkama, dok pri korištenju uređaja bez EMUI-a 10, potrebno je preuzeti Huawei AI Life aplikaciju iz Google Play trgovine ako želite dodatno postavljati slušalice. One rade i bez aplikacije, no tada nemate mogućnost personalizacije nekih značajki ni nadogradnje firmwarea/softvera slušalica.

Značajke uključuju opciju postavljanja funkcije za dvostruko tapkanje slušalice. Inicijalno dvostruki tap na desnu slušalicu (gornji dio) prebacuje pjesmu za jednu naprijed, dok dvostruki tap na lijevu aktivira ili gasi ANC, tj. aktivno smanjivanje vanjske buke. Aplikacije omogućuje i dodatno prilagođavanje ANC-a kako bi što bolje izolirali vanjski zvuk. Značajka ekskluzivna za EMUI 10 je zaustavljanje reprodukcije kada slušalice izvadite iz ušiju i ponovno pokretanje kada ih vratite u uši.

Tijekom dvotjednog korištenja, slušalice sam punio jednom žično i dva puta nadopunjavao koristeći reverzibilno bežično punjenje na Huaweiju P30 Pro, iako radi i na drugim smartfonima s podrškom za reverzibilno bežično punjenje.

Osobno su mi i prilikom dužeg korištenja bile ugodne u ušima, imajući u vidu zaobljeni dizajn i masu od 4g to i nije čudno. Kvaliteta reprodukcije zvuka je na visokoj razini, dok ono što zaista oduševljava je kvaliteta prilikom poziva. Prilikom šetnje uz prometnicu, uz uključen ANC, bio sam u mogućnosti obaviti razgovor bez podizanja tona, dok je s druge strane sugovornik sve jasno čuo. Ako u danu primate mnogo poziva i često ste na sastancima preko interneta, teško da ćete pronaći bolji uređaj od Freebuds 3 slušalica za taj zadatak. Poslužit će i za reprodukciju glazbe i zvuka prilikom gledanja filmova, ali osobno su mi se najviše dojmili za razgovore. Isto tako, nisam imao nikakvi incident po pitanju ispadanje slušalica prilikom korištenja, čak i prilikom laganije sportske aktivnosti.

Značajka dvostrukog tapkanja slušalice u početku mi je predstavljala probleme jer bih prebrzo tapnuo, što bi slušalice registrirale kao slučajni dodir, kao i svaki dodir neposredno nakon tog. U takvom slučaju potrebno je pričekati par sekundi da se profil prevencije slučajnog dodirivanja isključi i ponovno tapkat, samo malo sporije. Nakon par dana se uhvati ritam i nema problema pri daljnjem korištenju.

S tehničke strane valja istaknuti da Freebuds 3 koriste Bluetooth 5.1 uz Low Energy profil. Huawei ima vlastiti Kirin A1 čipset koji vodi brigu o povezivosti, reprodukciji zvuka i ostalim značajkama slušalica. Moguće je koristiti i samo jednu slušalicu i tako produljiti vijek ukupnog trajanja baterije. Slušalice posjeduju IPX4 certifikat otpornosti na prskanje vodom iz bilo kojeg smjera.

Zaključak

Huawei Freebuds 3 konkuriraju za poziciju najbolje Apple Airpods alternative za Android uređaje. Dolaze u kompaktnom kućištu, lagane su i trebale bi biti ugodne za korištenje svim korisnicima. Huawei je u relativno mali gadget ugradio poprilično naprednu tehnologiju izolacije zvuka i poboljšanja zvuka prilikom razgovora, koja radi odlično. Ako vam je kvaliteta zvuka prilikom razgovora prioritet, a želite se riješiti žica, s Freebuds 3 slušalicama nećete pogriješiti. Jedno punjenje osigurat će otprilike 24h reprodukcije, što znači da će slušalice s umjerenim korištenjem tjedno biti dosta puniti jednom. Naravno, uvijek je moguće putem bežičnog punjenja ih nadopuniti kada ste u mogućnosti.

Ako ste dio Appleovog ekosustava, primarno ako koristite iPhone, a želite bežične slušalice, Apple AirPods logični su izbor. U Android tabora ponuda je veća, a Freebuds 3 predstavljaju svojevrsni premium segment s cijenom od oko 1.500kn, ali i donose poprilično impresivne značajke i isplati ih se uzeti u obzir prilikom odabira TWS slušalica.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT