Huawei po broju prodanih uređaja prestigao Apple, iako su iPhone 7 i iPhone 7 Plus i dalje najprodavaniji pojedinačno

Iako je na kvartalnoj razini Apple zadržao drugo mjesto na ljestvici najvećih proizvođača smartfona, tijekom lipnja i srpnja, tu mu je titulu preuzeo Huawei, proizvođač koji mu se inače već dugo nalazi za petama. O tome govori najnoviji izvještaj istraživačke kuće Counerpoint, koja je provela ovo istraživanje i dodala još nekoliko zanimljivih detalja.

Gledajući pojedinačno, najprodavaniji uređaj je Appleov iPhone 7, koji je zauzeo 4% tržišta. Slijedi ga njegov veći brat iPhone 7 Plus s 2,9-postotnim udjelom na tržištu, dok se na trećem mjestu nalazi Oppo R11, inače vrlo popularan u Kini i općenito na azijskom tržištu.

Samsung Galaxy S8 zauzeo je tek peto mjesto s 1,8% udjela, a slijedi ga Xiaomi Redmi Note 4, s otprilike istim udjelom. Samsung Galaxy S8 Plus s 1,7% udjela zauzeo je sedmo mjesto, dakle tek malo više od starog Appleovog iPhonea 6 iz 2014. godine.

U izvješću se navodi da je zanimljivo kako na ovoj ljestvici nema nijednog Huaweijevog modela pojedinačno, iako u ukupnom poretku zauzima drugo mjesto. Razlog tome je, navodi se, nedostatak pravog flagshipa koji bi dodatno uzdrmao vodeće pozicije Samsunga i Applea.

 
      
 • Kule ban

  uglavnom pad prodaje Apple zato što se očekuje izlazak iPhone 8
  a čim izađe to će biti novi skok prodaje, pogotovo ako bude onakav kakav se najavljuje

 • Krešimir Blažev

  Naravno. Inače, i prije je bilo situacija kad se čeka novi iPhone pa padne prodaja starog, ali ovo je prvi put da je Huawei pretekao Apple na bilo kojoj razini. Dakle nije Apple toliko pao, koliko je Huawei rastao.

 • Kule ban

  to je tačno, inače svi kinezi rastu, i za očekivat je sve veći njihov udio, naročito poznatijih brendova poput Xiaomija, Lenova…jer prodaju praktični iste mobitele po dosta povoljnijim cijenema za razliku od ovog dvojca na prvim mjestima pa je i očekivat sve manji njihov udio

 • fabricio1

  Ovo je kao proljetni pljusak…ali brzo će se to sve vratit na svoje mjesto.
  Huawei ima odlične telefone ali im fali inovativnosti. Da nešto prvo kod njih vidimo pa kod ostalih.

 • ND

  Šta nije Huawei prvi imao force touch i monokromatsku kameru?

 • gojko

  Sljedeće godine pada Apple po ukupnom br prodanih proizvoda. Mark my words 🙂

 • brat_goran

  Fabricije se nekad zanese, inače dobar tip

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]